Dha Yurt Bülteni-8 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-8

Bayındır yangınında büyük seferberlikİZMİR'in Bayındır ilçesi Ovacık Mahallesi'nde dün başlayan orman yangını kısmen kontrol altına alındı.

26.07.2017 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayındır yangınında büyük seferberlik

İZMİR'in Bayındır ilçesi Ovacık Mahallesi'nde dün başlayan orman yangını kısmen kontrol altına alındı. Yaklaşık 300 hektarlık orman ve tarım arazisinde zarara neden olan yangına karşı adeta seferberlik ilan edildi. Bölgedeki diğer illerden gelen takviye ekiplerin yanı sıra 7 helikopter, 3 uçak, 16 dozer 135 arazöz çalışmalara katıldı. Bu arada dozerlerden birisi devrildi ancak kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

Bayındır Ovacık Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün alevler yükselmeye başladı. Bölgede tarım arazileri bulunan köylülerin ilk müdahalede yetersiz kalması üzerine bölgeye çok sayıda söndürme ekibi yönlendirildi. Havadan ve karadan yangına müdahale edildi. Rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyen alevlere, havanın kararmasıyla helikopter ve uçaklar havadan müdahale edemedi. Günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan tekrar başlayan müdahalelerle yangın kısmen kontrol altına alındı. Alevlerin rüzgarla sıçramasıyla belli bölgelerde tekrar başlayan yangını söndürmek için adeta seferberlik ilan edildi. Sadece İzmir değil Ege Bölgesi'ndeki diğer illerden den bölgeye takviye ekiplere kaydırıldı. 7 helikopter, üç uçağın yanı sıra 16 dozer ve 135 arazöz de, bölgede görev aldı.

TARIM ARAZİLERİ DE ZARAR GÖRDÜ

Yangında yaklaşık 350 hektarlık alanın zarara gördüğü ifade edildi. Alevler sadece ormanlık alanlara değil tarım arazilerine de büyük zarar verdi. Özellikle kiraz zeytin ağaçları yandı. Yanan bölgede arazileri bulunan köylüler yüksek kesimlerden, söndürme çalışmalarını endişe içinde izledi.

KAYIP İŞÇİ BULUNDU

Yangına dünkü müdahale sırasında söndürme çalışmalarında bulunan bir işçinin kayıp olduğu bilgisi yayıldı. Ancak dumandan zehirlendiği ve baygınlık geçirdiği saptanan işçi, aramalar sonucu bulundu. Hastaneye kaldırılan işçinin sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Söndürme çalışmalarında yine, Manisa'dan gelen dozer de devrildi. Kazada şans eseri ölen yara yaralanan olmadı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Yangın bölgesinden görüntü.

Köylülerle yapılan röportaj.

Söndürme çalışmalarından görüntü.

Anons

Haber: Taylan YILDIRIM, kamera: Mücahit BEKTAŞ/ İZMİR

===================================

Başbakan Yardımcısı Akdağ'dan Türkmenlerin konteynır kentini inceledi

BAŞBAKAN Yardımcısı Recep Akdağ, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Mehmet Halis Bilden ile birlikte Osmaniye merkez Cevdetiye Beldesi'ndeki Suriyeli Türkmen ailelerin kaldığı konteynır kenti ziyaret etti. Bakan Akdağ buradaki misafir ailelerle görüşüp istek ve şikayetlerini dinledi.

Yatalak olan hastaları da ziyaret eden AFAD'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Akdağ, gerekli yardımların yapılması konusunda yetkililere talimat verirken, eğitim kampusunda ders gören öğrencilerle de sohbet etti.Ziyaret ve görüşmelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Akdağ, şunları söyledi: "Burada bir konteyner kent kurulmuş durumda. Herkesin evinde suyu, banyosu, tuvaleti, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi var. Burada 13 bin 500 kardeşimiz bulunmakta ve 3 bin 350 konteynerimiz var. Buradaki bir meselemiz bazı konteynerlir geçici olarak buraya gelenler nedeniyle biraz kalabalıklaşmış durumda. Bunu rahatlatacak tedbirleri, il valimizle buradaki görevli arkadaşlarımızla konuştuk, süratle halledeceğiz. Bizim için bu geçici barınma merkezlerinde yaşayan kardeşlerimiz başımızın üstündeki misafirlerimizdir. Onu da inşallah bir iki hafta içerisinde iyileştireceğiz. "

Bakan Akdağ'ın kamp ziyaretine, Vali Ömer Faruk Coşkun, Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, AFAD Osmaniye İl Müdürü Serhat Bulut, Kamp Müdürü Ramazan Tıraş ve diğer yetkililer eşlik etti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Bakan Akdağ, Suriyeli ailelerle görüşmesi

Bakan Akdağ ailelerle görüşmelerinden detay görüntüler

Konteynır kentten detay görüntüler

Bakan Akdağ Konteynır ziyareti detay görüntü

Bakan Akdağ, konteynıra girerken

Bakan Recep Akdağ'ın açıklaması

Haber-Kamera: İbrahim EMÜL/OSMANİYE,

========================================

Beytüşşebap'ta 1 terörist ölü, 1 terörist sağ ele geçti

ŞIRNAK'ın Beytüşşebap İlçesi'nde PKK'ya karşı devam eden operasyon kapsamında çıkan çatışmada 1'i ölü diğeri sağ toplam 2 terörist ele geçirildi.

Beytüşşebap İlçesi Faraşin Yaylası'nda devam eden operasyonla ilgili Şırnak Valiliği'nce yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "İlimiz Beytüşşebap ilçesi Faraşin yaylası bölgesinde icra edilen Şehit Piyade Yüzbaşı Nuri Şener operasyonu kapsamında 26.07.2017 tarihinde, bir  bölücü terör örgütü mensubu silahıyla birlikte ölü olarak etkisiz hale getirilmiş, bir bölücü terör örgütü mensubu sağ olarak yakalanmıştır. Bölgede operasyonlar kararlılıkla sürdürülmektedir."

Haber: ŞIRNAK, -

=====================================

El Bab'da yaralanan Suriyeli öldü

SURİYE'nin El Bab kentinde meydana gelen patlamada yaralanan Suriyeli 30 yaşındaki Muhammed El Hamabi, Gaziantep'te tedaviye alındığı hastanede hayatını kaybetti.

El Bab'da geçen Cumartesi günü bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlamada yaralanan Muhammed El Hamabi, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'na geçirilerek ambulansla getirildiği Gaziantep 25 Aralık Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. El Hamabi, yoğun bakım ünitesinde 4 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. El Hamabi'nin cesedi, otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna konuldu. Evli ve 4 çocuk babası El Hamabi'nin cenazesinin, yapılacak otopsi sonrası toprağa verilmek üzere El Bab'a gönderileceği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Adli Tıp Kurumu

Cenaze aracı

Tabutun morga taşınması

Genel ve detay görüntüler

Haber: Mücahit YOLCU-Kamera: Metin Faruk TAMER-GAZİANTEP-DHA)

=============================================

Hakkari'de kaçak cep telefonu ele geçirildi

HAKKARİ'de Polis ekiplerinin şüphe üzerine durdurduğu bir araçta yapılan aramada 25 kaçak cep telefonu ele geçirilirken, olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

Hakkari Valiliğinden yapılan açıklamada, "İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerimizce kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesi, suç ve suç unsurlarının elde edilerek, şüphelilerin yakalanması amacıyla yapmış oldukları çalışmalar kapsamında;24.07.2017 günü İlimiz Merkez Depin Polis Kontrol Noktasında şüphe üzerine durdurulan bir araçta yapılan aramada 25 adet gümrük kaçağı akıllı cep telefonu ele geçirilmiştir. 1 şahıs gözaltına alınmış olup; konu ile ilgili adli tahkikat devam etmektedir" denildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

POLİS KAMERASI

-Emniyet logosu

-Durdurulan araçta arama yapan Polis ekipleri

-Aracın gizli bölmelernii sökerken

-Aracın gizli bölmelerinde kacak cep telefonlarını çıkartırlarken

-KOM Logusu

Haber-Kamera: HAKKARİ,-

================================================

Çakmakla oynayan çocuklar ahırı yaktı

TOKAT'ın Erbaa İlçesinde çakmakla oynayan çocukların samanları tutuşturması sonucu ahır yandı.

Olay saat 11.30 sıralarında Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Begonya Sokakta meydana geldi. 8 yaşındaki E.H. ve amcasının oğlu 6 yaşındaki A.B.H. evlerinin yanında bulunan dedeleri 53 yaşındaki Duran Hünerci'ye ait ahırda çakmakla oyun oynamaya başladı. Bu sırada çocukların tutuşturduğu samanlar alev aldı. Ahırdan yükselen alevleri fark eden komşular önce ahırdaki çocukları, ardından içerideki 8 büyükbaş hayvanı dışarı çıkartıp itfaiyeyi aradı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını söndürmek için çalışma başlattı. Yaklaşık 6 ton samanın bulunduğu ahırdaki yangını söndürmek için iş makineleriyle ahırın duvarları yıkıp yangına müdahalede bulunan itfaiye ekipleri, 1 saatlik çalışma sonrası yangını kontrol altına alınarak söndürdü. Yangın sebebiyle büyük korku yaşayan A.B.H. annesi Ayşe Hünerci'ye sarılarak gözyaşı döktü. Yangın sebebiyle fenalık geçiren Arzu Hünerci ve Asiye Hünerci ise olay yerine gelen ambulansla Erbaa Devlet Hastanesine kaldırıldı. Ahırı yanan Duran Hünerci gözyaşı döken torunlarını ve gelinlerini sakinleştirmeye çalıştı. Yaralının olmadığı olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:

-Olay yerinden görüntüler

-Yangını söndürme çabası

-Sahibinin ahırdaki hayvanları komşu ahıra götürmesi

-Korkan çocukların ağlaması

-Fenalık geçirenler

Haber-Kamera:  İbrahim UĞUR/ERBAA(Tokat),

===========================================

Bolu'da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

BOLU'da, kavşakta çarpışan iki otomobilin sürücüleri yaralandı. Araçlardan birinin bagajındaki LPG tankının yanında bulunan mutfak tüpü kısa süreli paniğe yol açtı.

Kaza saat 13.00 sıralarında D-100 Karayolu'nda Sanayi Kavşağı'nda meydana geldi. Ankara yönüne giden 25 yaşındaki Gani Aydoğan'ın kullandığı 34 FZ 2654 plakalı otomobil, iddiaya göre önde sağ şeritte giderken kavşağa girmek için sola geçen 55 yaşındaki Mehmet Ilgın yönetimindeki 06 PKJ 51 plakalı otomobile çarptı. Yaralanan sürücüler Aydoğan ve Ilgın, ambulansla İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi'ne kaldırıldı.

Mehmet Ilgın'a ait otomobilin bagajındaki LPG tankının yanında bulunan mutfak tüpü kısa süreli paniğe yol açtı. Polis, tüpte ve LPG tankında hasar veya kaçak olup olmadığını kontrol etti. Kontrolde olumsuz bir duruma rastlanmadı. Polis ekipleri, çevrede toplanan ve araçları cep telefonuyla görüntülemeye çalışan kalabalığı uzaklaştırmaya çalıştı. Kaza sırasında araçtan yola savrulan ekmek alınarak aracın üzerine konuldu.

Kaza nedeniyle Ankara yönü bir süre ulaşıma kapandı. Araçların kaldırılması ardından yol yeniden ulaşıma açıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

-Kaza yerinden görüntüler

-Yaralıların ambulanstaki görüntüsü

-Otomobilin bagajındaki mutfak tüpü

-Ambulansın gidişi

-Detaylar

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,

========================================

Köpeğe elleriyle su içiren temizlik görevlisine altın

KOCAELİ Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut çeşmenin yanına yaklaşan sahipsiz köpeğe elleriyle su içiren temizlik görevlisi Yılmaz Duran'ı davranışı nedeniyle altınla ödüllendirdi. Yılmaz Duran ödülle hayvanlara yiyecek alacağını söyledi.

Dün, Kocaeli'de hava sıcaklığı 34 dereceye ulaşırken, Derince Belediyesi'nde temizlik görevlisi olarak çalışan Yılmaz Duran, Yenikent Mahallesi'nde parkta temizlik yaptığı sırada yanına yanaşan sahipsiz köpeğe elleriyle su içirdi. Yılmaz Duran'ın çeşmeden avucunun içerisine su doldurarak köpeğe su içirdiği sırada çekilen görüntüleri izleyenler takdir etti. Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut temizlik görevlisi Yılmaz Duran'ı davranışı nedeniyle tebrik ederek, çeyrek altınla ödüllendirdi.

Köpeği gördüğünde susadığını anladığını söyleyen Yılmaz Duran, "Köpeğin ağzından su geliyordu ve susadığını anladım. O bölgede 4 aydan beri çalışıyorum ve o köpek 4 aydan beri yanımdan ayrılmaz. Mecbur kaldım, baktım ki ağzından su gelmişti kap bulamayınca elimle su verdim. O gün değil, devamlı yemeğini suyunu veririm. Çocukluktan gelme bir hayvan sevgisi var bende. Bunlar aç kaldığı zaman bana vicdanen bir sıkıntı basıyor. Ben bunu ödül için yapmadım, başkan beye teşekkür ediyorum ve ödülle de hayvanlara yiyecek alacağım" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Belediye başkanının temizlik görevlisine altın vermesi

-Temizlik görevlisi ile röp

-Temizlik görevlisi yolları süpürürken detaylar

HABER: Ergün AYAZ-KAMERA: Alişan KOYUNCU/ KOCAELİ

==============================================

Fosseptik çukuruna düşen danayı itfaiye kurtardı

DENİZLİ'nin Buldan İlçesi'nde, besihanede kapağı açık bırakılan fosseptik çukuruna düşen dana, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

Cumhuriyet Mahallesi'nde bir besihane içerisinde foseptik çukuruna dananın düştüğünü gören çalışanlar itfaiyeden yardım istedi. İtfaiye ekipleri, yaklaşık 3 metre derinliğindeki fosseptik çukuruna düşen danayı çıkarmak için kurtarma çalışması başlattı. Bir itfaiye eri, merdivenle çukura inip, danayı halatlarla bağladı. Ardından bir kepçe yardımıyla dana çekilerek çukurdan çıkartıldı. Danasına tekrar kavuşan besihane sahibi, itfaiye ekiplerine teşekkür etti.

GÖRÜNTÜ DÜKÜMÜ:

-İtfaiye ekiplerinden görüntü

-itfaiye erinin çukura inmesi

-Dananın kepçe yardımıyla çıkarılması

Haber-Kamera: Özcan DURUSOY/ DENİZLİ, (BULDAN)

===============================================

Tokat'ta bal hasadı başladı

TOKAT'ta Arı Yetiştiricileri Birliği'ne üye olan arı üreticileri 2017 yılı bal hasadına başladı. Tokat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Ali Demir, kentte geçen yıl 650 ton bal üretimi olduğunu ve bu yıl artış beklediklerini söyledi.

Tokat'ta Arı Yetiştiricileri Birliğine bağlı arıcılar ilk bal hasadını Topçam Yaylası Yavşanlı mevkiinde gerçekleştirdi. Birliğe bağlı 420 üyelerinin olduğunu ve bu yılki hasada başladıklarını belirten Tokat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Demir, "Bu sene verim Tokat'ta oldukça güzel, rekolte oldukça yüksek, baldaki kalite yüksek. Tokat'ta 420 üyemiz geçimini arıcılıktan sağlıyor. Bu arıcılarımızın toplam 35 bin koloni varlığı var. Yaklaşık 35 bin koloniden yıllık 650 ton gibi bal üretimi var. Bu sene daha yüksek bir bal üretimi bekliyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü:

-Arı kovanlarının görüntüsü

-Balların kontrol edilmesi

-Birlik başkanının konuşması

-Üreticilerin konuşmaları

Haber-Kamera:  Halil İbrahim YEL/TOKAT,

============================================

Bakan Kurtulmuş'a toplantı tepkisi

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı olarak Numan Kurtulmuş'un ilk Antalya ziyaretinde sektör sorunlarının ele alınacağı toplantıya sadece TÜROFED, AKTOB VE TÜRSAB yetkililerinin çağrılması ve turizm sektörü diğer temsilcilerinin davet edilmemesi ve katılma isteklerinin geri çevrilmesi krize yol açtı.

Yaklaşık bir hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla göreve gelen yeni Bakanlar Kurulu'nda Kültür ve Turizm Bakanı olan Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin turizm başkenti olarak anılan Antalya'ya ilk ziyaretini 25- 26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdi. Ordu'da katıldığı bir programda protokolde yaşanan bir kavgayla gündeme gelen yeni bakan Kurtulmuş'un Türkiye'nin turizm sektörünün dinamosu konumundaki Antalya'ya ziyaretindeki dar kapsamlı toplantısı, davet edilmeyen sektörün çok sayıdaki temsilcisinin tepkisine yol açtı.

Antalya'ya gelişi sessiz sedasız olan Kurtulmuş'un Antalya'ya geleceğini duyan turizm sektörü temsilcileri, 25 Temmuz günü Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, Antalya Valiliği ve Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü nezdinde, Bakan Kurtulmuş'un Antalya programını öğrenmeye çalıştı. Bakan Kurtulmuş'un turizm sektörü temsilcileriyle 26 Temmuz günü yapacağı toplantı hakkında da bilgi almak isteyen sektör temsilcileri, sadece üç sivil toplum örgütü temsilcileriyle yapılacak toplantı için red yanıtı aldı.

Numan Kurtulmuş'un ilk Antalya ziyaretinde hem tanışmak hem de sektörün sorunlarını dile getirmek isteyen turizmle ilgili birçok sivil toplum örgütünün temsilcisi, toplantının çok dar kapsamlı planlamasına tepki gösterdi. Bugün Akra Barut Hotel'de gerçekleşen Bakan Kurtulmuş'un toplantısına sadece Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TARSAB) temsilcileri davet edildi. Davet edilmeyen veya toplantıya katılmak isteyen turizm sektörüyle ilgili çok sayıda STÖ'nün temsilcisi ise kapıdan çevrildi. Bu nedenle Bakanlık ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne sert tepki gösterildi.

OLMAMASI BİR GARİP

Toplantıdan haberlerinin dahi olmadığı belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Maalesef bilgim yok. Turizmciler gitmiştir. Hiç haberimiz olmadı. Bakan ilk defa geliyor ve belki 'sektörle toplanalım' demiştir. Daha önce de Mahir Bey geldiğinde sadece sektörle toplanmıştı. Yani turizmi yöneten, bu kadar emek sarfeden, koşturan biziz ama maalesef bu tür şeylerde bilgi verilmiyor. Kim yaptıysa öyle istemiştir, bakanla ilk onlar tanışmak istemiştir. Sektörün bazen böyle şeyleri oluyor. Toplantıyı kim ayarladı, valilik mi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü mü onu da bilmiyoruz. ATSO olarak kesinlikle olmak isterdik. Olmaması bir garip. Biz sektör için elimizden geleni yapıyoruz, hele şu son iki senede sektör için yapmadığımız kalmadı ama bazen böyle şeyler oluyor. Unutmuşlardır belki arkadaşlar" şeklinde konuştu.

PROGRAM VERİLMEDİ

Toplantıyla ilgili davet almadıklarını belirten Seyahat Acentaları Derneği (SAYD) Başkanı Sefa Altınay, kendileri gibi Spor Turizmcileri Birliği gibi kuruluşlara da davet gitmediğini kaydetti. Antalya Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü gibi kurumlardan programla ilgili bilgi almaya çalıştıklarını anlatan Altınay, "Bakan bey yeni geliyor, konuşacak, söyleyecek şeylerimiz var. Hem de gündem malum ortalık çok karışık, burada tüm paydaşların bakan beyle tanışıp düşündüklerini söyleme ihtiyacı var. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 'listeyi Ankara belirledi, kısıtlı tuttular, bizim yapabileceğimiz bir şey yok' dedi. Akabinde programı istedik, 'göndereceğiz' dediler ama gelmedi. Hem bakan beyle tanışalım hem de konularla ilgili taleplerimizi aktaralım isterdik" dedi.

OLUMSUZ BİR İNTİBA YARATTI

Bu tür ziyaretlerin çok dar kapsamlı ve sürekli aynı çevrelerle yapıldığından da yakınan Altınay, şöyle devam etti: "Genelde 4-5 kişinin kontrolünde gidiyor bu tür toplantılar. Sürekli aynı konular konuşuluyor. 4-5 kişinin söyleyeceği de hep aynı konular oluyor. Ama çok konu var spor turizmi, golf var, bunların hepsi bitmiş vaziyette. Seyahat acentalarının ciddi sıkıntıları var. Konuşulacak çok şey varken kısıtlı katılımcıyla tutmak bana çok anlamlı gelmedi. Bu toplantı turizm sektörünün tamamını kapsamıyor. STK'ları bu işin dışında bırakmak doğru değil. İlk intibada önemli ve ilk toplantıda böyle bir şey yaşanması olumsuz bir intiba yarattı camiada. Keşke orada olsaydık, belki iki kelamda biz ederdik. Kim nasıl planladı ama talihsiz olmuş."

MASADA HEP AYNI KİŞİLER

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) olarak toplantıya önce davet aldıklarını, fakat ardından çıkartıldıklarını belirten AGC Başkanı Mevlüt Yeni, "Davetli listesi Ankara'dan belirlenmiş. Dar kapsamlı bir toplantı. Oysa yeni bir bakan ilk defa turizm bakanı olarak Antalya'ya geliyor. Ben isterdim ki ilk toplantı geniş kapsamlı olsun. Ama masanın etrafına baktığınızda her zaman hep aynı kişiler. Bu her zamanki aynı kişiler Antalya turizminin hangi sorununu çözmüşler, anlatmışlar? Şu anda Antalya'nın kurtuluşu Rusya, Avrupa'dan turist gelmiyor, Rusya şuanda resmen serum oldu Antalya turizmine" dedi.

TURİZMCİLERE DE TEPKİ

Rusya Gazeteciler Birliği'nden 2018'in Mart-Mayıs dönemindeki üç aylık sürede 1000'in üzerinde Rusya'dan gazetecinin getirilmesine yönelik karar aldıklarını hatırlatan Mevlüt Yeni, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Şimdi AGC'yi oraya davet etmiyorlar. Bizim otelimiz, uçağımız mı var da gidip Rusya'dan 1000 tane gazeteciyi getirme derdine düşüyoruz, Almanya'dan gazeteci getirmenin derdine düşüyoruz? Bunlar için 1 lira devletten para almıyoruz. Tam tersi 15- 20 gazeteci getirenler gidiyorlar tanıtma fonundan devletten bir sürü para alıyorlar. Biz turizmci değiliz ama Antalyalı gazetecilerin bu tip toplantılarda zararı değil, faydası olur. Bir yerde patlama, çatlama olduğunda lap diye kapımızı çalıyorlar. 'Onu yazmayın, bunu yazmayın' bilmem ne. Demek ki turizmin bir parçası gazeteciler."

KISITLAMA DOĞRU DEĞİL

Toplantıdaki kısıtlamayı doğru bulmadığını belirten Yeni, "Daha göreve gelir gelmez bakan bey böyle başlarsa, bu açıkçası insanların zaten kırık dökük morallerine moral katmaz tam tersi şevkini kırar. İnsanların daha motive olması açısından ilk toplantı tanışma toplantısıdır ve herkesin o toplantıya katılma hakkı vardır. Bu sektörün kahrını çeken, masanın etrafında olmayan turizm sektörünün diğer paydaşlarının o toplantıya katılamadım diye moralini bozmaktır. Ankara'dan oturup, Antalya'yı bilmeyen öyle bürokratlar var ki, o yüzden turizmden, turizmcinin derdinden anlayan insanların getirilmesi gerekiyor. O zaman Ankara'da yapın bu toplantıyı Antalya'da yapmayın. İsmen 6- 7 kişiyi çağır makamında yap" diye konuştu.

SEZONDA MORALLER BOZULDU

Sezonun ortasında böyle ayrım yapılmasının doğru olmadığı ve insanların moralinin bozulduğunu dile getiren AGC Başkanı Mevlüt Yeni, "Yeni turizm bakanına bu sektörün içinde temsilci olan, STK başında olan herkesin tanışma, sorunlarını anlatma hakkı var ve bunu kısıtlayamazsınız. O zaman önümüzdeki dönem Rusya'dan 1000 gazeteciyi onlar getirsin, ben karışmıyorum. Bir tane dahi de gazeteci getirme niyetim yok bundan sonra, beni de kızdırdılar. Ne olacak yani toplantıda masayı 20 kişilik değil 50 kişilik yapsan. Orada yeni bakana herkesin soru sorma, derdini anlatmaya hakkı yok mu" dedi.

ANKARA'YA TEPKİ

Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, Ankara'dan yönetilen bir turizm olduğunu ve söylemlerinde Türkiye'nin, dünyanın turizm başkenti Antalya'yı göstermelerine rağmen kim kimdir, sektörün dinamikleri kimlerdir bilgi sahibi olunmadığını kaydetti. Turizmin çeşitlenmesinden söz edilmesine rağmen dünyada turizmin en büyük girdisini sağlayan kongre turizmini tanıtan ve pazarlayan kongre bürolarının bile böyle bir toplantıya davet edilmediğini belirten Şen, "Bu ilk defa yapılan olay değil. Eğer bu bölgedeki kendilerine bağlı kurumlara yada turizm müdürlüklerine sormuş olsalar böyle bir davet listesinde kimseyi eksik bırakacaklarını düşünmüyorum" dedi.

TEK YÖNLÜ BİR TOPLANTI

Sadece tek yönlü söylem ve olayları, sadece kendi açılarından yorumlama gibi bir toplantıya katılmamış olmaktan da hiçbir üzüntü duymadığını belirten Şen, "Daha önce de söylenen krizden çıkma konusundaki arama konferanslarının iptal edilmesinin de çözüm değil sadece kendilerinin önermeleriyle krizi atlatacaklarını düşünüyor olmalarında da yanılıyorlar. Sektörün tüm kurumlarının krizden çıkma konusundaki önerileri önemlidir. Antalya'nın tek başına bugüne kadar yapmış olduğu imaj ve buna PR çalışmalarının neler kazandırdıklarını gördük. Bu açıdan biz bildiğimiz yolda devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

TALEP EDENLERE 'HAYIR'

Bakan Kurtulmuş'un Antalya ziyaretini öğrenen ve toplantıya katılmak için hem bakanlık hem de Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunan turizm sektöründeki bazı birliklerin yöneticileri de olumsuz yanıt aldı. Yöneticiler, "Turizm Bakanı Antalya'ya geliyor, sektör temsilcileriyle toplantı yapıyor ve bu toplantı kapalı oluyor. Biz sektörü temsil eden temsilciler o toplantıya davet edilmiyoruz. Bu bizi çok yaraladı ve üzücü bir şey. Biz sıkıntılarımızı anlatmak zorundayız bakan beye, nasıl anlatacağız toplantıya gitmezsek, davet edilmezsek? Daveti bırakın talep ediyoruz katılmak için ona bile 'hayır' diyorlar. Rahatsız olduk" şeklinde sitem etti.

Haber: Mehmet ÇINAR/ANTALYA, -

====================================

İzmir'de CHP'lilerden Ege Adaları tepkisi

İZMİR'de, CHP Konak ilçe yönetimi, Yunanistan Başkonsolosluğu önünde toplanarak Ege Adaları'nın Yunanistan tarafından işgal edildiğini ileri sürdü ve protesto etti.

Ege Adaları'nın Yunanistan tarafından işgal edildiği iddiası ile Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosluğu önünde toplanan CHP Konak ilçe örgütü, basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, "Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Yurtta barış dünyada barış' gerekmektedir. Bunu geçici hevesler ve kişisel hırslar uğruna bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Bir sözümüzde bizim Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin bu konudaki tavrınadır. Bazı devletlerle gereksiz birçok konuda gerginlikler çıkararak iç politika malzemesi olarak kullanan AKP söz konusu Ege Adaları olunca neden sessiz kalmaktadır? Yoksa adalar konusunda gizli ödünler mi verilmiştir? Bu konuda bir an önce Yunan hükümetine gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve uluslararası haklarımız hatırlatılmalıdır. İki ülke arasındaki hukuksuzluğun bir an önce ortadan kaldırılmasını ve çözüme kavuşturulmasını diliyor kardeş Yunan halkına sevgilerimizi gönderiyoruz" dedi.

Yunanistan'a seslenmek adına toplandıklarını söyleyen Başak, "Kurtuluş Savaşımızın ardından imzalanan Lozan Antlaşması, bugünkü sınırlarımızın ve doğan haklarımızın yegane senedi ve teminatıdır. Ayrıca Sayın Yunanistan Cumhurbaşkanı kısa süre önce kendi ifadesi ile Lozan Antlaşması'nın uluslararası hukukun ayrılmaz bir parçası olduğunu söylemiştir. Vatan toprağımızda gözü olana her kim olursa olsun haddini bildirmeyi görev biliriz. Yunan halkı ile kardeşliğimiz kadimdir. Anadolu, kardeşliğin topraklarıdır. Yakın tarihimizdeki hataların sonucu ortaya çıkmış olan düşmanlıklar artık son bulmuştur" diye konuştu.

Haber: Timur TARLIĞ/İZMİR, -

=========================================

'Hırsızlık'tan aranan 3 kişi Abant'ta 5 yıldızlı otelde yakalandı

İSTANBUL'da 'hırsızlık' suçundan aranan 3 kişi, tatil için geldikleri Bolu Abant Tabiat Parkı'da 5 yıldızlı otelde polis baskınıyla yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerden birisinin 400 bin TL'lik otomobiline çalıntı olduğu gerekçesiyle el konuldu.

Bolu'nun doğa harirkası Abant Tabiat Parkı'na önceki gün eş ve çocuklarıyla gelen 3 kişi, 5 yıldızlı otele yerleşti. 3 lüks otomobille gelen 3 aile, çocuklarının bakıcıları için de ayrıca bir oda kiraladı. Yapılan incelemede 3 kişinin otel görevlilerine verdiği kimliklerin sahte olduğu anlaşıldı. 3 kişinin, İstanbul Emniyeti tarafından 'Hırsızlık' suçundan arandığı belirlendi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekipleri, dün sabaha karşı otele gelip kimlikleri açıklanmayan 3 şüpheliyi yaklayarak gözaltına aldı. Şüphelilerden birisinin 400 bin TL değerindeki son model lüks otomobiline de çalıntı olduğu gerekçesiyle el konuldu. Otomobil çekiciye yüklenerek şüpheliler ile birlikte İstanbul'a götürüldü. Eş ve çocukları otelde kalan 3 kişinin, İstanbul'da lüks araçları çalarak sattıkları ileri sürülürken soruşturma sürdürülüyor.

Haber: Mutlu YUCA/BOLU, -

=======================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-8 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement