Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(10.10.ADANA'da faaliyet gösteren küçük ölçekli sanayi temsilcileriyle biraraya gelen Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, kurulması hedeflenen sanayi siteleri için destek sözü verdi.)

10.10.2012 16:29

(10.10.2012, FOTOĞRAF)

///////////

Başkanlardan sanayicilere destek

ADANA'da faaliyet gösteren küçük ölçekli sanayi temsilcileriyle biraraya gelen Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, kurulması hedeflenen sanayi siteleri için destek sözü verdi.

Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) yapılan toplantıya Aldırmaz ve Öztürk ile birlikte ADASO'dan Başkan Sadi Sürenkök, Başkan Yardımcısı Hüseyin Sayar, Genel Sekreteri Gani Yılmaz ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işadamları katıldı. Toplantıda belediye başkanlarıyla küçük ölçekli sanayi temsilcileri, kurulması hedeflenen sanayi siteleri konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Projenin, Adana'nın geleceği için çok önemli olduğunu söyleyen ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, "Küçük ölçekli sanayicilerimizin, site bütünlüğüne kavuşması Adana ekonomisi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle belediye başkanlarımızla küçük ölçekli sanayicilerimiz biraraya geldi" dedi.

Toplantıya mermerciler, ayakkabıcılar, matbaacılar, reklamcılar ve mobilyacılar adına katılan temsilciler, bazı sektörlerin şehir içinde sıkışıp kaldığını, site bütünlüğünde üretim yapmak istediklerini vurguladı. Sektör temsilcileri, bu konuda belediyelerin desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Toplantıda konuşan Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, her zaman sanayicilerin yanlarında olduklarını ve her türlü desteği vereceklerini söyledi. Öztürk "Özellikle şehir içinde faaliyet gösteren küçük ölçekli sanayicilerin, şehir dışında site bütünlüğünde üretim yapması şehircilik açısından da çok önemli. Belediyemiz adına size her türlü katkıyı vermeye hazırız" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da sanayi sitelerinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak "Büyükşehir Belediyesi olarak sanayi sitelerimizin sıkıntılarını çözüyoruz, çözmeye devam edeceğiz" dedi. Aldırmaz, sanayi siteleri iç in arazilerin temin edilmesi halinde imar düzenlemesi, yol ve altyapısını yapacakları sözünü verdi. Site kurulabilecek bölgeler konusunda hedef gösteren Zihni Aldırmaz şöyle konuştu:

"İstediğiniz büyüklükte arsa belediyemizde yok. Hazineden veya sahıslardan satın alabilirsiniz. Kooperatif çatısı altında bunu başarabilirsiniz. Arazilerinizi alın, yapılacak siteye taşınacak sanayici sayısını netleştirin, sonra bize gelin. İmar düzenlemesini yaparız. Yolu, kanalizasyonu ve suyu getiririz. Bizim vereceğimiz destek, maliyetinizin yüzde 25'ini karşılar. Oto Galericileri Sitesi örneği ortada. Site içi yollarını yaptık. DSİ sulama kanalı üzerine araç köprüsü inşaa ettik. Ayrıca, yeni bulvar açtık. Sizlere de destek için söz veriyoruz."

ADANA,(DHA)

///////////

AGİAD Başkanı Gülcan:

"Rusya gezisi nükleere bakışımızı değiştirdi"

ADANA Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan, Rusya'nın nükleer santrallerinden birinin bulunduğu Voronej kentine düzenledikleri gezide, bu enerji türüne bakış açılarının değiştiğini söyledi.

Mersin Akkuyu'ya kurulacak nükleer santralin bir benzerini görmek için Rusya'nın Voronej kentine giden AGİAD başkan ve üyelerinden oluşan heyet yurda döndü. AGİAD Başkanı Tamer Gülcan, Rusya izlenimlerinin ardından nükleer santrale olan bakış açılarının değiştiğini söyledi. Gülcan, "Çevresel etkilerini, yarattığı iş hacmini yerinde gördüğümüz nükleer tesislerin daha fazla vakit kaybedilmeden ülkemize kazandırılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

ÇEVRE KAYGILARIYLA VAKİT KAYBETTİK

Rusya'nın nükleer santraller bölgesi Novovoronej'de hem üretimdeki reaktörleri hem de Mersin Akkuyu'da benzeri gerçekleştirilecek inşaat alanında incelemelerde bulunduklarını belirten Gülcan, konuya çevresel faktörler ve ortaya çıkacak iş olanakları açısından baktıklarını kaydetti. Orman alanı içerisindeki nükleer santralin 1970'li yıllardan beri üretimde olduğunu, tesislerin yanı başında yer alan Don Nehri'nde insanların balık tutmaya devam ettiklerini anlatan Gülcan "Üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede muhteşem bir sonbahar tablosu izledik. Tesislere kreş döneminde giren 45 yaşındaki üretim müdürünün babasının da nükleer santralden emekli olduğunu ve bugün 80 yaşında oldukça sağlıklı olduğunu öğrendik. Ben çevre kaygılarıyla Türkiye'nin nükleer konusunda çok geç kaldığını düşünüyorum" diye konuştu.

YÜZDEN 80'İNİ BİZ YAPARIZ

Heyette yer alan inşaattan makineye, çelik konstrüksiyondan lojistiğe her sektör temsilcisinin üretimdeki nükleer santral ve inşaatında görev alabileceğine inandıklarını belirten Gülcan "Adana iş dünyası olarak bir nükleer santralin yapımında yer alan ünitelerin en az yüzde 80'lik bölümünü dünya standartlarında ve kalitesinde yapabileceğimizi gördük. Mersin'de nükleer santral kuracak Rus NGS şirketinin çok şanslı olduğuna inanıyoruz. Adana gibi bir sanayi şehrinin yakınında nükleer inşaa etmek zor olmayacak" dedi.

10 MİLYAR BURADA HARCANACAK

Yönetim kurulu üyeleriyle nükleer santral üretimi ve inşaatında hizmet verecek sektörleri belirleyeceklerini, burada elde ettikleri izlenimleri bölge iş dünyası temsilcileriyle bir toplantıda paylaşacaklarını anlatan Gülcan, işbirliği ve konsorsiyum çalışmalarıyla Akkuyu'daki projeye hazırlık yapacaklarını söyledi. Novovoronej'deki santral inşaatının Akkuyu'dakinin yarısı büyüklüğünde olacağına dikkat çeken Gülcan, şöyle devam etti:

"Buna rağmen inşaat alanında 250 müteahhidin görev aldığını öğrendik. Yetkiler, 5 bin kişinin aynı anda çalıştığı inşaat alanında 2.6 milyon ton beton kullanılacağını söyledi. Bu tabloyu düşündüğünüzde 20 milyar dolarlık yatırımın en az 10 milyar dolarının bölgemizde harcanacak olması kaçınılmaz. Bu rakam Adana ve Mersin ekonomisini bambaşka bir boyuta taşır. AGİAD konuyu gündeminden hiç düşürmeyecek. Biz nükleer santral için gerekli her ürün ve hizmetin mümkün olduğunca bölgemizden temin edilmesi için çaba göstereceğiz. Hem projeyi gerçekleştirecek şirket yetkilileriyle hem bölge işadamlarımızla çalışma sürdüreceğiz."

ADANA,(DHA)

///////////

Öymen, ÇUGİAD'ın konuğu oldu

'Büyük devletlerin derdi demokrasi değil, petroldür"

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkan Yardımcısı, emekli büyükelçi Onur Öymen,

Ortadoğu'da yaşanan sorunların temelinde petrol kaynağının yattığını belirterek "Büyük devletlerin derdi demokrasi değil, petroldür" dedi.

Onur Öymen, Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (Çukurova GİAD), "Türkiye Geleceğini Konuşuyor" toplantılarına konuk oldu. Seyhan Otel'de "Ortadoğu'daki Son Gelişmeler ve Türkiye'ye Yansımaları" konulu bir konuşma yapan Öymen, soğuk savaşın bitmesi, Sovyetler Birliği'nin fiilen yıkılmasının ardından dünyada yeni bir demokrasi dalgasının ortaya çıktığını vurguladı. Öymen şu görüşleri dile getirdi:

"Önce Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde baskı rejimi altında yaşamış ülkeler kısa sürede demokrasiye geçtiler, daha sonra AB ve NATO üyesi oldular, sonra Latin Amerika ülkeleri, Uzak Doğu ülkeleri, Afrika ülkelerinin birçoğu demokrasiye geçti. Bütün dünyada demokrasi dalgası yayılırken bir tek istisna oldu o da Ortadoğu. Soğuk savaşın bitmesinin üzerinden 20 yıl geçti, bir tek Ortadoğu ülkesi demokrasiye geçemedi. Bu ülkelerin halkları demokrasi istemiyorlar mı? Bunun sebebi bir kelimeyle ifade edilebilir; petrol.. Büyük devletlerin derdi demokrasi ve halkların özgür oluşu değil, petroldür. Ortadoğu ile ilgili değerlendirme yapacaksınız petrolü unutmayacaksınız. Bütün dünyanın petrol ve doğalgaz yataklarının yüzde 68'i bu bölgede. Bu son gelişmeleri de bu çerçevede değerlendirmek lazım."

DIŞ POLİTİKA İÇ POLİTİKANIN DIŞINDA TUTULMALI

Bölgede çok önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Öymen, Adana'nın bu gelişmeleri en çok hisseden illerden biri olduğunu ifade etti. Yaşanan olayların büyümemesi, daha vahim boyuta ulaşmamasını dileyen Öymen, Türkiye'nin bütün bu sorunların altından kalkacak birikim, tecrübe ve güce sahip olduğunu kaydetti. Türkiye'nin bölgedeki en güçlü ülke olduğunu vurgulayan Öymen, şöyle devam etti:

"Yalnız askeri açıdan değil, ekonomik açıdan en güçlüdür, siyasi açıdan, her açıdan en güçlü Türkiye'dir. Türkiye'yi tehdit ederek hiç kimse bu bölgede hiçbir şey yaptıramaz. İsterse terörü kullansın, isterse başka yöntemleri kullansın, isterse sınır köylerimize mermi atsın, Türkiyeyi bezdirmek, caydırmak mümkün değildir. Ama bu mücadeleyi başarı ile yürütmemizin önemli bir koşulu var, birlik içinde olacağız. Bunu iç politikaya feda etmeyeceğiz."

TİCARİ HAYAT DURDU

Öymen'e teşekkür eden Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya da Suriye'de çıkan gerginliklerin şu anda yatırımda olan birçok işadamını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Sakarya, şu değerlendirmeyi yaptı: "O yüzden sadece Suriye'de olan bir sıkıntı, Suriye'nin kendi içinde olan bir sıkıntı bizim ülkemizi, bölgemizi hemen yakın zamanda bu kadar etkiliyorsa, yarın bir gün bir müdahale olduğunda, ciddi savaş ortaya çıktığında ülkemizi ne kadar etkileyeceği aşikardır. Bir savaşın bu ülkeye neler kazandırıp neler kaybettirebileceğini geçmişte biz yaşadık. Bu ülke bir birlik olarak ulusal egemenlik savaşından çok büyük zorluklardan galibiyetle çıktı ve çıktığı günden bu yana biz bütün dünya ülkeleriyle barış içerisinde, dostluk içerisinde yaşıyoruz ve biz bu dostluk ve barış ortamının sürmesini istiyoruz, arzuluyoruz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, -Yurtta sulh dünyada sulh- demiştir, bu sağ duyulu bir ülkenin sağ duyulu vatandaşlarının da şu anda en büyük temennisidir."

ADANA,(DHA)

(10.10.2012, FOTOĞRAF)

///////////

Yeni modeller görücüye çıkacak

YENİ model otomobiller, CNR Holding tarafından, 16-21 Ekim 2012 tarihleri arasında Mersin'de düzenlenecek 'Autoshow'da görücüye çıkıyor. Açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yapacağı etkinliğe 20'nin üzerinde marka katılacak.

CNR EXPO Mersin Yenişehir Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek Mersin Autoshow, Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER), Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile düzenleniyor.

Mersin Autoshow'un tanıtım toplantısında konuşan CNR Holding İcra Kurulu Üyesi Özhan Carda, İstanbul'da düzenledikleri başarılı fuarları Anadolu'ya taşımayı planladıklarını, Mersin Autoshow'un bu anlamda önemli olduğunu söyledi.

MODER Başkanı Haluk Veli Doğan ise Mersin Autoshow'un sektöre ve bölge ekonomisine ciddi katkıda bulunacağını ifade etti. Daha önce 15 bin kişinin ziyaret ettiği Mersin Autoshow'a bu yıl 50 bin ziyaretçi beklendiğini dile getiren Doğan, "Bu organizasyon için gerek CNR gerekse biz sadece Mersin'de değil, Adana ve Tarsus gibi bölgelerde de tanıtım çalışmaları yaptık. Bazı otomobil markaları yeni modellerinin ilk tanıtımını burada yapmayı planlıyor. Bu bizim için heyecan verici" diye konuştu.

Mersin Autoshow'da; Audi, Renault, Dacia, Fiat, Toyota, Volkswagen, Honda, Ford, Citroen, Peugeot, Isuzu, Mitsubishi, Kia, Hyundai ve Skoda gibi öncü markalar, son sodel otomobillerini sergileyecek.

Mustafa ERCAN/ MERSİN, (DHA)

(10.10.2012, FOTOĞRAF)

////////

Temizlenmeyen baca yangın sebebi

ADANA Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Adil Deveci, kış aylarının başladığı bugünlerde konut sahiplerini ve kurum yöneticilerini baca temizliği konusunda uyardı. Kış aylarında en fazla yangının, bacalarda oluşan kurumların tutuşması sonucu meydana geldiğini belirten Deveci "Geçtiğimiz yıl sonunda bacalarını temizletmeyen konut sahipleri ve kurum yöneticileri, soba ve kaloriferler yanmadan baca temizliklerini yapmalı ve kış mevsiminin ortalarında tekrarlanmalı" dedi. Baca temizliğiyle soba zehirlenmelerinin de önüne geçildiğini anlatan Deveci, kirli bacanın yakıtın doğru yanmasını engellediğini, oluşan partiküllerin bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet verdiğini bildirildi.

Bacaların temiz olması durumunda yakıtın daha verimli yandığını ve tasarruf sağlandığını belirten Deveci şöyle devam etti:

"Kış mevsimi başlamadan bacaların temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından büyük önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları, zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep olabilir. Tahliye edilemeyen karbonmonoksit gazı ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Bu nedenle, her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Ayrıca çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zararlar meydana geliyor."

BACA TEMİZLİĞİ ZORUNLU

Deveci, "Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği"ne göre, bacaların temizlik ve bakımının yaptırılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. İtfaiye Daire Başkanı, doğal gaz bacalarının yılda bir, fuel oil, mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran, otel mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre, 3 ile 6 ay arasında temizlenmesi gerektiğini söyledi. Baca yangınlarının erken farkedilmemesi durumunda çatı ve bina yangınlarına sebep olduğunu da anlatan Deveci, şöyle konuştu:

"Bacalarda oluşacak muhtemel yangınlarda, baca alttan ve üstten ıslak bezle tampon yapılarak kapatılmalı ve oksijensiz bırakılmalı. Bacanın yüksek ısıya ve yangına, yanma sonucu ortaya çıkacak gazların kimyasal etkisine, korozyona ve su buharına karşı dayanıklı olması önemli. Baca, yarattığı çekme sayesinde, yanma için gerekli havayı ocağa, ızgaraya ve kazana ulaştırıyor. Yanma veriminin yüksek, ısıtma maliyetinin düşük olması ve çevre sağlığının korunması bakımından, bacaların faaliyet alanına göre belirli periyotlarda temizletilmesi gerekiyor."

Can KÜÇÜKÖZKAN/ADANA, (DHA)

(10.10.2012, FOTOĞRAFLI)

/////////////////

Kültür mirasına katkıda bulunanlara ödül

MERSİN'de İçel Sanat Kulübü (İSK) tarafından organize ve 3 gün süren 17'nci Mersin Arkeoloji Günleri'nin sonunda kentin kültür mirasına katkıda bulunanlar ödüllendirildi.

Arkeoloji Günleri nedeniyle İSK Nevit Kodallı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri İsmail Salman, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Özgen Acar, İSK Başkanı Fatih Alkar ile İSK üyeleri ve arkeoloji alanından çok sayıda akademisyen katıldı.

Toplantıda Özbay Müzik Merkezi öğrencileri tarafından misafirlere mini müzik dinletisi sunuldu. Daha sonra 'Kent Kültürüne Katkı Ödülü' verildi. Mersin'in tanınmış ailelerinden Pozcu ailesinin temsilcisi Şemsa Pozcu ile uzun yıllardır hemen her etkinlikte yer alan Lina Nasif bu yıl ödül almaya hak kazandı. Şemsa Pozcu ve Lina Nasif ödüllerini Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım'ın elinden aldı. 'Kültürel Mirasa Katkı Ödülü'ne ise Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Özgen Acar layık görüldü. Acar'ın ödülü, Belediye Başkanları Tuna ve Yıldırım tarafından verildi. Ödül törenin ardından Bülent Akbaş tarafından 'İçel'den Görüntüler' adlı resim sergisi açıldı.

Mustafa ERCAN/ MERSİN, (DHA)

(10.10.2012, FOTOĞRAFLI)

///////////////////

'Mesleğim var, geleceğim güvende'

GAZİANTEP'te Toplum Destekli Polislilerin öncülüğünde dezavantajlı durumdaki kadınlara yönelik 'Mesleğim var, geleceğim güvende' projesiyle iş garantili kurslar veriliyor. Proje Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şubesi, İl Milli Eğitim, İŞKUR İl Müdürlükleri, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ve MEKSA Vakfı ortaklığıyla yürütülüyor. Proje kapsamında 20 kadına 4 ay sürecek konfeksiyon eğitimi verilecek. İş garantili kurs sonunda katılımcı kadınların meslek hayatına atılmaları sağlanacak. Ayrıca, kurs süresince polislerce kursiyer kadınlara yönelik sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenecek.

GAZİANTEP, (DHA)

(10.10.2012)

//////////

3'üncü Ceyhunkent kurası çekildi

ADANA'nın Ceyhan İlçe Belediyesi tarafından Ceyhunkent Konut Yapı Kooperatifi'ne yaptırılacak 3'üncü Ceyhunkent Toplu Konutları'nda hak sahiplerini belirleme kuraları çekildi. 7 blokton oluşacak konutların kura çekimi Ceyhan Saray Müzikhol'de gerçekleşti. 3'üncü Ceyhunkent Kooperatifi Koordinatörü Rahmi Pakel, yaptığı açılış konuşmasında Ceyhanlılara kendilerine gösterdiği ilgi ve güvenden dolayı teşekkür ederek, "2'nci Ceyhunkent Evlerini hak sahiplerine yaklaşık dört ay önce verdik. Şu anda hak sahipleri evlerine yerleştiler. Ceyhanlı hemşerilerimizi ev sahibi yapmanın mutluğunu yaşıyoruz. İnşallah yapılacak olan 3'üncü Ceyhunkent konutlarını ise yaklaşık bir yılda teslim etmeyi düşünüyoruz" dedi.

Kura çekimine katılan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de yaptığı konuşmada, konutların İstiklal Mahallesi Perşembe Pazarı yanında 14 bin metrekarelik site alanında, 4 bin metrekarelik inşaat alanı üzerine yapılacağını belirtti. Sözlü 3+1 (133-140 m2), 2+1 (101-110 m2) ve 1+1'lik (65 m2)256 konutun azami 18 ay içersinde sabit fiyat garantisiyle inşa edileceğini ifade etti. Sözlü,

3+1'lerin 79-98 bin, 2+1'lerin 69-86 bin ve 1+1'leri ise 47-49 bin TL'den başlayan fiyatlarla teslim edileceğini anlattı. Başkan Sözlü, konut fiyatlarının yüzde 25'inin peşin alınacağını geriye kalan bölümün banka ve müşterinin belirlediği sabit taksitler halinde ödeneceğini sözlerine ekledi.

CEYHAN,(DHA) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement