Diplomatik arenada gündem İran! Dünya liderlerinden Cumhurbaşkanı Reisi için taziye mesajları - Son Dakika
Dünya

Diplomatik arenada gündem İran! Dünya liderlerinden Cumhurbaşkanı Reisi için taziye mesajları

İran'ın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında yaşamını yitirmesi dünya liderlerini yasa boğdu. İran hükümeti, Reisi'nin 'halka hizmet yolunda şehit düştüğünü' açıkladı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, taziye mesajları yayımladı. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, bayrakların bir gün yarıya indirileceğini duyurdu.

20.05.2024 09:40  Güncelleme: 11:05

İran'ı sarsan ölümlere ilişkin dünyadan çok sayıda taziye açıklaması geldi. Hamas, Reisi'nin, Filistin davasını desteklediğinden övgü dolu sözlerle bahsederek en derin taziye ve dayanışma duygularını iletti. Rusya ise, "İran Cumhurbaşkanı Reisi, Rusya'nın gerçek, güvenilir dostuydu." açıklaması yaptı.

RUSYA'DAN "GERÇEK BİR DOSTTU" AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "İran Cumhurbaşkanı Reisi, Rusya'nın gerçek, güvenilir dostuydu. Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın İran-Rusya ilişkilerini geliştirme çabaları, güvenilir ortaklıkları paha biçilemezdi. Hayatını kaybeden dostlarımız için derin taziyelerimizi gönderiyoruz. Kalplerimiz dost İran halkının yanında" açıklamasını yaptı.

HAMAS: FİLİSTİN DAVASINI VE DİRENİŞİNİ DESTEKLEDİLER

Cumhurbaşkanı Reisi ve Bakan Abdullahiyan'ın ölüm haberi üzerine, Hamas'tan da konuya ilişkin açıklama yapıldı. Hamas, İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İran hükümeti ve İran halkına, yaşadıkları büyük kayıp karşısında en derin taziye ve dayanışma duygularını iletti. İran liderlerinin İsrail'e karşı Filistin davasını ve direnişini desteklemesinden ötürü övgülerini dile getiren Hamas, İran'ın 'en köklü kurumlarının bu büyük kaybın etkilerinin üstesinden gelmesini sağlayacağına olan güvenini dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi öldü! Dünya liderlerinden art arda taziye mesajları

PAKİSTAN'DA 1 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif taziye mesajında Pakistan bayraklarının bir gün yarıya indirileceğini duyurarak "Pakistan, bir aydan kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı tarihi bir ziyarette ağırlama mutluluğunu yaşadı. Pakistan'ın iyi dostlarıydılar. Pakistan bir günlük yas tutacak, Cumhurbaşkanı Reisi ve arkadaşlarına saygı ve Kardeş İran'la dayanışma göstergesi olarak bayrak yarıya indirilecek" dedi.

LÜBNAN'DA 3 GÜNLÜK YAS

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle ülkede 3 günlük resmi yas ilan edildiğini ve bayrakların yarıya indirildiğini duyurdu. Mikati'nin taziye mesajı, Lübnan resmi haber ajansı NNA tarafından paylaşıldı.

Taziye mesajında, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın elim bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle Lübnan'da 3 günlük resmi yas ilan edildiği kaydedildi. Ayrıca, Lübnan'daki tüm resmi kurumlarda bayrakların yas boyunca yarıya indirileceği ve devlet televizyonları ile radyolarının programlarını bu acı hadiseye göre düzenleyeceği ifade edildi.

AZERBAYCAN'DAN İRAN'A DESTEK VE DAYANIŞMA MESAJI

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı yayımladığı taziye mesajında "Helikopter kazasında İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malek Rahmati, Tebriz imamı Muhammed Ali Haşim ve beraberindeki diğer kişilerin hayatını kaybettiği yönündeki korkunç haberden derin üzüntü duyduk. Ölenlerin ailelerine ve sevenlerine en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Kelimelerle anlatılamayacak kadar trajik bir kayıp olan bu yürek parçalayıcı ölümlerin yasını tutuyoruz. Azerbaycan, kardeş ve dost İran İslam Cumhuriyeti'ne destek ve dayanışma sunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov mesajında "İran Cumhurbaşkanı, sevgili dostum Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililerin ölüm haberi beni derinden sarstı. Kardeş İran milletine, bu trajik kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi öldü! Dünya liderlerinden art arda taziye mesajları

AB KONSEYİ BAŞKANI TAZİYELERİNİ İLETTİ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel mesajında "AB, Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın yanı sıra diğer heyet üyeleri ve mürettebatın helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden dolayı içten taziyelerini ifade ediyor. Düşüncelerimiz aileleriyle birlikte" dedi.

"HİNDİSTAN İRAN'IN YANINDADIR"

Hindistan Başbakanı Modi, kazanın ardından şoke olduğunu ve bu trajik kaza nedeniyle derin üzüntü duyduklarını belirtti. Reisi'nin Hindistan-İran ilişkilerine katkılarının her zaman minnetle hatırlanacağını söyleyen Reisi, "Bu kötü zamanda Hindistan İran'ın yanındadır" dedi.

IRAK VE KATAR TAZİYE MESAJI PAYLAŞTI

Irak Başbakanı Şiya el-Sudani de, "Bu trajik kaza nedeniyle Iran halkına ve liderlerine desteğimizi sunuyoruz" ifadesini kullandı.

Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani, İran hükümetine ve halkına taziyelerini sundu.

CHP VE İYİ PARTİ LİDERLERİNDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle İran halkına başsağlığı diledi.

Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yaşamlarını yitirmiş olması nedeniyle komşumuz İran'a ve İran halkına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu da, "İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetinde yer alan Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan'ın bir helikopter kazası sonucu hayatlarını kaybetmiş olduklarını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım.

İran halkına bu acı kayıplardan dolayı başsağlığı diler, vefat edenlere Allah'tan rahmet dilerim. Yeni bir Cumhurbaşkanı'nın seçimi sürecinin suhuletle ve İran halkının yüksek katılımıyla gerçekleşmesini umarım. Bu kayıpların İran ve bölgemiz açısından yeni krizlere ve fırsatçı arayışlara yol açmaması en samimi dileğimdir." sözlerini kullandı.

Diplomatik arenada gündem İran! Dünya liderlerinden Cumhurbaşkanı Reisi için taziye mesajları
Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Diplomatik arenada gündem İran! Dünya liderlerinden Cumhurbaşkanı Reisi için taziye mesajları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Salih Doğan: Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun 0 0 Yanıtla

Advertisement