Diyarbakır'da yöresel lezzetlerin buluşması gerçekleştirildi - Son Dakika
Ekonomi

Diyarbakır'da yöresel lezzetlerin buluşması gerçekleştirildi

Diyarbakır\'da yöresel lezzetlerin buluşması gerçekleştirildi

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından düzenlenen ve Diyarbakır Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen 55 ilden 157 firmanın katıldığı Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı açılışı gerçekleştirildi.

15.11.2022 15:33  Güncelleme: 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından düzenlenen ve Diyarbakır Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen 55 ilden 157 firmanın katıldığı Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı açılışı gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıl 246 bin rekor ziyaretçi ve 52 farklı ilden 150 firmaya ev sahipliği yapan ve geniş bir yelpazede zengin lezzet çeşitliliği sunan 4.Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı ile yöresel ürünlerin markalaşarak yeni pazarlara açılma hamlelerine önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.

Bölge gastronomi turizminin gelişimi bakımından da önemli bir platform olan fuar, Hatay'dan Adıyaman'a, Aydın'dan Afyonkarahisar'a, Ankara'dan Batman'a, Mersin'den Bitlis'e, Bursa'dan Çankırı'ya, Denizli'den Çorum'a, Düzce'den Elazığ'a, İstanbul'dan Erzurum'a, Amasya'dan Gümüşhane'ye, İzmir'den Malatya'ya, Antalya'dan İran Urumiye'ye kadar yedi farklı coğrafi bölgeden ve yurtdışından gelecek olan 167 firma ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

15 Kasım 2022 Salı günü dördüncü kez kapılarını açan fuarda 55 farklı ilden 167 firma ve kuruluş ürünlerini 6 gün boyunca ziyaretçilerle buluşturacak. Yedi Coğrafi Bölge'nin eşsiz yöresel lezzetlerinin sergileneceği fuarda, onur konuğu Hatay'a ait yöresel yemekler de sahne mutfakta hazırlanarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Ünlü şef, gurme, akademisyen ve bloggerların da yer aldı yemek atölyeleri, söyleşiler ve yarışmalar ile renklendi.

"Gurme fuarı bölgenin gastronomi turizmine önemli bir destek sağlayacak"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya açılışta yaptığı konuşmada "Bu yıl 4'ünüsünü düzenlemekte olduğumuz Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarımızı çok geniş bir yelpaze ile gerçekleştiriyoruz. Bu fuar ülkemiz ve bölgemiz gastronomi turizmine önemli katkılar sağlayacak bir fuar olması itibariyle oldukça önemli bir fuar. Her alanda olduğu gibi gastronomi alanında başta ilimiz Diyarbakır olmak üzere bölgemiz önemli bir potansiyele sahip. 33 medeniyetin izlerini daha dün gibi canlı tutan bu coğrafyada her bir kültürün, her bir lezzetin kendine has bir ayrıcalığı, cazibesi var. Bizler işte bu kültürel zenginliğimizi bütün dünyaya tanıtmak, bölgemizi gastronomi alanında bir merkez yapmak için çalışmalarımızı yoğunlaştırmış bulunmaktayız. Oda olarak 2020'de gastronomi alanında başlattığımız Coğrafi İşaret Tescili başvuruları çerçevesinde 64 ürünün başvurusunu yaptık. Bugün itibariyle 48 yöresel lezzetimizin coğrafi işaret tescil belgesini aldık. Ayrıca Karacadağ Pirinci, Boğazkere Üzümü ve Çermik Biberi'nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil Belgesini almak için başvuruda bulunduk. Çok yakın bir zamanda ilimizin birçok yerel ürün ve lezzetini dünya literatürüne yerleştiriyor olacağız. Dolayısıyla bölge turizmine de çok önemli katkılar sağlamayı umuyor, kararlılıkla çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz" dedi.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise, 55 farklı ilden 167 firma ve kuruluşun katılım sağladığı fuarın Mezopotamya'nın ortasında tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri olan Hatay ve Diyarbakır illerinin bir birinden farklı lezzetlerini tatmış ve tanıtmış olacaklarını söyledi. Yeşil, "Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı, zengin lezzet çeşitliliği sunan yöresel ürünlerin markalaşması, coğrafi işaret tescil belgeli ürünlerin bilinirliklerini artırarak yeni pazarlara açılma hamlelerinde önemli bir buluşma noktası olacaktır. Buğdayın ilk evcileştirildiği, yerleşik tarıma ilk geçilen, günümüz uygarlıklarının ve gastronominin başlangıç noktası olan ilimizde sizleri ağırlamaktan büyük onur duyduğumuz belirterek fuarın hayırlı olmasını dileriz" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Diyarbakır'da yöresel lezzetlerin buluşması gerçekleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement