Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

Türkiye\'de 2013 Böyle Geçti

Mayıs ayının önemli olayları Türkiye mayıs ayında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve postane binası önünde bomba yüklü iki aracın patlatılmasıyla sarsıldı.

22.12.2013 10:03

Türkiye mayıs ayında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve postane binası önünde bomba yüklü iki aracın patlatılmasıyla sarsıldı. Patlamada 52 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayeti davasında, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına karar verdi. "Tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan Yasin Hayal'e verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası onandı. Hayal'in "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan verilen beraat kararı ise "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgütü kurma ve yönetme suçundan" ceza verilmesi istemiyle bozuldu.

Mayıs ayının son günlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Taksim'de yayalaştırma çalışmaları kapsamında ağaçları sökmesi üzerine bazı kişilerin başlattığı eylem, ülke gündemini uzun süre meşgul edecek olayların başlamasına neden oldu.

Mayıs 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Mayıs:

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde İstanbul savaş alanına döndü. Bazı sendika ve sivil toplum örgütlerinin Taksim Meydanında kutlama yapmasına, meydandaki inşaat çalışmaları gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Taksim'e çıkmaya çalışan gruplara, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler polise taş ve şişe atarak karşılık verdi. 22 bin polisin görev yaptığı olaylarda, aralarında CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve bazı polislerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, 72 kişi gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 96 yasal düzenlemedeki "özürlü", "sakat" ve "çürük" gibi ibarelerin "engelli" olarak değiştirilmesini düzenleyen kanunu onayladı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, duruşma salonunda çarşafını çıkarmayan Naciye Sönmez ile tartışan Fatih 1. İcra Ceza Mahkemesi Hakimi sanık Ayla Kaya'ya "alenen hakaret" suçundan adli para cezası verdi, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen "gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında, suç örgütünün veri tabanında, "Askeri yargının en önemli hedefler arasında olduğu, Askeri Yargıtay Başsavcısı başta olmak üzere çok sayıda hakim ve savcıyla ilgili kişisel verilerin kaydedildiği" belirlendi.

3 Mayıs:

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Türkiye ile Japonya arasında stratejik ortaklık kurulması ve nükleer enerji işbirliği anlaşmasını taahhüt altına alan bildiriler imzalandı. Bildirilere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe imza attı.

Erdoğan, iki ülke arasında nükleer enerji santrali için adım atıldığını belirterek, "İkinci nükleer enerji santraliyle birlikte bir başka adımı daha atıyoruz, o da üçüncü nükleer santral. Bu, Türk mühendislik tecrübesinin, deneyiminin aynı zamanda ekonomik girişiminin de adımı olacak" dedi.

7 Mayıs:

Diyarbakır'da Keldani Katolik Kilisesinde ilk kez Kur'an-ı Kerim okundu. Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında Sur ilçesindeki Keldani Katolik Kilisesinde düzenlenen kutlama programı, kilise çanının çalınmasıyla başladı. Daha sonra Ali İmran ve Meryem surelerinden ayetler okundu.

9 Mayıs:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akil İnsanlar Heyeti bölge başkan, başkan vekili ve sekreterlerinin katılımıyla Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisinde toplantı yaptı. Yaklaşık 6 saat süren toplantıya, Başbakan yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katıldı.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay'ı öldürmek ve ruhsatsız tabanca bulundurmak suçlarından yargılanan Halil Kesici'nin, "suçunun sabit olmadığı"na hükmederek beraatına karar verdi.

11 Mayıs:

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve postane binası önünde bomba yüklü iki araç, 5 dakika arayla patlatıldı. Patlamada 52 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı. 452 iş yeri, 62 araç, 11 kamu binası ve 293 konutta hasar oluştu.

İçişleri Bakanı Muammer Güler "Olayı gerçekleştirenlerin Suriye'deki rejim yanlısı örgütlerle ve oradaki istihbarat örgütleriyle irtibatlı oldukları tespit edildi" dedi. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca, saldırıların öncesi ve sonrasında ihmali görülen tüm kamu görevlileri hakkında soruşturma açıldı. Reyhanlı Emniyet Müdürü Murat Berk görevinden alındı.

13 Mayıs:

5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına ait F-16/C uçağı, Amanos dağları bölgesinde düştü, pilot üsteğmen Hamza Gümüşsoy şehit oldu.

-Yargıtay, Dink davasında kararını verdi-

15 Mayıs:

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayeti davasında, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına karar verdi. "Tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan Yasin Hayal'e verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası onandı. Hayal'in "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan verilen beraat kararı ise "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgütü kurma ve yönetme suçundan" ceza verilmesi istemiyle bozuldu.

16 Mayıs:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'yi ziyaret etti. Beyaz Saray'da askeri törenle karşılanan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile basın toplantısı düzenledi.

Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içinde olduklarını belirten Erdoğan, "Türkiye ile ABD'nin kadim ittifakı, en çok da küresel sorunları çözmek hedefine odaklanmıştır" ifadesini kullandı.

Erdoğan, ABD Başkanı  Obama'nın onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Beyaz Saray Kırmızı Salonu'nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da katıldığı yemek 3 saat 15 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bombalı saldırıların ardından Reyhanlı'ya giderek, olay yerinde incelemelerde bulundu. Hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyeye giden Gül, yaralıları da hastanede ziyaret etti.

17 Mayıs:

Hatay'ın Altınözü ilçesinin Tanışma köyünde, düzenlenen operasyonda kaçak akaryakıt deposunun ateşe verilmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

19 Mayıs:

Hava fotoğrafçılığının tanınan isimlerinden sivil akrobasi pilotu Murat Öztürk (60), 2. Adana Uluslararası Hava Oyunları Festivali'nde, gösteri uçuşunun ardından inişe geçtiği sırada uçağın kontrolünü kaybetti. Uçak piste yaklaştığı sırada portakal bahçesini geçip mısır ekili tarlaya çakıldı. Öztürk, olay yerinde yaşamını yitirdi.

- Ürgüp'te balon faciası-

20 Mayıs:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Washington'daki resmi temaslarının ardından, dünyaca ünlü bilişim firmalarının bulunduğu San Francisco'daki Silikon Vadisi'ni ziyaret etti. Microsoft, Apple ve Google gibi teknoloji devlerini ziyaret eden Erdoğan, gezisi sırasında "Google Glass" isimli teknolojik gözlüğü ve şoförsüz otomobili de test etti.

Ürgüp'e bağlı Ortahisar beldesi yakınlarında, turistleri taşıyan bir sıcak hava balonunun düşmesi sonucu 3 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

23 Mayıs:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Mayıs'ta Brüksel'de Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Esad ile Erdoğan arasında ton farkı var. İkisi de baskıcı" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

Eski Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Sarıyer'deki evinde ölü bulundu. Göğsüne yakın mesafeden ateş edildiği tespit edilen Kozakçıoğlu'nun cesedinin yakınında ruhsatlı tabancası bulundu.

-Alkol düzenlemesi-

24 Mayıs:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de kabul edilen alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla ilgili "Biz Türkiye'de alkolü yasaklamıyoruz. Anayasa'nın 58'inci maddesinin gereğini yapıyoruz. Bunu yaparken de diyoruz ki camilere, eğitim-öğretim kurumlarına 100 metre mesafede olması gerekir. Bunun reklamını, tanıtımını, yazılı, görsel, sosyal her türlü medyada reklamını yasaklıyoruz" dedi.

25 Mayıs:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11 Mayıs'ta bombalı saldırıların yaşandığı Reyhanlı'ya yaptığı ziyarette olayda hayatını kaybeden bazı vatandaşların ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Halka hitap da eden Erdoğan, " Bu işin yönetimi Suriye tarafından, onun da belgeleri, bilgileri şu anda elimizde mevcut. ve süreç devam ettikçe yargıda bunlar daha da netleşecek ve bunları da en kısa zamanda öyle zannediyorum ki bunlar deşifre olur, ortaya çıkar" dedi.

-Gezi parkı olayları-

27 Mayıs:

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Taksim'de yayalaştırma çalışmaları kapsamında ağaçları sökmesi üzerine bazı kişilerin başlattığı eylem, ülke gündemini uzun süre işgal edecek olayların başlamasına neden oldu. Gezi Parkı'nın Asker Ocağı caddesine bakan duvarın 3 metrelik kısmı gece 22.00 sıralarında yıkıldı, bu sırada 5 ağaç da yerinden söküldü. Taksim Dayanışması grubu üyeleri, iş makinalarının önüne geçerek çalışmaları engelledi. Bazı kişiler parkta çadır kurarak sabaha kadar nöbet tuttu.

28 Mayıs:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Üçüncü Boğaz Köprüsü'nün temelini, İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümünde attı. Cumhurbaşkanı Gül, "İstanbul'un incisi" olarak tanımlanan, 59 metrelik genişliği, bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan, "dünyanın en uzun" ve "en geniş" asma köprüsü özelliği taşıyacak köprünün adının "Yavuz Sultan Selim" olacağını açıkladı.

Sayıları artan protestocular ile yıkıma devam etmek isteyen belediye ekibi arasında tartışmalar yaşandı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de destek verdiği grup, yıkım çalışmalarını durdurdu. Olayların ardından giderek kalabalıklaşan grup, parktaki nöbeti devam ettirdi, gecelemek için çadırlar kuruldu.

29 Mayıs:

Polis ekipleri, sabah parkta kalanların çadırlarına tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Çadırlar kaldırıldı ve yıkım ekibi çalışmalarına tekrar başladı. Protestocular, yıkım çalışmalarını tekrar engelledi ve gecelemek için yeni çadırlar kuruldu.

30 Mayıs:

Çevik kuvvet ekipleri, TOMA araçlarıyla Taksim Gezi Parkı'na girerek 3 gündür eylem yapan göstericilere müdahale etti. Slogan atarak direnen göstericilere polis biber gazı sıktı ve çadırları alandan toplayarak uzaklaştırdı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Gezi Parkı çevresindeki olaylarda 12 kişinin yaralandığını, 63 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Polisin müdahalesinin ardından parkta toplanan protestocuların sayısı giderek arttı.

31 Mayıs:

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneğinin açtığı davada, belediyenin projesinin yürütmesini durdurduğunu açıkladı. Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesi nedeniyle Türkiye'nin birçok ilinde sabah saatlerine kadar süren Taksim'e destek protestoları düzenlendi.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eşi Nazmiye Demirel, Alzheimer hastalığı ve sıvı elektrolit dengesizliği nedeniyle tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesinde 86 yaşında yaşamını yitirdi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement