Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

1)CEP TELEFONU HIRSIZLIĞI GÜVENLİK KAMERASINDAADIYAMAN'da girdiği telefon bayii tezgahında incelediği cep telefonlarından birini satın alan birini de çalan M.A., işyerinin güvenlik kamerası ile kaydedilen görüntülerden kimliği belirlenerek yakalandı.

23.07.2017 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)CEP TELEFONU HIRSIZLIĞI GÜVENLİK KAMERASINDA

ADIYAMAN'da girdiği telefon bayii tezgahında incelediği cep telefonlarından birini satın alan birini de çalan M.A., işyerinin güvenlik kamerası ile kaydedilen görüntülerden kimliği belirlenerek yakalandı. Harıkçı Caddesi üzerinde bulunan telefon bayisine, geçen Çarşamba günü giren M.A., tezgahta incelediği bir telefonunu satın alıp ayrıldı. İşyeri sahibi, bir süre sonra bir telefonun eksik olduğunu fark edince durumu polise bildirdi. İhbarla bayiye gelen polis, güvenlik kamerası kayıtlarını inceledi. Yapılan incelemede, M.A.'nın tezgahtaki bir telefonu elinin altına gizleyip çaldığı belirlendi. Satın aldığı telefonun faturası ve kamera kayıtlarından kimliği belirlenen M.A., polis tarafından adresine düzenlenen operasyonla yakalandı. Üzerinde çaldığı telefon da ele geçirilen M.A., gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Görüntü Dökümü

---------------------------------

Güvenlik kamerası görüntüleri

Şüphelinin telefonları incelemesi

Şüphelinin cep telefonunu çalması

Genel ve detay görüntüler

( Haber: Mahir ALAN-Kamera: ADIYAMAN-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 50 MB

========================================================

2)HZ. MERYEM'İN GÖZLERİNİ YIKADIĞI ANTİK HAVUZA YOĞUN İLGİ

DENİZLİ'de UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan beyaz cennet Pamukkale'deki Kleopatra Antik Havuzu, bölgeyi ziyarete gelen turistlerden büyük ilgi görüyor. Sıcak su ve havuzun içindeki tarihi kalıntı, sütun başlıkları, büyük mermer parçaları ile Roma Dönemi'nin izlerini taşıyan antik havuza turistler güzelleşmek ve sağlık için giriyor. Rivayete göre Hazreti Meryem'in Efes'i giderken Pamukkale'deki suyla rahatsızlanan gözlerini yıkadığı ve düzeldiğini belirtiliyor. Pamukkale'nin simgelerinden biri olarak kabul görülen ve rivayetlere göre Hz Meryem'in bölgeye geldiği sırada gözlerinden rahatsızlandığı, Pamukkale'nin suyuyla yıkadıktan sonra sağlığına kavuştuğu, Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın da banyo yaptığı rivayet edilen M.S. 6 yüzyılda büyük depremden sonra oluşmuş havuz, antik kalıntılar içerisinde yüzme imkanı sunuyor. Sıcak ve berrak suyuyla dikkati çeken havuz turistlerin büyük ilgisini çekiyor. İçinde tarihi sütun başlıkları ve mermer parçalarıyla ilginç görünüme sahip olan ve 'Kleopatra'nın güzellik havuzu' olarak da bilinen antik havuza yerli ve yabancı turistlerle çeşitli hastalıklara şifa arayanlar yoğun ilgi gösteriyor. Havuzun içinde yer alan tarihi eserlerin arasında yüzen ve fotoğraf çektiren turistler, şifalı sıcak suyun içinde uzun süre kalıyor. Günde yaklaşık iki bin kişinin girdiği antik havuzda turistler, tarihin içinde yüzmenin tadını çıkarıyor.

Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, Antik havuzun dünyada başka bir örneğinin olmadığını belirterek, "Pamukkale ve Hierapolis'in varlık nedeni depremler ve termal sudur. Yok olma nedeni de yine depremlerdir. Değişik kaynaklardan çıkan termal su yaklaşık 35-36 santigrat derecedir. Bu suya girildiğinde romarizmal hastalıklara, içildiğinde gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilimsel olarak tespit edilmiştir. Antik Havuz olarak adlandırılan gölcük, M. S. 6. Yüzyılda olan depremle ortaya çıkan ve sivil agoranın bulunduğu alanda havuza baktığımız zaman bu sivil agoranın temelleri, agorayla ilgili parçalı görmek mümkün. Bu yapının dünyada başka bir örneği yok" dedi.

HAZRETİ MERYEM, GÖZLERİNİ YIKAMIŞ

Baysal, sıcak suyla, arkeoloji ve travertenlerin bütünleştiği bir yer olduğunu da ifade ederk, "Travertenler beyazlığıyla kente ayrı bir görsellik kazandırıyor. Onun dışında mimarisi de bir bütünlük sağlamış.  Antik havuzla ilgili bir rivayet hazreti Meryem'in, Efes'e giderken gözlerinden rahatsızlandığı ve bu şifalı sudan gözlerini yıkadığı ve gözündeki rahatsızlığın geçtiği rivayetler var. Bütün dünyadan ilgi var ama son yıllarda Rus turistler soğuk bir iklimde yaşadıkları için Antik Havuza ve termal suya oldukça yoğun bir ilgi gösteriyorlar" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Antik havuzdan görüntüler

-Turistlerden görüntül

-Antik kalıntılardan görüntü

-Fotoğraf çektiren turistlerden görüntü

-Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal'ın açıklaması

Haber: Ramazan ÇETİN - Kamera: Deniz TOKAT/ DENİZLİ,

==============================================

(ÖZEL)

3)GAZİANTEP'TE KADINLARA İŞARET DİLİYLE KUR'AN ÖĞRETİLİYOR

GAZİANTEP'te işitme engelli kadınlar, İl Müftülüğü tarafından açılan kursta işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyor. Okullarda yaz tatilinin başlamasıyla İl Müftülüğü tarafından işitme engelliler için Kur'an-ı Kerim kursu açıldı. İl Müftülüğü tarafından görevlendirilen 12 eğitmene Halk Eğitim Merkezi tarafından işaret dili eğitimi verildi. İşaret dili öğrenen kadın eğitmenler, yaşları 20 ile 45 arasında değişen 8 işitme engelli kadına Kur'an-ı Kerim'in Arapça harflerini öğretmeye başladı. Arapça harflerinin işaret diliyle öğretildiği kurstaki kadınlara, Kur'an-ı Kerim'in Türkçe meali de anlatılıyor. İşitme engelli kadınlara işaret dili ile Kur'an-ı Kerim eğitimi veren Kifayet Ateş, kursiyerlere Kur'an-ı Kerim öğretmek için işaret dili öğrendiğini söyledi. Kur'an-ı Kerim'i öğretirken ilk başlarda zorlandığını kaydeden Ateş, zamanla alıştığını ve işitme engellilere Kur'an-ı Kerim öğrettiği için çok mutlu olduğunu ifade ederek, "İşitme engelliler birçok bilgiye ulaşmada bizim gibi bir o kadar da avantajlı değiller. Bu konuda zorlanıyorlar. O yüzden kendilerine böyle bir fırsat açılmasından dolayı çok mutlular. Kur'an-ı Kerim öğrenmekten dolayı çok mutlular. Kur'an-ı Kerim surelerini ezberliyorlar ve namazı kılarken mutlu olduklarını dile getiriyorlar. Kurslarımızda Kur'an-ı Kerim'in hem Arapça'sını, hem de mealini öğretmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz İslam dinini ve ibadetlerini güzel yapabilmeleri için bu kursa geliyorlar. Biz de onlara dinimizi en güzel şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda da Türkiye geneli işitme engellilere yönelik umre ödüllü bir bilgi yarışmamız var. Öğrencilerimiz şuan yarışmaya hazırlanıyor, yarışma heyecanını yaşıyorlar"

Kursiyerler ise işaret diliyle Kur'an öğrendikleri için mutlu olduklarını ifade etti.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Kurstaki kadınlar

Kadınların Kuran-ı Kerim öğrenmesi

Kifayet Ateş ile röp.

Genel ve detay görüntüler

(Haber -Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 110 MB

================================================================

4)ANTİK KENT AİZANOİ'DE SENFONİK TÜRKÜLER KONSERİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan, 1. Aizanoi Sanat Festivali, 25 ülkeden büyükelçi ve misyon şefinin katılımıyla gerçekleştirildi. Büyükelçiler Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Antik Kentler Konser dizisinin ilki olan Senfonik Türküler Konseri öncesi Kazı Evi'ni ziyaret ederek Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Elif Özer'den Kütahya ve Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldılar. Aizanoi Antik Kenti'nde düzenlenen 1. Aizanoi Sanat Festivali'ne Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Uşak Valisi Salim Demir, Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu, İshak Gazel ile Ahmet Tan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Afganistan, Filipinler, Çin, İspanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Güney Kore, Pakistan, Güney Afrika, Ruanda, Makedonya, Kanada, Danimarka, Polonya, Brezilya, İsrail, Kostarika, Tayland, Vatikan, Moritanya, Brunei, Guetamala, Kosova, Letonya, Lübnan, Azerbaycan büyükelçi ve misyon şefleri, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi heyeti, Kültür ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, STK Temsilcileri, Kütahya il protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"KÜTAHYA İLKLERİN ŞEHRİ

Kütahya'nın birçok ilke ev sahipliği yaptığını belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Kütahya'mız bütün Anadolu'nun en güzel eserlerini barındırır ama onunla beraber dünyanın ilk ticaret borsası buradadır. Dünyanın ilk Toplu İş Sözleşmesi Kütahya'da imzalanmıştır. Kütahya'ya gelen herkesin muhakkak UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Frig Vadisi'ni görmesini tavsiye ederiz. Yine mutlaka dünyada ayakta kalmış en sağlam Zeus Tapınağı Aizanoi Antik Kenti'ni görmelisiniz. Kütahya'mız aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş şehridirö ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Burak Tüzün şefliğinde Senfonik Türküler Konseri başladı. Sanatçılar, Kütahya, Ankara, İç Anadolu, Bilecik, Hatay, Erzurum, Eskişehir, Azerbaycan, Ordu, Diyarbakır ve Yozgat'a ait birbirinden değerli eserlerle konuklara unutulmaz bir gece yaşattı. Renkli görüntülerin yaşandığı konserde büyükelçiler ve konuklar kimi zaman söylenen şarkılara eşlik etti, kimi zaman da Çavdarhisar halkı ve kazı ekibi öğrencileriyle dans etti.  Senfonik Türküler Konseri, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ile Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu'nun Orkestra Şefi Burak Tüzün, Solistler Zafer Albayrak ve Nilgün Kızılcı'ya çiçek takdim etmesiyle sona erdi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Heyetin kazı evini gezmesi

Aizonai önünde görüntü

Tapınagın gezilmesi

Vali ve Bakan yardımcısının konuşması

Konserden görüntü

Konser sonrası müzik eşliğinde bazı büyükelçilerin oynaması

Oğuzhan KILIÇ-KÜTAHYA/DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement