Tika'nın "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" Töreni - Son Dakika
Güncel

Tika'nın "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" Töreni

Tika\'nın "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" Töreni

Başbakan Erdoğan: (3) "Somali'yi bırak Soma'ya bak' tarzında insaf ve vicdan dışı ifadeler dile getirildi.

19.05.2014 15:04

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " 'Somali'yi bırak Soma'ya bak' tarzında insaf ve vicdan dışı ifadeler dile getirildi. Acımız daha çok sıcakken, yaralarımız tazeyken, yüreklerimiz hala kanarken bu eleştiriler üzerinde durmayacağım. Ama şunu ifade etmek durumundayım:  Biz, Allah'ın izniyle, milletimizin desteğiyle Soma'ya da ulaştık. Oradaki yaraları bir an önce sardık, sarıyoruz, saracağız. Ama Somali'ye de ulaşacak güçte bir devletiz artık" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, ATO Congresium'da, TİKA tarafından tamamlanan ortak projelerin açılışının yapıldığı "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" başlıklı törende konuştu.

Erdoğan, TİKA'nın kurulduğu günden bu yana 15 bin proje gerçekleştirdiğini, bunun 13 bin adedini son 11 yılda başlattıklarını, projelerin bittiğini belirtti. Kalkınma yardımları artışında üst üste dünya birincisi olunduğunu ifade eden Erdoğan, kalkınma yardımlarında dünyada da ilk beşte yer alındığını söyledi.

2013 yılında resmi ve özel yardım miktarının iki buçuk, üç milyar dolara ulaştığını vurgulayan Erdoğan " Kızılay, Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TRT, Anadolu Ajansı, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumlarımız da dünyanın her yerine ulaşırken TİKA eliyle eğitimden sağlığa alt yapı inşasından güvenliğine kadar her alanda dost ve kardeşlerimizin yanında olduk" diye konuştu.

Kazakistan'dan Makedonya'ya, Pakistan'dan Gambiya'ya kadar birçok ülkede 148 okul inşa ettiklerini, 164 okulun onarım ve teftişini bitirdiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"32 ülkenin üniversiteleriyle işbirliği yaptık, 12 Türk Dili ve Edebiyat Bölümü, 18 de merkez açtık. Yine 5 kıtada 49 sağlık merkezi inşa ettik. Moğolistan'dan Etiyopya'ya kadar ata yadigarı eserlerimize sahip çıktık, yerlerini bulduk, onardık. Milli kültürümüze ve insanlık tarihine yeniden kazandırdık. Su kuyuları açtık, tarımı destekledik. Mesleki eğitim verdik. İdari ve sivil alt yapılara destek sağladık. Büyük ülke olmak, büyük millet olmak neyi gerektiriyorsa tüm imkanlarımızla, gayretlerimizle o büyüklüğün gereğini yerine getirmenin mücadelesi içinde olduk."

Zaman zaman uluslararası yardımların eleştiri konusu yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, "En son bunu üzülerek ifade ediyorum. 'Somali'yi bırak Soma'ya bak' tarzında insaf ve vicdan dışı ifadeler dile getirildi. Acımız daha çok sıcakken, yaralarımız tazeyken, yüreklerimiz hala kanarken bu eleştiriler üzerinde durmayacağım. Ama şunu ifade etmek durumundayım:  Biz, Allah'ın izniyle, milletimizin desteğiyle Soma'ya ulaştık. Oradaki yaraları bir an önce sardık, sarıyoruz, saracağız. Ama Somali'ye de ulaşacak güçte bir devletiz artık" ifadesini kullandı.

"Biz 2002 öncesi Türkiye değiliz artık" diyen Erdoğan, Bingöl depremine en hızlı şekilde tüm imkanlarla ulaşıldığını, bir yılda yeni Bingöl inşa edildiğini hatırlattı. Erdoğan, Kütahya Simav'da deprem olduğunu, bir yılda yeni Simav inşa edildiğini söyledi.

Büyük bir felaket olan Van depreminde de bir yılda yeni Van'ı inşa ettiklerini dile getiren Erdoğan, " Erciş'i, Van merkeziyle bütün çevreyle, Edremit'iyle, İpekyolu'yla hepsini inşa ettik. 5 katrilyon harcadık Van depremiyle" dedi.

"Bizden öncekiler gibi deprem felaketinin altında kalan bir iktidar olmadık. Bizden öncekiler depremden sonra iktidarı bırakıp kaçıp gittiler" ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ama biz tam aksine orada daha modern, daha güzel bir şehir nasıl inşa ederiz, bunun gayreti içinde olduk. Şimdi de Soma'da biz o 301 kardeşimizin ailelerini mağdur etmeyecek şekilde her türlü tedbiri aldık. Yaralı kardeşlerimizle ilgili her türlü tedbiri aldık, adımları atacağız. O ocakta çalışan kardeşlerimizle ilgili de çalışmalarımızı yapacağız ve kendilerine istismara fırsat vermeyecek şekilde bu konuda AFAD şu anda devreye girmiştir. AFAD'ın yapacağı çalışmalar orayla ilgili hesap açılmıştı çünkü bunun istismarını yapanlar olur. Şu dernek, bu dernek falan. Bunların hepsi istismardır. AFAD sadece bu iş için hesap açmıştır. Kimse bu oyuna gelmesin her hangi bir destek yardım yapacak olan varsa bu yardımı AFAD'daki bu özel hesaba yatırsın, oradan gerek şehitlerimize gerek yaralılarımıza gerek ocakta çalışan kardeşlerimize değerlendirmesi yapılıp dağıtımı da yapılacaktır."

Sel baskınlarına, yangınlara, tıbbi desteğe ihtiyaca olanlara hızla ulaşıldığını, imkanların çok üst seviyelere çıkarıldığını belirten Erdoğan, AFAD'ı Kızılay'dan sonra bunun için kurduklarını, AFAD'la birlikte o hızı artırdıklarını söyledi.

Erdoğan, "Şu anda Bosna Hersek'te varız, Sırbistan'da varız, Afganistan'da varız. Oralara da yardım ulaştırıyoruz, oralarda yaraları sarmaya çalışıyoruz. Biz Türkiye'yiz. Sadece afetlere ulaşan değil, afetlere yönelik en keskin tedbirleri alan da biz olduk. Depreme karşı kentsel dönüşümü başlattık. Bedeli ne olursa olsun yapacağız dedik ve çürük binaları yıkarak yenilerini yapıp sahiplerine teslim ederek, büyük devlet olmanın gereğini yaptık" ifadesini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz vicdan sahibi bir milletiz. Vicdan sahibi milletin elbette vicdan sahibi devleti olacak. Fakat insanlıktan nasibini almamış, zerre kadar vicdanı olmayan, ahlak değerleriyle yakından alakalı olmayan bazı tipler de bizim mitinglerimize geldi diye, 'Onlar buna müstahaktır' diyecek kadar seviye kaybından mahrum olanlardır. Bakıyorsunuz, bir diğeri, o da farkı yok, maalesef çok çok ahlaksızca bir ifadeyi kullanıyor. Şimdi ben soruyorum: Bu yazıyı yazanların patronları acaba bunları kendi gazetelerinde nasıl barındırıyorlar? Diyorum ki sen bir patron olarak sen de aynı zihniyetin mensubusun, eğer bunları hala kapıya koyamıyorsan sen de aynı zihniyetin mensubusun. Çünkü benim o şehit vatandaşlarıma 'bu ölüme müstahaktır' deme hakkına bunlar sahip değildir, bunu diyemezsin. Bunlar ne gazidir, ne şehittir, nokta nokta niyazidir diyenleri yanında barındıranlar bunu söyleme hakkına sahip değildir, onu barındıranlar onlar da aynı şeyi düşünüyor demektir. Zaman zaman bir yerlere gelip de bazı eylemlerde bulunanlar önce bu ifadeyi kullananlara karşı tavırlarını koysunlar da samimiyetlerini görelim."

-"Acının rengi, ırkı, dili, dini yoktur"

Hem içeride hem dışarıda ulaşılan her yere vicdanın, insanlığın, insani değerlerin gerektirdiği tavrı göstermeyi sürdüreceklerini dile getiren Erdoğan, acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Baştan beri neler söylediler, dediler ki, 'Bu patron AK Partili'dir.' İlk defa o gün orada gördüm. O güne kadar kendisiyle hiç görüşmüş değilim; tanımam, bilmem. Bu şirketin sahibi kimdir, bu holdingin sahibi kimdir tanımam, bilmem. Bu müfteriler bu ülkede benim milletimden zannediyorlar ki bu iftiralarla bir şey sağlayacaklar, sağlayamazsınız. Benim milletim müfterileri bu ülkede çok iyi tanır. Utanmadan, sıkılmadan yandaşlarına orayı peşkeş çekti diyecek kadar alçaldılar. Bunlar ne derse desin biz ellerini Allah'a açıp, bütün bu şehitlerimize Fatiha'larını gönderenlere, Hatm-i Şerif'lerle, Kur'an Kursları'ndaki yavrularımıza, onlara ben Allah razı olsun diyorum. Çünkü onlar bu milletin dininden, vicdanından çıkan sese bence rehberlik ettiler. Onlar diğerlerinin düştüğü seviyeye düşmediler. Onlar tam aksini yaptılar. Bir şehit neyi beklerse onlar onu gönderdiler. Onun için ben meydanlarda, camilerimizde o şehitlerimize Fatiha'lar gönderen, Yasin'ler gönderen, hatimler gönderen o yavrularımıza çok teşekkür ediyorum, sağ olsun, var olsunlar. Rabbim hiç kimseye hiçbir ülke ve halka acılar yaşatmasın diyorum, Rabbim, hiç kimseyi büyük acılarla imtihan etmesin diye dua ediyorum."

Açılışı yapılan projelerin, dost kardeş ülkelere, o ülkelerin halklarına hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "TİKA'ya, Sayın Başkan ve ekibine bu projelerde emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bir kez daha 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlu olmasını diliyor, katılan herkese şükranlarımı ifade ediyorum" dedi.

-Açılıştan notlar

Başbakan Erdoğan, salona girişinde alkış ve sloganlarla karşılandı. Açılış töreninin başlangıcında Makedonyalı bir genç İstiklal Marşı okudu. Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu.

Törene Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sonrasında sırasıyla Filistin, Gürcistan, Somali, Tunus ve Makedonya'ya canlı bağlantılar yapılarak yapımı tamamlanan eserlerin açılışı gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler Makedonya'dan, AK Parti Çorum milletvekili Murat Yıldırım Filistin'den, AK Parti Bursa milletvekili Hüseyin Şahin Gürcistan'dan, AK Parti Afyonkarahisar milletvekili Halil Ürün Somali'den ve AK Parti İstanbul milletvekili İbrahim Yiğit Tunus'tan telekonferans yöntemiyle salona bağlandı.

Erdoğan, Makedonya'da Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi, Filistin'de El- Bireh Türk Okulu, Somali'de Mogadişu Dostluk Yolu, Tunus'ta Tarımsal Kalkınma, Gürcistan'da AİSİ Engelli Merkezinin açılışını telekonferansla yaptı.

Somali'ye yapılan bağlantı sırasında Somali'de 80 dönüm arazi üzerinde büyükelçilik inşaatının sürdüğünü ve ayrıca Türk girişimcilerin havalimanı ve liman inşaatlarını yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Yani Türkiye, nerede bir mağdur, mazlum varsa orada" dedi.

Erdoğan, ayrıca Somali'de şehit olan polis memuru Sinan Yılmaz'ı da rahmetle andı.

Törenin bitiminde salonda bulunan AK Partili gençler, Başbakan Erdoğan'ın etrafını sardı. Erdoğan bu gençlerden bazılarıyla fotoğraf çektirdi.

-Atatürk'ün baba ocağı

Türkiye ve Makedonya Kültür Bakanlıkları işbirliği ve TİKA'nın destekleriyle Ali Rıza Efendi'nin Makedonya'daki evinin, 2011 yılında başlayan aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi tamamlandı.

Kocacık köyündeki ev, Atatürk ve ailesinin hayatını anlatacak biçimde tasarlandı. Bu kapsamda, Ali Rıza Efendi'nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile annesi Ayşe Hanım, çocuk yaştaki Mustafa ve Makbule Hanım, Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım anı odaları, genç Mustafa Kemal'in Balkan günlerini yansıtan canlandırma köşelerine yer verildi.

-Diğer projeler

Batı Şeria'nın Ramallah şehrine bağlı El-Bireh Belediyesinde 4 katlı, 14 sınıflık kız ortaokulu inşa eden TİKA, 450 öğrencinin eğitim alabileceği bu okul ile bölgedeki en gelişmiş okulu hayata geçirdi.

Somali'de, çift yönlü 23 kilometre uzunluğunda, 736 aydınlatma direği ile sosyal tesislerin yapımını kapsayan Mogadişu Dostluk Yolu yapıldı.

Tunus'ta Tarımsal Kalkınma Projesi kapsamında, Tunus Tarım Bakanlığına 13 kazıyıcı yükleyici iş makinesi, 70 traktör ve beraberindeki tarım ekipmanları sevk edildi.

Gürcistan'da "Eşitliğe Giden Yol" adı altına gerçekleştirilen AİSİ Engelli Merkezi ile engelli çocukların kamu okullarında özel eğitim alabilmeleri için hazırlanması, gençlerin meslek eğitimi görmelerine yönelik gerekli teknik donanımla alt yapısının oluşturulması, engelli istihdamlarının sağlanması için uygulamalı mesleki eğitimi görmelerini de hedefliyor.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tika'nın 'Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza' Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement