Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Bakanlar Oturumu'nun açılışına katıldı.

25.11.2015 16:06

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Bakanlar Oturumu'nun açılışına katıldı. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle:

- "Dün sabah saatlerinde hava sahamızı ihlal eden, milliyeti belirsiz iki uçak Yayladağı Hatay bölgesinde, sınır ihlali yapmamaları konusunda, 5 dakika içinde 10 kez ikaz edilmiştir. Bölgede devriye görevi yapan F-16'larımız, Türk hava sahası içinde sınır ihlali yapan uçağa ateş açmışlardır. İsabet alarak Suriye tarafına düşen uçağın bazı parçaları da sınırlarımız içine isabet etmiş, bu sebeple 2 vatandaşımız yaralanmıştır"

"Düne kadar böyle bir olayın vuku bulmamasının sebebi, Türkiye'nin, sabrını zorlayarak ortaya koyduğu soğukkanlı ve iyi niyetli tavırdır. Türkiye, gerilimin, krizin ve husumetin safında değildir. Her zaman barışın, diyaloğun ve diplomasinin tarafında yer almıştır. Bundan sonra da biz bu tavrımızı koruyacağız. Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, egemenlik haklarımızın yok sayılmasına, hak ve hukukumuzun çiğnenmesine sessiz ve tepkisiz kalmamızı beklememelidir"

"Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz kesinlikle bulunmamaktadır. Sadece kendi güvenliğimizi ve kardeşlerimizin hukukunu savunuyoruz. Bir haftadır, Lazkiye kuzeyinde Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölgede sınırlarımıza doğru göç başlamıştır. Biz, bu bombalardan kaçan, oradaki soydaşlarımızı, oralardaki akrabalarımızı, bir taraftan Hatay ve o bölgedeki kamplara almaya başladık"

"Rejimin (Esed rejimi) bölgede yaşayan kardeşlerimize yönelik saldırıları karşısında sınırın her iki yanında da insani yardım faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Ülkemize yönelik yeni bir göç dalgasının önüne geçmek için gerekli tedbirleri almakta kararlıyız. Suriye halkının huzuru ve güveni için üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz"

(11.54-12.31) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

-"Bu konudaki kararlı tutumuz da angajman kurallarımız da bütün dünya tarafından bilinmektedir. Angajman kurallarımız Rusya Federasyonu makamlarınca bilindiği halde bu son hadisede radarımız tarafından defalarca yapılan ikazlar, ihlali yapan uçaklar tarafından dikkate alınmamıştır"

-"Bu uçak, Türk hava sahası ihlali esnasında düşmüştür"

-"Bu, hiçbir şekilde meydana gelmesini arzu etmediğimiz bir olaydır. Bütün uyarılarımıza rağmen kara veya hava sahamızda bir ihlal gerçekleşiyorsa ona karşı her türlü tedbiri almak bizim hakkımız, aynı zamanda da milletimize karşı görevimizdir"

"Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur"

(13.25-13.58) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, "Sağduyu çağrımızı yineliyoruz. Türkiye'nin çıkarlarını sonuna kadar savunuyoruz. Bölgede taraf olan devletlerin sağduyuyla hareket etmesi, başka ülkelerin sınırlarına tecavüz etmemesi, uyarıları dikkate alması gerektiği konusunda da duyarlılığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz" dedi.

(13.04) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye-Suriye sınır hattındaki devriye uçuşunu dün 18 uçakla gerçekleştirdi.

(13.30)

5- Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü ve iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

(14.08) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Fatih Ceylan?,  NATO Konseyi'nin olağanüstü toplantısında müttefik ülkelerin tümünün, Türkiye'nin toprak ve hava sahası bütünlüğünün korunması noktasında tam dayanışma sergilediğini belirterek, "Müttefikler Rusya'nın bunu daha fazla tırmandırmaması gerektiğini çünkü ortada bir ihlal olduğunun belli olduğunu dile getirdiler" dedi.

(15.37)

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği önündeki protesto taşlı saldırıya dönüştü. Moskova Büyükelçiliği Basın Müşarivi Orhan Gazigil, "Elçiliğin bulunduğu cadde tamamen kapatılabilirdi ama polis bunu yapmadı. Sonuçta elçilik binası zarar gördü" dedi.

(15.34) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Rusya, ekim ayında Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine Türkiye'den özür dilemişti. Yaşanan olayın tekrarlanmayacağı konusunda taahhütte bulunan Rusya sözünde durmadı.

(14.44) (GRAFİKLİ)

Rusya Genelkurmay Başkanlığı, ülkesinin Türkiye ile askeri ilişkilere son verdiğini duyurdu.

(09.26)

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, savaş uçağından paraşütle atlayan pilotlardan birisinin Lazkiye'deki üsse götürüldüğünü ve sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Şoygu, Suriye'deki Rus askeri üssü Himeymim'e S-400 saha savunma sistemi konuşlandıracaklarını söyledi

(12.42)

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, "her ülkenin kendi topraklarını koruma hakkı olduğunu" söyledi.

(12.06)

İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye'nin hava sahasını koruma hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

(15.22)

Düşen Rus savaş uçağından koptuğu değerlendirilen metal parçasının isabet etmesi sonucu yaralananlardan Mevlüt Horoz, "Bacağımın filmini çektiler, mercimek tanesi büyüklüğünde bir metal parçası isabet etmiş. Şu an Allah'a şükür iyiyim" dedi.

(13.36) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Suriye'de rejim güçleri, dün bölgenin kuzeyindeki Kızıldağ'ın tepesini kaybetmesinin ardından, güney köylerine hava destekli saldırılarını sürdürüyor. Türkmenlerin güneydeki son köyü olan Gımam ve çevresini geçtiğimiz haftalarda ele geçiren Esed güçleri, yüksek olması nedeniyle stratejik öneme sahip Burcu'l Kasab noktasını ele geçirmeye çalışıyor.

(13.08)

7- İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti'nin TBMM Başkanvekilleri olarak belirlendi. Grup Başkanvekilliklerine ise Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Giresun Milletvekili Nurettin Canikli ile Tokat Milletvekili Coşkun Çakır seçildi.

(14.31)

8- Şırnak'ın Cizre ilçesinde iki mahallede ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla teröristlerin ilçeye ve vatandaşlara verdiği zarar ortaya çıktı. Teröristlerin kontak anahtarlarına el koyarak caddeyi ulaşıma kapattıkları araçlardaki zarar, saldırıların boyutunu gözler önüne serdi.

(12.46) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, "HSYK'nın Paralel Devlet Yapılanması'nın yargıdaki ayağıyla ilgili yürütülen soruşturmalarda yavaş hareket ettiği, yetersiz kaldığı" yönündeki eleştirilere yanıt verdi. Yılmaz, Kurul'da tecrübeli, soruşturma konusunda ehil müfettiş sayısının son derece az olduğunu belirterek, "Müfettiş sayısı da kısıtlı. HSYK Teftiş Kurulu, bu sayıda müfettişle hem denetim yapıyor hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir döneminde olmadığı kadar nitelikli soruşturmalarla uğraşıyor" dedi.

(09.26)

10- 25 Aralık soruşturmasında görev alan eski savcı Muammer Akkaş ve eski hakim Süleyman Karaçöl'ün "görevi kötüye kullanma ve ihmal" suçundan yargılandıkları davanın ilk duruşmasına Yargıtayda başlandı.

(15.07)

11- Nokta dergisinin 2 Kasım'daki kapağında ve içeriğinde yer alan ifadeler nedeniyle haklarında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan dergi yöneticisi Cevheri Güven ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme" suçundan yirmişer yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle iddianame hazırlandı.

(15.05)

12- Bakırköy'de ıslanan köpeğini Türk bayrağıyla kuruladığı öne sürülen kişiye 10 ay hapis cezası verildi.

(11.30)

13- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığına, AK Parti kontenjanından seçime katılan İlhan Yerlikaya seçildi.

(12.41)

14- Türkiye genelinde aralık ayının başına kadar yağış bekleniyor.

(14.09)

15- Sağlık harcamaları geçen yıl, önceki yıla göre yüzde 12,3 artarak 94 milyar 750 milyon liraya ulaştı. Kişi başı sağlık harcaması, 2013 yılında bin 100 lira iken, 2014 yılında bin 232 lira oldu. Sağlık harcamasının gayri safi yurt içi hasılaya oranı geçen yıl yüzde 5,4 olarak hesaplandı.

(10.29)

16- Kredi kartı ile yapılan eğitim ve öğrenim ücreti, mobilya ve beyaz eşya harcamalarında taksit sayısı 9'dan 12'ye çıkarıldı.

(09.45)

17- Türk Hava Yolları (THY), bugün ve yarın Atatürk Havalimanı'nda beklenen güneyli rüzgar ile kesişen pist operasyonuna bağlı kapasite kısıtı nedeniyle bazı seferlerin iptal edildiğini duyurdu.

(11.04)

18- Rus enerji şirketi Gazprom'un, Ukrayna'ya sevk ettiği doğalgazı durduğu bildirildi.

(10.07)

19- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türkiye sınırını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen savaş uçağının pilotlarının Türkmenler tarafından öldürüldüğü iddialarına ilişkin, "Eğer Türkmenler gerçekten Rusya tarafından saldırıya uğruyorsa kendilerini korumak için her hakka sahipler" dedi.

(01.48)

20- Peru'da 7,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem komşu ülkelerden de hissedildi.

(05.57)

21- Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ve teknik direktörlük görevine getirilen Mustafa Denizli, sarı-kırmızılı ekibin UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bugün Atletico Madrid'le oynayacağı maçı takip etmek üzere İspanya'ya gitti.

(13.32)

22- Spor Toto Süper Lig'de 30 Kasım Pazartesi günü Fenerbahçe'ye konuk olacak bordo-mavililer, rakibi karşısında 18 maçtır deplasman galibiyeti hasreti çekiyor.

(12.40)

23- THY Avrupa Ligi'nde, 7. haftada, yarın A Grubu'nda Fenerbahçe, Fransız temsilcisi Strasbourg'u ağırlayacak, B Grubu'nda da Anadolu Efes, İtalya'da EA7 Emporio Armani Milan'a konuk olacak. 27 Kasım Cuma günü ise C Grubu'nda Pınar Karşıyaka, Yunan ekibi Panathinaikos, D Grubu'nda Darüşşafaka Doğuş ise Alman takımı Brose Baskets ile sahasında karşılaşacak.

(12.57)

24- UEFA Denetim, Etik ve Disiplin Kurulu, Ukrayna kulübü Dinamo Kiev'e, Chelsea'yi konuk ettiği UEFA Şampiyonlar Ligi maçında yaşanan ırkçı olaylar sebebiyle 3 maç seyircisiz oynama cezası verdi.

(15.04)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement