Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne katıldı.

09.12.2015 16:16

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Bizi biz yapan, diğer toplumlardan farklı kılan ve yaşadığımız bunca badireye rağmen ayakta tutan gücü çok iyi anlamalı, çok iyi kavramalıyız. Kültür ve sanat alanı işte bu bakımdan çok önemlidir" dedi.

Erdoğan, sinema alanında Münir Özkul adına kızı Güner Özkul'a, edebiyat alanında Rasim Özdenören'e, müzik alanında Orhan Gencebay'a, sosyal bilimler ve tarih alanında Mehmet Genç'e, geleneksel sanatlar alanında Hüseyin Kutlu'ya, kültür-sanat vefa ödülü kapsamında da Cemil Meriç adına kızı Ümit Meriç'e ödül verdi.

(16.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- TBMM Başkanı İsmail Kahraman, KKTC ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. Kahraman,  "Türkiye olarak, TBMM olarak üzerimize düşen her türlü gayreti, beklentiyi, desteği vermeye hazırız. Bugüne kadar verdik, yine vermeye devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

(15.44) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UNWOMEN), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) iş birliğinde düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddetin Sonlandırılması: İlerleme Temelinde Değişimi Hızlandırma" konulu toplantıya katıldı. Davutoğlu'nun konuşmasının öne çıkan başlıkları şöyle:

"Hala Suriye'de DAEŞ terör örgütü ama o terör örgütüyle birlikte kendi halkını katleden bir rejim hüküm sürüyor. Bütün dünyaya sesleniyorum; kadına karşı şiddetin en fazla bugün cereyan ettiği Suriye'deki bu rejime, bu zulme karşı artık bir 'dur' diyelim"

"Dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir kadın çığlığı bize ulaştığında, o çığlığın yanında önce Türkiye Cumhuriyeti devleti olacaktır ve o çığlığa ilk sesi her zaman biz vereceğiz"

- "Kadına karşı şiddetle mücadeleye özel önem atfediyoruz. TBMM'de geçen hafta okuduğum hükümet programımızda ve hükümet çalışmalarımızda da bu konu özel bir yer almakta ve özel bir ilgiye mazhar olmaktadır"

(12.16-13.02-13.32) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ne girişinde bir grup öğrenciyi görünce aracından inerek, onlarla sohbet edip, fotoğraf çektirdikten sonra bir süre ağırladı.

(12.57) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AA Editör Masası'na konuk oldu. Kurtulmuş'un gündeme ilişkin sorulara verdiği cevapların başlıkları şunlar:

"( Musul'daki Türk askeri varlığı) Bizim oradaki varlığımız asla Irak halkının karşısında olan bir tutum değildir. Irak Hükümetinin aleyhine olan bir durum değildir. Tam tersine DAEŞ ile mücadelede Irak Hükümetine yardım etmek amacıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin unsurları orada eğitim amaçlı vardır, orada muharip unsurlarımız bulunmuyor. Abartılmış bir konudur, ben en kısa zamanda bu gerilimin düşürüleceğini ümit ediyorum"

"(Türkiye'nin DAEŞ ile petrol ticareti iddiası) Tam bir zırvadır. Türkiye'nin hiçbir terör örgütünden petrol almak gibi bir durumu olamaz. Bu Türkiye'ye karşı iftiradır. Türkiye hükümetine karşı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na karşı açık, aleni bir iftiradır. Bunu kabul etmek mümkün değildir"

"(Rusya'nın Türkiye'ye karşı ekonomik tedbirleri) Türkiye bütün bu senaryolara karşı hazırlıklıdır"

"Akkuyu Nükleer Santraliyle ilgili konuşma için erken olduğu kanaatindeyim. Rusların da Akkuyu'dan kolay kolay vazgeçeceklerini ümit etmiyorum. Nasıl ticarette çaresiz, tek kapıya muhtaç değilsek, Türkiye'nin nükleer santraller konusunda da tek bir ülkeye, tek bir ülkenin teknolojisine mahkum olmadığını açıkça ifade etmemiz lazım"

(11.29-12.36-12.44) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenledi. Kalın'ın konuşmasının satır başları şunlar:

"24 Kasım'da düşürülen Rus savaş uçağının, yaşanan Suriye krizinin son maliyetlerinden biri olarak görülmesi gerekir"

"Gerek Avrupa Birliğinin gerekse Amerika Birleşik Devletleri'nin açıkladığı yaptırımlar listesine baktığınız zaman burada kimlerin DAİŞ'ten petrol alıp, Esed rejimiyle iş tuttuğunu, oraya parasal imkan sağladığını açık bir şekilde görüyoruz. Suriye ve Rus vatandaşlarının da içinde olduğu kişiler, şirketler bu yaptırım listelerinde açıklanmıştır"

"(Rusya ile ilişkiler) Çeşitli düzeylerde temas var. Ama bunların daha yapıcı ve hızlı hale gelmesi için biz gerekli çağrıları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz"

(14.04-14.23-14.25) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, boğaz geçişi sırasında füzeyle görüntülenen Rus askerine ilişkin, "Montrö rejiminin açıkça ihlali niteliğinde bir geçiş olmuştur. Gerekli cevap verilmiştir. Konu kapanmıştır, tekrarı olmaması en büyük beklentimizdir" dedi.

(11.43) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Genelkurmay Başkanlığından, Irak'ın kuzeyinde bölücü terör örgütüne ait Avaşin, Basyan, Kandil, Zap ve Hakurk kamplarındaki hedeflerin hava harekatıyla vurulduğu bildirildi.

(12.46)

9- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik düzenlenen operasyonda bir polis memuru şehit oldu.

(12.25)

10- Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen, Sur ilçesindeki Osmanlı eseri Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii'ne yönelik terör saldırısına ilişkin, "Dünyadaki bütün camiler, Kabe'nin şubeleridir. Öyle bakmak ve saygınlığını muhafaza etmek lazım" dedi.

(13.40)

11- Sivas merkezli 4 ilde düzenlenen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonunda, 12 kişi yakalandı. Operasyonun, okul arazilerinin, hayırseverlerden toplanan bağışlarla imam hatip, Kur'an kursu ve cami yaptırmak için kurulan derneklere bağışlanan para ve arsaların, çeşitli hilelerle PDY'ye yakın kuruluşlara aktarıldığı yönündeki iddialar üzerine başlatıldığı öğrenildi.

(13.20-14.52)

12- Malatya'nın Hekimhan ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 6,64 kilometre derinlikte oluşan deprem, Malatya merkez ve bazı ilçelerde de hissedildi.

(11.34)

13- Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2016 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu basın toplantısı düzenledi. Başçı'nın açıklamalarının satır başları şöyle:

"2016 ve 2017 yılları için olduğu gibi 2018 yılı enflasyon hedefi de Orta Vadeli Program hazırlık sürecinde hükümetle varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlenmiştir"

"2016 başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülmektedir"

"Cari işlemler açığıyla ilgili çok güzel bir iyileşme var. Bunun trend olarak bakıldığında oldukça kuvvetli bir iyileşme olduğunu görüyoruz"

"Çok büyük ihtimalle gelecek yılın ilk çeyreğinden itibaren döviz rezervlerinin kendisinde de bir artış görebiliriz"

"(Beklenen asgari ücret artışının enflasyona etkisi) Aslında OVP'de 2016 için 5'i tavsiye ederdik ya da 5,5 koyalım derdik, 6,5 konusunda ortak bir projeksiyon verdik. O, 1,5 puanlık etki asgari ücretin etkisi olarak özetlenebilir"

(11.23-12.36-12.45) (Fotoğraflı-Görüntülü)

14- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Buna göre, trafiğe kayıtlı araç sayısı, ekim sonu itibarıyla 19 milyon 793 bin 995'e ulaştı. Ekimde trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azaldı.

(10.38)

15- Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde geçen ay en fazla reel getiriyi BIST 100 Endeksi sağladı.

(10.15)

16- Doğalgaz piyasası uzmanları, İran'ın Türkiye'ye gönderdiği günlük doğalgaz miktarını yüzde 50'ye varan oranda azaltmasının olağanüstü bir durum olmadığını, bunun her yıl yaşandığını belirtti.

(10.27)

17- ABD'de ham petrol üretiminin gelecek yıl günlük ortalama 570 bin varil azalarak 8,76 milyon varile gerilemesi bekleniyor.

(11.16)

18- Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Suriye'nin Azez kentine bağlı 2 köyün denetimini ele geçirdi.

(12.26)

19- Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik hava destekli saldırılar sürüyor. Murtlu, Kelez, Karaman, Dereyurt, Dağdağan, Kepir, Kulcuk köyleriyle çevrelerinin hedef alındığı saldırılarda, bölgedeki bir köprü de yıkıldı.

(11.40)

20- Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında baş sanık Beate Zschaepe, NSU üyesi olduğu ve cinayetlerin uygulanmasına katılığı yönündeki suçlamaları reddetti.

(14.14)

21- ABD Temsilciler Meclisi, ABD'yi vizesiz ziyaret edebilecek kişilerin ülkeye girişlerindeki kontrolleri sıkılaştıran yasa tasarısını onayladı.

(01.55)

22- Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Cumhuriyetçi Parti'den başkanlık yarışına giren iş adamı Donald Trump'ın, Müslümenların ABD'ye alınmaması çağrısı yapması ve Londra'ya yönelik sözlerine tepki olarak İngiltere'ye girişinin yasaklanması için imza kampanyası başlatıldı.

(14.43)

23- Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi H Grubu son hafta maçında yarın deplasmanda Portekiz'in Sporting Lizbon ekibiyle karşılaşacak. Siyah-beyazlı takım, karşılaşmadan puanla ayrılması durumunda 2. tura yükselecek. Maç öncesinde Gökhan Töre ve Ersan Adem Gülüm'ün sakatlığı bulunuyor

(09.52)

24- UEFA Avrupa Ligi'nde yarın Celtic'le karşılaşacak Fenerbahçe, 41. sezonunu geçirdiği Avrupa arenasında 200. maçına çıkacak. Bugüne dek çıktığı 199 maçın 71'ini kazananan sarı-lacivertliler, 40 kez rakipleriyle berabere kalırken, 88 defa sahadan mağlubiyetle ayrıldı

(10.53)

25- Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, UEFA Finansal Fair Play Kriterleri'ne uyum için ek süre talep ettiklerini söyledi.

(14.45)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement