Yarını Kodlayanlar' Projesi ile Kocaeli'nde 500 Çocuğa Kodlama Eğitimi Verilecek - Son Dakika
Ekonomi

Yarını Kodlayanlar' Projesi ile Kocaeli'nde 500 Çocuğa Kodlama Eğitimi Verilecek

Yarını Kodlayanlar\' Projesi ile Kocaeli\'nde 500 Çocuğa Kodlama Eğitimi Verilecek

Dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi hedefiyle ’Yarını Kodlayanlar’ projesini hayata geçiren Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği Kocaali’de Eylül ayında başlatılan ve bugüne kadar 100 çocuğa ulaşan kodlama eğitimlerine devam etti.

29.12.2017 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi hedefiyle 'Yarını Kodlayanlar' projesini hayata geçiren Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği Kocaali'de Eylül ayında başlatılan ve bugüne kadar 100 çocuğa ulaşan kodlama eğitimlerine devam etti.

Türkiye Vodafone Vakfı, dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirilmesi hedefiyle Habitat Derneği işbirliğinde hayata geçirdiği 'Yarını Kodlayanlar' projesi kapsamında Kocaeli'de Eylül ayında başlattığı kodlama eğitimlerine devam ediyor. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik'in de katıldığı eğitimlerde yaşları 7-14 arasında değişen toplam 20 çocuğa kodlama eğitimi verildi.

'Yarını Kodlayanlar' projesiyle Kocaeli'de bugüne kadar 100 çocuğa ulaşıldı. Kocaeli'de toplam 500 çocuğa kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. Böylece, Kocaeli ile birlikte Marmara Bölgesi'nde toplam bin 900 çocuğa ulaşılacak.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, teknoloji tüketen değil, teknoloji üreten bir nesil istediklerini belirterek, "Bir ülkenin en önemli kaynaklarından biri olan genç neslin bilişim sektörüne hazırlanması ülkenin gelişmesi anlamında önem taşıyor. Dünyadaki teknolojik gelişmeleri doğru okumak durumundayız. Çocuklarımızın potansiyellerini keşfetmelerine imkan tanımalıyız. Başarının sırrının özgüven olduğunu düşünüyorum. Kabiliyetlerimizin farkına varabilmeliyiz. Taklit eden değil, taklit edilen ülke konumuna gelmemiz gerekiyor ki bu yolda çok büyük bir aşama kaydettik. Bu gelişmeler ışığında yerli ve milli kazanımlar elde edebileceğimizi düşünüyorum. 'Yarını Kodlayanlar' projesiyle süper beyinlere ulaşacağımıza inanıyorum. Fen, teknoloji, matematik, mühendislik alanlarında cazibeyi artırmalıyız. Eğitim modellerimizi de bu noktada oluşturmalıyız. Gelecekte yeni meslekler ortaya çıkacak. Bizim genç neslimizi bu yeni mesleklere hazırlamamız gerekiyor. Dünya ekonomisinde bir pazarı yakalayabilmemiz için inovasyon içeren yeni gelişmeleri yakalayabilmemiz lazım" dedi.

"Hedefimiz 10 bin çocuğa ulaşmak"

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Süel, projemize katılan ve katılacak olan çocuklarımızın ülkemizin dijital geleceğinde öncü bir rol üstleneceğine inandıklarını vurgulayarak, "Son dönemde yaptığımız sosyal yatırımların önemli bir odağını çocuklarımıza yönelik olarak başlattığımız kodlama eğitimleri oluşturuyor. 'Yarını Kodlayanlar' projesiyle bir yılda önemli yol kat ettik. Yayınladığımız 'Connected Education' raporunda yer alan projemiz, tüm dünyaya örnek gösterilerek bizim için gurur kaynağı oldu. Bugüne kadar 27 ilde 8 bin 800 çocuğumuza kodlama öğrettik. Hedefimiz, 2017-18 mali yılı sonuna kadar toplam 30 ilde 10 bin çocuğa ulaşmak. Bu hedeften hareketle Kocaeli'de bir kez daha bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Eylül ayından bu yana 100 Kocaelili çocuğumuzu dijital dünyanın dili kodlamayla tanıştırdık. Önümüzdeki 4 ayda 5 eğitmenle gerçekleştireceğimiz eğitimlerle bu ilimizde toplam 500 çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Kocaeli ile birlikte Marmara Bölgesi'nde toplam bin 900 çocuğa ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

Yapılan bilgilendirmede; projeye Şubat ayı itibariyle Suriyeli çocuklar da dahil edilerek Şanlıurfa, İstanbul ve Kilis'te toplam 750'ye yakın Suriyeli çocuğa ulaşıldı. Projenin kapsamında Mart 2018'e kadar kodlama eğitimlerinin verileceği iller ise şöyle sıralanıyor: İstanbul, Balıkesir, Kocaeli, Edirne, Bursa, Manisa, Afyon, Denizli, İzmir, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Samsun, Trabzon, Malatya, Rize, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Gaziantep, Kars, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Ankara, Kayseri, Konya, Eskişehir, Sivas.

Scratch programı kullanılıyor

'Yarını Kodlayanlar' projesi kapsamında, çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikaye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor. Kodlama eğitimlerinde dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT'nin çocuklara yönelik geliştirdiği temel kodlama programı Scratch kullanılıyor. Ayrıca Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarının kodlanmasına yönelik Arduino eğitimleri de verilecek. Teknik uzmanlığı olmayan insanlar için tasarlanan, kullanım kolaylığı sunan ve açık donanım özelliğine sahip olan Arduino, çocuklara kendi ısı ölçerlerini ya da uzaktan kumandalı araçlarını yapma imkanı veriyor.

Yarını Kodlayanlar dünyaya örnek oldu

Yarını Kodlayanlar, Vodafone Grubu'nun 'Connected Education' raporunda başarı hikayesi olarak yer alarak, sürdürülebilir eğitim modeliyle dijital okuryazarlık eğitimi alanında dünyaya örnek oldu. Dünya genelinde eğitimde dijitalleşmeyi sağlamak üzere Vodafone'un liderliğinde hayata geçirilen inisiyatiflerin tanıtıldığı 'Connected Education' raporu Haziran ayında Londra'da açıklandı. Raporda 'Online Eğitim Platformlarına/Uygulamalara Erişim', 'Dijital Okuryazarlık Eğitimi', 'Eğitmen Eğitimi' ve 'Mülteci Kamplarında Eğitim' olmak üzere 4 ana tema altında 14 farklı inisiyatif ele alınıyor. Ülke ve pazarlarda yaygınlaşması ile 2025 yılına kadar 85 milyonu aşkın insana erişmek ve yılda 7,3 milyar dolarlık ekonomik fayda sağlamak mümkün olacak.

Kodlama hızla yaygınlaşıyor

OECD'nin dijital ekonomi konulu son raporuna göre 3 çocuktan 2'si bugün bilinmeyen mesleklere sahip olacak. Dolayısıyla, çocuklara nasıl matematik öğretiliyorsa, kodlama da öğretiliyor. Kodlama birçok AB ülkesinin ilköğretim müfredatında yer alıyor. Türkiye'de de 1'inci sınıftan 12'nci sınıfa kadar kodlama eğitimi verilmesi planlanıyor. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yarını Kodlayanlar' Projesi ile Kocaeli'nde 500 Çocuğa Kodlama Eğitimi Verilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement