Merve Yıldızalp - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kahvehanelerde erkeklere, aile içi iletişimi güçlendirmek için 45 dakikalık farkındalık seminerleri vermeye başladı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Koordinatörlüğü'nde düzenlenen "Aile İçi İletişimi Güçlendirmeye Yönelik Farkındalık Seminerleri" ile Türkiye'de kadın ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi, azaltılması ve konuyla ilgili farkındalığın artırılması amaçlanıyor.
Projeyle 6 ay içerisinde 100 seminer gerçekleştirilerek 5 bin erkeğe ulaşılması hedefleniyor. Yetişkin erkeklerin yoğun olduğu kahvehane, sosyal alanlar ve odalarda gerçekleştirilecek 45 dakikalık seminerlerle birebir temas kurulacak.
Seminerler sonunda şiddetin, toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklandığı, yasalarda suç olarak tanımlandığı, çocuklarda tahribat yarattığı, böyle bir durum karşısında nasıl müdahale edileceği öğretilecek.
Farkındalık seminerleri uzmanlar eşliğinde, Mart-Ağustos 2013 tarihleri arasında, cumartesi ve pazar günleri 48 ilde yapılacak. Her ilde iki ayrı ortamda verilecek seminerler, İstanbul ve Ankara'da dört farklı yerde düzenlenecek.
Bu kapsamda seminerler 7 bölgede, Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Kayseri, Konya, Karaman, Nevşehir, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Elazığ, Erzurum, Van, Muş, Bitlis, Bolu, Düzce, Karabük, Bartın, Zonguldak, Çorum, Samsun, Trabzon, Rize, Ordu, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Osmaniye, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova, Manisa, İzmir, Uşak, Denizli, Muğla, Afyon illerinde gerçekleştirilecek.
-"Farkındalıktan davranış değişikliğine kadar çok geniş bir çalışma"-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, AA muhabirine,
"Aile İçi İletişimi Güçlendirmeye Yönelik Farkındalık Seminerleri" hakkında bilgi verdi.
Kahvehanelerde aile eğitimiyle ilgili kapsamlı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Asan, konuyla ilgili eğitim programı geliştirdiklerini ifade etti. Bugüne kadar belediyelerle biraraya gelerek müfredatları uyguladıklarına ve katılımcıların çoğunun kadın olduğuna dikkati çeken Asan, "Erkekler vakitsizlikten dolayı eğitimlere katılmada dezavantajlı oluyor. Bunun için kahvelere gelip eğitimleri burada uygulamaya karar verdik" dedi.
Kahvelere giderek aile içi iletişim konusunda deneme programları yaptıklarını belirten Asan, "Aile içi iletişimle ilgili hazırlamış olduğumuz bilgileri kahvehanelerde erkek grubuyla paylaşıyoruz. Aile sadece kadından ve çocuklardan oluşmuyor. Aile amcalar, dayılar, teyzeler, kardeşler, ninelerin de olduğu oldukça geniş bir kavram. Aile içi iletişimse çok daha önemli bir kavram. Huzurun ve barışın olabilmesi için kişilerin birbirleriyle olan iletişiminde dikkat etmesi gereken çok önemli kavramlar var" diye konuştu.
Kadına yönelik şiddetle ilgili nerelere haber verilebilineceğini anlattıklarını ifade eden Asan, "Aile, Kadın, Çocuk, Özürlü ve Sosyal Hizmet Hattı" Alo 183'ü tanıttıklarını söyledi. Asan, eğitim sırasında kişilerin sorular sorduklarını ve uzmanların da konuyla ilgili bilgi verdiğini söyledi.
Deneme çalışmalarının tamamlanmasıyla eğitimlerin tüm Türkiye'ye yayılacağını vurgulayan Asan, şunları kaydetti:
"Burada uygulanan eğitim 45 dakika. Eğitimin ardından bilgiler vereceğiz. Bu programın 2 haftalık ve 8 haftalık olmak üzere daha genişi var. 2 haftalık program farkındalığı uyandırmak şeklinde olacak. 8 haftalık ise tamamıyla davranış değişikliğine yönelik olacak. Ama bu onların isteğiyle ve izniyle olacak. Farkındalıktan davranış değişikliğine kadar çok geniş bir çalışma. Davranış değişikliği kısa sürede olmaz. Bunun yöntemleri ve teknikleri var. Eğitim çalışmalarımızı buna yönelik oluşturduk."
Yayıncı: Ziver Büyüktaş - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Okeye 'Aile İçi İletişim' Arası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?