Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, I·stanbul Dostluk Dernegˆi üyelerini kabul etti.

22.12.2015 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, I·stanbul Dostluk Dernegˆi üyelerini kabul etti. Erdoğan'ın kabulde yaptığı konuşmanın satır başları şunlar:

"17-25 Aralık darbe girişimi karşısında o gün milletimize bu ihanet çetesinin inlerine gireceğimizin sözünü vermiştik. Allah'a hamdolsun aradan geçen iki yıl boyunca, her yerde inlerine girdik, girmeye de devam ediyoruz"

"Tabii kolay bir süreç değil, devletin tüm kurumlarının içerisine sızmışlar ve bu attıkları adımın ne kadar yıla bali olduğuna baktığımızda 40 yıllık bir çalışma. 40 yıllık bir çalışmanın neticesinde tabii ulaşabildikleri bu kurumlara sızma operasyonu hakikaten bizleri şu anda ciddi manada yoruyor ama yorulsak da bu işi Allah'ın izniyle neticeye ulaştıracağız"

"Bizim için harita üzerinde yer gösterip 'yok Malezya'ya, yok Sudan'a kaçacak' diye iftira atan kibir abideleri bugün kendileri kaçacak delik arıyorlar, biz buradayız."

"Devletin kriptolu telefonlarını dinleyenler, Türkmenlere, Bayırbucak Türkmenlerine yardım götüren MİT tırlarını durduranlar, iftirada, kumpasta, ihanette sınır tanımayanlar, işte bugün yaptıklarının hesabını tek tek veriyorlar"

"Bir dönem sağ-sol kavgasını, Alevi-Sünni çatışmasını kışkırtanlar, kardeşi kardeşe düşürenler önce Gezi olayları, akabinde de paralel ihanet çetesi üzerinden amaçlarına ulaşmak istemişlerdir. Bugün de aynı çevreler PKK, DHKP-C ve DAİŞ gibi terör örgütleri üzerinden oyunlarını devam ettirmektedir. Öncekiler gibi bu örgütler de Türkiye'nin istikrarını, huzurunu, güvenliğini bozmayı başaramayacaklardır"

(15.06-15.42) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, özetle şu ifadeleri kullandı:

"Dünya çapında bir değer olan büyük fotoğraf sanatçısı Ara Güler, Cumhurbaşkanı'mızın fotoğraflarını çekti diye adeta linç edilmeye çalışıldı. Gerçekten üzülüyorum, bu nasıl bir tahammülsüzlüktür"

"Milletimize gidip bizim hakkımızda konuşmaktan korkanlar, çekinenler; bizimle problemli ne kadar başkent varsa oraya gidip, onlarla iş birliği yapmaktan hiç çekinmiyorlar"

"Biz tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız, bölgemizde sadece barış ve kardeşlik istiyoruz. Bu sadece bizim dış politikamızın ilkesel bir tutumu değil, aynı zamanda ulusal güvenliğimizin de bir garantisidir"

(15.07-15.14-15.33) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, konuk olduğu AA Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı. Ünal'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Bu hendekler kalkana ve orada yaşayan vatandaşlarımızın güvenliği sağlanana kadar, orada kamu düzeni inşa edilene kadar, devlet tabii ki üzerine düşen sorumluluğu gerektiği gibi yerine getirecektir"

"(Çözüm Süreci'nin geleceği) Bölgedeki bütün sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, diğer siyasi unsurlar tabii ki bu sorunun paydaşlarıdır ve bu sorunun bundan sonraki süreçte siyasi anlamda çözülmesi de bu paydaşların bu sürece katılmasıyla gerçekleşecektir"

"Şu anda terör örgütü vatandaşın ve halkın desteğini kaybetmiş olmanın paniğini yaşıyor"

" Selahattin Demirtaş'ın bir iradesi var mı? Selahattin Demirtaş'ın bir iradesi yok. KCK komiserlerinin adaylık sürecini belirlediği bir siyaset var. Bunu bölge insanımız da biliyor"

(11.03-11.46-11.54-12.29) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden ve düşürülen Rus uçağının kara kutusu konusunda, "Biz hep doğruyu söyledik, doğruyu yaptık" dedi.

(12.15)

5- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, "Terör bir insanlık suçu mudur? Evet. Teröre karşı devlet mücadele etmeli midir? Evet. Terör örgütü mensupları etkisiz hale getirilmeli midir? Evet. Hiçbir sorun yok burada. Bunun hukuk içinde yapılması lazım mı? Evet. Hukuk devletine yakışan da budur. Ama şu soruyu 78 milyon vatandaşımın kendisine sormasını istiyorum; iller ve ilçeler silah deposuna dönüştürülürken bu ülkenin başında kimler vardı?" dedi.

(15.51)

6- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında Rusya ziyaretine ilişkin açıklamada bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suriye'deki çözüm için partilerinin görüşlerini paylaşacaklarını söyleyen Demirtaş, temaslarıyla ilgili Meclise ve arzu eden kurumlara bilgi verebileceklerini bildirdi.

(14.15) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Düne kadar İsrail'e 'terörist devlet', 'katil' diyorlardı, Mavi Marmara'nın hesabını soruyorlardı. Şimdi ne değişti de İsrail'in dost bir ülke olduğu birden bire hatırlandı" dedi.

(13.05) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Arıkan, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in gündeme getirdiği "sarin gazı" iddialarıyla ilgili davaya ilişkin basında çıkan bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu iddialarla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve kurumlarının uluslararası kamuoyunda zor durumda bırakılmaya çalışıldığını bildirdi.

(15.32)

9- Genelkurmay Başkanlığından, Şırnak'ın Cizre ilçesindeki operasyonlarda 12 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği bildirildi.

(14.54)

10- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonda şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Birkan Gündüz için tören düzenlendi. Şehidin nişanlısı Rukiye Orman, "Ben de Kürt vatandaşıyım. Bu nasıl Kürtlük? Yüzüğün parmağımda, yiyesin diye yaptığım yemek tencerede kaldı" diyerek gözyaşı döktü.

(10.22) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H mensuplarınca ateşe verilen ilkokulda hasar tespit ve temizlik çalışmaları başlatıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Fikret Elaltuntaş, okulda yarın öğrencilerin ders başı yapacağını bildirdi.

(11.18)

12- Kocaeli merkezli 8 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda üst  düzey emniyet mensuplarının aralarında bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı.  Şüphelilerden 12'sinin emniyet mensubu olduğu belirtildi.

(09.25-12.13)

13- Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, holdinge ait incelenen dijital materyallerde, "hizmet hareketinin nasıl bir oluşum olduğu, mali finansmanı, toplanan himmetler ve yardımların çeşitli iş adamları derneklerinin vasıtasıyla sağlandığı, harekete bağlı çeşitli okullar bulunduğu, hareketin Fetullah Gülen'in fikirlerinden yararlandığını anlatan çeşitli bilgiler"in yer aldığı kaydedildi.

(15.25)

14- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 18 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında, olay yerindeki kamera kayıtlarının 18 saniyelik kısmında görülen siyah pantolonlu kişinin, davanın sanıklarından Osman Hayal olup olmadığının tespit edilmesi için Adli Tıp Kurumuna yazı yazılmasına karar verildi.

(12.55)

15- Aydın'ın Kuşadası ilçesinde sığınmacıları taşıyan botun batması sonucu ilk belirlemelere göre 3'ü çocuk 11 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi kurtarıldı.

(14.00)

16- İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma hükmüne uyarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sanatçı Mehmet Aksoy'un heykeline "ucube" dediği gerekçesiyle 10 bin lira tazminat ödemesine ilişkin kararını kaldırdı.

(14.29)

17- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Mevlit Kandili dolayısıyla bugün 81 ildeki 159 camide 290 bin 850 adet 200 mililitrelik kutu süt dağıtımı gerçekleştirecek. Bakan Faruk Çelik de Ankara'da süt dağıtımına katılacak.

(11.36)

18- Bu yıl dostluklarının 125. yılını kutlayan Japonya ile Türkiye'nin ilk ortak sinema filmi "Ertuğrul 1890", 25 Aralık Cuma günü Türkiye sinemalarında vizyona girecek.

(12.34)

19- Uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX'in "Falcon 9" roketi, taşıdığı 11 küçük uyduyu yörüngeye yerleştirdikten sonra Dünya'ya başarıyla döndü.

(10.01)

20- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde konuşan Balcı, "2,5 yıldır ekmek fiyatlarında bir değişiklik yok. 250 gram ekmeğin 1,5 lira olacağı ifadesi gerçeği yansıtmıyor. Bu 2,5 yıl süre içerisinde girdilerimizin artmasıyla bir fiyat değişikliği olacaksa dahi 1 lira 25 kuruşun üzerinde olmayacağının altını çizerek ifade edebiliriz" diye konuştu.

(11.48)

21- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. PPK, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10,75 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te sabit bıraktı. PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da yüzde 7,50'de tuttu.

(14.20)

22- Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizlerde değişiklik yapmamasının ardından düşüşünü hızlandırırken, dolar/TL 2,94'ün üzerine çıktı.

(14.28)

23- 2015 yılı Ocak- Eylül döneminde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin toplam otomotiv üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 yükselerek 13,5 milyon adet oldu. AB ülkelerinin toplam otomotiv üretiminde Türkiye 6'ncı sıradaki yerini korudu.

(12.54)

24- Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesine hava destekli saldırılarda 3 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

(11.59)

25- Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), Halep'e bağlı Azez ilçesinin doğusunda terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Kara Mezra köyünün denetimini sağladığı bildirildi.

(14.58)

26- Yunanistan Parlamentosu, Filistin'i devlet olarak tanıma kararı aldı. Parlamentonun bu kararı, Yunanistan'ın, Filistin'i resmen tanıması yönünde hükümete tavsiye niteliği taşıyor.

(11.24)

27- Filistin'deki Hamas hareketinin üst düzey yetkililerinden İsmail Rıdvan, Mısır- Gazze sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulmasının "İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ortak kararı" olduğunu iddia etti.

(14.48)

28- Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ta, "adayı üniterden federal devlete dönüştürecek bir çözüm arayışında" olduklarını söyledi.

(11.39)

29- Libya'da 3 haftadır alıkonulan 11 Tunus vatandaşı serbest bırakıldı.

(01.32)

30- Mali'de terör olaylarını engellemek için 10 günlük olağanüstü hal ilan edildi.

(09.29)

31- Meteoroloji uzmanları, son haftalarda Avrupa genelinde görülen ılık havanın, "El Nino" doğa olayıyla bağlantılı olduğunu ve 2016'nın, 2015'ten daha sıcak geçebileceğini belirtti.

(13.10) (Grafikli)

32- Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen "Yılın Fotoğrafları" oylamasında, tercihlerini "Şah Fırat Operasyonu", "Yunanistan'daki sığınmacılar", "3. Köprü'de sona doğru" ile " Arda Turan'ın gözyaşları" fotoğraflarından yana kullandı. FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır ise spor kategorisinde oyunu Emrah Yorulmaz'ın "Çadır Kampta Futbol" fotoğrafına verdi.

(09.57-10.43)

33- Beşiktaş'ın, Spor Toto Süper Lig'de Osmanlıspor'u 3-2 yendiği maçta kaydettiği 2 golle 3 puanın alınmasında büyük rol oynayan Jose Sosa, deplasman müsabakalarındaki skorer oyunuyla dikkati çekti.

(09.35)

34- Türk asıllı Alman futbolcular İlkay Gündoğan ve Mesut Özil, Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi'nin (CIES) belirlediği "2015 Rüya Takımı"nda yer aldı.

(14.04)

35- İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Inter'de forma giyen Felipe Melo, geçen haftaki Lazio maçında omuz hizasında rakibine tekme savurduğu gerekçesiyle 3 maç ceza aldı.

(14.42)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement