Dha Yurt Bülteni - 11 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 11

Dha Yurt Bülteni - 11

PKK'nın yola tuzakladığı 250 kilo patlayıcı imha edildi MARDİN'in Dargeçit İlçesi'nde teröristler tarafından yola tuzaklanmış 250 kilo amonyum nitrat destekli el yapımı patlayıcı, güvenlik güçlerince tespit edilerek imha edildi.

10.07.2017 16:43

PKK'nın yola tuzakladığı 250 kilo patlayıcı imha edildi

MARDİN'in Dargeçit İlçesi'nde teröristler tarafından yola tuzaklanmış 250 kilo amonyum nitrat destekli el yapımı patlayıcı, güvenlik güçlerince  tespit edilerek imha edildi.

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, 7 Temmuz tarihinde  Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince terörle mücadele kapsamında yürütülen arama tarama ve operasyonel faaliyetler kapsamında Dargeçit İlçesi Kuyubaşı Mahallesi'nde yola tuzaklı el yapımı patlayıcının tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, "İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan ön inceleme neticesinde röle ile çalışan kablo düzenekli iki adet 12 kiloluk tüp ile güçlendirilmiş varil içerisinde 250 kilo amonyum nitrat olduğu değerlendirilen EYP kontrollü bir şekilde imha edilmiştir" denildi.

Haber: MARDİN, -

==========================================

Gürbulak Sınır Kapısı karayolunda bomba (2)

YOL BİR SAAT SONRA ULAŞIMA AÇILDI

Doğubayazıt ile Gürbulak Sınır Kapısı arasındaki karayolu, yaklaşık bir saat sonra ulaşıma açıldı. TIR sürücüleri, el yapımı bomba bulunduğu gerekçesiyle trafiğe kapatılan yolda yapılan çalışmaların ardından İran'a giden yolda ulaşım yeniden başladığını bildirdiler. Yetkililer ise bomba konusunda bir açıklama yapmadılar.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Zırhlı araçlar

-Kapatılan yol

-Yolda bekleyen araçlar

Haber- kamare: Doğubayazıt/ Ağrı)

==========================================

Patpat devrildi, sürücü öldü

TEKİRDAĞ'ın Malkara İlçesi'nde 55 yaşındaki İsmet Altın, kullandığı patpat olarak adlandırılan tarım aracının devrilmesi sonucu, altında kalarak hayatını kaybetti.

Malkara İlçesi'nde hamallık yaparak geçimini sağlayan İsmet Altın, patpat olarak bilinen tarım aracına 3 akrabasını da alarak balya taşıma işi bulmak için köyleri gezdi. Altın, Dereköy Mahallesi Köprü mevkiine geldiği sırada patpatın hakimiyetini kaybetti. Devrilerek ters dönen aracın altında kalan İsmet Altın hayatını kaybederken, aracının kasasında oturan akrabaları Ahmet Sarılır (47), oğulları Turhan (17) ve Nuri (15) ise kazayı yara almadan atlattı. İsmet Altın'ın cesedi, savcılık ve jandarma ekiplerinin incelemesinin ardından Malkara Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Kazayı haber alıp gelen yakını Birsen Sarılır, "Bırakın artık bu balya taşıma işini. Allah'ım çok fena oluyorum. Gitti İsmet kardeşim gitti. Allah'ım bu da mı gelecekti başımıza? Belki ölmemiştir, İsmet kardeşim. Bir kere daha bakın" diyerek gözyaşı döktü.

Aracın kasasında oturan Ahmet Sarılır, yokuş aşağı inerken bir anda ters döndüklerini belirterek, "Biz kasada oturuyorduk. Yokuş aşağıya inerken ne olduğunu anlamadık. Baştan toprak zemine çarptı. Sonra patpat devrildi. Biz son anda devrilirken üzerinden atladık" dedi. Jandarmanın kazayla ilgili soruşturması sürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

-Devrilen araç

-Kaza yerinden detay

-Yakınlarının ağlaması

-Ahmet Sarılır'ın kazayı anlatması

-Ölen İsmet Altın'ın vesikalığı fotoğrafı

-Jandarmanın ve olay yeri inceleme ekipleri

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Murat YAYIN/MALKARA(Tekirdağ),-

=================================================

2 çocuk, güpegündüz 5 otomobili soymaya kalktı

ESKİŞEHİR'de 13-14 yaşlarındaki 2 çocuk, oto tamirci dükkanın karşısına tamir için bırakılan 5 otomobili güpegündüz soymaya kaldı. Polis merkezinin arka sokağındaki işyerinin güvenlik kamerasının kaydettiği olayda, çocuklar taşla kıramadıkları bir otomobilin camını üzerine çıkıp tekmeyle kırdı.

Olay dün saat 16.00 sıralarında Kurtuluş Polis Merkezi Amirliği'nin arkasındaki Yenidoğan Mahallesi Polat Alp Sokak'ta meydana geldi. Sanayi Çarşısı olarak da adlandırılan yerdeki İsmetBoyracı'ya ait oto tamirci dükkanının karşısında tamir için bırakılan  otomobilerin olduğu yere bisikletle gelen kimliği belirsiz 2 çocuk önce araçların kapılarını zorlayarak açmaya çalıştı. İşyeri güvenlik kameralarının saniye saniye kaydettiği olayda bazı otomobillerin kapısını açıp içerisini karıştıran 2 çocuk daha sonra bir otomobilin camını taş atarak kırmaya çalıştı. Çocuklardan biri daha sonra bu otomobilin üzerine çıkarak camı tekmeledi. 5 otomobile zarar veren 2 çocuk, Polis Merkezi'ni üst katındaki lojmanda oturanların olayı görüp ikaz etmesi üzerine olay yerinden kaçtı.

Oto tamirci dükkanının sahibi İsmet Boyracı, pazar günü olması nedeniyle işyerlerinin kapalı olduğunu, bugün geldiklerinde tamir için bırakın otomobilden 5'inde maddi hasın oluştuğunu gördüklerini söyledi. Kamera kayıtlarında 2 çocuğun otomobilleri soymaya kalktıklarını ve araçlara yaklaşık 4 bin lira zara verdiklerini belirten İsmet Boyracı durumu polise bildirdikleri söyledi. Boyracı şöyle konuştu:

"Olay, pazar günü saat 16.00 sıralarında yaşanmış. İşyerimizin kamera kayıtları da çocukları kaydetmiş. Küçük yaştaki 2 çocuk 5 arabaya girmiş. Müşteri arabası bunlar. Camlarına, tavanlarına zarar verildi. Çalınan bir şey yok ama zarar verildi araçlara. Ben ailelere sesleniyorum. Çoluğuna çocuğuna herkes sahip olsun. Kimsenin malına zarar verilmesin. Neticede bu maldır. İnsan sabırlı olur-olamaz, insanının elinden kaza çıkar. Ben sürekli işyerimi kontrol ederim. Kontrol esnasında bu çocuklara denk gelseydim, çocuklara zara verirdim. Çocuk da olsa bedelini ödesin. Camlarını kırmışlar. 4 bin lira hasar var. Mesele para da değil. Bundan sonra bu olayın tekrar olmaması gerekir. ve bu olay Kurtuluş Karakolunun dibinde yapılıyor. Çok duyarsızlık var. Vatandaşta da duyarsızlık var. Her şeyde bir duyarsızlık var."

Görüntü dökümü:

-----------------------

-Güvenlik kamerası görüntülerinde;

-Çocukların otomobillerin bulunduğu yere gelmesi,

-Çocukların otomobilin kapılarını açıp içerisine girmesi,

-Bir otomobilin camını taş atarak kırmaya çalışmaları,

-Otomobilin üzerine çıkıp camı kırmaya çaışan çocukların görüntüsü bulunuyor.)

-İşyeri sahibi İsmet Boyracı'nın konuşması,

-Park halindeki otomobilerin çekilen görüntüsü bulunuyor.)

Haber: Eyüp KELEBEK-ESKİŞEHİR,

=================================================

Siverek'te evdeki yangında eşyalar kül oldu

ŞANLIURFA'nın Siverek İlçesi'de, 6 katlı apartmanın 5'inci katındaki dairede bilinmeyen nedenle çıkan yangın itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü ancak eşyalar yandı.

Camikebir Mahallesi'nde bulunan 6 katlı Güney Apartmanı'nın 5'inci katındaki Mehmet Emin Akar'a ait dairede, akşam saatlerinde bilinmeyen nedenle alevler yükseldi. Dairedeki yangını görenler itfaiyeye haber verdi. İhbarla gelen itfaiye ekipleri, yangına müdahale etti. Ekiplerin yaklaşık yarım saatlik müdahalesiyle kontrol altına alınan yangın çevredeki dairelere de sıçramadan söndürüldü. Kimsenin bulunmaması nedeniyle yaralanan olmayan yangın nedeniyle evdeki eşyalar tamamen yandı. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

Yangına müdahale eden itfaiye

Çevrede alınan güvenlik önlemi

Yanan evin mutfağı

Çevrede toplanan kalabalık

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet SEZGİN-ŞANLIURFA-DHA)

=================================================

Müdürün dizüstü bilgisayarını çaldı

ADANA'da, bir okulun demir korkuluklarını kesip  giren hırsız, müdür odasındaki dizüstü bilgisayarı çaldı. Güvenlik kamerasına yansıyan hırsız rahat tavırlarıyla dikkat çekti.

Olay, 9 Temmuz'da saat 01.00 sıralarında Seyhan İlçesi'ndeki Gazi Ortaokulu'nda meydana geldi. Duvarı atlayarak bahçeye ulaşan kimliği belirsiz hırsız, öğretmenler odasının penceresindeki demir korkulukları kesip içeri girdi. Müdür yardımcıları ve öğretmenlerin odalarının kapılarını yanındaki levye ile tek tek kıran hırsız, daha sonra  Okul Müdürü Nuri Boğa'nın odasındaki dizüstü bilgisayarı aldı. Güvenlik kamerasınca kaydedilen ve rahat tavırlarıyla koridorlarda elini kolunu sallayarak gezen hırsız odalarda başka çalacak eşya bulamayınca, okuldan ayrıldı. Sabah saatlerinde okula gelen müstahdem Kazım Ayan, odaların kapısını kırık olduğunu görünce polis ekiplerine haber verdi. Okuldaki güvenlik kamerasını inceleyen polis, eşkalini belirlediği hırsızı yakalamak için soruşturma başlattı.w

Görüntü Dökümü

------------------------

Okulun dış görüntüsü

Okuldaki görevli Kazım Ayan'ın olayı anlatması

Hırsızın okula girmak için kestiği şebeke

Hırsızın kapıları açtığı tornavidanın görüntüsü

Hırsızın kurcaladığı dolap ve çekmecelerin görüntüsü

Polislerin olay yerinde tutanak tutması

(Güvenlik Kamerası)

Hırsızın okula girişi

Kapıyı açmaya çalışması

Elinde çantalarla çıkışı

SÜRE: 03'14" BOYUT: 197 MB

Haber: Çağlar ÖZTÜRK  -Kamera: Eser PAZARBAŞI/ADANA,

=================================================

Tinerden gözlerini yitirdi, bağımlılıktan kurtulmak istiyor

DENİZLİ'de yaşayan madde bağımlısı 35 yaşındaki E.K., tiner yüzünden geçici olarak görme duyusunu yitirdi. Sıklıkla madde krizine giren; işini, eşini ve aracını madde bağımlılığı yüzünden kaybettiğini belirten E.K., tedavi olmak istediğini söyledi.

Merkezefendi İlçesi Karaman Mahallesi'nde yaşayan ve küçük yaşlarda uyuşturucu kullanmaya başlayan 35 yaşındaki E.K., saplandığı uyuşturucu batağından kurtulmak istiyor. Geçmişte uyuşturucu bağımlılığından kurtarılması için ailesi tarafından İstanbul ve Antalya'da özel hastanelerde tedaviye yatırılan E.K., kötü alışkanlığından bir türlü kurtulamadı. Madde bağımlılığı yüzünden eşinden ayrılan, işini ve aracını kaybeden E.K, son olarak Ramazan Bayramı'nın ilk gününde gözlerinden oldu. Geçici körlük yaşadığı belirtilen E.K'nın kaldırıldığı hastanede, kullandığı tiner maddesinin buharının gözlerinde ödem oluşturduğu belirtildi. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan E.K., annesinin yardımcı olduğunu belirtti. . Hastanede duramayan E.K., annesi ve babasının evinde kalıyor. Eroin kullanmamak için tinere yöneldiğini söyleyen E.K. "Eroin krizim başladığında tiner içiyorum. Tinerden gözlerimi kaybettim. Yaşım 35, ben 20 yıldır madde bağımlısıyım. Gençler uyuşturucudan uzak dursunlar. Bir kereden bir şey olmaz demesinler. Ben evdeki televizyonumu, buzdolabımı sattım.  Bakkalım vardı, onu kapattım. Arabam gitti. Eşim beni bırakıp gitti. Hakkı da var. Çünkü evlendiğimizden beri uyuşturucu yüzünden gün yüzü göstermedim. Yetkililerden beni uzun bir tedavi sürecine sokmalarını istiyorum. Çünkü bırakmak için yeterli iradeyi gösteremiyorum. İçmemeye karar veriyorum bir saat sonra tekrar içmek istiyorum" dedi.

"ANNEM KRİZİ ATLATABİLMEM İÇİN YÜZÜĞÜNÜ SATTI"

Eroin kullanmayı bırakmadan önceki son krizinde annesinin dayanamayıp parmağındaki yüzüğü kendisine verdiğini söyleyen E.K., "En son eroin krize girdiğimde annem krizimi atlatabilmem için parmağındaki yüzüğü sattı. 'Eroinini al krizi atlat' dedi. O gün eroinden tiksindim. Bir daha da kullanmadım ama başka maddelere yönlendim" diye konuştu.

"OĞLUMU SEVESİM DAHİ GELMİYOR"

Krize girdiğinde gözünün hiçbir şey görmediğini ve kendine zarar verdiğini belirten E.K., "Ramazan Bayramı'nın ilk gününde, tineri şişeden koklarken, gözlerimde bir yanma hissettim. 1 saat boyunca gözlerim yandı. Sonra dinlenirken bir ara görme yetimi kaybettim. 16 gündür hiçbir şey görmüyorum. Oğlumu göremiyorum. Sevesim dahi gelmiyor. Çünkü aklımdaki tek şey tiner. Ne zaman aldırabilirim. Alırlar mı? diye düşünüyorum. Krize girince annem aralıklarla veriyor. Dün krize girip kollarımı kestim. Krize girince kendimi kontrol edemiyorum" diye konuştu.

"OĞLUM İÇİN CİĞERİM YANIYOR"

10 gündür gözleri görmeyen bağımlı oğlu E.K'nin ihtiyaçlarını karşılayan anne G.K, oğlunun krize girdiğinde kendi kendisine zarar verdiğini, kontrol etmekte güçlük çektiğini söyledi. Yetkililerden oğlunun tedavi edilmesini isteyen anne G.K., "Bir anne olarak oğlum için ciğerim yanıyor. Ne kadar uğraştıysak kurtaramadık. Elimizdeki tüm imkanları kullandık ama uyuşturucudan kurtaramadık. Çocuğu ve eşi var. Uyuşturucu yüzünden onları hiç gözü görmüyor. Krize girince evdeki eşyaları kırıp döküyor. Ben de önüne geçemiyorum. Para istedi, parmağımdaki yüzüğü çıkardım verdim. İradesine sahip çıkamadığı için asla bırakamadı. Ben tüm annelerin çocuklarını uyuşturucudan kurtarmalarını istiyorum. Eşim ve ben psikolojik olarak bittik. Oğlumun yaptıklarına dayanamıyoruz. Krize girip, kendini kesiyor. Kullandığı ilaçlar fayda etmiyor. Yetkililerden oğlumun uzun bir tedaviyle kurtarılmasını istiyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Madde bağımlısı E.K. detay

Zarar verdiği kollarından detay

E.K. 'nin Annesi G.K ve oğluyla birlikte oturması

E.K.'nin gözlerinden detay

Bağımlı E.K. röp

Anne G.K. röp

Haber-Kamera: Deniz TOKAT/ DENİZLİ,

========================================

Simav Çayı zehir akıyor

KÜTAHYA'nın Simav ilçesinden doğan ve Balıkesir'in Bigadiç ilçesinden geçip Susurluk Çayı ile birleşerek Marmara Denizi'ne dökülen Simav Çayı, 20 yılı aşkın bir süredir çevresindeki sanayi tesisleri ve evsel atıkların neden olduğu kirlilikle boğuşuyor.

Bir zamanlar içerisinden geçtiği yerleşim birimlerine hayat veren Simav Çayı, günümüzde çevresine adeta zehir saçıyor. Simav ilçesinden doğan ve Balıkesir'in Bigadiç ilçesinden geçip Susurluk Çayı ile birleşerek Marmara Denizi'ne dökülen Simav Çayı'nın geçtiği yerleşim biriminde oturan vatandaşlar gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle tehlike yaşıyor. Başta balıklar olmak üzere çayda yaşayan canlılardaki toplu ölümlerin giderek artması vatandaşları endişelendiriyor.

Simav'a 15 kilometre mesafedeki Gölköy'de yaşayan İlhami İnce (40), "Artık Simav Çayı, zehir çayı oldu. Akşamları da gündüzleri de kokudan duramıyoruz. Balık ölümlerindeki artışın yanı sıra artık insan sağlığını da tehdit eder hale geldiğini gözler önüne seriyor. Çok zor durumdayız. Ne arıtma var, ne temizlik var. Artık anlatılacak bir şey kalmadı. Gerekenin yapılmasını istiyoruz. En azından Simav'da bulunan arıtmalar çalışır duruma gelsin, temizlensin. Daha önce biz burada yüzüyorduk, balık avlıyorduk" dedi.

Köy halkından Mehmet Duran (41) da "Simav Çayı önceleri çevresine hayat veriyordu. Şimdi çevresindeki 11 köye zehir saçıyor. Yetkililerden özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan bu konuya el atmasını rica ediyoruz. İnsanlar artık Simav Çayı'nın çevresinde yaşamaz oldu. Göç başladı. Çocuklarımızın geleceği de tehlike altında. Araştırsınlar. Simav'da kanser hastalığı giderek artıyor. Sebebi de Simav Çayı'na bırakılan sanayi ve evsel atıklardır" diye konuştu.

Gölköy'de yaşayan öğrenci Alperen Erdem (12), "Şu anda bu çayda kirlilik yüzünden balıklar ölüyorsa yarın sıra bizlere de gelecektir. Yetkililerden yardım istiyoruz" dedi.

Köylülerden Fadime Körükçü (58) de "Simav Çayı'ndan gelen kokudan dolayı evlerimizde oturamıyoruz. Sivrisinekten geceleri uyuyamıyoruz. Yeter artık. Yetkililerden çare bekliyoruz" diye konuştu.

Gölköy Köyü Muhtarı Mehmet Türk (60), "Balık ölümleri ile ilgili Simav İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne durumu bildirdik. Uzmanlar gelip bölgede inceleme yaptı. Hem Simav Çayı'nın suyundan hem de ölen balıklardan numune alıp gittiler. Neticesini bize bir rapor halinde sunacaklarını bildirdiler, bekliyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Balık ölümlerinden görüntü

-Simav Çayı'ndaki kirlilikten görüntü

-Vatandaşların Simav Çayı üzerindeki köprüden geçerken kokudan burunlarını tıkamaları

-Köylülerden İlhami İnce ile röp.

-Köylüleren Mehmet Duran ile röp.

-Öğrenci Alperen Erdem ile röp.

-Fadime Körükçü ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet YENEN/ SİMAV (Kütahya),

=================================================

El konulan ekmekler vatandaşlara dağıtıldı

GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde, zabıta tarafından denetimlerde gramajı eksik olduğu için el konulan 190 ekmek, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı.

Belediye Zabıta Amirliği ekipleri ilçe merkezindeki ve mahallelerde bulunan 11 fırına yönelik denetim yaptı. Denetimlerde üretilen 190 ekmeğe gramajı düşük olduğu için el konuldu. İşyerleriyle ilgili yasal işlem başlatan ekipler, el konulan ekmekleri Hürriyet Mahallesi'nde oturan ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Zabıta Amiri Sedat Balta, 250 gram olması gerekirken gramajı eksik olduğu tespit edilen 190 ekmeğin vatandaşlara dağıttıklarını belirterek, vatandaşları bu konuda duyarlı olmalarını ve şüpheli durumları bildirmelerini istedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

İslahiye Belediyesi

El konulan ekmekler

Zabıta Amiri Sedat Balta ile röp.

Mahallede ekmek dağıtımı

Zabıta kapıda ekmek teslimi

Ekmek alan kadın ile röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA)

=================================================

Yolcu otobüsünde reçine esrar ele geçirildi

SİVAS'ta jandarma ekiplerinin bir yolcu otobüsünde yaptığı aramada 2 kilo 445 gram reçine esrar ele geçirildi.

Sivas İl Jandarma Komutanlığı ekipleri Akıncılar ilçesi Anıttepe köyü mülki yakınlarında Erzincan- Tokat D-100 karayolunda yol kontrol ve arama çalışması gerçekleştirdi. Bu kapsamda Ağrı'dan İstanbul'a gitmekte olan bir yolcu otobüsünde özel eğitimli köpek yardımıyla yapılan aramada, 2 kişinin valizlerinde gizlenmiş vaziyette toplam 2 kilo 445 gram reçine esrar ele geçirildi. Şüpheli kişiler hakkında işlem yapıldı.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Yolcu otobüsünde valiz araması (Jandarma kamerası)

-Köpeğin valizlere tkepki vermesi

-Valizlerden çıkan esrar

Haber: SİVAS,

========================================

Çanakkale'de tarihi alan planlanıyor

ÇANAKKALE Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale tarihi alanını dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirmek istediklerini söyledi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı 1/50 bin ölçekli çevre düzeni planı ve 1/25 bin ölçekli tarihi alan plan toplantısı gerçekleştirildi. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Başkanı İsmail Kaşdemir, AK Partili Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, Eceabat Belediye Meclis üyeleri, tarihi alan içerisinde kalan köy muhtarları ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında Şehir Plancıları Serdar Nizamoğlu ve Aytuğ Ağdoğdu slayt eşliğinde 1/50 bin ölçekli çevre düzeni planı ve 1/25 bin ölçekli tarihi alan planı hakkında sunum gerçekleştirdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Revizyon planı onaylandı. Tarihi alan içerisinde kalan Eceabat İlçe Merkezi, Alçıtepe, Behramlı, Bigalı, Büyükanafarta, Kilitbahir, Kocadere, Küçükanafarta ve Seddülbahir Köyünün tamamı ile Yalova, Kumköy, Beşyol ve Yolağzı köylerinin bir kısmının yer aldığı 1/50 bin ölçekli çevre düzeni planı ve 1/25 bin ölçekli tarihi alan planı için 2016 yılı ocak ayında çalışmalara başlandı.

"BURAYI GÖZBEBEĞİMİZ GİBİ KORUYORUZ"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın oluru ile tarihi alan planı 5 Temmuz 2017 tarihinde askıya çıkarıldı. 1 ay boyunca askıda kalacak olan tarihi alan planı 4 Ağustos 2017 tarihinde askıdan inecek. Belirlenen süre içerisinde tarihi alan planına bir itiraz yada öneri gelmediği takdirde tarihi alanda çalışmalar başlayacak. Toplantı sonrası tarihi alan planını değerlendiren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Başkanlığımız 2014 yılında kurulduktan sonra kanun bize tarihi alan planlarının yapılmasını görevini verdi. Belirli bir süreden beri tarihi alanının geleceğine yön verecek alan planları yapıldı. Üst ölçekli planlar şuan itibariyle bakanımızın da onaylamasıyla askıya çıkarılacak hale getirildi. Burayı gözbebeğimiz gibi koruyoruz, kolluyoruz. Tabi burada bir yaşam olduğunu da hiçbir zaman unutmuyoruz. Hem koruyup, kollamak adına hem de burada yaşayan insanların daha rahat ve huzurlu yaşaması adına alan planlarını şuan itibariyle belirli bir noktaya getirmiş olduk. Bu alanın geleceğinde hangi adımı atacaksak artık bu alan planlarına bakacağız. Buraya ne yapılacaksa bu planlara bakılarak yapılacak. Zaten burası daha önce UNESCO tarafından geçici miras listesine alınmış bir yer. Burasını UNESCO'nun kesin listesine alma gibi bir hedefimiz var. Bizim için çok önemli bir yer olan Çanakkale tarihi alanını dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirmek istiyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

-Toplantıdan görüntüler

-Sunumdan görüntüler

-İsmail Kaşdemir'in konuşmasından görüntü

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,

===========================================

Dağ koşusuna takım elbise giyerek katıldılar

Kayseri'de hafta sonu Erciyes'te düzenlenen Uluslararası Erciyes Ultra Sky Trail Dağ maratonunda yarışan koşucular Hüseyin Burgaz ve Bilal Gül yarışmanın tüm etabını takım elbise giyerek koştu.

Kayseri Erciyes A.Ş. ve Middle Earth Travel iş birliği ve Uluslararası Patika Koşuları Birliği (International Trail Running Association - ITRA) sertifikalı Erciyes Ultra Sky Trail Dağ Maratonuna yarışmacı olarak katılan Hüseyin Burgaz ve Bilal Gül, 60 kilometreyi bulan etabı takım elbise ile kat etmeye çalıştılar.

Yarışmaya katılan diğer sporculardan farklı olarak takım elbiseyle 017 ve 018 göğüs numarası ile katılan yarışmacılardan Hüseyin Burgaz rahatsızlığından dolayı koşuya devam etmeyerek yarıda bıraktı. Diğer yarışmacı Bilal Gül ise Erciyes'in zorlu tepelerine karşı direnç göstererek 13 saat 55 dakikada finish noktasına ulaşarak yarışmayı dokuzuncu bitirdi.

Farkındalık olması için yarışmaya takım elbise ile katıldığını söyleyen Gül, " İnsanların istedikleri kıyafetle her ortamda koşabileceğini göstermek istedimö dedi. Bilal Gül, kimi zaman dağda hayvan otlatan çobanlarla da sohbet etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Takım elbiseli yarışmacından genel görüntü

Koşucu ile röportaj

Dağ koşucusu Bilal Gül'ün çobanlarla görüşmesi

Bilal Gül'ün yarışmayı bitirmesi

Detay

Haber: Yasin DALKILIÇ Kamera: KAYSERİ, DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 11 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement