Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-4

1)CHP, TUNCELİ'DE TERÖRÜ PROTOSTO YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEYECEKCUMHURİYET Halk Partisi (CHP), Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de, öğretmen Necmettin Yılmaz'ın PKK'lılar tarafından kaçırılıp şehit edilmesinin anısına terörü protosto yürüyüşü düzenleyecek.

19.07.2017 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)CHP, TUNCELİ'DE TERÖRÜ PROTOSTO YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEYECEK

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP), Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de, öğretmen Necmettin Yılmaz'ın PKK'lılar tarafından kaçırılıp şehit edilmesinin anısına terörü protosto yürüyüşü düzenleyecek. CHP Tunceli İl Başkanlığı 21 Temmuz Cuma günü yapılacak yürüyüş için hazırlıklara başladı.

CHP Tunceli il Başkanlığı, öğretmen Necmettin Yılmaz'ın PKK tarafından katledilmesine ve teröre "Hayır" demek için Tunceli'de büyük bir yürüyüşe hazırlanıyor. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili ve parti yöneticsinin de katılması beklenen yürüyüş 21 Temmuz Cuma günü yapılacak. Tunceli Milletvekili Gürsel Erol tarafından organize edilecek ve hazırlık çalışmaları başlatılan "Teröre Hayır" yürüyüşünde, geçmişten bu yana PKK'nın Tunceli'de öldürdüğü 30 öğretmen de ayrıca anılacak. CHP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez teröre karşı bir protesto yürüyüşü ve mitingi düzenlemiş olacak. CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, bölgede son günlerde terör olaylarında bir artış olduğunu belirterek, "Askerimiz, polisimiz, sivil vatandaşlarımız ve en son da Necmettin Yılmaz öğretmenimiz PKK tarafından kaçırılarak şehit edildi. Terör her gün can yakmaya devam ediyor. Tunceli ve bölge illerimiz en çok terörden zarar gördüler. CHP olarak  terör e lanet okumak ve terörün   karşısında olduğumuzu bir kez daha göstermek için Tunceli'de bir protesto yürüyüşü ve mitingi düzenleme kararı aldık. Bunun için hazırlıklara hemen başladık. Suçsuz günahsız Necmettin Yılmaz öğretmenimiz ile birlikte Tunceli'de şimdiye kadar PKK, toplam 30 öğretmeni öldürdü. Neden bunu yapıyor? Çünkü, Tunceli'nin tek sermayesi eğitim. Okumuş, eğitimli toplum istemiyor. Tunceli, Türkiye'nin en eğitimli toplumu, bunun için kendisine elaman ve taraftar kazandırmak için cahil bir toplum yaratma peşinde. Necmettin Yılmaz ve 29 öğretmenimizin öldürülmesinin tek nedeni, cahil bir toplum yaratma çabasıdır. Biz buna müsaade etmeyeceğiz, teröre 'hayır' diyeceğiz, barış diyeceğiz ve terörü Tunceli'de büyük bir yürüyüş ile lanetleyeceğiz" dedi.

CHP Milletvekili Erol, 21 Temmuz Cuma günü düzenlenecek yürüyüş ile ilgili detaylı bilgi vererek, "Tunceli'de 21 Temmuz Cuma günü düzenleyeceğimiz 'Teröre hayır' yürüyüşü, Necmettin Yılmaz öğretmenimizin   katledilmeden önce  kullandığı Tunceli- Elazığ karayolundaki Atatürk Mahallesi girişinde, 15 Temmuz Şehitler Caddesi'nde başlatacağız. Yaklaşık 5 kilometre yürüdükten sonra yine Necmettin Yılmaz Öğretmenimiz'in kaçırılarak katledildikten sonra cansız bedeninin bulunduğu Tunceli- Erzincan karayoluna giderek, burada Pülümür Çayı'na karanfil bıraktıktan sonra il merkezine dönüp, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek mitingde konuşmalar yapılacak. Tunceli'deki teröre hayır mitinginde, CHP bayrak ve flamaları olmayacak. Sadece PKK tarafından katledilen öğretmen Necmettin Yılmaz'ın resimlerinin yeraldığı dövizler ve her katılımcının elinde barışın dostluğun sevginin sembolü olan karanfiller olacak. Teröre hayır mitinginde hiçbir parti ayrımı yapmayacağız. Mecliste temsil edilen bütün siyasi parti milletvekillerini yürüyüşümüze davet ettik. Zaman kısa olduğu için milletvekillerimize mesaj çekerek, teröre hayır yürüyüşüne hepsini davet ettik" diye konuştu.

Memleketi Gümüşhane'ye giderken Tunceli-Erzincan karayolunda 16 Haziran 2017 günü PKK'lı teröristler tarafından kaçırıldıktan sonra öldürülüp, Pülümür Çayı'na atılan Öğretmen Necmettin Yılmaz'ın cansız bedeni 12 Temmuz 2017 günü bulunmuştu.

TUNCELİ/DHA

=====================================================

2)ZONGULDAK'TA AYNI YOLDA 3 KAZA: 1 ÖLÜ, 15 YARALI

ZONGULDAK'ta 1 saat içinde aynı yolda farklı noktalarda meydana gelen 3 ayrı kazada 1 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. İlk kaza, saat 08.00 sıralarında Zonguldak-Ankara Karayolu'nun Karaman Beldesi Çayköy mevkiinde meydana geldi. Çaycuma İlçesi'ne giden Selahattin A.'nın kullandığı 67 ZG 878 plakalı yolcu minibüsü, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıktı. Yol kenarındaki ağaçlara çarparak duran minibüste bulunan 49 yaşındaki Nazife Çakar, hayatını kaybetti. Minibüsteki 11 yolcu ise yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne kaldırıldı. Kazada kafası koparak feci şekilde can veren Çakar'ın cesedi, savcının yaptığı incelemenin ardından Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Yara almadan kurtulan minibüs sürücüsü Selahattin A., gözaltına alınarak jandarma karakoluna götürüldü.

15 METREDEN DEREYE UÇTU

İkinci kaza ise aynı yolun 8'inci kilometresinde meydana geldi. 31 yaşındaki Yeşim Ayan yönetimindeki 67 AN 078 plakalı otomobil, karşı yönden gelen ve sürücüsünün ismi henüz belirlenemeyen 67 AT 617 plakalı minibüsle çarpıştıktan sonra savrularak 15 metre yükseklikten dereye uçtu. AFAD'ın ters dönen otomobilden yaralı kurtardığı Ayan, hastanede tedavi altına alındı.

TIR İLE MİNİBÜS ÇARPIŞTI

Aynı yolun 2'nci kilometresi Gökgöl Mağrası mevkiinde meydana gelen üçüncü kazada ise  21 yaşındaki Savaş İnce yönetimindeki 67 SF742 plakalı minibüs, karşıdan gelen 67 AR 624 plakalı TIR ile çarpıştı. Minibüs sürücüsü İnce, yanında bulunan ablası 22 yaşındaki Selin İnce ve babası 57 yaşındaki Ali ihsan İnce yaralandı. Minibüste sıkışan Savaş İnce, itfaiye ve AFAD ekipleri tarafından kurtarılarak ablası ve babası ile birlikte Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Savaş İnce'nin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

Üç kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------------

-Kaza yapan minibüs

-Jandarmanın inceleme yapması

-Cesedin taşınması

-Gözaltına alınan sürücü

-Kaza yerinden detaylar

-Dereye uçan otomobil

-Ambulansın gitmesi

-Yol

-Hastaneden detaylar

Süre: (5.56) Boyut: (190 MB)

Haber-Kamera: Cüneyt ÖZFİDAN/ZONGULDAK,

========================================================

3)DENİZ UÇAĞI VE TEKNELERLE DENİZDE KAYBOLAN KİŞİ ARANIYOR

İZMİT Körfezi'nde şişme botun alabora olması sonucu denizde kaybolan Hakan Uzel'i arama çalışmaları havadan deniz uçağı ile denizde ise polis ve itfaiye ekiplerince yapılıyor.

Geçen pazar günü, İzmit Marina açıklarında şişme botun alabora olması sonucu 5 kişinin bulunduğu şişme bot alabora oldu. Deniz otobüsü ve çevrede bulunan bir teknenin yardıma gelmesiyle 4 kişi denizden çıkarıldı. 1 kişi yaşamını yitirirken, 3 kişi ise tedavi altına alındı. Kaybolan Hakan Uzel'i ise arama çalışmaları devam ediyor. Deniz polisi tekneyle, itfaiye ekibi zodyak botla arama yaparken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait deniz uçağı ise havadan arama çalışmalarına katılıyor. Hakan Uzel'in yakınları ise sahilde üzüntü içerisinde arama çalışmalarını takip ediyor.

Hakan Uzel'in ağabeyi Engin Uzel, "Aramalar devam ediyor. Yetkililerden kardeşimin bulunmasını istiyorum. 4 gündür kardeşimin cesedi denizin içinde. Bir an önce bulunsun ve en azından cenaze namazını kılalım ve toprağa defnedelim. Benim tek istediğim bu. Havadan ve denizden çalışmalar devam ediyor ama yetersiz. Biraz daha arama ekibi takviye edilmesini istiyorum. Dün deniz dalgalıydı ve hava şartları nedeniyle arama çalışması yapılamadı. Bugün inşallah bulunur" dedi.

Görüntü Dökümü:

-------------------------------

-Teknelerle arama çalışmaları

-Deniz uçağı arama için kalkış yaparken

-Ağabeyi ile röp.

-Yakınlarından görüntü

HABER: Ergün AYAZ-Faruk KIYAK-KAMERA: Alişan KOYUNCU

======================================================

4)ŞANLIURFA'DA SULAMA KANALINDA CESET BULUNDU

ŞANLIURFA'da DSİ sulama kanalında 40 yaşlarında bir kişiye ait erkek cesedi bulundu.

Şanlıurfa- Akçakale karayolundaki Uğurlu Mahallesi yakınlarından geçen DSİ ait sulama kanalının ızgara tellerine öğle saatlerinde takılı ceset görenler, durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine gelen jandarma ekipleri,  takılı cesedin çıkarılması için sualtı dalgıç polislerinden yardım istedi. Bölgeye gelen dalgıç polisler, halat yardımıyla cesedi kanaldan çıkardı. Suda uzun süre kaldığı tahmin edilen ceset, kimliğinin belirlenmesi için otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------------

Sulama kanalında bulunan ceset

Jandarma ekiplerinin inceleme yapması

Bulunan cesedi cenaze aracına götürülmesi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 132 MB

==================================================

(ÖZEL)

5)17 YAŞINDAKİ GENÇ, BOĞAZI KESİLİP CESEDİ YOL KENARINA ATILDI

ŞANLIURFA'da 17 yaşındaki Mehmet Emin Bulut'un boğazı kesilmiş halde yol kenarında cesedi bulundu.

Olay, sabah saatlerinde Paşabağı Mahallesi'nde meydana geldi. Tarlaya çalışmaya gidenler, yol kenarında kanlar içerisinde hareketsiz yatan genci görüp, durumu polis ve sağlık görevlilerine bildirdi. İhbarla bölgeye gelen sağlık görevlileri, gencin boğazının kesilerek öldürüldüğünü belirledi. Polisler tarafından yapılan incelemede Mehmet Emin Bulut'a ait olduğu saptanan ceset, otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Cinayet bürosu polisleri, dün akşam saatlerinde arkadaşlarıyla buluşmak için evden çıktığını öğrendikleri Mehmet Emin Bulut'un öldüren kişi ya da kişilerin belirlenerek yakalanması için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Adli Tıp Kurumu

Cenaze aracın gelmesi

Cesedin bulunduğu alan

Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BİLGİSİ: ÖZEL

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 153 MB

=========================================================

6)DÜNYACA ÜNLÜ ANTİK KENT PERGE 'SÜRGÜN YERİ' OLDU' İDDİASI

ANTALYA'da dünyaca ünlü ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Perge Antik Kenti, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nde, istenmeyen personelin 'sürgün yeri' olduğu öne sürüldü. Geçici görevlerle çeşitli zamanlarda görevlendirilen 5 kişiye, yaklaşık 5 metrekarelik odada 2 sandalye ve küçük bir masa verildi. Kazı alanını denetleme ve rapor hazırlama gibi görevleri olmasına rağmen bu kişiler kazı alanına alınmıyor.Perge, Antalya'nın 18 kilometre doğusunda Aksu İlçesi sınırlarında, bir zamanlar Pamfilya bölgesine başkentlik yapan ve Tunç Çağı döneminde kurulduğu düşünülen, dünyanın en önemli antik kentlerinden biri. Her yıl binlerce tatilci ve turistin ziyaret ettiği,1945'li yıllardan bu yana devam eden kazı çalışmalarında önemli bölümü gün yüzüne çıkartılan, restore çalışmalarıyla yeniden hayat verilen, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yer alan antik kent Perge, 'Sürgün yeri' olarak anılıyor. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne bağlı çeşitli birimlerde görev yapan ve üst yönetimin istemediği personelin, Perge'ye gönderildiği ileri sürüldü.

KAZI ALANINA BİLE GİREMİYORLAR

Kültür Sanat- Sen Antalya Şube Başkanı Seyfi Turan, uzmanlık alanları olmamasına rağmen 3 veya 6 aylık sürelerle ve bittiğinde de bu süreleri uzatılan 5 personelin, çeşitli zamanlarda Perge'de görevlendirildiğini söyledi. Bu personel görevlerinin orada yapılan çalışmaları denetlemek, kontrol etmek, raporlaştırmak ve faaliyetler hakkında bilgi vermek gibi görüldüğünü anlatan Seyfi Turan, "Orada ihtiyaç var mı bu arkadaşlara, hayır yok. Zaten daha önce 9-10 ay önce sürgün edilen arkadaşlar var ve bunlardan bazıları geçici görevlendirme onaylarında, burada raporlaştırma diye yazılı görevlerinden biri ama raporu ilgili birime verdiklerinde alay konusu olmuşlar. İşlerine de karıştırmıyorlar. 3-4 kişi aynı odada, sıkış tepiş oturduklarını söylüyor. Orada rapor yazacaklar, denetleyecekler ama kazı alanına bile girmelerine izin verilmiyor" dedi.

"BUNUN ADI SÜRGÜNDÜR"

Perge'de devam eden çalışmaların görevlendirilen kişilerin uzmanlık alanı olmadığını söyleyen Seyfi Turan, "Arkeolojik kazı çok hassas bir iştir; Bir parçaya basılıp, kırılabilir. Tarihi bir eseri kurtarmaya çalışıyorsun. Bir de işin ehli, liyakatı olmayan birinin gitmesi çok doğru değil. Asıl gerekçe; onların uzaklaştırılmaları, stabilize edilmeleri. Bir şeylerden ya da gözden uzak tutulmalarını sağlamaktır ve bunun adı da sürgündür. Hem de bir mobbing uygulanmaktadır. 10 metrekare bile olsa 5 masanın sığdırılabileceği bir yer değil. Masaları, oturabilecekleri sandalyeleri, yemek yeme koşulları yok. Aksu otobüslerine binip gittiklerinde duraktan alana 25 dakikadan fazla yürüme mesafesi, öğle yemek sorunları var, 20- 25 dakika gidip gelecekler. Yazın sıcağında, kışın yağmur çamurda yürüyecekler çok doğru bir şey değil" diye konuştu.

5 PERSONELE 5 METREKARE ODA

Perge'de bu durumda 9- 10 aydır çalışan personel olduğunu kaydeden Turan, şöyle devam etti:

"Gün içinde gezebilecekleri alan da yok. Saat 08.30'dan 17.30'a kadar ayrılamıyorlar. Görev alanı dışına çıkmaları durumunda mutlaka sıkıntı yaşıyorlar. Kışın zaten kazı çalışmaları duruyor. Aracı olan, içinde oturup akşama kadar müzik dinleyip, vakit geçirerek mesailerini doldurmaya çalışıyor. Görmek istemedikleri insanları gözden uzak tutmak için gönderiyorlar. Orada yapılan çalışmalara katkı sunabilecek arkadaşlar da değiller. Mobbing uygulama adına yapılmış bir görevlendirmedir. Niye sindirmeye çalışıyorlar onu bilmiyoruz. Bu personelin işini yapabileceği, oturabileceği koşul yok. Onun için bu bölgeye gönderiliyor. Çalışma koşulları uygun olsa, bu yazın sıcağında klimalı odaları olsa, gerçekten bilgisayarları olsa ya da rapor yazabilseler, bir şeyler üretebilseler amenna. Ama bu koşulların hiçbiri olmadığı halde 5 metrekarelik bir yerde 5 vasıflı arkadaşımızın oraya gönderilip tıkış tıkış bir arada oturtulmalarını doğru bulmuyoruz."

"SÜRGÜNLE ANILMASI HOŞ DEĞİL"

Perge gibi bir değerin böyle bir konuda kullanılıyor olmasının da doğru olmadığını ifade eden Turan, şöyle dedi:

"Perge kültürü, tarihiyle Antalya'nın en önemli değerlerinden biri. Perge'nin sürgünlerle, sürgün yeri olarak anılması çok hoş bir şey değil. Onun yerine gerçekten liyakat sahibi, o tarihi kentin, insanların hizmetine sunulması ve tarihinin anlatılmasına katkı sunacak böyle bir güzel değerin, istem dışında hiç ilgisi olmayan ya da o konuda bilgileri olmayan insanların sırf cezalandırmak amacıyla görevlendirilmesi tabi ki kötü bir durum."

Sürgüne gönderilenler dışında Perge Antik Kenti'nde 3 bakanlık personeli ile işçiler haricinde 6 kişilik kazı ekibi de bulunuyor.

Görüntü Dökümü

----------------

-Perge Antik kentinden ARŞİV görüntü

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, -

==================================================

8)TIR BETON SU KANALINA ÇARPTI, SÜRÜCÜ YARA ALMADI

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği TIR, şarampole girip bir tekstil fabrikasının girişindeki beton yağmur suyu kanalına çarparak durdu. TIR'da büyük çapta hasar oluşurken, sürücü kazayı şans eseri yara almadan atlattı. Kaza, dün, saat 22.15 sıralarında Keşan- Malkara Karayolu'nun 5'inci kilometresinde meydana geldi. Keşan'dan Tekirdağ'ın Malkara İlçesi yönüne giden 54 yaşındaki Salih Zeki Yılmaz yönetimindeki 41 TL 143 çekici, 41 VB 962 dorse plakalı mermer yüklü TIR, yolun 5'inci kilometresinde sürücüsünün bilinmeyen bir nedenden dolayı direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yoldan çıktı. Şarampole giren TIR, bir tekstil fabrikasının girişinde bulunan beton yağmur suyu kanalına çarparak durdu. TIR'ın çekicisinde büyük çapta hasar meydana gelirken, dorsedeki mermerler ise çevreye saçıldı. TIR sürücü Yılmaz kazayı şans eseri yara almadan atlattı. TIR, polisin incelemesinin ardından vinç yardımıyla çekiciye yüklenerek otoparka götürüldü. Soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Kaza yapan TIR

-Çevreye saçılan mermerler

-Polisin incelemesi

-Genel ve detay gör.

-Polis aracı ve TIR

Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),-

(SÜRE: 01.48 - BOYUT: 57 MB)

=================================================

9)ÇOCUK OYUN PARKINDAKİ AĞACA YILDIRIM DÜŞTÜ

SAKARYA'nın Akyazı İlçesi'nde çocuk oyun parkındaki ağaca yıldırım düştü. Ağaç ikiye bölünerek kaydırağın üzerine düştü. Akyazı'da sabah saatlerine doğru gök gürültülü sağanak yağış etkili oldu. Akyazı Aktarla Mahallesi'nde çocuk oyun parkındaki ağaca yıldırım düştü. Ağaç ikiye bölünürken, ağacın dalları kaydırağın üzerine devrildi. Ağacın tutuşması üzerine bölgeye gelen itfaiye ekibi yangını kısa sürede söndürdü. Yıldırımın sabahın erken saatlerinde düşmesi ile olası bir faciadan dönüldü.

Alaattin ONUR/ AKYAZI(Sakarya),

===============================================

10)FETÖ ŞÜPHELİSİ ÖĞRETMENLER ADLİYEDE

ESKİŞEHİR merkezli 9 ilde eş zamanlı yapılan FETÖ/PDY operasyonunda ByLock programı kullandıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 9 öğretmen adliyeye sevk edildi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri örgütün haberleşme sistemi ByLock kullandıkları öne sürülen özel okul çalışanlarına yönelik 14 Temmuz tarihinde operasyon düzenlemişti. Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Samsun, Zonguldak, Sakarya ve Konya illerinde yapılan eş zamanlı operasyonda 3'ü bayan 9 öğretmen gözaltına alınmıştı. KOM şubesine götürülen şüphelilerin ifadelerinin alınmasının ardından şüpheliler bugün adliyeye sevk oldu.

(Görüntü Dökümü:

--------------------------

-Sanıkların adliyeye getirilmesi

-Adliyenin dıştan çekilen görüntüsü bulunuyor.)

Haber-Kamera: Hakan TÜRKTAN-ESKİŞEHİR,

====================================================

11)KIRKPINAR BAŞPEHLİVANI İLK GÜREŞE KOT PANTOLONLA BAŞLAMIŞ

Kırkpınar başpehlivanı İsmail Balaban'ın annesi Ümmü Gülsüm Balaban, oğlunun başarısıyla gurur duyduğunu söyledi. İsmail'in birinciliğini şehit annelerine ve 15 Temmuz şehitlerine armağan eden anne Balaban, İsmail Balaban'ın ikizi Turan ile birlikte 11 yaşında güreşe başladığını ve ilk güreşlerinde kot pantolonla er meydanına çıktıklarını anlattı.

Edirne'de bu yıl 656'ncısı düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde hemşehrisi Orhan Okulu'yu finalde yenerek 'başpehlivan' unvanını elde eden 30 yaşındaki İsmail Balaban'ın Elmalı İlçesi'ne bağlı Akçay Mahallesi'nde oturan ve çiftçilik yapan annesi 50 yaşındaki Ümmü Gülsüm Balaban, İsmail hem de ikizi Turan'ın güreşe başlama hikayelerini ve onlar güreşirken neler hissettiğini anlattı.

"11 YAŞINDA BAŞLADILAR"

2'si kız 4 çocuğundan İsmail ve Turan Balaban'ın 11 yaşındayken Akçay'da düzenlenen bir etkinlikte yağlı güreşe başladıklarını belirten Ümmü Gülsüm Balaban, "Güreşe 11 yaşında başladılar. Burada, Akçay'da güreş oldu, o zaman başlamışlardı. Kot pantolonla başladılar hatta" dedi.

"EVİ BİR DOLAŞIP GELİYORUM"

Kırkpınar güreşlerinde ikizi Turan Balaban ikinci turda Mehmet Yeşil Yeşil'e elenirken yoluna devam eden İsmail Balaban'ın Orhan Okulu ile yaptığı final güreşini televizyondan izlediğini kaydeden anne Balaban, "Oğlumu izlerken heyecan çok oluyor. Bire bir bakamıyorum. Evi dolaşıp geliyorum, arada bakıyorum, güreş bitene kadar evi bir hayli turluyorum. Final güreşinde öldük öldük dirildik, bayağı heyecanlıydı" diye konuştu.

"ONLAR DERECE ALDIKÇA BİZ GURUR DUYDUK"

Çocuklarının küçüklükten bu yana güreşi sevdiğini vurgulayan Ümmü Gülsüm Balaban, şöyle dedi:

"Biz de onların sevdiği mesleği yapması için destekledik. Onlar derece aldıkça biz gurur duyduk. Onlar daha güzel birincilikler getirmeye başladı. Biz hep arkasındaydık, destekledik. İkiz oldukları için her şeyi beraber yaparlar. Aynı görüştedirler. Okulu, üniversiteyi beraber bitirdiler. Güreşi de beraber seçtiler, beraber devam ettiriyorlar. Aynı başarı inşallah öbürü için de olacak."

"ORHAN DA BİZİM ÇOCUĞUMUZ"

Yağlı güreşlerin ata sporu olduğunu ve çok sevdiğini anlatan Ümmü Gülsüm Balaban, oğluna Kırkpınar güreşinde yenilen Orhan Okulu'yu çok sevdiğini belirtti. Tüm güreşçileri kendi çocuğu gibi gördüğünü söyleyen Balaban, şöyle dedi:

"Orhan da bizim çocuğumuz, evladımız. Allah bizimkine nasip etti. Ben hepsinin annesiyim. Allah onların hepsine başarılar versin. İsmail'in birinciliğini bütün şehit annelerine, 15 Temmuz şehitlerine ve annelerine armağan ediyorum."

Görüntü Dökümü

--------------

Balaban'ın anne ve babasının oturduğu ev dış plan görüntü

RÖP: Ümmü Gülsüm Balaban (anne)

189 MB/// 02.30"

HABER- KAMERA: Mehmet AKIN/ELMALI (Antalya),

==============================================

12)KARS'TA KAŞARIN KALİTE SAVAŞI

COĞRAFİ işaret koruması altında bulunan 'Kars Kaşarı'nda kaliteyi artırmak için çalışmalar sürüyor. Kars merkeze bağlı Boğatepe Köyü'nde bu yıl ikincisi düzenlenen Peynir Tadım Şenliği'ne Kars ve Ardahan'da kaşar üretimi yapılan 37 mandradan getirilen kaşarların tadına, 32 uzman baktı. Kaşar peynirlerinin görünüm, koku, tad ve doku gibi özelliklerini dikkate alan uzmanlar, gördükleri eksikliklleri üreticilere iletti.

Serhat Kalkınma Ajansı'nın desteklediği, Kars merkeze bağlı Boğatepe Köyü'nde Çevre ve Yaşam Derneği'nin yürüttüğü 'Coğrafi işaretli Kars Kaşarının tanıtımı ve üreticilerinin örgütlenmesi' projesi kapsamında, bu yıl ikincisi düzenlenen 'Peynir Tadım Şenliği'ne ilgi büyük oldu. Kars ve Ardahan'dan 37 mandıracı Boğatepe Köyü'nde 'Lezzeti Kars'a Tescilledik' sloganıyla düzenlenen Peynir Tadım Şenliği'nde ürettikleri kaşar peynirlerini getirdi. Kaşarların tek tek tadına bakan 32 peynir tadım uzmanı, üretilen kaşarları kayıt altına aldı. Tadımcılar, görünüm, koku, tat ve doku gibi özelliklerini ve tespit ettikleri eksikleri üreticilere bildirdi.

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, Kars Kaşarı'nın tescillenmesi, yerel ve geleneksel ürünlerle ilgili önemli çalışmalara imza attıklarını bildirdi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mitat Şahin'in de aralarında bulunduğu ve kadınlardan oluşan uzman ekibin peynirlerin rengi, tadı, kokusu, görünümü ve kıvamıyla ilgili değerlendirme yaptığına işaret eden Koçulu, şunları söyledi:

"Kars ve Ardahan'dan 37 mandra, ürünleri ile katıldı. Çeşitli üniversitelerden 32 tadımcı, katile kontrolü yaptı. Çalışmanın amacı, gerçek Kars Kaşarı ile taklitleri arasındaki farkları açığa çıkarmak. Kars kaşarı ve Kars peynirciliği, bu çalışmayla farklı bir boyut kazanırken Türkiye'deki diğer geleneksel peynir üreticilerine de örnek olmaktadır. Yaklaşık 13 ilden peynir üreticileri şenliklerimize katılarak bilgi ve deneyimlerini paylaştılar."

Gazi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi ve Zeytin Dostu Derneği Tadım Panelisti Doç. Dr. Fügen Durlu Özkaya, "Normal koşullarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine bakılır. Ancak, coğrafi işaret dediğimiz zaman tat özellikleri de duyusal özellikleri de ön plana çıkmakta. Öncelikle bir panel grubu oluşturduk ve eğitim verdik. Bu eğitim sonrasında panelistlerimiz, eğitmenlerin eşliğinde gruplar halinde peynirlerin duyusal olarak değerlendirmesini yaptılar. Daha sonra belirlediğimiz peynirlerin kriterlerine göre sınıflandırmasını yapacağız. Hangilerinde eksiklikler var, onları ortaya koymuş olacağız. Böylece üreticiyi de 'sen şu noktalara dikkat edersen bundan sonra ürünün daha güzel olur' diyeceğiz" diye konuştu

Görüntü Dökümü

--------------------------

Peynir tadım şenliği görüntüleri

Kaşar peynirleri

Uzmanların incelemeleri

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu'nun konuşması

Prof. Dr. Mitat Şahin'in konuşması

Doç. Dr. Fügen Durlu Özkaya'nın konuşması

Belge dağıtımı

Aşıkların sahne alması

(Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK/ KARS,

(578 MB - 7 DK 55 SN)

===================================================

13)NARKOTİK EKİPLERİNDEN ZEHİR TACİRLERİNE OPERASYON

KAYSERİ'de, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik yapılan operasyon kapsamında 7 kişi gözaltına alındı.

İl genelinde uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik olarak yapılan çalışmalar sonucunda toplam 12 kişiye işlem yapılarak, bu kişilerden M.S (21), H.Ç (31), E.E (27), V.G (30), M.Ç (50), G.T (28) ve O.T'yi (22) gözaltına aldı. Zanlıların ev, araç ve üst aramalarında 3,52 gram metamfetamin, 61,51 gram bonzai, 10 gram esrar ve uyuşturucu ticaretinden kazanılan 3 bin 565 TL ele  geçirildi. Olayla ilgili gözaltındaki zanlılar Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerin ardından adliyeye gönderilecek.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Narkotik ekiplerinin zehir tacirlerine yaptığı operasyon

-Genel detay

Haber-Kamera: KAYSERİ, DHA)

2 dakika 38 saniye/78 MB

==================================================

14)YARALI BAYKUŞ TEDAVİYE ALINDI

ADIYAMAN'da, yaralı halde bulunan baykuş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nde tedaviye alındı.

Yasin Çavuş, Teçir Köyü kırsalında uçamaz halde bulduğu baykuşun ayağında yara olduğunu fark etti. Çavuş, baykuşu alarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne götürdü. Burada yetkililer tarafından teslim alınan baykuş veteriner tarafından tedavi edildi. Kanadında ve ayağında kırık olduğu belirlenen baykuş, korumaya alındı. Baykuşun, tedavisinin tamamlanmasından sonra doğaya salınacağı belirtildi.

Görüntü Dökümü

-------

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü

Baykuş

Kanadı yaralı

Yasin Çavuş ile röp.

Veterinerin teslim alması

Genel ve detay görüntüler

( Haber-Kamera: Mahir ALAN-ADIYAMAN-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 50 MB

========================================================

15)DEVELER ÇORUMLULARIN İLGİ ODAĞI OLDU

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Fuar ve Sergi Kompleksi'nde 50 ilden 250 firma katıldığı fuarın tanıtımı için ilginç bir yol izlendi.

Denizli'den getirilen 3 deve ve bir midilli ile kentin caddelerinden fuarın tanıtımı yapıldı. Osmanlı dönemine ait kıyafetler giyen fuar çalışanları, beraberindeki develerle Gazi Caddesi, İnönü Caddesi, Fatih Caddesi ve Bahabey Caddesi başta olmak kentin en eşlik cadde ve sokaklarında develerle tur atarak, Çorum halkını fuara davet etti.

Trafik polislerinin ekip otomobiliyle eskortluk yaptığı develeri gören vatandaşlar da bir hayli şaşkınlık yaşadı. Kimi vatandaşlar develeri yakından görmeye çalışırken bazı vatandaşlar da cep telefonlarıyla develerin fotoğrafını çektikleri gözlendi.

Atlas Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Atasagun, 14 Temmuz'da açılan fuara 50 ilden 250 firma katıldığı söyledi. Türkiye'nin birçok ilinden yöresel lezzetlerinin yer aldığı ve el sanatları, takı ve tasarımları ile el işlemeciliği de ziyaretçilerin beğenisine sunduklarını belirten Atasagun, fuarın 30 Temmuz'a kadar açık kalacağını kaydetti.

Görüntü Dökümü

----------------------

Develerin Çorum sokaklarında gezdirilmesi

- Trafik ekiplerinin polis otosuyla develeri takibi

-Vatandaşların  develerle fotoğraf çektirmesi

Annelerin çocuklarıyla develere binmesi

Atlas Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Atasagun açıklama

Detaylar

(SÜRE: 2. 20  - BOYUT: 86 MB)

Haber-Kamera : Yusuf ÇINAR/ÇORUM,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement