29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı - Son Dakika
Yerel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı Muğla'nın Bodrum ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'ndeki programla devam etti.

29.10.2022 14:31  Güncelleme: 20:34

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı

MUĞLA - Muğla'nın Bodrum ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'ndeki programla devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda Kaymakam Bilgehan Bayar günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, "Kurtuluş Zaferinin ardından 29 Ekim 1923'te aziz Türk milletinin hür ve bağımsız yaşama iradesinin en büyük teminatı olan Cumhuriyetimiz ilan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün 99 yıl önce ifade ettiği gibi, milletimizin iradesiyle şekil alan Cumhuriyetimizin en büyük erdemi, Türk toplumuna ulus olma bilincinin aşılaması bireyi yurttaş vatandaş konumuna yükseltmesidir" dedi.

Bayar'ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu ardından Bodrum protokolü halkın bayramını kutladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı çerçevesinde düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Program, öğrencilerin oratoryo ve halk oyunları gösterileri ile sürdü. Kutlamalar çerçevesinde Sahil Güvenlik Botu Kale önünde ziyarete açıldı.

Kutlamalar programına Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Dalak, Adalet Komisyonu Başkanı Engin Koç, Garnizon Komutanı Albay Durmuş Altınkaya, daire amirleri, oda ve STK başkanları, gaziler, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

BALIKESİR - Burhaniye'de Cumhuriyet Bayramı coşkulu törenlerle kutlandı. 8 Eylül Stadında düzenlenen kutlamalarda, günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı, Kaymakam İlyas Memiş yaparken, şiirler okundu, halk oyunları gösterileri sahnelendi, müzik öğretmenleri de bir konser verdi.

8 Eylül Stadında düzenlenen kutlama programında saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Kaymakam İlyas Memiş, Garnizon Komutanı Topçu Yarbay Mustafa Kıraç ve Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, törene katılanların bayramlarını kutladı. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Kaymakam İlyas Memiş yaptı. Kaymakam Memiş, "Cumhuriyetimizin kurulduğu 1923 tarihinden bu yana geçen 99 yıl da, Türkiye Cumhuriyeti, ekonomisi, sağlık, eğitim, bilim, kültür sanat ve ticaret alanındaki büyük atılımları ve güçlü demokrasisi ile önemli mesafeler kat etmiş ve dünyanın güçlü ülkeleri arasındaki yerini almıştır" dedi. Konuşmanın ardından da halk oyunları gösterileri sahnelendi ve şiirler okundu. Çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüller verilirken, müzik öğretmenlerinden oluşan koro da mini konser verdi.

KARABÜK - Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen programda öğrencilerin halk oyunları ile bayrak gösterisi büyük beğeni topladı.

Karabük'te, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Safranbolu'da saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan Kaymakam Şaban Arda Yazıcı, millet olarak Cumhuriyetin ilanının 99. yıldönümü idrak etmenin gururunu yaşadıklarını belirtti.

'Anneler çocuklarıyla halk oyunları gösterisi yaptı'

Konuşmanın ardından günün anlam ve önemini anlatan şiirler okunarak halk oyunları gösterileri düzenlendi. Anneler ile öğretmenlerin de katıldığı halk oyunları gösterisinde Altın Safran İlkokulu öğrencileri performanslarıyla beğeni topladı.

Öte yandan Türk Bayrağı kareografisi oluşturan minik öğrenciler de katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon, resim yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

SİNOP - Sinop'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in kuruluşunun 99. yıldönümü coşkuyla kutlandı. Komandoların tüfekli gösterisi ve tören geçişinde renk renk süslenen araçlar ilgiyle izlendi.

Sinop İskele Meydanı'nda düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri renkli anlara sahne oldu. Törende komandoların tüfekli gösterisi büyük alkış topladı. Tören geçişinde kurumların bayraklarla süslediği araçların yanı sıra esnaflar da kendi süsledikleri araçlarla geçişe katıldı. Renk renk süslenen araçlar ilgiyle izlendi.

Törende günün anlam ve önemi konuşmasını yapan Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlatıp, 29 Ekim 1923'te de 'Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun irade olan Cumhuriyet iradesidir' diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, milletimize bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün Cumhuriyet projesi, devletin şekliyle ilgili bir değişim olmanın ötesinde, daha büyük bir değişime tekabül etmektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin kurulduğu günden bugüne büyük gelişmeler kat ettiğini ve bu gelişmelerin devam edeceğini vurgulayan Vali Karaömeroğlu, "Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünde yani 2023'te dünyanın en büyük ve en güçlü ülkeleri arasında ki yerimizi almak çok da uzak bir hedef değildir. Bugünün anlam ve önemine binaen yapmamız gereken şey, hem sahip olduğumuz değerlerin muhasebesini yapmak, hem de ileriye doğru bakmaktır. Bugün, her zamankinden daha çok çalışmaya, özgüvene, milli birlik ve dayanışmaya ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Öğrenciler tarafından Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiirlerini okudu, gösteri gruplarının yaptığı halk oyunları ve spor gösterileri beğeni topladı. Düzenlenen tören geçişinde okulların ardından elleri üzerinde yürüyen sporcu öğrenci, kurumların bayraklarla süslediği resmi araçlar ve çeşitli meyvelerle donatılmış manav aracı büyük alkış aldı.

ERZURUM - Erzurum Valisi Okay Memiş, Cumhuriyet Bayramı'nın 99'uncu yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuştu. Türk milletinin karakterine en uygun yönetim biçiminin Cumhuriyet olduğunu söyleyen Vali Memiş, "Milletimiz, Cumhuriyet sayesinde devlet idaresinde söz sahibi olmuş; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin çatısı altında din, dil, ırk, cinsiyet ve inanç farkı olmaksızın yaşamanın ayrıcalığına ulaşmıştır" dedi.

Cumhuriyet Bayramı'nın 99'uncu yıldönümü Erzurum'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Valilikte Vali Memiş'in tebrikleri kabul etmesiyle başlayan program, kutlama töreniyle devam etti.

Hastaneler Caddesi'nde düzenlenen tören, Vali Memiş, 9'uncu Kolordu Komutan Vekili Tuğgeneral Berat Acar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in askeri tören aracı ile vatandaşları selamlamasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu. Daha sonra öğrenciler tarafından seslendirilen şiirler duydu dolu anlar yaşattı. Büyükşehir Belediyesi Mehteran ekibi ve 9'uncu Kolordu Komutanlığı Bando ekiplerinin hazırladığı gösteriler ise izleyenlerce ayakta alkışlandı.

Programda günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Vali Memiş, Türk Milletinin Kurtuluş Savaşı'nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasında bir varlık yokluk mücadelesine girdiğini belirterek, "Milletimiz, düşmanı geldiği gibi göndermeyi ve düşmanı yurda adım attığı yerden denize dökmeyi bilmiştir" dedi.

"Cumhuriyet, çağdaş dünyada hak ettiğimiz yeri almamızı sağlamıştır"

"Erzurum Kongresi, Milli Mücadele'mizin yönünü şekillendirmiştir." diyen Memiş, kongrede Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mücadelenin önderi kılındığına ve her türlü işgal, bölünme projelerine karşı çıkıldığına dikkat çekti.

Cumhuriyet'in ecdadın hür ve müstakil yaşama iradesinin bir neticesi olduğunu aktaran Memiş, şunları söyledi: "Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazandığımız emsalsiz zaferin en ihtişamlı eseridir. Cumhuriyet'imizin ilanından bugüne geçen bir asırda görülmüştür ki büyük Türk milletinin karakterine en uygun yönetim biçimi cumhuriyettir. Milletimiz, Cumhuriyet sayesinde devlet idaresinde söz sahibi olmuş; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin çatısı altında din, dil, ırk, cinsiyet ve inanç farkı olmaksızın yaşamanın ayrıcalığına ulaşmıştır. Diğer yandan egemenliği kayıtsız şartsız millette veren Cumhuriyet, çağdaş dünyada hak ettiğimiz yeri almamızı da sağlamıştır. Binlerce yıllık birikime sahip bir medeniyetin varisi olan milletimiz, Cumhuriyet ile ilimde, fende, ekonomide büyük bir gelişme kaydetmiş; bugün dünyanın büyük devletleriyle yarışmaya başlamıştır."

"Gelişmeye gayret ettikçe bundan rahatsızlık duyanlar artmaktadır"

Cumhuriyetin ilanıyla ülkede her alanda büyük atılım yaşandığını aktaran Memiş, bu gelişmelerin geçmişte olduğu gibi bugün de birilerini rahatsız ettiğini söyledi.

Memiş, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize ülkü olarak sunduğu muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmak, ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Biz; stratejik önemiyle dikkat çeken dünyanın en mümbit topraklarında şanlı bir tarihin temsilcileri olarak sorumluluğumuzun bilinciyle güçlenmeye, gelişmeye gayret ettikçe bundan rahatsızlık duyanlar da artmaktadır. 1071'de adım attığımız, yurt tuttuğumuz Anadolu topraklarından bizi atıp varlığımıza son vermek için 15 Temmuz 2016'da olduğu gibi hep üstümüze gelmişlerdir. Şimdilerde ise kahraman ordumuz, güney sınırımızda oluşturulmak istenen terör koridorunu Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Pençe-Kilit Operasyonlarıyla yok etmektedir. Kahraman ordumuz, nöbetini mavi vatanda da tutmakta; düşmana, verilecek tek karış toprağımızın, tek damla suyumuzun olmadığını duyurmaktadır" şeklinde konuştu.

"Milletimiz, her türlü tehdit karşısında tek yürek olmayı sürdürecektir"

Türkiye'nin başarısının dünyadaki mazlum ve mağdurların yüreklerindeki umutları beslediğini ifade eden Memiş, en açık kanıtının ise Azerbaycan'a 2020 yılındaki Karabağ Zaferi esnasında verilen destek olduğunu kaydetti.

Türk milletinin, milli ve manevi değerlerine daima sahip çıkacağını belirten Memiş, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: "Milletimiz, vatan toprakları üzerinde Cumhuriyet idaresiyle dünya durdukça yaşayacak; bağımsızlık ve özgürlüğünden, şu gök kubbenin altında elde ettiği onurlu yerinden asla taviz vermeyecektir. Malazgirt'ten İstiklal Harbi'ne uzanan ve günümüze kadar gelen şanlı tarihi yürüyüşünden ilham alarak her türlü tehdit karşısında tek yürek, tek yumruk olmayı sürdürecektir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'i genç nesillere yani bizlere emanet etmiştir. Bu emaneti yaşatmak, yüceltmek ve bu emanetin ebediyete kadar varlığını devam ettirmek azminde ve kararında olduğumuzu vatana çatısından baktığımız Erzurum'dan tekraren ilan ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyet'imizin temellerinin atıldığı kadim şehrimiz Erzurum'dan aziz milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı bir kez daha kutluyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum."

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine, Vali Okay Memiş, Milletvekili İbrahim Aydemir, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Halk oyunları ekiplerinin farklı yörelerden gösteriler sergilediği kutlama programı, geçit töreni ile son buldu.

AĞRI - Cumhuriyet'in kuruluşunun 99. yıl dönemi nedeniyle Ağrı'da kutlama programı düzenlendi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programı Vali Dr. Osman Varol ve Belediye Başkan Vekili Reşit Acarbay'ın öğrencilerin, askeri birliklerin ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Vali Dr. Osman Varol, "Geleceğimizin teminatı ve dirilişimizin sembolü olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yılını kutlamanın gururunu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz" dedi.

Akabinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Programı öğrenciler tarafından hazırlanan işaret dili ve Halk oyunları gösterisiyle devam etti.

Program protokol üyelerinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Programı dolayısıyla yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin takdim edilmesinin ardından gerçekleştirilen kortej geçişi ile sona erdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement