Enerji Projeleri İçin Bazı Taşınmazlar Acele Kamulaştırma Kapsamına Alındı - Son Dakika
Ekonomi

Enerji Projeleri İçin Bazı Taşınmazlar Acele Kamulaştırma Kapsamına Alındı

Enerji Projeleri İçin Bazı Taşınmazlar Acele Kamulaştırma Kapsamına Alındı

Adana, Ankara, Aydın, Bilecik, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Eskişehir, Hatay, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kilis, Kütahya, Manisa, Mersin ve Zonguldak’ta birçok alan için enerji yatırımları amacıyla acele kamulaştırma kararı alındı. Muğla’nın Bodrum ilçesine Bağlı Göltürkbükü’nde de bir alan orman sınırları dışarısına çıkartıldı.

26.01.2023 09:22  Güncelleme: 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana, Ankara, Aydın, Bilecik, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Eskişehir, Hatay, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kilis, Kütahya, Manisa, Mersin ve Zonguldak'ta birçok alan için enerji yatırımları amacıyla acele kamulaştırma kararı alındı. Muğla'nın Bodrum ilçesine Bağlı Göltürkbükü'nde de bir alan orman sınırları dışarısına çıkartıldı.

Enerji yatırımları ve müze yapımı amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Öte yandan, Muğla'nın Bodrum ilçesine Bağlı Göltürkbükü'nde de bir alan orman sınırları dışarısına çıkarılırken Balıkesir'in Ayvalık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Lale Adası Kuzeyi Mevkii Doğal Sit Alanı, kesin korunacak hassas alan ilan edildi. İlgili Cumhurbaşkanı kararları şöyle:

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARLARI

Manisa Gürdük Barajı ve Sulaması İnşaatı bünyesindeki Manisa Akhisar Gürdük Şehit Piyade Teğmen Osman Alp Göleti İkmali ve Karayolu Rölekasyonu İşi'nin yapımı amacıyla göl sahası ile Muştular ve Başlamış köyleri arasında kalan rölekasyon yolu güzergahına isabet eden taşınmazların Devlet Su işleri Müdürlüğü (DSİ) tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Denizli'nin Baklan İlçesi Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin gerçekleştirilmesi amacıyla, belirlenen güzergaha isabet eden taşınmazlar ile söz konusu proje kapsamında inşa edilecek sabit tesisler, ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla ihtiyaç duyulan taşınmazların, mülkiyet şeklinde ya da daimi/geçici irtifak hakkı kullanmak suretiyle Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Adana, Ankara, Aydın, Bilecik, Çankırı, Denizli, Eskişehir, Hatay, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kilis, Kütahya, Mersin ve Zonguldak illerinde, enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla belirlenen güzergahlara isabet eden taşınmazlarda elektrik dağıtım tesis yerlerinin mülkiyet şeklinde, hat emniyet sahalarının ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü'nce acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürlüğüne ait '380 kV İçdaş-Lapseki-3 Enerji İletim Hattı Projesi' kapsamında proje güzergahına isabet eden taşınmazlarda direk yerlerinin mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisinin ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle adı geçen genel müdürlük tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Mardin'in Savur ilçesine bağlı Devlet Mahallesi, 212 ada 1 parselde kayıtlı taşınmazın, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümleri çerçevesinde müze/kültür evi olarak değerlendirmek üzere özel mülkiyete ait kısmının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Konya'nın Meram ilçesine bağlı Durunday Mahallesi'nde bulunan 27624 ada 1 parsel numaralı taşınmazın, savunma ve güvenlik amaçlı bina tesisi ve eğitim atış tatbikat sahası yapılmak üzere İçişleri Bakanlığına (Emniyet genel Müdürlüğü) tahsis edilmiş bulunan alan içerisinde kalmasından dolayı tesis güvenliği ile can ve mal güvenliği açısından risk teşkil etmesi nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

İKİ İLDE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI YAPILACAK

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Çamur Köyü, Bayburt'un Demirözü ilçesine bağlı 19 köy ve Merkez ilçesine bağlı 21 köyde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmasına karar verildi.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Babadere, Gülpınar, Kocaköy, Kösedere ve Tuzla köylerinde arazi toplulaştırması ve tarla için geliştirme hizmetleri yapılması kararlaştırıldı.

MUĞLA'DA BİR ALAN, ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILDI

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Göltürkbükü Mahallesi'nde 104 ada 2-A parsel numaralı alanın orman sınırları dışına çıkarılmasına karar verildi. Orman sınırları dışına çıkartılan alanın iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında veya hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tahsis etmek üzere yapılacak.

Öte yandan, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Lale Adası Kuzeyi Mevkii Doğal Sit Alanı'nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Enerji Projeleri İçin Bazı Taşınmazlar Acele Kamulaştırma Kapsamına Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement