Dha İstanbul Bülteni - 1 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 1

Dha İstanbul Bülteni - 1

1- OTOBÜSÜN ÇARPTIĞI YAYA HAYATINI KAYBETTİ.

20.11.2016 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- OTOBÜSÜN ÇARPTIĞI YAYA HAYATINI KAYBETTİ...

Haber-Kamera: Erhan TEKTEN/ İstanbul DHA

Eyüp'te karşıdan karşıya geçmeye çalışan Fatih Furkan Çağlayan'a özel halk otobüsü çarptı. Çağlayan olay yerinde hayatını kaybetti. Eyüp Silahtarağa Mahallesi Silahtarağa Caddesi üzerinde saat 07.00'de Hayrettin Aksigül yönetimindeki 34 HY 9963 plakalı özel halk otobüsü, caddede karşıdan karşıya geçmeye çalışan Fatih Furkan Çağlayan'a çarptı. Çağlayan, otobüsün altında kalarak yaklaşık 10 metre sürüklendi. Çeltik Durağı önünde durabilen otobüsün altında sıkışan yaya için çevredeki vatandaşlar hemen itfaiye ve polis ekiplerine haber verdi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler otobüsün altındaki yaralıya müdahale etti. Sağlık ekipleri aracın altında kalan Çağlayan'ın hayatını kaybettiğini belirledi. İtfaiye ekipleri cesedin çıkarılma çalışmalarına başlayarak, krikolarla kaldırılan otobüsün altından ceset çıkartılarak ambulansa kondu. Cenaze Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılırken, otobüs şoförü Aksigül gözaltına alındı. Aksigül, kaza ile ilgili "Önümde bir kamyon vardı. Kamyon sola atınca, benim aracın altından ses gelmeye başladı. Hiç görmedim yani. Sonra durdum" dedi. Polis kaza ile ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Olay yeri

-Cesedi çıkartma çalışmaları

-Aksigül'ün konuşması

-Cesedin çıkartılması

-Ambulansa konması

-Otobüs durağı

-Genel ve detaylar

///////////////////////////

2 - İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 123 YABANCI FİRAR ETTİ, 20'Sİ YAKALANDI

İçişleri Bakanlığı;

( Kumkapı'da bulunan İl Göç İdaresi'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi'ndeki olay)

"Geri gönderme merkezinde bulunan yabancıların 123'ü firar etmiştir. Firar eden yabancıların 20'si yakalanmış olup; geri kalanların yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir"

"Mevzuatın gereğini yerine getirmeyerek yangının çıkmasına sebebiyet verenler ile firar olayının gerçekleşmesinde ihmali olan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmış ve görevden uzaklaştırılmışlardır"

Haber: Tahsin GÜNER - İSTANBUL DHA

İçişleri Bakanlığı, Kumkapı'da bulunan İl Göç İdaresi'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi'ndeki olayla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bugün saat 11.00'de,İstanbul Kumkapı'da bulunan, İl Göç İdaresi'ne bağlı Geri Gönderme Merkezinde yangın çıkmıştır. Yangının geri gönderme merkezindeki yabancılar tarafından çıkarıldığı tespit edilmiş olup; İl Göç İdaresi Müdürlüğü personelince derhal Emniyet, İtfaiye ve sağlık birimlerine haber verilmiştir. Yapılan müdahalelerin ardından yangından etkilenen geri gönderme merkezindeki 3 yabancı tedbiren hastaneye kaldırılmış olup; hayati tehlikelerinin bulunmadığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirlenmiştir" denildi.

Açıklamada firar edenlerle ilgili ise "Olay anında, merkezde bulunan yabancılar, kaldıkları odalardan tahliye edilerek, havalandırma alanına çıkarılmışlardır. Ancak güvenlik güçlerinin engelleme girişimlerine rağmen, buradaki karışıklıktan yararlanan geri gönderme merkezinde bulunan yabancıların 123'ü firar etmiştir. Firar eden yabancıların 20'si yakalanmış olup; geri kalanların yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir" bilgisi verildi.

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Öte yandan ilgili mevzuat gereği geri gönderme merkezlerine yanıcı ve yakıcı maddelerin sokulması ve bulundurulması yasaklanmış olup; mevzuatın gereğini yerine getirmeyerek yangının çıkmasına sebebiyet verenler ile firar olayının gerçekleşmesinde ihmali olan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmış ve görevden uzaklaştırılmışlardır" denildi.

Görüntü Dökümü:

---------

-Firar anına ilişkin görüntüler

////////////////////////////////////

3 - BEYLİKDÜZÜ'NDE KİTAP FUARI İZDİHAMI

Kitap fuarına gitmek isteyenler Beylikdüzü'nde izdihama yol açtı.

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ/ İSTANBUL DHA

Beylikdüzü'ndeki TÜYAP'ta bu yıl 35'incisi düzenlenen kitap fuarı hafta sonunda ziyaretçi akınına uğrarken, metrobüs üstgeçidi ve turnikelerin önünde izdiham yaşandı.

Türkiye ve yurt dışından birçok yazarı okurları ile biraraya getiren TÜYAP Fuar Merkezi'ne Cumartesi günü güzel havanın da etkisiyle vatandaşlar akın etti. Gün boyu fuara metrobüslerle binlerce kişi taşınırken metrobüs istasyonu ile TÜYAP'ı birbirine bağlayan üst geçitteki yoğunluk yaşandı. Bazı vatandaşlar ise zaman zaman yolun karşı tarafına geçmek için canlarını tehlikeye atarak D-100 Karayolu'nu kullandı. Akşam saatlerinde ise izdiham bu kez tersine döndü. Fuardaki stantları gezen ziyaretçiler metrobüse giderken üstgeçit ve merdivenlerinden metrobüs istasyonuna kadar olan alanda insan seli oluşturdu. Yakınlarını kaybetmeden kendilerini turnikelerin önünde güçlükle atanlar kartlarını okutabilmek için dakikalarca beklemek zorunda kaldı.

Geçen hafta perşembe günü açılan ve yarın saat 10.00-19.00 saatleri arasında bu yıl son kez ziyaret edilebilecek fuardaki yoğunluğun yine devam etmesi bekleniyor. Ziyaretçiler kitap fuarının süresinin azlığından yakındı.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Metrobüse giden üstgeçitten inenler

-Metrobüs istasyonu önündeki kalabalık

-Kalabalıktan şikayet edenler

-Üzerinde "Süperman" tişörtü bulunan bir genç

-Turnike önündeki izdiham

-Metrobüse binmeye çalışanlar

-Otobüste kalabalıktan şikayet eden ve fuar süresinin kısalığından yakınan bir kadın

-FUARIN AÇILIŞ GÜNÜNDEN ARŞİV GÖRÜNTÜLER

19.11.2016 - 21.23 Haber Kodu : 161119185

///////////////////////////////////////

4- SURİYELİ AİLENİN GASPI: 1 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI, AZMETTİREN AİLENİN AKRABASI ÇIKTI

Haber: Ali AKSOYER/İSTANBUL

Bahçelievler'de kendilerine polis süsü vererek Suriyeli aileden 4 kilo altın ve 36 bin dolar gasp eden şüphelilerle ilgili operasyonlarda 1 kişi daha gözaltına alındı. Bu kişinin üzerinden gasp edilen altınların bir bölümü daha ele geçirildi. Gaspı azmettirenin ise, Suriyeli ailenin bir akrabası olduğu ortaya çıktı.

3 KİŞİ YAKALANMIŞTI

Çobançeşme Mahallesi, Akarsu Sokak üzerinde, 15 Kasım 2016 tarihinde kendilerini polis olarak tanıttıktan sonra Suriyeli bir ailenin evine giren 3 şüpheli, 4 kilo altın ve 36 bin dolar gasp ederek kayıplara karışmıştı. Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından olayla ilgili başlatılan soruşturmada kamera görüntüleri kullanılarak önce şüphelilerin kullandığı otomobil tespit edilmiş ardından şüpheliler gözaltına alınmıştı. Şehirlerarası otobüslerde yakalanan Irak uyruklu Ahmet A. ile Suriye uyruklu Muhammet M. ve Salam J.' üzerinden 3 kilo 515 gram altın çorap ve iç çamaşırlarının içine saklanmış olarak ele geçirilmişti.

BİR KİŞİ DAHA YAKAKLANDI

Gasp Büro Amirliği tarafından olayla ilgili yapılan soruşturmada gasp olayına katılan Necip P. adlı kişi de bugün gözaltına alındı. Necip P.'nin gasp olayına karışan kişilerden biri olduğu belirtildi. Bu kişinin üzerinde gasp edilen altınlardan 160 gramı daha ele geçirildiği öğrenildi.Gasp Büro Amirliği'nde sorgulanan şüphelilerin, gasp ettikleri ailenin terör örgütü DAEŞ üyesi olduğunu iddia ettikleri öğrenildi.

ALTINLARI ŞÜPHELİLERE AİLENİN BİR AKRABASI HABER VERMİŞ

Öte yandan gözaltına alınan kişilere evde altın ve para bulunduğunu gasp edilen ailenin bir akrabasının söylediği öğrenildi. Polis bu kişiyi yakalamak için operasyonlarını sürdürüyor.

//////////////////////////////////////////////////////////

5 -POLİS EKİPLERİ SOKAK SOKAK FİRAR EDEN YABANCI ARADI

Haber-Kamera: Soner HASIRCIOĞLU/ İSTANBUL DHA

KUMKAPI'da bulunan İl göç İdaresi'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi"nde dün çıkan yangın sonucu firar eden yabancıları yakalamak için polis ekipleri sabaha kadar çalışma yaptı.Yapılan çalışma sonrası polis ekipleri, şüpheli gördüğü çok sayıda yabancıyı gözaltına alarak polis merkezine götürdü.

Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Büro Amirliği'ne bağlı polis ekipleri sabaha kadar Aksaray ve çevresinde çalışma yaptı. Polis ekipleri, şüpheli gördüğü yabancıların önce üzerini aradı daha sonra da pasaportu olup olmadığını kontrol etti. Üzerinde kimlik ve pasaportu olmayan yabancılar polis ekipleri tarafından gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü.

POLİS EKİPLERİ HER YERİ DİDİK DİDİK ARADI

Polis ekipleri, köşe başlarında, köprü altlarında, park ve bahçelerde Geri Gönderme Merkezi'nde çıkan yangını fırsat bilerek firar eden yanbancıları aradı. Polis ekiplerinin gece boyunca, Eminönü, Sirkeci, Kumkapı, Aksaray ve çevrelerinde yaptığı çalışma sonrasında çok sayıda şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi. Şüphelilerin, polis merkezlerinde firar eden şüphelilerden olup olmadığı araştırılmasının ardından işlemleri yapılarak Geri Gönderme Merkezi'ne gönderileceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

Polis ekliplerinin çalışması

Polis ekiplerinin üst araması

Polisin sokak sokak gezmesi

Gözaltına alınan yabancılar

Genel ve detaylar

20.11.2016 - 06.00 Haber Kodu : 161120008

////////////////////////////////////////////

6 - (HAVADAN GÖRÜNTÜLERLE) GÖZLER YARIN BAŞLAYACAK MAHMUTBEY GİŞELERİ'NDEKİ "SERBEST GEÇİŞ"TE

Haber-Kamera: Ali AKSOYER/İSTANBUL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın yarın serbest geçiş sistemine geçileceğini açıkladığı Mahmutbey gişelerde çalışmalar sürüyor. Elektronik serbest geçiş sistemi için bölgede gidiş ve gelişteki 4'er şeritlik bölümler ayrıldı. Yarından sonra kullanılmayacak gişelerin de önümüzdeki günlerde kaldırılması bekleniyor. Serbest geçiş sisteminin Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantısının eklenmesiyle bölgede yoğunlaşan trafiğe ne oranda çözüm getireceği ise Pazartesi günü belli olacak.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de açılmasıyla trafiği içinden çıkılmaz bir hale gelen Mahmutbey gişelerinin rahatlatılması için, geliş ve gidiş yolu üzerine 4'er şeritlik elektronik serbest geçiş sisteminin elektronik parçalarının bulunduğu taklar yerleşitirildi. Eski gişelerin ise önümüzdeki günlerde yol üzerinden kaldırılması planlanıyor.

NE ORANDA RAHATLATACAĞI PAZARTESİ GÜNÜ BELLİ OLACAK

Tamamlandığında bölgede trafiği yüzde 30 rahatlatacağı söylenen serbest geçiş sisteminin bölge trafiğine etkisi ise gerçek anlamda Pazartesi gününden itibaren ortaya çıkacak.

BUGÜN BÖLGEDE YOĞUN TRAFİK ETKİLİ OLDU

Öte yandan, Mahmutbey kavşağı ve civarında gişelerin kullanıldığı bugün de trafik oldukça etkiliydi. Atatürk Havalimanı'ndan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden, Topkapı tarafından ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden gelen araçların buluştuğu Mahmutbey kavşağında gün boyu kilometrelerce kuyruk oluştu. Bölgede 3-4 kilometrelik yolu geçmek zaman zaman saatlerce sürerken, sürücüler sıkışan trafikte zor anlar yaşadılar.

Görüntü Dökümü:

------------

-Havadan görüntülerle Mahmutbey gişelerde bugün

19.11.2016 - 17.25 Haber Kodu : 161119139

//////////////////////////////////////////////

7 - KADIKÖY'DE KADINLARDAN "CİNSEL İSTİSMAR DÜZENLEMESİ" PROTESTOSU

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN - İSTANBUL DHA

Kadıköy'de toplanan çok sayıda kadın, cinsel istismar suçlarına ilişkin TBMM'ye sunulan düzenlemeyi protesto etti.Yürüyüş düzenleyen grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Kadıköy Bahariye Caddesi'nde bunan Süreyya operasında toplanan çeşitli platformlardan yaklaşık 1000 kişilik grup, cinsel istismar suçlarına ilişkin TBMM'ye sunulan düzenlemeyi protesto etti. Ellerinde döviz, pankart ve flamalarla sloganlar atan kadınlar, buradan Kalkedon meydana kadar yürüyüş düzenledi. Kadınlara çevredeki vatandaşlarda alkışlarla destek verdi. Kadınlar yürüyüş boyunca sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi.

Görüntü Dökümü

---------

-Toplanan grubun görüntüsü

-Açılan pankart ve dövizler

-Slogan atmaları

-Yürüyüş yapmaları

-Çevredeki vatandaşların alkışlarla destek vermesi

-Basın açıklamasından görüntü

-Genel ve detay görüntüler

19.11.2016 - 19.17 Haber Kodu : 161119166

//////////////////////////////////////

8 - BEYOĞLU'NDA SİLAHLI KAVGA: 1 ÖLÜ, 2 YARALI

Haber-Kamera: Murat DELİKLİTAŞ-Ali Kerem BENGİ/ İSTANBUL DHA

Beyoğlu'nda, '19-21 Kasım Dünya Kasımpaşalılar Günü' kutlamalarına giden iki kişi arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişi öldü, biri ağır 2 kişi de yaralandı. Olay, saat 19.45 sıralarında Kaptanpaşa Mahallesi Türbe Sokağı üzerinde meydana geldi. İddialara göre, '19-21 Kasım Dünya Kasımpaşalılar Günü' kutlamalarının yapıldığı Kasımpaşa Kızılay Meydanı'na gitmek için sokakta yürüyen Cengiz Alper (45), kendisi gibi kutlamalara giden bir grupla henüz belirlenemeyen bir nedenle tartıştı. Kısa süren tartışmanın ardından, gruptakiler yürümeye devam ederken, kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi geri dönerek Alper'le tartışmaya devam etti. Tartışma bir süre sonra kavgaya dönüştü. Kavga sırasında kimliği henüz belirlemeyen kişi belindeki silahı çıkararak Cengiz Alper'e ateş etmeye başladı. Alper, engel olmak için saldırganın üzerine atladı. Boğuşma sırasında saldırgan birkaç kez daha ateş etti.

Saldırı sonrasında, Cengiz Alper ile saldırgan ağır şekilde yaralanırken, seken kurşunlardan biri de yolda yürüyen bir kişinin ayağını sıyırdı. Saldırgan, silah seslerini duyarak geri dönen arkadaşları tarafından Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. Saldırıda ağır yaralanan Cengiz Alper, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılırken, hafif yaralanan kişi de Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. İki çocuk babası olduğu öğrenilen Alper, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Saldırı sırasında hafif yaralanan kişi ayakta tedavi edildikten sonra ifadesinin alınması için Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliğine götürülürken, saldırgan olduğu iddia edilen kişinin de hastanede yoğun bakım servisine alındığı öğrenildi.

Olayın gerçekleştiği sokakta oturan Mustafa Alper, silah sesleri kesildikten sonra bir kişinin inlediğini duyarak dışarı baktığını belirterek "Yerde bir genç yatıyordu. Bir silah sesleri gelmişti, yerde bir delikanlı yatıyordu. Sadece ayaklarını görebildim zannediyorum; şu anda öldü diye duyduk. O yatıyordu. Sadece ben şu görüş açısından ayaklarını görebildim ama şurada bir genç vardı" dedi.

Görüntü dökümü:

---------------

-Olay yerinden görüntü

-Mustafa Alper Röp.

-Polis olay yerinde inceleme yaparken

-Yerde kan izleri

-Polisin güvenlik önlemi alması

-Binadan izleyen vatandaşlar

-Genel ve Detaylar

19.11.2016 - 22.14 Haber Kodu : 161119188

/////////////////////////////////////////////

9 - KADIN KIYAFETİ GİYEN KUYUMCU SOYGUNCULARI KAMERADA (2)

Maltepe'de kadın kıyafetleri giyen silahlı 2 kişinin gerçekleştirdiği soygun güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Soyguncular yaklaşık 1 kilo altın ve bir miktar para ile kaıplara karıştı.

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN - İSTANBUL DHA

Maltepe Zümrütevler'de kadın kıyafetleri giyerek kuyumcu soyan soyguncular güvenlik kamerasına yansıdı.

Soygun saat 10.00 sıralarında Zümrütevller mahallesi Çiğdem sokakta bulunan bir kuyumcuda gerçekleşti. Kadın kıyafetleri giyen silahlı 2 kişi, kuyumcuyu silah tehdidiyle etkisiz hale getirdikten sonra vitrindeki altınları ve bir miktar parayı aldı. Aldıklarını çantaya dolduran 2 soyguncu kapı önünde kendilerini bekleyen kişinin kullandığı araça bindi. Soyguncular geldikleri araçla kaçarken kuyumcu dükkanı sahibi, kaçan soyguncuların arkasından ateş açtı. Kuyumcunun ateş açması sonucu çevredeki 2 araçta hasar meydana geldi. Soygun ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda polis ekibi sevkedildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler güvenlik şeridi çekerek çevrede kamera ve eşgal çalışması yaptı. Olay yeri inceleme ekipleri de içeride parmak izi ve boş kovanları inceledi.

Polis yaklaşık 1 kilo altın ve bir miktar para çalan soyguncuları yakalamak için operasyon başlattı.

Görüntü Dökümü

-------------------

GÜVENLİK KAMERASI GÖRÜNTÜ

-Kadın kıyafetiyle kuyumcuya giren soyguncular

-Silah tehtidiyle soygunu gerçekleştirmeleri

-Kaçmaları

-Kuyumcunun arkalarından ateş açması (ek )

AKTÜEL GÖRÜNTÜ

-Kuyumcudan görüntü

-Polis ekiplerinin güvenlik şeridi çekmesi

-Görgü tanıkları ile röp

-Yerdeki boş kovanlar

-Araçlardaki mermi delikleri

-Araç sahipleri ile röp

-Yerdeki boş kovanlar

-Olay yeri inceleme ekiplerinin görüntüsü

-Genel ve detay görüntüler

19.11.2016 - 17.33 Haber Kodu : 161119143

19.11.2016 - 17.44 Haber Kodu : 161119145

//////////////////////////////////

10 - MAHMUTBEY GİŞELERİ'NDEKİ "SERBEST GEÇİŞ" ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Haber-Kamera: İdris TİFTİKCİ - İSTANBUL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın yarın serbest geçiş sistemine geçileceğini açıkladığı Mahmutbey gişelerde çalışmalar sürüyor.

Mahmutbey kavşağı ve civarında gişelerin kullanıldığı bugün de trafik oldukça etkiliydi. Atatürk Havalimanı'ndan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden, Topkapı tarafından ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden gelen araçların buluştuğu Mahmutbey kavşağında gün boyu kilometrelerce kuyruk oluştu.

Görüntü Dökümü:

------------

EK GÖRÜNTÜ

--------

Gişelerdeki çalışmalar

Oluşan trafikten göröüntü

GEÇİLEN GÖRÜNTÜ

-Havadan görüntülerle Mahmutbey gişelerde bugün

19.11.2016 - 17.17 Haber Kodu : 161119133

////////////////////////////////////////

11 - BEGÜMHAN DOĞAN FARALYALI'DAN GENÇLERE: "BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİN FARKINA VARALIM"

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: İdris TİFTİKCİ/ İstanbul DHA

15. Young Guru Academy (YGA) Zirvesi, 3 bin üniversite öğrencisini bir araya getirdi. Öğrenciler iş dünyasının önemli isimlerinin tecrübelerini dinledi. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, "Toplum olarak hep beraber, bizi biz yapan değerlerin farkına varalım istiyoruz. Bunun toplumdaki iyi niyet ve güven ortamını çoğaltacağına inanıyoruz" dedi.

Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu da "Hakikaten cesur, adil, tutkulu, coşkulu, ülkesi olmadan kendisinin olmayacağını bilincinde ve birlikte başarmayı öğrenmek için bir araya gelmiş insanlarla karşı karşıyayım. Beni çok heyecanlandıran bir grup. Böyle insanları bir araya getirip, doğru imkanları sağladığınızda da hakikaten müthiş icatlar, fikirler, sonuçlar çıkıyor" diye konuştu.

3 BİN ÖĞRENCİ BİR ARAYA GELDİ

Uluslararası Liderlik Okulu Young Guru Academy (YGA), bugün Haliç Kongre Merkezi'nde 3 bin üniversite ve lise öğrencisini ağırladı. Bu yıl 15.'si düzenlenen YGA Zirvesi'ne Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Behümhan Doğan Faralyalı, Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ve YGA Kurucusu Sinan Yaman katıldı.

"TOPLUM OLARAK HEP BERABER, BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİN FARKINA VARALIM İSTİYORUZ"

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye'de çok önemli değerler olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bunların da ötesinde Gaziantepli Ahmet bey, İstanbul'dan Begüm hanım ve İzmir'den Ayşe hanım bir araya gelsek ve çocuklarımızın nasıl bir ülkede yaşamak istediğini düşünsek, bunun için hayal kurmaya başlasak, çok ortak bir hayal kurmaz mıyız? Bence öyle. Toplumdaki kutuplaşmanın rahatsızlığından, bizi biz yapan nice değerin varlığının, güzelliğinin farkındalığından dolayı, biz de Doğan Grubu olarak bir süre önce büyük bir muhabbet başlatmak istedik. Dedik ki 'Ortak Değerler Hareketi-Müştereklerimizi Keşfedelim ve Geleceğe Birlikte Yürüyelim'. Toplum olarak hep beraber, bizi biz yapan değerlerin farkına varalım istiyoruz. Bunun toplumdaki iyi niyet ve güven ortamını çoğaltacağına inanıyoruz. Sizler de bu muhabbetin bir parçası olursanız çok mutlu olurum. Lütfen katılın. Değerlerden bahsederken, benim YGA'yı çok sevmemin ve bu kadar benimsememin en önemli sebebi, aslında sahip olduğu değerler ve yaratmak istediği kültür. YGA, 'egosu küçük, kalbi büyük, zihni berrak, elleri çabuk liderler yaratmak istiyoruz' diyor. Ne kadar güzel bir liderlik tanımı. 'Birlikte başarmayı, başaran insanlardan, birlikte başarmayı başarabilen takımlar kurmaktan' bahsediyor ve bunu yapıyor. Aslında Türkiye'nin ve dünyanın daha güzel olması için bence bu değerler çok çok önemli."

"BENCE HER ŞEY BİR HAYALLE BAŞLIYOR"

Begümhan Doğan Faralyalı, google'ın bir süre önce yaptığı bir projeyi anlatarak, şöyle devam etti:

"Projeden şunu araştırıyorlar, 'acaba bizim en başarılı takımlarımız hangi takımlar?' Bir sürü değişkeni uzun süre deniyorlar ve şunu fark ediyorlar. En başarılı gruplar en başarılı takımları, takımları çoğulcu olan takımlar ve aynı zamanda iyi niyetli olan takımlar. Bunların ikisinin bir arada olması çok önemli. O takımdaki insanlar en sıra dışı fikirlerinin bile dalga geçilmeyeceğini biliyorlarsa, birbirilerine bu şekilde güveniyor, bu şekilde iyi niyetli davranıyorlarsa ve çoğulcularsa o takımlar en başarılı takımlar oluyor. Bu google'ın araştırmasını MIT ve Yale'de yapılan birçok araştırmada destekliyor. YGA'nın da kurduğu ekipler tam bunu başaran ekipler bence. 'YGA güven endeksi yüzde 99' diyorlar, inanılmaz bir şey bu. Onun için de YGA'nın yola çıkardığı projeler dünyada kabul gören projeler. Aslında YGA'nın Türkiye'de ihtiyacımız olan bu belli değerlerin değişimi ve transformasyonunda ciddi bir rolü olduğuna inanıyorum. Çok önemli bir rolü var. Değişim ve transformasyon diyorum çünkü her değer de güzel diye bir şey yok. Yalan söylemek bence çok güzel bir değer değil, beyaz yalan bile olsa. Bazı değerleri değiştirmemiz lazım. Örneğin, benim Türkiye'de en sevmediğim değerlerden biri, 'ayakların yere bassın kavramı. Hayır ayaklarımız yere basmasın, hayal kuralım. Bence her şey bir hayalle başlıyor. Biz de hayalleri desteklemek yoktur ne yazık ki. Halbuki Walt Disney ne güzel söylemiş, 'hayal etmezseniz başaramazsınız, her şey bir fare ile başladı'. Ben hayal etmeyen bir Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebileceğine hiç inanmıyorum."

"ÖZ FARKINDALIĞI YÜKSEK GENÇLER, BURAYA KALBEN GELİYORLAR"

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ve YGA Kurucusu Sinan Yaman zirve sonrasında gazetecilere değerlendirmeler de bulundu.

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, açıklamasında, "Ben YGA'nın insanın biraz özüne konuştuğuna inanıyorum. Onun için de insanlarda heyecan uyandırıyor. Öz farkındalığı yüksek gençler, buraya kalben geliyorlar. Bazı ortamlar vardır sadece aklınızla var olmanız gerekir, bazı toplantılarda sadece akıla yer vardır, bazı yerlerde, dostluklarda sadece kalbe yer vardır. Ama YGA'nın takımlarında hem akla, hem kalbe yer var ve bu çok kendine özgü bir şey. Çok önemsiyorum bunu" ifadelerini kullandı.

"YGA'NIN BİR HAYAL ORTAĞI OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUM"

Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, YGA Zirvesine bu yıl üçüncü kez katıldığını belirterek, "Hakikaten cesur, adil, tutkulu, coşkulu, ülkesi olmadan kendisinin olmayacağını bilincinde ve birlikte başarmayı öğrenmek için bir araya gelmiş insanlarla karşı karşıyayım. Beni çok heyecanlandıran bir grup. Böyle insanları bir araya getirip, doğru imkanları sağladığınızda da hakikaten müthiş icatlar, fikirler, sonuçlar çıkıyor. Burada olmaktan ve YGA'nın bir hayal ortağı olmaktan çok mutluyum" dedi.

"SADECE ONLARIN ÖNLERİNİ AÇMAMIZ LAZIM"

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu da "Geleceğimizi kurtarabilmemiz için. Bunu hiçbirimiz tek başına yapamayız. Bunu beraber yaparız. Bunun için mutlu olmak lazım, enerjimizin yüksek olması lazım. Bizim YGA hayal ortakları olarak çok fazla bir şey yapmamıza gerek yok. Sadece onların önlerini açmamız lazım. Onların önlerinin açtıktan sonra zaten arkası gelecektir" şeklinde konuştu.

"GELECEĞİMİZDEN ÇOK UMUTLUYUM AÇIKÇASI"

YGA Kurucusu Sinan Yaman ise, "Bir Türk olarak ben gelecekle ilgili çok umutluyum. Atatürk'ün bir sözü var, 'Hayatımın hiçbir döneminde karamsarlık nedir tanımadım' diyor. Ben de bu günleri gördükçe gelecekle ilgili umutlanıyorum. Bir sivil toplum örgütüne 170 üniversiteden 50 bin başvuru geliyorsa, gençler kuyruk oluyorsa, bu birlikte başarma kültürüne, egosu küçük kalbi büyük liderler hayaline ortak oluyorsa, daha iyi bir Türkiye ve dünya için hayal kuruyorsa, bunları değerlendirip hayata geçirmek onları heyecanlandırıyorsa, ben de geleceğimizden çok umutluyum açıkçası" diye konuştu.

ZİRVE HAKKINDA

15. YGA Zirvesi'ne, 50 bin üniversite ve lise öğrencisinin başvurusu arasından özel elemelerle seçilmiş 3 bin öğrenci katıldı. Tüm gün süren zirvede öğrenciler Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, McKinsey & Company Ortağı Bengi Korkmaz, Milli Dağcı Tunç Fındık ve YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman tecrübe ve birikimlerini paylaşarak gençlere ilham verdi.

Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma hayaliyle kurulan Young Guru Academy (YGA), gençlerin birlikte başarma kabiliyetlerini, birlikte hayal kurup, projelendirip, hayata geçirirken geliştirdikleri sosyal inovasyon başarı hikayelerini YGA Zirvesi ile paylaştı.

Görüntü Dökümü:

-------------------

Begümhan Doğan Faralyalı'nın konuşması

Begümhan Doğan Faralyalı ile röportaj

Kaan Terzioğlu ile röportaj

Emre Zorlu ile röportaj

Sinan Yaman ile röportaj

Detaylar

19.11.2016 - 17.25 Haber Kodu : 161119137

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement