Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu: (3) - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu: (3)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı\'nda konuştu: (3)

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayvancılığı teşvik ederek ve arzı çoğaltarak et fiyatlarını dengede tutacak projelere ağırlık vereceklerini söyledi.

04.01.2023 13:01  Güncelleme: 21:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayvancılığı teşvik ederek ve arzı çoğaltarak et fiyatlarını dengede tutacak projelere ağırlık vereceklerini söyledi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Adana ve Cizre'deki son keşiflerle petrol üretimini arttırdıklarını, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşasının günde 20 bin kişinin çalışmasıyla son hızla ilerlediğini belirtti.

Dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervini Türkiye'de keşfettiklerini, madencilik ihracatının 6 milyar doların üzerine çıktığını kaydeden Erdoğan, "Bu sene enerjide Karadeniz gazının ilk fazını inşallah mart ayı sonunda devreye alıyoruz. Nükleer güç santralimizin ilk ünitesinde elektrik üretimine başlıyoruz. Ülkemizin en önemli strateji ürünlerinden borun katma değerini yükselten karbür üretimi tesisiyle ferro bor tesisini hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

Elektrikli otomobil sektörünün en kritik parçalarından biri olan lityum üretim tesisinin temelini atacaklarını, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisinde kapasite genişletme çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Erdoğan, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili projelere hız vereceklerini bildirdi.

Geçen yıl sanayide KOSGEB destekleri kapsamında 102 bin işletmeye 8,9 milyar lira destek ödemesi yaptıklarını, kurdukları 5 yeni teknoloji geliştirme bölgesiyle bu alanda çalışan girişimcilere sundukları altyapıyı güçlendirdiklerini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çocuklarımızın teknolojideki kabiliyetlerini keşif amacıyla kurduğumuz Dene-Yap atölyelerini 81 ilimize yaygınlaştırarak 100 adede çıkardık. Ülkemizin dört bir yanından 500 bin öğrencimizin projelerinin bilim fuarlarında sergilenmesini temin ettik. Milli teknoloji hamlemizin lokomotifi TEKNOFEST'in Karadeniz Bölgesi ve Azerbaycan'da gerçekleştirilmesine katkı sağladık. Ülkemizin yerli otomobil rüyası Togg fabrikasının kuruluşunu sağlayarak projeyi bilfiil hayata geçirdik. Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı çerçevesinde 18,1 milyar lira yatırım büyüklüğü olan 100 katma değeri yüksek projeyi destekledik. Kurduğumuz yeni 16 OSB ile toplam sayıyı 348'e yükselttik, ayrıca 6 yeni endüstri bölgesi ilan ettik. Yatırım tutarı 480 milyar lirayı bulan 11 bin 613 yatırım teşvik belgesi verirken, yatırım tutarı 101 milyar lira olan 10 proje bazlı destek kararı aldık."

Erdoğan, Türkiye'ye 10,3 milyar dolar doğrudan uluslararası yatırım çektiklerini, araştırma geliştirme çalışmalarında 8 binin üzerinde projeye 2,5 milyar lira kaynak aktardıklarını, kalkınma ajansları vasıtasıyla 1000'in üzerinde projeye 1,1 milyar lira; bölge kalkınma idareleri aracılığıyla da 633 projeye 1,5 milyar lira destek verdiklerinin altını çizdi.

Erdoğan, savunma sanayi alanındaki çalışmaların başlı başına bir program konusu olduğu için başka platformda anlatacaklarını ifade etti.

"Sınai mülkiyet portföyünü 2 milyon 400 bine yükselteceğiz"

Bu sene sanayide elektrikli araç altyapısını geliştirmeyi sürdüreceklerini, OSB sayısını 360'a yükselterek, 65 yeni OSB için de yer tahsisi yapacaklarını söyleyen Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Teknoloji Sicil Kanunu'nu çıkartarak yüksek teknoloji tasarımı ve üretimi yapan firmalarımızın çalışmalarına hukuki zemin kazandıracağız. KOSGEB desteklerini dijital ve enerji dönüşümü başta olmak üzere her alanda yaygınlaştıracağız. GAP, DAP, DOKAB ve KOB bölge kalkınma idarelerimizin desteklediği proje sayılarını arttıracağız. Ülkemizin tescilli sınai mülkiyet portföyünü 2 milyon 400 bine yükselteceğiz. Enerji, sağlık, toprak ve su verimliliği, savunma, havacılık ve uzay teknolojileri gibi alanlardaki bilimsel çalışmaları daha etkin şekilde destekleyeceğiz."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, geçen yıl çevre ve şehircilikte sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en büyük toplu konut hamlelerinden biri olan İlk Evim, İlk İş Yerim ve İlk Arsam kampanyasıyla 500 bin konut, 1 milyon altyapılı arsa, 50 bin iş yeri için harekete geçtiklerini anımsatarak, hazırlıkları tamamlanan yerlerde hemen ihale ve inşaat çalışmalarına başladıkları projede, şehit yakını ve gaziler, engelliler, emekliler ve gençlere özel kota ayırdıklarını söyledi.

Tarihe vefa, geçmişe saygı anlayışıyla 45 ilde 80 tarihi meydanı gün yüzüne çıkartacak faaliyetlere başladıklarını belirten Erdoğan, çeşitli illerde 27 bin afet konutu ve 20 bin sosyal konutu tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettiklerini; yeni Yusufeli ilçesini altyapısı ve üstyapısıyla tamamlayarak hizmete açtıklarını ifade etti. Sanayi alanlarını şehirlerin dışına çıkarma kapsamında 12 kentte 4 bine yakın iş yeri inşa ettiklerini, Ağrı'da 314 ahırı ve 4 veterinerlik binasını kapsayan hayvancılık bölgesi projesinin temelini attıklarını belirten Erdoğan, Elazığ ve İzmir'de depremden; Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta selden; Antalya ve Muğla'da da yangından etkilenen vatandaşlar için 45 bin konut, iş yeri, köy evi ve ahır inşasını bitirdiklerini kaydetti.

Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"BM Genel Kurulu'nun 30 Mart'ı Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan etmesine öncülük yaptık. Millet bahçesi sayımızı 468'e, korunan alan miktarımızı ülkemizin yüzde 12,5'una çıkardık. Doğal sit alanlarında 24 bin metrekare çevre düzenlemesi gerçekleştirdik. Ülkemizin çeşitli yerlerinde 2 milyon metrekare taşınmazı toplam tutarı 53 milyar lirayı bulan yatırımlar için tahsis ettik. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 1 milyar 634 milyon lirası kira yardımı, 1 milyar 59 milyar lirası kamulaştırma ödemesi, 5 milyar 269 milyon lirası proje uygulaması olmak üzere toplamda diğer başlıklarla 8,5 milyar liraya yakın harcamada bulunduk. Yine kentsel dönüşüm çalışmaları için 80 bine yakın bağımsız bölümü içeren 18 binin üzerinde riskli binanın yıkımını, 155 bine yakın bağımsız birimin de yapımını tamamladık.

"Ülke genelinde ekolojik koridor oluşturacağız"

Plastik poşet kullanımında sağladığımız azalma sayesinde 1 yılda 550 bin ton atığın oluşumunu engelleyerek 3,8 milyar lira tasarruf yaptık. Katı atık düzenleme depolama tesislerinin hizmet verdiği nüfusu 69,5 milyona çıkardık. İller Bankası vasıtasıyla 3,2 milyar lira proje bedeli olan 411 projeyi tamamladık. 2 bine yakın çevre projesine 1,8 milyar lira yatırım yaptık. Bu sene çevre ve şehircilikte depozito yönetim sistemini tüm illerimizde ve ilçelerimizde kuracağımız 7 bin noktayla faaliyete geçireceğiz. Millet bahçelerimizin büyüklüğünü 81 milyon metrekareye çıkaracak, korunan alanlarla birlikte ülke genelinde ekolojik koridor oluşturacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayder ve çevresindeki düzenlemeleri bitirerek bölgeyi herkesin beğeneceği yeni görünümüne kavuşturacaklarını söyledi.

Köydes projeleriyle kırsal alanlardaki yerleşimler için 3 milyar 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını, Türkiye Tapu Uygulaması'nı hayata geçirerek, kişiye ve mekana bağlı olmadan işlem yapılabilmesini temin edeceklerini aktardı. Belediye nüfusunun tamamını katı atık hizmetinin kapsamına alacaklarını, lisanslı ve lisanssız elektrik üretimi için güneş ve rüzgar santrali kurulacak hazine alanlarını kurumların ve yatırımlarının hizmetine sunacaklarını ifade eden Erdoğan, TOKİ'nin, yapımı süren 138 bin konut inşasını yeni ihalelerle daha da arttıracaklarını kaydetti.

Geçen yıl tarımda kırsal kalkınma yatırımlarına 1 milyar lira destek vererek üreticilerin 24 bin yeni makine ve ekipman alımını sağladıklarını; su ürünleri yetiştiriciliğinin üretiminin ve ihracatının geliştirilmesi konusunda bir dizi projeyi devreye aldıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hayvancılığın geliştirilmesi için sığır cinsi soy kütüğünden damızlık yetiştiriciliğinin desteklenmesine kadar pek çok çalışma gerçekleştirdik. Çayır ve mera alanlarını ıslah ederek hayvancılarımızın hizmetine sunmaya devam ettik. Hem vatandaşlarımızın ihtiyacını kesintisiz karşılamak hem de ihracatımızı desteklemek için yüksek taban fiyatları ve desteklemelerle üreticilerimizin yanında olduk. Çiftçi kayıt sistemi başvurularını elektronik devlete entegre ederek üreticilerimize önemli bir kolaylık sağladık. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının üçüncü etabı için hazırlıklara başladık. Kent tarımı modeliyle üretimi yaygınlaştırmak üzere jeotermal ısıtmalı seralar için tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri projesini güçlendirdik. Eko turizm alanları ve rotalarını çoğaltarak ve millet ormanlarını yaygınlaştırarak ülkemizin güzelliklerini insanlarımızla buluşturduk."

"Yeni bir destek projesi hazırladık"

Orman köylülerini destekleyerek yeni projeler devreye aldıklarını kaydeden Erdoğan, "Orman köylülerimize bir de müjde vermek istiyorum; bilindiği gibi orman köylerimizde yaşayan ve adeta ormanlarımızın gönüllü muhafızlığını yapan 7 milyon vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın gelirlerini arttırarak refah seviyesini yükseltmek ve hayata şartlarını iyileştirmek için yeni bir destek projesi hazırladık. Geçtiğimiz yıl 530 milyon lira olarak gerçekleşen, yüzde 20'si hibe, kalan kısmı faizsiz olarak verilen Orköy ödemeleri için bu yıl 1,2 milyar lira tahsis ettik. Orman köylerimizde yaşayan ve orman emvali üretim işlerinde çalışan yaklaşık 200 bin vatandaşımıza verilen birim fiyatlarını 2022 yılında yüzde 112 arttırmıştık. Şimdi de birim fiyatları yılın ilk 6 ayı için yüzde 50 arttırıyoruz. Böylece 2023 yılında orman köylülerimize 10 milyar 500 milyon lira ödeme yapabileceğiz. Hem Orköy ödemelerinin hem de yeni birim fiyatlarının orman köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye'nin en büyük, dünyanın 5'inci büyük barajı Yusufeli'nin inşasını tamamlayarak 558 megavat kurulu gücüyle yılda 1,9 milyar kilovatsaat elektrik üretimine başlamak üzere su tutmaya başladıklarını söyledi.

İklim değişikliği ve yanlış kullanım sebebiyle azalan yer altı sularını besleyecek tesislerinin inşasını sürdürdüklerini, aralarında Silvan projesinin de olduğu Türkiye'nin önemli sulama tüneli ve tesislerin inşasına devam edecek tedbirleri aldıklarını vurgulayan Erdoğan, kuraklığı izlemek, değerlendirmek ve alınacak tedbirleri belirlemek için ülke çapında yeni bir proje başlatacaklarını aktardı.

Türkiye'nin önemli bir gelir kaynağı haline dönüşen su ürünleri üretimini teşvik etmeye devam edeceklerini belirten Erdoğan, "Tarım ürünlerinde fiyat dengesini sağlamak için daha etkin mekanizmalar kuracağız. Biyolojik gübrelerin geliştirilmesini ve kullanılmasını yaygınlaştıracağız. Ülkemizin peynir envanterini çıkararak bu önemli değerimizin hak ettiği yere gelmesine destek sağlayacağız. Hayvancılığı teşvik ederek ve arzı çoğaltarak et fiyatlarını dengede tutacak projelere ağırlık vereceğiz. Tüketim yoğunluğu yüksek olan İstanbul gibi büyük şehirlerimiz başta, kent tarımını yaygınlaştırarak hem tasarruf hem gelir artışı sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement