Ticaret Bakanlığı: İsrail ile silah ticareti iddiaları gerçeği yansıtmıyor - Son Dakika
Ekonomi

Ticaret Bakanlığı: İsrail ile silah ticareti iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile silah ticareti yapıldığına ilişkin iddiaların yurt dışı kaynaklı internet siteleri tarafından manipülasyon amaçlı yapıldığını ve gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Bakanlık, TÜİK'in resmi verilerine dayandırılan haberlerin, Gümrük Tarife Cetveli'ndeki ifadelerin manipüle edilerek kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını belirtti.

26.03.2024 19:43  Güncelleme: 19:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ticaret Bakanlığı, "İsrail ile silah ticareti yapıldığına" ilişkin iddiaları yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yaptığını ve manipülasyon amaçlı yapılan bu haberlerin, gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı da İsrail ile iş birliği iddialarını yalanladı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin açıklamasında ise "İddiaya konu ihracat listesinde yer alan 93. fasıldaki ürünler, savaş silahları ve mühimmatı değil, spor ve av gibi kişisel amaçlı kullanılan, yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleridir. Yine ihracat listesindeki 36. fasılda yer alan, 'Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamülleri, kibritleri, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler' başlığı altında ihraç edilen ürünlerin, 'jel yakıt ve çakmak gazı' olduğu tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

TÜİK'İN VERİLERİ KAFA KARIŞTIRDI

Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde TÜİK'in resmi verileri baz alınarak Ocak 2024 itibarıyla Türkiye'den İsrail'e "Barut, patlayıcı maddeler, ateş alıcı maddeler, mühimmat, silah ve parçaları ihraç edilmeye devam edildiği ortaya çıktı" haberleri yayımlandı. Bu iddialar hakkında Milli Savunma Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'ndan peş peşe açıklamalar geldi.

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den 'İsrail ile silah ticareti yapıldığı' iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

TİCARET BAKANLIĞI: YİVSİZ AV TÜFEĞİ YEDEK PARÇASI VE AKSESUARLARI İLE BALIKÇILIK MALZEMELERİ İHRAÇ EDİLİYOR

Ticaret Bakanlığı, iddiaları yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yaptığını ve manipülasyon amaçlı yapılan bu haberlerin, gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Paylaşımda, haberlerin içeriğine yönelik incelemeler yapıldığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

"36. fasıl, Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında 'Jel yakıt ve çakmak gazı',

93. fasılda ise Silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında 'yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri (zıpkın vb)' ihraç edildiği anlaşılmıştır.

Böylece, Gümrük Tarife Cetveli'nin fasıl başlıklarında yer alan ifadeler manipüle edilerek kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yapmış olduğu bu haberler, manipülasyon amaçlı yapılmış olup gerçeği yansıtmamaktadır."

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den 'İsrail ile silah ticareti yapıldığı' iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

MSB'DEN İSRAİL İLE ASKERİ İŞ BİRLİĞİ İDDİALARINA YALANLAMA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İsrail ile askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayisi işbirliği dahil hiçbir faaliyetlerinin bulunmadığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'de ayrım gözetmeksizin hastane, okul, ibadethane, mülteci kampı ve sivilleri hedef alan şiddet eylemlerinin devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: " Filistin'in her zaman yanında olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Filistinlilere zarar verecek bir faaliyet icra etmesi veya bu yönde bir faaliyetin içinde olması mümkün değildir. Bu çerçevede, Milli Savunma Bakanlığının, İsrail ile askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayisi işbirliği dahil hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır."

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den 'İsrail ile silah ticareti yapıldığı' iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZİ'NİN AÇIKLAMASI

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise şu açıklamayı yaptı: Bazı basın yayın organlarında yer alan, "Türkiye'den İsrail'e barut, silah ve mühimmat ihracatı devam ediyor" iddiası doğru değildir.

Her zaman Filistin'in haklı davasının yanında yer alan Türkiye Cumhuriyeti'nin, Filistinlilere zarar verecek herhangi bir faaliyet içinde bulunması mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, İsrail ile askeri mühimmat ticareti, askeri eğitim ve tatbikat da dahil hiçbir faaliyette bulunmamaktadır.

"93. FASILDAKİ ÜRÜNLER SPOR VE AV AMAÇLI ÜRÜNLER, YİVSİZ AV TÜFEĞİ YEDEK PARÇA VE AKSESUARLARI İLE BALIKÇILIK MALZEMELERİDİR"

Bu çerçevede bazı sosyal medya paylaşımları ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda; İddiaya konu ihracat listesinde yer alan 93. fasıldaki ürünler, savaş silahları ve mühimmatı değil, spor ve av gibi kişisel amaçlı kullanılan, yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleridir.

TÜİK verilerine göre, ihracatı zaten çok düşük olan spor ve av amaçlı tüfeklerin ihracatı, 2023 yılı Mayıs ayından bu yana gerçekleşmemektedir.

"36. FASILDAKİ ÜRÜNLER JEL YAKIT VE ÇAKMAK GAZI"

Yine ihracat listesindeki 36. fasılda yer alan, "Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamülleri, kibritleri, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler" başlığı altında ihraç edilen ürünlerin, "jel yakıt ve çakmak gazı" olduğu tespit edilmiştir.

Gümrük Tarife Cetvelinin fasıl başlıklarında yer alan ve özel firmalar tarafından ihraç edilen ürünlerle ilgili kamuoyunun manipüle edilmeye çalışıldığı belirlenmiştir.

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den 'İsrail ile silah ticareti yapıldığı' iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar
Ticaret Bakanlığı: İsrail ile silah ticareti iddiaları gerçeği yansıtmıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ticaret Bakanlığı: İsrail ile silah ticareti iddiaları gerçeği yansıtmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Erol MARASLI: Kolayı var.resmen ticareti kes alkışlayalım.vatandaş olarak ikiyüzlülük istemiyoruz.bir yandan Filistin için boykot çagrısı yaparken bir yandan milyar dolarlık ticaret yapılması olmuyor 144 6 Yanıtla
  • Hakan Uzuner: Gerçeği yansıtmıyor derilerse, tamda hakikat odur. 140 10 Yanıtla
    Erdal Cekicoglu: Senin çapın yetmez anlamaya sürüngen 3 30
  • Beşiktaş 1903: Yaw he he 111 11 Yanıtla
  • Erkut Köse: Sanki yiyecek,içecek,tarımsal ürünler alınmıyor ve verilmiyor 76 1 Yanıtla
  • mustafa ekici: Ticaret devam ediyor. Ne gönderdikleri belli değil 65 3 Yanıtla
  • Osman Senel: Yani ticaret yapılıyor kabul etmişler vav 34 0 Yanıtla
  • Ugur Kaya: Hem İsrail'e terörist diycen hem ticaret yapcan demek ozaman ABD nin ypg ile yaptıgida ticaret insanlarla dalga geciyonuz doğru olun dürüst olun iki yüzlü olmayın. 0 0 Yanıtla

Advertisement