19 Mayıs Resmi ve Alternatif Törenlerle Kutlandı - Son Dakika
Güncel

19 Mayıs Resmi ve Alternatif Törenlerle Kutlandı

19 Mayıs Resmi ve Alternatif Törenlerle Kutlandı

DOĞAN HABER AJANSI - 19 MAYIS Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Ege Bölgesi'nin illerinde de resmi ve alternatif törenlerle kutlandı.

19.05.2012 16:26

19 MAYIS RESMİ VE ALTERNATİF TÖRENLERLE KUTLANDI

DOĞAN HABER AJANSI - 19 MAYIS Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Ege Bölgesi'nin illerinde de resmi ve alternatif törenlerle kutlandı.

Çanakkale'de törenlerin adresi Cumhuriyet Meydanı oldu. Resmi törende İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından Atatürk Anıtına Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün çelengi konuldu. Törene, Vali Vekili Bahir Altunkaya, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Muammer Uslu ile siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çelenk töreninin ardından düzenlenen Gençlik Yürüyüşü ile Demircioğu Caddesi, İnönü Caddesi ve Ziveriye Sokak güzergahı izlenerek kordon boyundaki Çağlar Kaynak basketbol sahasına ulaşıldı. Kutlamalar buradaki etkinliklerle devam etti.

Resmi törene katılan CHP'liler Cumhuriyet Meydanı'nda ayrı bir kutlama gerçekleştirdi. CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder'in yanı sıra 100 kadar partilinin yer aldığı grup Atatürk anıtına çelenk koydu. Milletvekili Serdar Soydan, 19 Mayıs kutlamalarındaki değişiklik nedeniyle hükümeti eleştirerek, "Onların niyeti bellidir. 19 Mayıs'ta temelleri atılan bu Cumhuriyeti yıkmak. Yerine Cumhuriyet'in 100'ncü yılında bir din devleti, bir İslam cumhuriyeti ya da bir şeriat devletini Türkiye'ye getirmektir. Hiç kimse unutmasın ki, CHP olduğu müddetçe Atatürk'e inanan, onu seven insanlar olduğu müddetçe hiç kimse Cumhuriyet'e el koyamayacaktır" dedi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da CHP olarak bu törenleri her yıl daha görkemli şekilde kutlamaya devam edeceklerini belirtti.

BALIKESİR SÖNÜK GEÇTİ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Balıkesir'de Gençlik Yürüyüşü ve Fen Lisesi'ndeki resmi törenle kutlandı. Bayram yeni uygulama nedeniyle geçen yıllara oranla sönük geçti.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün koordine ettiği Gençlik Yürüyüşü saat 08.30'da tren garı önünde başladı ve Atatürk Anıtı'nda son buldu. Yürüyüşe gençler ve sporcularla birlikte AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker ve bazı bürokratlar katıldı. MHP'li Belediye Başkanı İsmail Ok yardımcılarıyla birlikte gar alanına gelmesine karşın yürüyüşe katılmadı. CHP Balıkesir milletvekili Namık Havutça da yürüyüşe katılanları Atatürk Anıtı'nda karşılayıp, çelenk sunma törenine katıldı. CHP il ve merkez ilçe yöneticileri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Arslan'ın anıta çelenk sunması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından buradaki tören sona erdi. Anıta sadece BBP ve Hak ve Eşitlik Partisi'nin çelenk göndermesi de dikkat çekti.

Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Ziraat Bankası Fen Lisesi'ndeki resmi törene ise Vali Yılmaz Arslan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Erdal Öztürk, Belediye Başkanı İsmail Ok, 9'uncu Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kubilay Selçuk, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Arslan'ın konuşmasının ardından Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi okundu. Sağlık Meslek Lisesi halkoyunları ekibi gösteri yaptı, Güzel Sanatlar Lisesi Halk Müziği korosu konser verdi. Fen Lisesi'nde konuklar için ayrılan bir çok sandalyenin boş kalması dikkat çekti. 19 Mayıs nedeniyle Atatürk Stadı'nda atletizm yarışması, futbol şenliği, Kazdağlarında dağcılık yürüyüşü, Gençlik Merkezi'nde satranç turnuvası gerçekleştirildi.

Atatürkçü Düşünce Derneği, Balıkesir Çağdaş Eğitim Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim-İş Sendikası ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği'nin Yeşilli Meydanı'nda gerçekleştirdiği kutlamaya CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ile CHP il ve merkez ilçe yöneticileri de katıldı. Kutlamaya katılanlar "Yaşasın Atatürk", "Ulusal bayramlar eğlence değildir" pankartları açtı. 6 yaşındaki Furkan Emir Şen Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni ezbere okurken büyük alkış aldı. Kutlamaya katılanlar daha sonra "Sarı saçlım mavi gözlüm" türküsü eşliğinde Atatürk Anıtı'na yürüyerek "Türk Gençliği" yazılı çelengi koymak istedi. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, genelgeye göre anıta çelenk konulamayacağını savundu. Tartışmaların ardından STK'nın temsilcileri ve CHP Milletvekili Namık Havutça, çelengi anıta bıraktı. Kutlamaya katılanlar Atatürk Anıtı'nı karanfil yağmununa tuttu. Kutlama saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Gençlik Marşı ile sona erdi.

MANİSA'DA 45 METRELİK BAYRAK VE BİN KİŞİLİK YÜRÜYÜŞ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Manisa'da İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama etkinliği sabah erken saatinde 19 Mayıs Stadyumu'nun önünde başlayan Gençlik Yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Uçak'ın yanı sıra vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Yürüyüşte dikkati bu yıl ilk defa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve kentin il plakasını simgeleyen 45 metrelik Türk Bayrağı çekti. Halil Erdoğan Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve Atatürk Bulvarı üzerinden düzenlenen yürüyüş sırasında gençler 10'uncu Yıl Marşı'nı söyledi. Cumhuriyet Meydanı'nda sonlanan yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Törene Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Oran, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ile öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Ardından Cumhuriyet Meydanında bayram kutlama programı düzenlendi. Gençlik Yürüyüşüne katılmayan Vali Halil İbrahim Daşöz, MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Tugay komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın, Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, AK Parti Manisa Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel, Sakine Öz, daire müdürleri, sivil toplum örgütleri ve öğrenciler katıldı. Katılımcılar, Doğu Caddesi üzerinden Manolya Meydanı'na kadar yürüdü.

CHP Manisa Merkez İlçe Teşkilatı tarafından da '19 Mayısı'ma Dokunma' adı altında yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe ADD, Eğitim-İş, Manisa Barosu, Eczacılar Odası ve vatandaşlar olmak üzere yaklaşık bin kişi katıldı. Yürüyüşe CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel ile Sakine Öz de katılarak destek verdi. Manisa 19 Mayıs Stadyumu'nun önünden başlayan yürüyüş, Manolya Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürdü. Yürüyüş sırasında 'Faşizme Karşı Omuz Omuza', 'Manisa Uyuma Bayramı'na Sahip çık', 'Atatürk Gençliği Görev Başında' sloganları atıldı. AK Parti Manisa İl Teşkilatı'nın önünde beş dakikalığına duraklayan kortej, 'Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek' sloganları attı. Yürüyüşün ardından CHP Manisa İlçe Teşkilatı Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

MUĞLA'DA CHP ANITA ÇELENK KOYDU, BODRUM'DA ÇİNLİLER

Muğla'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Cumhuriyet Meydanında kutlandı. Muğla Valiliği ile Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğinde Cumhuriyet Meydanında düzenlenen kutlama etkinliklerinde çocuklar gönüllerince eğlendi. Buradaki etkinliğe Vali Fatih Şahin, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Fevzi Kurşun, Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhaneddin Hacıcaferoğlu ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Meydandaki eğlenceler sürerken CHP Muğla Milletvekilleri Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan, CHP'li Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, bir grup partiliyle birlikte kent merkezinde CHP ve Türk Bayrağıyla yürüyüş yaptı. Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk koyan CHP'li grup hiçbir engelle karşılaşmadı. Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Milletvekilleri Demir ve Aldan CHP çelengini Atatürk anıtına koydu. Kutlamaların panayır havasında geçtiğini belirten CHP Milletvekili Demir, "AKP'nin özellikle son aldığı kararla milli bayramlarımızı Türk toplumunun yüreğinden kaldırma silme gayreti içinde olduğunu görüyoruz. Bunu başaramayacaklar. AKP zihniyeti, milli bayramları ve Atatürk'ü unutturmak istiyor. 19 Mayıs 1919 milli mücadelenin başladığı tarihtir" dedi.

Bodrum İlçesi'nde şehir stadında yapılan kutlamalara Çin müziği eşliğinde yapılan akrabosi, jimnastik ve uzak doğu döğüş sporları damgasını vurdu. Programın yarısından fazla Çinli göstericilere ayrılırken liseli gençler Çinli gençleri izledi. Törene, Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, Belediye Başkan Vekili DP'li Hüseyin Yıldızhan, Kara Kuvvetleri Kamp Eğitim Merkezi Komutanı Albay Ahmet Şevki Ulugün, Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Keskin katıldı. Önceki yıllarda yaklaşık 5 bin kişinin izlediği bayrama ilginin çok az olması dikkat çekti. Kutlamalarda Çin müziği eşliğinde Bodrum otellerinde animasyon gösterilerine çıkan Çinli akrabosi ve jimnastik grubu ile Moğol sirk grubunun 40 dakikayı bulan gösterileri bazı izleyenlerin tepkilerine neden oldu. Çin müziği eşliğinde bıçaklı sopalı, kavgalı döğüşlü uzakdoğu sporu gösterilerini Bodrumlu gençler yere oturup izledi. Bodrum Halk Oyunları ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları ekiplerinin yöresel gösterileri ise dakikalarca alkış aldı.

MİLLETİN HAFIZASINDAN SİLEYEMECEKLER

19 Mayıs etkinlikleri kapsamında Aydın'da iki tören yapıldı. İlk tören, yeni yönetmeliğe göre Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Genelge uyarınca, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Zeynel Akın tarafından anıta çelenk konuldu. Yeni genelge uyarınca, Aydın Valiliği, Aydın Belediye Başkanlığı, Garnizon Komutanlığı ve diğer kurumlar anıta çelenk koymadı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Zeynel Akın, bazı kamu kurumlarının yöneticileri, izciler, sporcular ve gençlik gruplarının katıldığı tören, Zeynel Akın tarafından anıta çelenk konulmasının ardından sona erdi.

Aydın Valiliği tarafından izin verilmediği halde ikinci tören aynı yerde CHP, ADD ve İşçi Partililerin katılımıyla gerçekleşti. İstasyon Meydanı'nda toplanan partililer, yürüyerek Valilik önündeki alana geldi. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, alanda bulunan polislerin bayramını kutladı. Çelenklerin konulmasının ardından CHP Gençlik Kolları Aydın İl Başkanı Kemal Güneri ve İşçi Partisi Aydın İl Başkanı İsmail Altuntaş tarafından birer konuşma yapıldı. Daha sonra konuşan Milletvekili Bülent Tezcan, "19 Mayıs'ı Türk Milleti'nin hafızalarından silemeyecekler" diye konuştu.

DENİZLİ'DE YAĞMUR

Denizli'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları yeni yönetmelik, yağmur ve vatandaş katılımının az olması nedeniyle geçmiş yıllara oranla sönük geçti. Demokrasi Platformu alternatif kutlama programı düzenledi.

Kutlamaları sabah saat 09.00'da Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Çelenk sunma programına Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan, 11. Piyade Tugay Komutanlığı yetkilileri yeni kutlama yönetmeliği gereği katılmadı. Çelenk sunma törenine Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu, Vali Yardımcısı Alp Arslan Argun, bazı daire müdürleri, bazı siyasi partilerin il başkanları, Demokrasi Platformu'na üye dernek ve sendikaların başkanları, antrenörler, spor kulüpleri temsilcileri, sporcular katıldı. Valilik, belediye, Tugay Komutanlığı ve resmi dairelerin ve Ak Parti'nin çelengi bulunmazken, yeni yönetmelik gereği Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu Atatürk Anıtı'na iki sporcuyla birlikte çelenk sundu. Siyasi partiler ve dernekler ise çelenklerini daha önceden alana bıraktı. Çelenk sunma töreni saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunup, bayrağın göndere çekilmesiyle sona erdi. Denizli Belediyesi, caddeden geçenlere Türk Bayrağı ve karanfil dağıttı. Çınar Meydanı'nda kutlamalara, Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Fuat Güney, Ak Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Ak Parti İl Başkanı Avni Örki, MHP İl Başkanı Zafer Kaplan daire müdürleri, dernek ve kurumların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Buradaki etkinlikleri yaklaşık 500 vatandaş izlerken Kurtuluş mücadelesi Oratoryosu seslendirilirken başlayan yağmur, törene katılanların zor anlar yaşamasına neden oldu. Törende görevli sporcular, yağmurdan ellerindeki pankartlarla korunmaya çalışti. Yağmura rağmen öğrenciler oratoryoyu ıslanarak sonuna kadar seslendirdi. Kısa süreli yağmurun kesilmesiyle törenler tamamlandı.

Aralarında CHP, Denizli Barosu, DSP, İşçi Partisi'nin de bulunduğu 25 siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Demokrasi Platformu'nun düzenlediği alternatif 19 Mayıs kutlaması ise dün akşam Açık Hava Tiyatrosu'nda yapıldı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı kutlamada platform adına Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan konuştu, sanatçı Faruk Demir konser verdi. Platform yarın saat 15.00'de Çınar Meydanı'ndan Bayramyeri Meydanı'na kadar Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü düzenleyecek.

UŞAK'TA YAĞMUR TÖRENİ İKİYE BÖLDÜ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nın 93. Yıldönümü Uşak'ta yağmurdan etkilendi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çelenginin konulmasının ardından, kutlamalara anıt önünde devam edildi. Törene katılanlara karanfillerin dağıtıldığı törende, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen şiir, kompozisyon, resim dallarında ve yılın sporcularına Vali Özdemir Çakacak tarafından çeşitli ödüller verildi. Gençlik adına konuşma, şiirlerin okunması, Türk Gençliği'nin andının söylenmesi ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin söylenmesinin ardından gösterilere geçildi. Halk oyunları gösterisinin ardından bastıran yağmur, kutlamaları yarıda bıraktı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlama töreninin gösteri bölümü Atatürk Spor Salonu'na taşındı. Koronun ardından sahne alan öğrenciler çeşitli Türk müziklerinden oluşan müzik eşliğinde gösterilerini gerçekleştirdi.

CHP İl Yönetimi ise farklı bir etkinlik düzenledi. Parti binasını önünde ellerinde Türk Bayrakları ile toplanan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, CHP İl Başkanı Bülent Horasan, Merkez İlçe Başkanı Filiz Bilen ve çok sayıda partili, "19 Mayıs kutlamaları engellenemez" sloganları ile Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Anıta çelenk bırakan partililer adına milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, bir konuşma yaptı. 19 Mayıs'ın Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlığın dilenmekle kazanılmayacağını dünyaya haykırdığı gün olduğunu belirten Yılmaz, "19 Mayıs aynı zamanda Türk istiklal ve bağımsızlığın dayanağı olan Türk gençliğinin, kendi bayramını kutlamaktan mahrum edilmeye, ulusal bilincin yok edilmeye, özgür düşüncenin teminatı olan laikliğin gerçek anlamından koparılarak unutturulmaya çalışılmasına karşı çıkışın günüdür. Halkımızı, bayramlarda ve milli günlerimizde kutlama yapma hakkından mahrum etmek isteyen AKP iktidarı, koyduğu yasaklarla ve baskılarla bu ülkenin coşkusunu ve umutlarını elinden alma arayışında sınır tanımamaktadır. Ancak bu ülkenin kurucu partisi ve itici gücü olan Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler AKP diktatörlüğünün yasaklarını tanımıyoruz" dedi.

DHA(İÖ/AAA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 19 Mayıs Resmi ve Alternatif Törenlerle Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement