Dha Yurt Bülteni-10 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-10

Dha Yurt Bülteni-10

(YENİDEN)ANADOLU YILDIZI-2017 TATBİKATI BAŞLADI1)TATBİKAT SIRASINDA KAÇAKLAR YAKALANDIANADOLU Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, Ege Denizi'nin uluslararası sularında başladı.

03.05.2017 16:49

(YENİDEN)

ANADOLU YILDIZI-2017 TATBİKATI BAŞLADI

1)TATBİKAT SIRASINDA KAÇAKLAR YAKALANDI

ANADOLU Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, Ege Denizi'nin uluslararası sularında başladı. Ege Ordu Komutanlığı'nın koordinesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın, Sakız ve Midilli adalarının arasında kalan bölümünde gerçekleştirdiği tatbikata, Yunanistan'ın tepkisi üzerine, AB üyesi 4 ülkeden 7 gözlemci katılmaktan vazgeçti. Tatbikatın yapıldığı anlarda, Çeşme ilçesinde ise lastik botla denize açılan, 3'ü bebek toplam 30 kaçak göçmen de yakalandı. Ege Ordu Komutanlığı koordinesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından uydu yardımlı arama kurtarma sistemi kullanılarak icra edilen Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Bülent Olcay'ın da katılımıyla başladı. Anadolu Yıldızı-2017'nin ilk aşamasında, planlanan senaryo gereği, Ege Denizi'nin uluslararası suları ve hava sahasında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nde batmakta ve yanmakta olan bir ticari geminin yardım talep etmesi üzerine ekipler harekete geçti.Yunanistan'ın Sakız ve Midilli adalarının arasında kalan bölümde yanan ve batan ticari geminin yardım çağrısı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ve Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne bildirildi. Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin başlattığı harekatta, senaryo gereği imkanların yetersiz olması nedeniyle TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden yardım talebinde bulunuldu. Talep üzerine, TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından; kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıkları arama kurtarma koordinasyon merkezlerine müşterek arama kurtarma harekatı başlatma emri verildi.

GÖREV BAŞARIYLA TAMAMLANDI

İzmir Körfezi'ne 53 deniz mili mesafede olan bölgeye Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan da 2 arama kurtarma gemisi ile 6 Sahil Güvenlik botu ve 2 arama kurtarma uçağı sevk edildi. Nefes kesen tatbikatta, kazazedeleri temsilen denize bırakılan görevliler ile cansız mankenler, olay yerine intikal eden unsurlar tarafından kurtarıldı. Senaryo gereği yanan ticari gemi ise Sahil Güvenlik gemilerinin müdahalesiyle söndürüldü.

YUNANİSTAN'DAN GÖZLEMCİLERE KATILMAMA ÇAĞRISI

Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Yıldızı Arama Kurtarma Tatbikatına gözlemci olarak katılan Yunanistan'ın, hiçbir silah kullanılmadan arama kurtarma amacıyla gerçekleştirilen tatbikata tepki gösterdiği belirtildi. Askeri kaynaklar, Yunanistan'ın, tatbikatı izlemek isteyen davetli ülkelerin askeri ateşelerini arayarak, tatbikata katılmamalarını istediğini ifade etti. Yunan tarafının bu tepkisi üzerine Avrupa Birliği (AB) üyesi 4 ülkeden 7 gözlemcinin tatbikata katılmaktan vazgeçtiği anlaşıldı. Daha önce 16 ülkeden 27 yabancı gözlemcinin katılacağı açıklanan tatbikata,12 ülkeden 20 yabancı gözlemci katıldı. Yerli ve yabancı gözlemciler ile basın mensuplarının TCSG Güven gemisinden takip ettiği tatbikatın ilk safhası, katılan unsurların tören geçişiyle son buldu.

TATBİKAT SIRASINDA KAÇAKLAR YAKALANDI

Öte yandan, Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı'nın yapıldığı anlarda, Çeşme'de görevde bulunan bir Sahil Güvenlik botu, Pırlanta Plajı'ndan lastik bot içinde çok sayıda kaçak göçmenin denize açıldığını belirledi. Yunanistan'ın Sakız Adası'na gittiği belirlenen lastik bottaki, 3'ü bebek toplam 30 kaçak göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalanarak, olası bir facianın önüne geçildi.

İKİCİ AŞAMA YARIN KARADA YAPILACAK

Tatbikatın ikinci aşaması 4 Mayıs Perşembe günü İzmir'in Menemen ilçesindeki Dumanlı Dağı'nda gerçekleştirilecek. Anadolu Yıldızı-2017'nin kara safhasında, bu kez kaybolan dağcılar için harekete geçilecek. Jandarma Genel Komutanlığı 'Acil Konum Belirleme Sistemi'nin fiilen deneneceği operasyonda, jandarma ekipleri tarafından arama-kurtarma harekatı başlatılacak. Senaryoya göre, karadan aramanın yeterli olmaması nedeniyle durum Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ni temsilen TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden yardım talebinde bulunulacak. Yardım talebi üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi görevlendirilecek, müşterek arama kurtarma harekatı başlatılacak. Tatbikatın bu safhasına; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan da Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) dağcılık timi ile 1 arama kurtarma helikopteri katılacak.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Tatbikatın icrası

Denizde yardım bekleyen kazazede rolündeki görevliler ve cansız mankenler

Uçakla yer tespiti ve bot atılması

Helikopterlerden bot atılması

Kurtarma çalışması

Sahil güvenlik botları ile kurtarma

Yanmakta ve batmakta olan geminin söndürülmesi

Genel ve detay görüntüler

-Kaçakların  botta görüntüsü

-Detaylar

-Kaçakların sahil güvenlik botundan fotoları

Haber: Timur TARLIĞ - Kamera: Yasin TİNBEK/ İZMİR,

================================================

2)BAKAN SOYLU'NUN BEBEK SEVGİSİ

AFYONKARAHİSAR'da Belediye Başkan Vekilleri 4'üncü Değerlendirme Toplantısı'na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, toplantı sonrası otelde kalan bir vatandaşın Alp adlı bebeğini sevdi, elini öptü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar'a geldi. Bakan Soylu, NG Afyon Termal Otel'de gerçekleştirilen Belediye Başkan Vekilleri 4'üncü Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Bakan Soylu'yu toplantı için geldiği otelde Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri karşıladı.

Yaklaşık 3 saat otelde kalan Bakan Soylu, toplantıdan ayrılırken otelde konaklayanlarla sohbet etti. Bakan Soylu, Erkan İsa Erat adlı vatandaşın bebeği 'Alp' ile de yakından ilgilendi. Alp bebeğin elleri ve ayaklarını öpen Bakan Soylu, babasıyla sohbet etti. Bakan Soylu, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından İkbal Termal Otel'de düzenlenen bir başka toplantıya katılmak üzere otelden ayrıldı.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

Bakan Süleyman Soylu'nun otelden çıkışı

Bakan Soylu'nun çocuğu öpmesi ve ilgilenmesi

Bakan Soylu'nun gidişi

42.5 MB/// 00.54"

HABER- KAMERA: Sait KARADUMAN/AFYONKARAHİSAR,

==============================================

3)BATMAN TÜPRAŞ'TA İŞÇİ EYLEMİ

BATMAN TÜPRAŞ Rafinerisi'nde Petrol İş Sendikası'nın eylem kararı alması üzerine işçiler bir günlük işi bırakma eylemine gitti. Gündüz vardiyesinde çalışan işçilerin, 8 saat boyunca iş bıraktığını belirten Petrol İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, "Yıllardır elde ettiğimiz hakları elmiziden almak isteyen bir zihniyet var" dedi.

Batman'da TÜPRAŞ Rafinerisi'nde çalışan işçiler, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sabah saat 08.00'da gece vardiyesinden işi devralması gereken gündüz vardiyesi çalışanları, Petrol İş Sendikası'nın kararı üzerine bir günlük iş bıraktı.

Petrol İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, gündüz vardiyesinde yeralan işçilerin, saat 08.00'dan itibaren işbaşı yapmadığını belirterek, "Gündüz vardiyesinde ve dolumda çalışan işçi arkadaşlarımız sabah 08.00 itibariyle iş başı yapmadı. İşçiler 8 saatlik çalışmayacak. Ancak gece vardiye içerde çalışmalarına devam edecek. Yalnız gündüz vardiyesine gidecek arkadaşlarımız vardiye değişikliği yapmadı. Bunlar hepsi uyarı eylemleridir. Bu uyarı eylemlerle Koç Ailesi veya TÜPRAŞ yöneticileri geri adım atmasalar, daha sert eylemler başlatacağız. Grev yasağı olan bir iş kolundayız diye işveren her istediği tutumu ortaya koyamaz. Buna sala izin vermeyeceğiz. Yıllardır elde ettiğimiz hakkarı elmiziden almak isteyen bir zihniyet var. Bu kazanımlarımızı asla elimizden almasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

TÜPRAŞ'tan görüntü

Sendika Başkanı Şehmus Kaygusuz'un konuşması

Toplanan işçiler

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN, -

================================================

4)KAYSERİ'DE İKİ CEPHANELİK GİBİ EV

KAYSERİ'de polisin iki ayrı evde yaptığı aramada, 4 ruhsatsız av tüfeği, çeşitli markalarda 25 tabanca iskeleti, çok sayıda tabanca namlusu, şarjörler, kılıçlar ve bıçaklar ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri, uzun süreli yaptıkları takip ve izleme sonucu belirledikleri iki ayrı daireye operasyon düzenledi. E.E. ve Y.K'nin evlerinde yapılan aramalarda, 4 ruhsatsız av tüfeği, 25 tabanca iskeleti, çok sayıda tabanca namlusu, şarjörler, kılıçlar ve bıçaklar bulundu. Gözaltına alınan iki kişiden Y.K.'nin 5 ayrı suçtan araması olduğu belirlendi. İki kişinin polisteki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

ZANLILAR ADLİYEDE

Kayseri'de polis ekiplerinin iki ayrı evde 4 ruhsatsız av tüfeği, çeşitli markalarda 25 tabanca iskeleti, çok sayıda tabanca namlusu, şarjörler, kılıçlar ve bıçaklar ele geçirerek gözaltına aldığı E.E ve Y.K Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerin ardından sağlık kontrolü için Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tabipliği'ne getirildi. Zanlılar sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevkedildi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Zanlıların Adli Tabiplikten çıkışı

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ DHA)

DV 1 DOSYA, 54 saniye/ 29 MB

==================================================

5)KADİR TOPBAŞ, SAMSUN'DA ŞOFÖR KOLTUĞUNA GEÇTİ

SAMSUN'a gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vali İbrahim Şahin'i ziyaret etti. Başkan Topbaş, Valiliğe makam aracını kendisini kullanarak geldi. Ziyaret sonunda Vali Şahin, Başkan Topbaş'ı araca kadar uğurladı. Şoför koltuğuna oturan Topbaş, aracı kendi kullanarak ayrıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın davetlisi olarak Samsun'a geldi. Topbaş, Samsun ziyareti kapsamında Vali İbrahim Şahin'i ziyaret etti. Vali Şahin, Başkan Topbaş'ı Valilik binası önünde karşıladı. Gelen makam aracından Topbaş'ın arka koltuktaki makamından inmesini bekleyen Vali Şahin, araç durmasına rağmen inen olmayınca kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Ardından Başkan Topbaş'ı şoför koltuğunda gören Vali Şahin, diğer tarafa geçerek karşıladı. Başkan Topbaş daha sonra Valilik binasına geçerek Şeref Defterini imzaladı. Sonrasında Vali Şahin ile makamında görüştü. Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Kadir Topbaş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın daveti üzerine kente geldiğini söyleyerek Samsun'da çok ciddi bir değişim ve dönüşüm olduğunu bir mimar olarak, çevreci olarak Başkan Yılmaz'ı kutladığını belirtti.

Bir basın mensubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'ye dönmesi ile ilgili sorusu üzerine Başkan Topbaş, "Sayın Cumhurbaşkanımız partimizin kurucu genel başkanı ve 'Sevdam, aşkım' dediği partisi ile tekrar buluşması bizi parti mensupları olarak mutlu etti. Özellikle şahsen ben de 40 yılı aşkındır sayın cumhurbaşkanımız ile siyasetteyim. Kendisinin o iradesi, azmi, gayreti, cesareti Türkiye'yi şu anda bulunduğu noktaya getirdi ve daha ileri taşıyacaktır buna inanıyorum. ve hele halkımızın da olur verdiği cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile Türkiye çok daha farklı noktaya taşınacak ve partili cumhurbaşkanlığının ilk adımı atıldı. Bu da çok önemli. Sadece usuleten olan bir şeyin gerçekten fiili olarak devreye girmesi de ve sorumluluğu da üstlenmesi açısından önemli. Kendisinin zaten gayretini ve başarısını biliyoruz. İnanıyorum ki partimiz de bu vesile ile çok daha yeni çalışma süreçleri girecek. Çünkü sayın cumhurbaşkanımız geçmişte il başkanlık dönemleri olsun gençlik kolları başkanlık dönemleri olsun, bulunduğu her kademede  yeni stratejiler ve yeni çalışma metotları ortaya koyabilen bir vizyona sahip kendisi. İnanıyorum ki bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin geleceğe taşınması konusunda ve siyasette yeni ufuklar açılması konusunda önemli izler bırakacaklar adımlar atacaklardır. Buluşmadan dolayı ben kendilerine teşekkür ediyorum hayırlı olsun diyorum" dedi.

Başkan Topbaş bir basın mensubunun makam aracını kendisinin kullanmasını sorması üzerine ise "Araç kullanmayı seviyorum, bir kere onu söyleyeyim. Bir de meşguliyet değiştirdiğiniz zaman dinlenebiliyorsunuz, bunlar bir farklı adım öyle görmekteyim. Kentin trafiğini bizzat yaşamak istedim. Başkanımız da müsaade ettiler, lütfettiler direksiyona geçtik beraberce hem sohbet ettik hem de kentin çevresini rahatlıkla görebildik. Arkada olduğunuz zaman bu kadar iyi göremiyorsunuz, önde olunca hem de kente dokunmuş oluyorsunuz, yaşamış oluyorsunuz" diye konuştu.

Ziyaret sonunda Vali Şahin ve Başkan Topbaş birbirlerine karşılıklı hediyeler takdim etti.  Vali Şahin, Topbaş'ı makam aracına kadar uğurladı. Başkan Topbaş, Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan aracın şoför koltuğuna oturdu, diğer ön koltuğa ise Belediye Başkanı Yılmaz oturdu. Kendisini takip eden basın mensuplarına el sallayan Başkan Topbaş, daha sonra aracı sürüp ayrıldı.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Vali İbrahim Şahin'in makam aracını beklemesi

-Aracın şoför koltuğundan Başkan Kadir Topbaş'ın inişi

-Ziyaretten detaylar

-Başkan Kadir Topbaş'ın açıklamaları

-Başkan Kadir Topbaş'ın aracın şoför koltuğuna binip gidişi

-Detaylar

(SÜRE: 6.24 Dk) (BOYUT: 204.53 MB)

Haber-Kamera: Yaprak KOÇER/SAMSUN, -

===========================================================

6)HARRAN'DA 900 YILLIK KALINTILARDA KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

ŞANLIURFA'nın Harran İlçesi'nde, Abbasiler dönemine ait 900 yıllık hamam, şadırvan ve ticarethane kalıntılarının bulunduğu alanda kazı çalışması başlatıldı.Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Harran Üniversitesi tarafından Harran İlçesi'nde arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı. 900 yıl önce Abbasiler döneminde yapıldığı tahmin edilen hamama bağlı şadırvan ve ticarethane kalıntılarının bulunduğu alanı gezen Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, ilk kazmayı vurup kazı çalışmalarını başlattı. Milattan önce 6 binli yıllarda Moğollar'ın saldırısına kadar, kesintisiz yerleşim yeri olma özelliğine sahip olan ve bir dönem Asur ve Emeviler'e başkentlik yapan Harran ören yerindeki kazı alanında incelemelerde bulunan Vali Tuna, kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal'dan bilgi aldı. Abbasiler dönemine ait medresesinin bulunduğu alanın restorasyon yapılarak insanların bayramlarda namaz kılması için proje çalışmalarının başladığını ve bu proje için 9 milyon liraya yakın kaynak ayrıldığını ifade eden Vali Tuna, "İş artışlarıyla beraber 8-9 milyon liralık bir işi önümüzdeki dönemde ihalesi yapılacak ve cami restorasyonuna devam edilecektir. Hem kazı hem de restorasyon çalışmalarının planlandığı gibi hızlı bir şekilde yapılması ve önümüzdeki sene burada hedeflediğimiz ortama Şanlıurfa'nın turizminde önemli bir yer tutacak olan Harran'ı marka değeri artıracak bir seviye gelmesini hedefliyoruz" dedi.

Harran'da yapılan kazı çalışmalarında önemli bulgulara rastladıklarını ve Abbasiler döneminde kalan 4 okuldan birinin ortaya çıkarılmasını amaçladıklarını belirten kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise, 100'e yakın ekiple kazı çalışmalarını disiplinli bir şekilde yürüttüklerini söyledi.

Görüntü Dökümü

------------------------------------

Harran'daki kazı alanı

İşçilerin kazı alanında çalışması

Vali Tuna'nın kazı alanına gelmesi

Valinin kazı alanını gezmesi

Valinin kazı başkanından bilgi alması

Vali Tuna'nın konuşması

Kazı Başkanı Mehmet Önal'ın konuşması

Genel ve detay görüntüler

( Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

=============================================

7)EREĞLİ'DE 2 OTOMOBİL SULAMA KANALINA UÇTU

KONYA'nın Ereğli İlçesi'nde aynı saatlerde iki farklı noktada kontrolden çıkan iki otomobil, sulama kanalına uçtu. Şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

İlk kaza dün saat 22.30 sıralarında ilçe merkezinde Polis Meslek Yüksekokulu yakınında meydana geldi. Rasim Erdem yönetimindeki  38 EV 245 plakalı otomobil, kontrolden çıkıp yolun kenarındaki İvriz Sol Sahil Sulama Birliği'ne  ait sulama kanalına uçtu. Kazadan yara almayan ve araç içinden kendi imkanlarıyla kurtulan sürücü Rasim Erdem,  iddiaya göre  polis ve itfaiye ekiplerine haber verip, aracın başından ayrıldı. Olay yerine gelen itfaiye ve polis ekipleri, sürücünün aracın yanından ayrıldığından habersiz olunca, araç içinde ve sulama kanalında uzun süre sürücüyü aradı. Bir süre sonra kaza yerine gelen Rasim Erdem, kendisinin araç sürücüsü olduğunu polis haber verdikten sonra kaza yerinden uzaklaştığını söyledi. Sulama kanalındaki araç ise İvriz Barajı'nın kanala akan kapakları kapatılıp vinç yardımıyla çıkartıldı.

İkinci kaza ise aynı saatlerde ilk kaza yerinin yaklaşık 10 kilometre ilerisindeki Yazlık Mevkii'nde meydana geldi. Yusuf Sütçü'nün kullandığı 42 END 33 plakalı otomobil, kontrolden çıkıp sulama kanalına uçtu. Şans eseri kazadan yara almadan ve kendi imkanlarıyla araç içinden çıkan Sütçü, polis ve itfaiye ekiplerine haber verdi. Araç  vinç yardımıyla sulama kanalından çıkartıldı.

Görüntü Dökümü

----------------------

Her iki kaza yerinden ve araçlardan detay

Sulama kanalından ve itfaiye ekiplerinin çalışmasından detay

Genel ve detay

Haber- kamera: Atilla ATMACA EREĞLİ KONYA DHA))

==========================================

8)SİNOP'TA 'BİSİKLET YASAĞI' İDDİASINA BAŞKANDAN TEPKİ

SİNOP'ta yazın bisiklet kiralanmasının yasaklandığı şeklindeki haberlere CHP'li Belediye Başkanı Baki Ergül tepki gösterdi. Başkan Ergül, bu kararın sadece sahil yolundaki kaldırım üzerinde uygulanacağını ifade ederek, "Şehrin tamamında böyle bir yasak söz konusu değil" dedi.

Sinop Belediyesi Zabıta Müdürü Serdar Çolak imzasıyla, kent merkezindeki bisiklet kiralayan işyerlerine bir yazı gönderildi. Gönderilen yazıda, "Özellikle bahar ve yaz mevsimlerindeki nüfus artışı ve yoğun günübirlik ziyaretçiler nedeniyle ilimizde başta yaya trafiği olmak üzere araç kullanıcı ve bisiklet kulanıcı sayısında da artış yaşanrmaktadır. İnsan yoğunluğunun arttığı bu mevsimlerde aynı yolları yayalar, bisikletliler ve araçlar paylaşmaktadır. Mevcut karayolunda bisiklet yolu bulunmaması, bununla birlikte bilgisiz ve kuralsız kullanımında etkisiyle özellikle yaz aylarında ciddi kazaları da beraberinde getiren bu durum, doğal olarak yakınmalara ve şikayetlere yol açmaktadır. Ayrıca ilimizde bisiklet park alanlarının bulunmaması nedeniyle park sorunları yaşanmaktadır. Yukarıda bahsi geçen hususlar doğrultusunda Sinop ilinde havaların ısınması nedeniyle araç ve yaya trafiğinin artacağından dolayı meydana gelebilecek sorunların önüne geçilebilmesi, ilimizin huzur ve güvenliğinin temini amacıyla belediyemizce tedbirlerin alınmasına ihtiyaç olduğu değerlendirilmiş olup, bu nedenle işletmekte olduğunuz işyerinde ticari amaçla kiraya vermiş olduğunuz bisikletlerin 01.06.2017 tarihi itibariyle kiraya verilmemesini aksi bir durum halinde hakkınızda yasal işlem yapılacağını bilgilerinize rica ederim" ifadeleri yer aldı.

Bununla ilgili yerel bazı haber sitelerinde 'Mutlu şehirde mutsuz eden karar' başlığı ile verilen haberlere Sinop'un CHP'li Belediye Başkanı Baki Ergül tepki gösterdi.

Zabıta Müdürü Serdar Çolak imzasıyla yapılan bildirinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini söyleyen Başkan Ergül, "Biz bisiklet kullanımını yasaklamadık. Biz sosyal projelerle bisiklet kullanmayı özendiren Türkiye'nin örnek gösterdiği belediyelerinden biriyiz. Bir plastik şişe getirene bisiklet veren bir belediyeyiz. Nüfusumuz kışın 50 bin, yazın 250 bin oluyor. Haliyle de sıkıntılar yaşanıyor. Bizim burada bir sahil yolumuz var. İnsanların yoğun olarak kullandığı ve yürüyüş yaptığı bir yer. Biz buradaki kaldırım üzerinde bisiklet sürmeyi yasakladık. Şehrin tümüne uygulanacak bir yasak söz konusu değil. Kaldırımda bisiklet sürmek uygun mu? Bisikleti yasaklamak mümkün mü? Böyle bir şey söz konusu değil. Sadece bir bölgede. Onun da nedeni, yazın insanların yoğun olarak kullandığı, yaya olarak yürüyüş yaptığı bir bölge. Bir takım sıkıntların yaşanmaması için böyle bir karar alındı. Şehrin diğer bölgeleri için böyle bir yasak yok" dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Başkan Baki Ergül'ün konuşması

-Bisikletli detaylar

(SÜRE: 5.22 Dk) (BOYUT: 612 MB)

Haber-Kamera: İbrahim ASLAN/SİNOP,

=======================================================

9)ARAPLARA YATIRIM ÇAĞRISI

AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde, Türk- Arap işadamlarının katılımıyla gıda ve teknoloji fuarları açıldı. Açılışlara katılan Gıda Tarım Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Araplara Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırdı.

Kuşadası'ndaki Efes Kongre Merkezi'nde '4.Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı-2', 'Türk Arap Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı' ve '1'inci Türk-Arap Otel, Kafe, Pastane Ekipmanları, Ağırlama, Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı İşbirliği Organizasyonu' açılışı yapıldı. Gıda Tarım Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş de açılışa katıldı. Arap ülkelerinin vatandaşlarına seslenen ve Türkiye'ye yatırım çağrısı yapan Daniş, "Biz Türkiye olarak Arap işadamlarına 'gelin beraber kazanalım' diyoruz. Gerek Türkiye'de gerek sizin ülkelerinizde birlikte üretelim. Sizin ürettiklerinizi ihracat yoluyla ulaştığımız 192 ülkeye ulaştıralım. Türkiye'nin hem gıda, hem gıda endüstrisi  hem de mekanizasyon teknolojilerinde önemli bir potansiyeli var. Bu yatırım ortamında beraber hareket edelim, beraber yatırım yapalım beraber kazanalım. Yani biz Arap iş ortaklarımıza, iş adamlarına kardeşlerimize yol gösterme peşinde değiliz. Yol arkadaşlığı taahhüdü ve vaadinde bulunuyoruz. Gelin beraber üretelim beraber kazanalım. Türkiye 57  ülkeye merkezlik yapan, dünya ticaretinin yüzde 60'nın döndüğü bir coğrafyadadır. Bu potansiyelimizi kardeşlerimizle birlikte değerlendirelim diyoruz. Orta Doğuya baktığımızda toplam ithalatı 773 milyar doları bulmaktadır. Niye Türk ve Arap işadamları bundan daha fazla pay almasın" diye konuştu.

"BİRLİKTE ARAZİ KİRALAYALIM"

Bugün dünyanın birçok ülkesinde Arap ülkelerinin, Arap işadamlarının arazi yatırımları, kiralamaları yaptığını hatırlatan Daniş, "Türkiye olarak Sudan ve daha bir çok ülkede toprak kiralama çalışmalarımız devam ediyor. Biz bunların hepsini kendi başımıza yapacağız iddiasında değiliz. Gelin dünyanın başka ülkelerinde de beraberce ortak topraklar kiralayalım ve beraber tarım yapalım. Türkiye'nin tarımdaki teknik ve potansiyelini  bu alanda da birlikte değerlendirebiliriz" dedi.

Gıda ve gıda güvenliğinin önemine dikkat çeken Daniş, "Bugün dünya siyasetini enerji politikalarının belirlediğini söyleyebiliriz. Ama gelecekte dünya siyasetini gıda ya ulaşılabilirlik ve gıda güvenliği belirleyecektir. Suya ulaşılabilirlik ve güvenli su belirleyecektir. Yani insanın en temel ihtiyacı gıdaya ulaşım dünyanın siyasetini belirleyecek, gıda üretimi ülkelerin bir numaralı stratejik önceliği olacaktır. Onun için vakit kaybetmeden ortak stratejilerimizi daha hızlı geliştirmemiz gerekir. Yapılan araştırmalara göre 2030 yılına kadar 700 milyon insan kuraklık nedeniyle yaşadığı yeri terk edecek. 2050 yılında dünya nüfusunun 9.5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu kadar nüfusu beslemek için tarımsal üretimin en az yüzde 60 oranında artırılması gerekiyor" dedi.

ARAP KONUKLAR, TÜRK YATIRIMCILARI ÜLKELERİNE DAVET ETTİ

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Amman Sanayi Odası Başkanı  Ziyad Al Humsi, Türkiye'nin çok önemli bir konumda olduğuna dikkat çekerek, iki ülke insanları arasında ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Al Humsi, "Türk firmaları ülkemizde 2 milyar 500 milyon dolarlık iş hacminde yatırım  yapıyor. Fırsatları heba etmememiz gerekiyor. Türk yatırımcıları ülkemize davet ediyorum Saglık, Bilgisayar teknolojileri, yenilenebilir enerji ve tarım konusunda yatırımlara açığız" dedi. Sudan Cumhuriyeti El-Cazira Vilayeti valisi Mohammed Taher Mohammed Aıla da ülkesindeki 200 milyon hektar tarım arazisinin yatırımcı beklediğini belirterek, "Hayvancılık ve tarım alanında büyümeyi arzu ediyoruz. Türk yatırımcılardan tarım ve hayvancılık, nakliyat, soğutma teknolojileri alanında yatırımlar bekliyoruz. Ben daveti yapmaya  için geldim. Bizim yasalarımız yerli yabancı yatırımcı arasında ayırım yapmaz" dedi.

FUARA YOĞUN İLGİ

Efes Kongre Merkezinde bugün başlayan ve 5 Mayıs Cuma günü sona erecek olan fuar kapsamında 135 Türk şirketi gıda ve gıda teknolojileri alanında stant açtı. Arap ülkelerinden 600 iş adamı ise fuarda iş bağlantısı yapmak üzere geldi. Fuar açılışını; Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Aydın Vali yardımcısı Ömer Faruk Günay, Kaymakam Muammer Aksoy, Belediye Başkanı CHP'li Özer Kayalı, Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği Başkanı Sabuhi Tatar ile Arap konuklar yaptı. Fuarın ilk gününde bir çok Arap ülkesinin Türkiye konsolosluklarından temsilerde katıldı.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Fuar açılış töreni.

-Bakan yardımcısı ve Arap konukların konuşmalarından özet

-Fuar açılışı

-Protokol ve konukların fuarı dolaşması

-Fuardan genel ve detay görüntüler.

(Haber- Kamera: Latif SANSÜR/ KUŞADASI (Aydın),

==================================================

10)ÇİÇEK GİBİ FESTİVAL

TÜRKİYE'nin en önemli çiçek üretim merkezlerinden biri olan İzmir'in Bayındır ilçesi'nde 20. kez düzenlenen "Bayındır Uluslar arası Çiçek Festivali" başladı. İlk kez çiçeklerden yapılan canlı heykelin yapıldığı, yüzlerce üreticinin stant açtığı festivale çevre ilçeler ve kentlerden ziyaretçiler akın etti.

Bu yıl 20. kez düzenlenen Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali başladı. Onur konuğu il olarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, onur konuğu ilçe olarak da İstanbul Kadıköy Belediyesi'nin yeraldığı festival, 7 Mayıs Pazar günü sona erecek. İtalya, Ukrayna, Makedonya, Kosova ve Gürcistan'dan halk oyunları ekiplerinin gösteri yapacağı festival süresince sokak müzisyenleri, Flashmob Dans Grubu, Bando, canlı heykeller, animatörler, tahta bacak, gezici kukla, karikatüristler, çiçek-yaprak sanatçıları, ressamlar çeşitli noktalarda dönüşümlü olarak festival süresince etkinlik gerçekleştirecekler. Festivalde en güzel stant ve bitki yarışması, en güzel balkon, en lezzetli çiçek reçelleri yarışması yapılacak. Festival için ilk günden itibaren çevre il ve ilçelerden çok sayıda ziyaretçi Bayındır'a geldi. Sadece festival için Bayındır'a otobüs turları düzenlendi. Ziyaretçiler, stantlarda ve çevredeki üreticilerden çok sayıda çiçek, fidan satın aldı.

Festival, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Bayındır Kaymakamı Barbarbos Baran, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Kadar, konuk İstanbul Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,  çevre ilçe belediye başkanları, bürokratlar, Bayındırlılar ve Ege'nin farklı il ve ilçelerinde gelen ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleşen festival kortejiyle başladı. Bando eşliğinde festival alanında yapılan yürüyüşan ardından Bayındır Stadı'nda kurulan sahnede açılış töreni gerçekleşti. Makedonya'dan gelen folklor ekibinin gösterisinin ardından açılış konuşmaları yapıldı.

"KÜÇÜK ÜRETİCİYİ DESTEKLİYORUZ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Çeşme'de Ot Festivali ve Urla'da Enginar Festivali ile bu ilçelerin kalkınmasına önemli katkı sağlandığını, üreticinin, esnafın para kazandığını, otellerin iş yaptığını belirterek sıranın Bayındır Çiçek Festivali'ne geldiğini söyledi. Her bölgede ne üretiliyorsa onu canlandırmaya çalıştıklarını dile getiren Erdoğan, "Tarım ve hayvancılığı olmayan ülkenin kalkınması zordur. Küçük üreticiyi destekliyoruz. Ailesine bakan üreticiyi destekliyoruz. Yerelde kalkınmayı sağlarsak istihdama da çare olur, ülkenin de umudu olur. Huzur ve refah sağlanır. Bayındır'da stantlarda, seralarda insanlar mutlu. Üretimde de en önemli rol kadındadır. Türk kadını fedakarlığı, üretime katkısıyla örnektir. Dünyada da emsali yoktur. Önümüzdeki büyük politik krizleri de inşallah kadınlar sayesinde aşacağız" dedi.

CANLI HEYKEL YAPILDI

Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, Türkiye'de kooperetifçilik zor olduğunu ancak İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nin ön sözleşmeli üretimle oluşturulan modelin başarıya ulaştığını söyledi. Sümerkan, "Bu model örnek oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederim.  Türkiye kooperatifçilikle kalkınır" dedi. Bayındır'da Antalya EXPO'sundaki bir firmadan esinlenerek yola çıkarak ilk kez çiçeklerden oluşan canlı heykel yapmayı başardıklarını belirten Sümerkan, canlı heykelin yapımını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksek Okulu öğretim üyeleri ve öğrencilerine teşekkür etti. Bayındır Kaymakamı Barboros Baran ise yaptığı konuşmada Türkiye'de 20 yıldır yapılan festival sayısının çok fazla olmadığını, Bayındır'daki festivalin bu nedenle de çok başarılı olduğunu, üreticiye de büyük destek olduğunu söyledi.

"BAYINDIR ÇİÇEK ÜRETİMİYLE TANINDI"

Bayındır Belediye Başkanı CHP'li Ufuk Sesli, festivalin zımba gibi bir delikanlı çağını yaşadığını söyledi. Dünyada Bayındır'ın festivali ve çiçek üretimiyle tanınmaya başladığını belirten Sesli, "Çiçek sevgi, dostluk, arkadaşlık demektir. Türkiye'deki mevcut ortamda da gerekli olan sevgidir" dedi. Festivalin konuk ilçesi Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tarımın desteklenmesinin bölge ekonomisine etkisinin en güzel örneklerinde birinin Bayındır'da hayat bulduğunu gördüğünü söyledi. Bayındır'daki modelin ülkeye örnek olması gerektiğini belirten Nuhoğlu, bu modelin eğitim, sanat, kültür geliştikçe daha güzel bir ülkeye kavuşulacağını dile getirdi. Onur konuğu il Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Kadar ise belediye başkaların ufuklarıyla kent ekonomisine büyük katkı verdiğini belirterek, "Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in eğitim alanında yaptığı atılımlar Eskişehir'i öğrenci cenneti haline getirdi.  Dördüncü döneminde ise se hedefi doğrultusunda turizm kentine dönüştü. Bayındır da çiçek üretimiyle tanındı" dedi.

Festival, açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra resmen açıldı. Ardında da ilk kez yapılan çiçeklerden oluşturulan canlı heykelin açılışı gerçekleşti. Bayındır Çiçekçilir Kooperatif'nin Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksek Okulu öğretim üyeleri ve öğrencilerine yaptırılan heykel alkışlarla açıldı. Bayındır'da çiçekliği başlatan Zeynep Teyze anısına yapılan heykelde çeşitli bitki ve çiçekler kullanıldı.

Görüntü Dökümü

-------------------

Çiçek satan çiçekçilerle röp.

Festivale gelenlere röp.

Anons

Çiçeklerden detay görüntüler

Kortejden görüntü

Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli konuşma

Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan açıklama

(Utku BOLULU - Mücahit BEKTAŞ/ İZMİR,

===================================================

11)TIR DORSESİNDE 13 BİN PAKET KAÇAK SİGARA

ANTALYA'da Tır dorsesine gizlenmiş 13 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Kepez'in Varsak bölgesinde şüphe üzerine bir Tırı durdurdu. Ekiplerin yaptığı aramada, Tırın dorsesinde bir kapak dikkati çekti. Kapağı açan ekipler dorsenin altına uzanan 12 metrelik sigara zulasını buldu. Dorsede 13 bin paket kaçak sigara elegeçirildi. Olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.

Görüntü Dökümü:

----------------------

Tır dorseninden yakalanan sigaralar

Zuladan sigaranın çıkarılması

Haber- Kamera: Antalya-DHA)

=====================================================

12)GAZİANTEP'TE 'TÜBİTAK 4006 BİLİM ŞENLİĞİ' SERGİSİ

GAZİANTEP'te, Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 'Tübitak 4006 Bilim Şenliği' sergisi açıldı.

TÜBİTAK tarafından 2 yıldır  Türkiye genelinde lise öğrencilerinin projelerini sergilediği '4006 Bilim Şenliği' sergisi Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlendi. Çeşitli alanlardan 20 farklı projenin sergilendiği sergi öğrenciler ve velileri tarafından yoğun ilgi gördü. Sergi hakkında bilgi veren Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Kar, TÜBİTAK'ın '4006 Bilim Şenliği' sergisine okul olarak  2'ncisi defa katıldıkları, geçen yıl 45 proje ile bu yıl TÜBİTAK  getirmiş olduğu 20 proje ile sınırından dolayı  20 proje sergiledikleri söyledi. Öğrencilerin ders dışında bilimsel üretkenlik sağlayarak gelişmelerini hedeflediklerini belerten kar şunları söyledi:

"Buradaki amacımız, öğrencilerimizin sadece derslerde değil bilimsem üretkenlikte gelişmelerini sağlamalarıdır. Sosyal anlamda birbirleriyle ilişkiler kurup, öğretmenleri ile okul dışında bir şeyler paylaşarak proje ürütmesidir. Biz 20 proje sergiledik ama asıl projemiz 21'inci projedir. 21'inci proje; öğrencilerimizi televizyon, telefon, bilgisayar başından çekerek sosyalleşmelerini sağlamaktır. Şuan yaptığımız projeler yarın sergiden kaldırılacaktır ama bu projeler üretilirken yapılan çalışmalar öğrencilerimizin zihninde mutlaka kalacaktır."

Şenlik kapsamında öğretmen Serpil Yılmaz ve  5 öğrencisi tarafından Gaziantep'in eski oyuncak kültürünün anlatıldığı 'Harat' dergisi hem TÜBİTAK yetkililerinden, hem de ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. 'Harat' dergisi projesi hakkında bilgi veren Serpil Yılmaz, proje kapsamında Gaziantep'in büyükleri ile görüşüp onların yaşadıkları dönemi anlattıklarını söyledi.

Serpil Yılmaz, "TÜBİTAK '4006 Bilim Şenliği' kapsamında Gaziantep'in değerli büyükleri ile öğrencilerimle beraber görüşmeler yaptık. Onları çocukluklarına döndürerek; o dönemde nasıl bir çocukluk yaşadılar, hangi oyuncaklarla oynadıklarını öğrendik ve bunları derleyip yazıya geçirdik. Derlediğimiz tüm bu çalışmaları dergi haline getirdik. Dergimize 'Harat' adını verdik. Harat eskiden Gaziantep'te oyuncak yapan kişilere denirmiş, bizde bu yüzden bu adı verdik. 5 öğrencimle yaptığımız bu çalışmayla çocuklarımıza geçmişi hatırlatmayı, onları birez olusun teknoloji bağımlılığından kurtarmayı amaçladık" diye konuştu.

Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki sergi, Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Sergi alanı

Sergilenen projeler

Mehmet Kar ile röp.

Serpil Yılmaz ile röp.

Genel ve detay görüntüler

( Haber - Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 109 MB

===================================================

13)AİBÜ'DE TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ KUTLANDI

BOLU Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) öğrenciler, 3 Mayıs Türkçülük Günü'nü coşkuyla kutladı.

AİBÜ Gölköy Kampüsünde düzenlenen 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlamasına MHP Bolu İl Başkanı Adem Evcil ve Ülkü Ocakları İl Başkanı İsmail Akgül de katıldı. Yaklaşık 500 öğrenci, ellerinde Türk bayraklarıyla kampüs içinde aktivite merkezine kadar yürüdü. 'Bozkurtlar burada çakallar nerede?', 'Ne mutlu Türk'üm diyene' sloganları atan öğrenciler, 'Kılıçkıran'dan Fırat'a müebbet bu sevda', 'Milliyetçi Türkiye' yazılı döviz ve pankartlar taşıdı. Ülkücü öğrenciler, aktivite merkezi önündeki meydanda yakılan meşaleler altında ülkücü yemini etti.

İsmail Akgül, konuşmasında, "Yıllarca ülkemizin şehit kanlarıyla sulanmış topraklarında kol gezen terör örgütü mensupları, FETÖ mensupları, PKK sempatizanları fink atmıştır. Artık ülkücü, milliyetçi hareket olarak bütün örgütlere 'Dur' demenin vaktidir. Biz Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde inanmış ülkücüler, milliyetçiler olarak, neferleri olarak her daim şehrimize, ülkemize ve üniversitemize sahip çıkacağız. Üniversitemizde artık bir tane haine yer vermeyeceğiz. Bu bizim için bir milattır. Bu bizim için bir başlangıçtır. Ülkücünün imanı işte buradadır. Asıl ülkücü işte buradadır. Ülkücüleri ve milliyetçileri hiçe sayan hiç bir zihniyeti kabul etmiyoruz" dedi. Öğrenciler, daha sonra şarkılar ve marşlar söyleyerek Türkçülük Günü'nü kutladı.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

-Yürüyüşten görüntü

-Meşaleler yakılarak ülkücü yemini edilmesi

-İsmail Akgül'ün açıklamaları

-Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

Dosya adı: blturkculukgunu

SÜRE: (04.19 DK) BOYUT: ( 482 MB)

HABER-KAMERA: Mutlu YUCA/BOLU

==================================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement