Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan

Türkiye\'nin 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçildi.

11.08.2014 00:42  Güncelleme: 10:49

Halk oylamasıyla yapılan ilk seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, 55 ilde oyların çoğunu aldı. Erdoğan'ın ardından ikinci sırada Ekmeleddin İhsanoğlu, üçüncü sırada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş geldi.

Erdoğan şu illerde en çok oyu aldı:

"Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak, Yalova, Yozgat, Zonguldak."

ERDOĞAN: BİR KEZ DAHA DEMOKRASİ KAZANMIŞTIR

Seçimin İstanbul'da takip eden Erdoğan, resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından Ankara'ya geldi. Resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan, Ak Parti Genel merkezinde yaptığı balkon konuşmasında, milli iradenin bir kez daha kazandığını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Bugün demokrasi bir kez daha kazanmıştır. Bugün milletin doğrudan seçtiği cumhurbaşkanı ile artık Çankaya ile millet arasındaki tüm engeller ortadan kalkmıştır. Çankaya halkıyla bütünleşmiştir. Bugün şahsıma oy verenler kadar, şahsıma oy vermeyenler de, sevenlerimiz kadar, sevmeyenlerimiz de kazanmıştır. Bugün 77 milyon, 81 vilayet kazanmıştır. Hiç kuşkusuz bugün yeni Türkiye, büyük Türkiye, öncü Türkiye kazanmıştır. Bütün kalbimle ve bütün samimiyetimle söylüyorum ki milletimiz içinde 77 milyonun her bir ferdi içinde bu seçimin mağlubu yoktur. Milletimiz içinde bu seçimin kaybedeni yoktur. Kaybeden vardır, statüko kaybetmiştir. Elbette vesayet bugün en büyük mağlubiyetini yaşamıştır. Elbette kirli siyaset ve siyaset dışı güç odakları bugün ibretlik bir ders almıştır."

"BİZİM DAVAMIZ ŞAHSİ BİR DAVA DEĞİL TÜRKİYE DAVASIDIR"

Balkon konuşmasında paralel yapıya da değinen Erdoğan şu mesajları verdi:

"Paralel yapının tabanındaki ihlaslı, samimi, saf ve temiz kardeşlerime bir kez daha sesleniyorum: Onların da kendilerini ve kendilerine öğretilenleri, dayatılanları sorgulamalarını bir kez daha rica ediyorum. İhlasla ve samimiyetle kendilerine yöneltecekleri her soru inanıyorum ki onların da bizi anlamalarını, bizim mücadelemizdeki iyi niyeti görmelerini sağlayacaktır. Bizim davamız şahsi bir dava değil Türkiye davasıdır. Ulusal güvenliğimizi kim tehdit ederse karşısında bizi bulacaktır. Bize bedduaların ve beddua edenlerin arkasından gitmek yakışmaz. Hazreti Ömer'in sorgulandığı bir dünyada hiç kimse sorgulanamaz değildir. Buna şahsım da dahil. Hiç kimse kusursuz, hatasız, günahsız değildir. Paralel yapıya gönül vermiş kardeşlerim de bugün Türkiye'de yeni bir sayfa açılırken kendi gönül dünyalarında yeni bir sayfa açsınlar istiyorum. Bugün yeni bir gündür. Bugün Türkiye için bir milattır. Bugün Türkiye'nin küllerinden doğuşunun, yeni Türkiye'nin kuruluşunun günüdür."

-MSP Gençlik Kolu Başkanlığı'ndan cumhurbaşkanlığına

Cumhuriyet tarihinin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın siyasi hayatı, 22 yaşında Milli Selamet Partisinin (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na seçilmesi ile başladı. Siyasi partilerde aldığı görevler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve 2003-2014 yıllarında kesintisiz başbakanlık göreviyle yoluna devam eden Erdoğan, 1 Temmuz'da da cumhurbaşkanlığına aday oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde 30 büyükşehirde düzenlenen mitinglerde vatandaşlarla buluştu, yüzlerce görüşme ve ziyarette bulundu.

AK Parti'nin, parti içinde ve sivil toplum kuruluşları ile yapılan istişareler sonucunda cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği ve 1 Temmuz'da, Ankara Ticaret Odasında düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıyla adaylığı resmi olarak açıklanan Erdoğan, seçim kampanyası kapsamında ilk mitingini milli iradeye atıfta bulunarak, 5 Temmuz'da Samsun'da gerçekleştirdi.

"14-15 PARTİNİN BİRLEŞMESİ BİLE KAR ETMEDİ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi olmayan sonuçlara göre 12. cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladı. Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre Gül, telefonda görüştüğü Erdoğan'a tebriklerini iletti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Hangi açıdan bakarsak bakalım, Sayın Erdoğan güçlü bir başbakanlıktan sonra halkın kahramanı haline geldi. 14-15 partinin bile birleşmesi kar etmedi, şu veya bu grupların, iç veya dış bazı işbirlikçilerinin bir araya gelmesi kar etmedi" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "10 Ağustos çok önemli bir tarih. İlk defa milletimiz kendi cumhurbaşkanını sandığa giderek seçti" dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanı seçim sonuçlarıyla ilgili, "Türk milletine hayırlı, uğurlu olsun diyorum. Bugün bir demokrasi şöleni yaşadık. Türkiye Cumhuriyeti olarak bir ilki yaşadık. İlk defa hem Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem Türk tarihinde milletimiz doğrudan başkanını seçti, cumhurbaşkanını seçti" ifadesini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bu kadar partinin olduğu üç adaylı yarışta ilk turda yüzde 50'nin üzerinde, yüzde 53 civarında oyla ipi göğüslemek, çok ama çok önemli bir başarıdır. Özellikle çatıya çıkarılan aday açısından ve çatıyı destekleyenler partiler açısından kesin başarısızlıktır. Demokrasi fırtınası çatıyı uçurmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Egemenlik hakkı millete ait, bu hakkı başkalaştırmaya dönük hiçbir faaliyetin, Türkiye'de bir mühendislik çerçevesinde başarı şansı yoktur. Bu sonuç ortaya çıkmıştır ve aynı zamanda egemenliğin tek sahibinin millet olduğu, en üstün gücün de hukuk ve adalet olduğu tescillenmiştir" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Aziz milletimiz karar verdi. 'Hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Bundan sonra 2023 hedeflerimiz var. Türkiye'yi daha demokratik, daha refah, müreffeh, bölgesinde öncü ve lider yapmak istiyoruz. İnşallah, Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu Türkiye'ye ulaştığımızı Allah ömür verirse hepimiz göreceğiz" diye konuştu.

"UZLAŞMA KÜLTÜRÜNÜN ORTAYA ÇIKTIĞI SEÇİM"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarına ilişkin, "Artık millet devletin, ülkenin idaresine el koymuştur. Kapalı kapılar ardında film çevirme devri bitmiştir. Sadece Türkiye için değil, bütün dünya mazlumları için bu önemlidir" ifadesine yer verdi.

AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Başbakanımız, yüzde 52 oy da alsa yüzde 100'ün cumhurbaşkanı olacaktır. Herkesin cumhurbaşkanı olacaktır, 77 milyonu kucaklamaya yönelik bir gayret ve tavır içerisinde olacaktır" şeklinde konuştu.

AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu, Düzce'de, resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 73,65 oy aldığını belirterek parti binası önünde kurban kesti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, "Türkiye'de bu seçim ilk defa uzlaşma kültürünün ortaya çıktığı seçimdir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Bu seçimlerin kaybedeni, Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu veya Sayın Selahattin Demirtaş değildir, seçimlerin asıl kaybedeni, temiz ve dürüst siyaset özlemi ve gerçek bir demokrasi arayışı olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlanmasının ardından Başkanlık Divanı'nı topladı. Resmi olmayan sonuçların açıklanması üzerine kurmayları ile bir araya gelen Bahçeli, seçimi değerlendirmesinde, "MHP Türk milletinin demokratik tercihine saygı duymaktadır" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, cumhurbaşkanı seçiminde ulaştıkları oy oranının, umudun ve değişimin kazanımı olduğunu belirterek "Türkiye siyasetinin geleceğini de aslında bu yüzde 9 küsurluk oy oranı ve onun kapsadığı potansiyel belirleyecektir. Türkiye siyaseti için yeni bir dönemin kapısı açılmıştır" dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Başbakan Erdoğan'dan temennilerinin bundan sonra toplumun her kesimini kucaklaması, uzlaşmacı bir tavır sergilemesi ve herkesin cumhurbaşkanı olduğunu açıkça ifade etmesi gerektiğini belirtti.

KESİN SONUÇLAR 15 AĞUSTOS'TA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, yaptığı açıklamada, "Geçici ilk sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 4. maddesi gereğince geçerli oyların salt çoğunluğunu Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı anlaşılmaktadır" dedi. Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları YSK tarafından yarın ilan edilecek, kesin sonuçlar ise 15 Ağustos'ta açıklanacak.

32 KİŞİ YARALANDI

Seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla İçişleri Bakanlığında oluşturulan Seçim Harekat Merkezine ulaşan bilgiye göre, polis ve jandarma bölgesinde cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle 177 olay meydana geldi. 32 kişinin yaralandığı olaylara ilişkin 21 kişi gözaltına alındı. Öte yandan, Seçim Kanunu'na muhalefet suçundan da ülke genelinde 59 kişi yakalandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ DÜNYA BASININDA YER ALDI

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi olmayan sonuçlara göre 12. cumhurbaşkanı seçilmesi Avrupa basınında geniş yer aldı.

Başbakan Erdoğan için Spiegel Online: "Türkiye güçlü adam için karar verdi", BBC: "Erdoğan, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığını kazandı", Bild gazetesi: "Türkiye'de cumhurbaşkanlığını favori isim kazandı" ve Corriere della Sera gazetesi: "Türkiye'de değişen bir şey yok, Erdoğan seçimi kazanıyor" değerlendirmelerine yer verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement