Çankaya Köşkü'nde 2013 - Son Dakika
Güncel

Çankaya Köşkü'nde 2013

Cumhurbaşkanı Gül, 2013'te ABD, Mısır, Portekiz ve İsveç'in de aralarında bulunduğu 10 ülkeyi ziyaret etti.

31.12.2013 16:51  Güncelleme: 09:46

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2013'te ABD, Mısır, Portekiz ve İsveç'in de aralarında bulunduğu 10 ülkeyi ziyaret etti, 18 mevkidaşını Türkiye'de ağırladı. Görev süresi içerisinde 81 ili ziyaret etmeyi hedefleyen Gül'ün, bu yıl yaptığı gezilerle gittiği il sayısı 76'ya çıktı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül, yurt dışı seyahatlerine Şubat ayında Kahire'de düzenlenen 12. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne katılmak üzere Mısır'a yaptığı resmi ziyaretle başladı. İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf'ın davetlisi olarak Mart ayında başkent Stockholm'e giden Gül, Nisan ayında Letonya ve Litvanya'ya resmi ziyarette bulundu. İsveç'te Gül'e, Kral Gustaf tarafından devlet ve hükümet başkanlarına verilen en üst düzey nişan olan "Serafim Nişanı" takdim edildi. Cumhurbaşkanı Gül de, Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanlarına verilen "Devlet Nişanı"nı Kral Gustaf'a sundu.

Portekiz'e Mayıs ayında yaptığı devlet ziyaretinin ardından Gül, aynı ay içinde Türkmenistan'a da gitti. Portekiz'de Lizbon'un altın anahtarının takdim edildiği Gül'e, Türkmenistan'da ise ülkenin en büyük devlet nişanı takdim edildi. Nişanı Gül'e törenle veren Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, "Arkadaş" adında safkan Ahal Teke cinsi atı da Gül'e hediye etti.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın kurucu üyesi olduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin üçüncü zirve toplantısı dolayısıyla Ağustos ayında Azerbaycan'ı ziyaret eden Gül, Eylül ayında da BM Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere ABD'ye gitti. Gül, 10 günlük ABD ziyareti kapsamında çok sayıda ikili görüşme yaptı. BM Genel Kurulu'na, geleneksel olarak ilk iki sırada konuşan Brezilya ve ABD devlet başkanlarının ardından üçüncü sırada hitap eden Gül, konuşmasında BM sisteminin reform ihtiyacına değinerek, gerçek anlamda demokratik temsil kabiliyetine sahip, etkin ve hesap verebilir bir güvenlik konseyi oluşturulmasının önemini vurguladı.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in davetlisi olarak, Hac farizasını yerine getirmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ekim ayında Suudi Arabistan'a giden Gül, Mekke'de Türk hacılarla da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, 2013'ün son yurt dışı ziyaretini, Kasım ayında Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun üçüncü toplantısına katılmak üzere İskoçya'nın başkenti Edinburgh'a yaptı.

-Beş ziyaretle 81 il tamamlanacak

Cumhurbaşkanı Gül, 2013'ün son aylarında yurt içi seyahatlere ağırlık verdi. 7 yıllık görev süresi içerisinde 81 ili ziyaret etmek istediğini sık sık dile getiren Gül, bu yılki ziyaretlerle göreve başladığından bu yana 76 vilayete gitmiş oldu.

Gül'ün, 2013'ün Ocak ayında Afyonkarasihar ve Uşak'a gerçekleştirdiği ziyaretleri, Muş, Bingöl, Rize, Artvin, Ardahan, Yalova, Erzincan, Gümüşhane, Ordu, Giresun, Kilis ve Gaziantep izledi.

Cumhurbaşkanı seçildiği 28 Ağustos 2007'den sonra ilk yurt içi gezisini Eylül 2007'de Van, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'a yapan Gül'ün ziyaret ettiği il sayısı, Zonguldak, Bartın, Kütahya, Tekirdağ ve Kırklareli ile 81'e tamamlanacak.

- Gana ve Kamerun'dan cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret

Cumhurbaşkanı Gül, 2013'te, büyük çoğunluğu ülkelerinden Türkiye'ye devlet başkanı düzeyindeki ilk ziyareti gerçekleştiren 13 mevkidaşını ağırladı.

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama 2013'ün ilk konuk devlet başkanı oldu. Mahama, Ocak ayındaki ziyaretiyle hem Gana'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti hem de 7 Ocak 2013'te yemin etmesinin ardından yeni görev döneminde ilk yurt dışı gezisini yaptı.

Çankaya Köşkü'nün Mart ayındaki ilk konuğu ise Ürdün Kralı II. Abdullah idi. Resmi görüşmeler ve basın toplantısının yanı sıra Gül ve Kral Abdullah'ın TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tesislerini ziyaretleri ve pilot montlarıyla verdikleri poz akıllarda kaldı. Gül, 26 Mart 2013'te ülkesinden Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi.

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki de, Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen isimler arasında yer aldı. Merzuki'nin Mayıs ayındaki ziyaretiyle, Arap Baharı'na öncülük eden 14 Ocak 2011 Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'tan Türkiye'ye cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyaret gerçekleşti.

-Hindistan'dan Türkiye'ye 15 yıl sonra ilk cumhurbaşkanı ziyareti

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee'nin Ekim ayında Türkiye'ye gelişi, Hindistan'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde 15 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu. Ziyaret çerçevesinde iki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Gül, Kasım'da da Norveç Kralı V. Harald'ı Çankaya Köşkü'nde ağırladı. Görüşmelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Norveç Kralı V. Harald ve Kraliçe Sonja ile Edvard Munch ile Andy Warhol'un eserlerinin yer aldığı "Munch/Warhol Sergisi"nin açılışını yaptı. Kral V. Harald'ın ziyareti, Türkiye ile Norveç arasında diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1926 yılından sonra devlet başkanı seviyesindeki ilk ziyaret oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Gül'ün resmi davetlisi olarak Kasım ayında Türkiye'ye geldi. Gül, Aliyev ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI-TUSAŞ) tesislerini ziyaret etti.

-Lüksemburg ve Meksika'dan tarihi ziyaretler

Lüksemburg Büyük Dükü Henri de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak 18-22 Kasım 2013 tarihlerinde Türkiye'ye devlet ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaretle, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1947'den sonra devlet başkanı düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Gül, Aralık ayında Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto'yu Çankaya Köşkü'nde konuk etti. İki ülke arasında çok sayıda anlaşmanın imzalandığı ziyaret de, Türkiye ile Meksika arasında cumhurbaşkanı seviyesinde ilk olma özelliğini taşıdı.

Gül'ün 2013'teki konukları arasında Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah, Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç ve Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, çalışma ziyareti kapsamında ise Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç, Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile Çankaya Köşkü'nde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de Tarabya Köşkü'nde bir araya geldi.

-İlklerin 30 Ağustos'u

Cumhurbaşkanı Gül, 2013 yılında ilk kez "başkomutan" sıfatıyla Çankaya Köşkü'nde tebrikleri kabul etti. AKM'deki törenleri eşi Hayrünnisa Gül ile izleyen Abdullah Gül, akşam da ilk kez Köşk'te 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla resepsiyon verdi. Gül çiftinin ev sahipliğindeki resepsiyon, Köşk'ün tören alanında ve açık havada yapılan ilk resepsiyon olma özelliğini de taşıdı.

Her yıl olduğu gibi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına, ödül törenlerine ve resmi programlara ev sahipliği yapan Çankaya Köşkü'nde, Atatürk'ün ölümü ile dağılan Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti, 75 yıl sonra Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatıyla, "Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu" adıyla yeniden kurularak ilk konserini verdi.

- Ahmet Kaya'ya ödül çok konuşuldu

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün bu yıl müzik alanında "müziği, yorumu ve söylemiyle farklı görüşlerden çok sayıda insanı bir araya getirdiği" için Ahmet Kaya'ya verilmesi yılın en çok konuşulan konuları arasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Köşk'te düzenlenen törenle ödülü Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'ya verirken, "Sözleriyle, türküleriyle, sazıyla, hangi fikirden, hangi ideolojiden olursa olsun herkesi yakalayan bir insandı. Anadolu'nun bütün sesini dillendiren bir insandı. O bakımdan kendisine bu ödül verildi. Bu şekilde kendisine yapılan haksızlıkların da en azından hakkının verildiğini, kendisi görmediyse bile değerli eşi ve ailesi görüyorsunuz" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement