Meclis'te tartışmalar arasında kabul edilen maddelerinin oylanacağı referandum tarihi 16 Nisan olarak açıklanmıştı.
Türkiye genel ve yerel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yapacağı referandumun sonuçlarını da Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yasağı kaldırmasının ardından medya üzerinden takip edecek. Özel yayın yapacak haber kanalları ve internet siteleri sonuçlarıolarak duyurucak.
Referandum anketlerinin 16 Nisan tarihinden 10 gün önceki sürede açıklanması Seçim Kanunu'na göre yasak.
Yurtdışında oy kullanımı sona erdi. Yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Seçmenler, YSK'nın internet sitesinden hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilirken seçim öncesi propaganda serbestliği referandum tarihinden bir gün önce 18.00'de sona erecek.
Vatandaşların 16 Nisan'da verecekleri oyların geçerli olması için bazı konulara dikkat etmesi gerekiyor. Aksi takdirdedahilinde bu oylar geçersiz sayılacak.
Buna göre, sandık kurulunca verilen ve kurulca düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları kabul edilmeyecek.
Oy pusulasında "Tercih" mührü basılmamış oylar geçersiz sayılacak. Ayrıca hem "Evet" hem de "Hayır" bölümüne iki kez mühür basılması da oyu geçersiz kılacak. Diğer alana taşacak ya da iki alanın ortasında basılacak "Tercih" mührü de oyu geçersiz yapacak.
Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerine "Tercih" mührü dışında veya "Tercih" mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür ya da parmak izi basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.
Üzerinde yer alan bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş, üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları da geçersiz sayılacak.
Seçmenler, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu şekilde oy verme yerine girmenin cezasının bulunduğu sandık kurulu görevlilerince seçmene bildirilecek.
Seçmene hata veya başka bir neden ileri sürülmesi halinde dahi yeni bir oy pusulası verilmeyecek.
Seçmenler oy kullandıktan sonra seçmen listesinde isminin karşısındaki alanı imzalayacak.
Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sırayla birer birer alınacak.
Gebeler, hastalar ve engelliler sıra bekletilmeden oylarını verecek. Yaşlıların, onlara yardım eden seçmenlerin ve görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilecek.
Sandık kurulu başkan veya üyeleri, okuma - yazma bilmeyen seçmenlere oy verme sırasında yardım etmek amacıyla oy verme yerine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.
Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olmaları halinde dahi oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.
Sayım ve döküm açık olarak yapılacak. Oy verme yerinde bulunanlar sayım ve dökümü izleyebilecek.
Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, üzerinde Yüksek Seçim Kurulu amblemi, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, bunların dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya işaret bulunan, tamamı yırtılmış zarflar geçersiz sayılacak. Ancak zarfın üzerinde, herhangi bir şekilde leke veya çizik olsa bile, bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığının kesin olarak anlaşılamaması halinde bu zarflar geçerli kabul edilecek.
Seçmenler Ağrı, Adıyaman, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00 saatlerinde oy kullanacak. Diğer illerde referandum 2017 için oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olacak.
Sandık başına gelen seçmen T.C. kimlik numarasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini göstererek oy kullanabilecek.
16 Nisan günü oy verme işlemi biter bitmez, YSK yasaklarının kalkması ile birlikte Türkiye geneli referandum sonuçları, il il referandum sonuçları, ilçe ilçe referandum sonuçları aynı anda NTV canlı yayını veadresinde olacak.
İllere göre referandum sonuçlarını takip etmek isteyen internet kullancıları, özel referandum sonuçları sayfasında ilini ve ilçesini seçerek anlık sonuçlara ulaşabilecek.
Son Dakika › Güncel › Türkiye 16 Nisan'da Referandum İçin Sandığa Gidecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?