Dha Yurt Bülteni-6 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-6

"Üretimle ilgim yok" dedi, suçlamaları kabul etmediMANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili hazırlanan son bilirkişi raporundan sonra sorumlulukları bulunduğu bildirilen şirketin patronu Alp Gürkan ve 4 yöneticisi hakkında, bilinçli taksirle ölüme...

13.12.2016 14:15

"Üretimle ilgim yok" dedi, suçlamaları kabul etmedi

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili hazırlanan son bilirkişi raporundan sonra sorumlulukları bulunduğu bildirilen şirketin patronu Alp Gürkan ve 4 yöneticisi hakkında, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Şirket yöneticilerinden Hayri Kebapçılar'ın ifadesi, İzmir'de alındı.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle toplam 46 sanığın yargılanmasına başlandı. Faciadan sonraki basın toplantısında "Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmezö açıklaması yapan şirketin patronu Alp Gürkan hakkında, savcılık takipsizlik kararı vermiş, Sulh Ceza Mahkemesi de bu karara yapılan itirazı reddetmişti. Ancak faciayla açıklanan son bilirkişi raporunda Alp Gürkan ile 4 yöneticisinin de kusurlarının bulunduğu yeraldı. Bu gelişme üzerine Alp Gürkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında tekrar soruşturma yapıldı. Yaklaşık üç ay süren soruşturma sonrasında Alp Gürkan, Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç hakkında, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

HAYRİ KEBAPÇILAR İZMİR'DE İFADE VERDİ

Talimatla ifade vermeleri istenen zanlılardan Murat Bodur, Haluk Sevinç daha önce Soma Adliyesi'nde ifade verdi. Dava açılan zanlılardan Hayri Kebapçılar ise İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde talimatla ifade verdi. Somalı işçilerin ailelerinin yanı sıra tarafların avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada, Hayri Kebapçılar savunmasını ilk önce yazılı olarak verdi. Ancak sonrasında sözlü olarak da savunma yapmak istediğini söyleyen Hayri Kebapçılar, olay tarihinde şirkette işletmelerin ön fizibilite raporlarını hazırlama konusunda görevli olduğunu söyledi. Ayrıca işletmelerin yaptığı planların proje tekniğine uygun hale getirdiğini de ifade eden Hayri Kebapçılar, "Atılı suçlamayı kesinlikle kabul etmiyorum. Bilirkişi raporunun doğru olmadığına inanıyorumö dedi. Mağdur ailelerin avukatlarından Seçil Ege Değerli'nin, birkaç kez teklif edilen genel müdür yardımcılığı görevini kabul etmemesinin, istifasınını neden kabul edimliğine yönelik sorusuna Hayri Kebapçılar, "Şirket için vazgeçilmez elemanı değilim. Müdürlük görevlerini reddetmemin ve istifa etmek istememin nedeni sağlık sorunlarıdır" dedi. Avukat Denizer Şanlı'nın sorularına da, Hayri Kebapçılar, plan ve projelerin uygulanması noktasında görevinin bulunmadığını, yeraltının yapısı konusunda bilgisinin olmadığını, ocakta yüksek yangın riskinin Soma bölgesindeki bütün ocaklar için geçerli olduğunu ileri sürdü.

YAŞAM ODASI İPTAL EDİLMİŞ

Denizer Şanlı'nın yaşam odasına ilişkin sorusuna, "Yaşam odası, erken uyarı sistemi projeleri altında imzanız var. Olmayan önlem ve tesislerin varmış gibi gösterilmesinin nedeni nedir? Sorusuna ise Hayri Kebapçılar, "Ocakta yaşam odası vardı. Erken uyarı sistemi de mevcuttur. Ancak 2011 sonrasında yapısal zorluklar nedeniyle yaşam odası iptal edilmiş. Yer darlığı ve kasman etkisi nedeniyle. Ayrıca yaşam odası diye bir zorunluluk o dönemde yoktu. Ayrıca ben TKİ'de çalıştığım dönemde Eynes ocağında değil başka ocaklarda şube müdürlüğü yaptımö dedi. Hayri Kebapçılar, üretim miktarına yönelik sorulara da, "Bu fazlalık dikkatimizi çekiyordu. Ancak benim üretimle ve yeraltıyla ilgili bir sorumluluğum olmadığı için bu konuda bir uyarı yapmadım. Ben projeyle ilgiliydim ve projeler de asgari üretimle ilgilidir. Bu, arz talep meselesidir. Bir uyarı da olmadığı için üretim yapıldı" dedi.

İfade işleminin tamamlanmasından sonra Hayri kebapçılar ile avukatları açıklama yapmayacaklarını ifade etti. Somalı aileler adına açıklama yapan Avukat Sercan Aran'da, mahkemede soru sormalarının engellenmek istendiğini ama davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Adliyeden görüntü.

Ailelerin açıklamasından görüntü.

Haber: Taylan YILDIRIM, kamera: Mücahit BEKTAŞ/ İZMİR

==================================

Bingöl Karlıova'da okullar 2 gün tatil edildi (2)

BİNGÖL'DE 278 KÖY YOLU KAPANDI

BİNGÖL'ün Karlıova ilçesinde kar yağışı nedeniyle okullar 2 gün tatil edilirken, Bingöl genelinde 278 köy ile karayolu bağlantısı kar yağışı nedeniyle kesildi. Bingöl'de dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, gece saatlerinde şiddetini arttırdı. Aralıksız bir şekilde etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle Bingöl genelinde 278 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi. Kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi ekiplerinin 34 iş makinası 102 personel ile çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

-Bingöl'den genel ve detay görüntüler

-Bingöl'de kar görnütüleri

Haber-kamera: Aziz ÖNAL/BİNGÖL,-

=======================================

Edirne'de hafif kar yağışı

EDİRNE'nin yüksek kesimler Balkanlar üzerinden gelen kar yağışının etkisi altına girdi. Bulgaristan sınırındaki Hamzabeyli Köyü'nde kar kalınlığı yer yer 4 santimetreyi buldu.

Balkanlar üzerinden gelen hafif kar yağışı Edirne kent merkezi ile yüksek kesimlerde etkisini göstermeye başladı. Kent merkezinde zaman zaman hafif kar yağışı yaşanırken, Bulgaristan sınırında bulunan Hamzabeyli Köyü'nde kar kalınlığı 4 santimi buldu. Kentte hava sıcaklığı 1 derece olurken, meteoroloji yetkilileri gece ise eksi 5 dereceye kadar düşeceğini belirtti. Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda etkili kar yağışına karşı karayolları ekipleri kar küreme araçlarını hazır bekletmeye başladı. Bulgaristan'a geçiş yapmak için Hamzabeyli Sınır Kapısı'ne gelen TIR'lar yaklaşık 5 kilometre kuyruk oluşturdu. Karayolları yetkilileri de olası kar yağışına karşı karayollarında önlemlerini aldıklarını kaydetti.

Görüntü Dökümü:

Kar yağışını yaşandığı Hamzabeyli Köyü

Beyaza bürünen çatılar

Köylü ile röp.

Kar genel detay

Muhabir Ali Can Zeray anons

Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda bekletilen kar araçları

Edirne merkez kar yağışı

Detaylar

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE,

=============================================

Şehit Emniyet Müdürü'nün emekli Emniyet Müdürü babası: Mesleği benden sevdi

ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde oturan Sabriye (67) ve Erdal Karakurdu (73) çifti, 8 yıl önce trafik kazasında ölen oğullarından sonra kalan tek çocukları İstanbul Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Emniyet Müdürü 43 yaşındaki Vefa Karakurdu'yu da Dolmabahçe'deki terör saldırısında şehit vermenin acısını yaşadı. Emekli Emniyet Müdürü Erdal Karakurdu, "O da muhakkak benden sevdi mesleği, arzu etti" dedi.

Vodafone Arena Stadı'ndan sorumlu olan Özel Güvenlik Şube Emniyet Müdürü Vefa Karakurdu'nun cenazesi, memleketi Ereğli'de dün gözyaşları arasında toprağa verildi. Karakurdu'nun kızı 6 yaşındaki Duru'nun, babasının tabutu başında ağlayarak, "Babam neden onun içinde?" demesi tüm Türkiye'yi ağlattı. 2008'de küçük oğulları Sabri Ferda Karakurdu 31 yaşında trafik kazasında ölen, kalan tek çocukları Vefa Karakurdu'yu da teröre kurban veren Karakurdu çifti, evde taziyeleri kabul ederken büyük üzüntü yaşadı.

'MESLEĞİ BENDEN SEVDİ'

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Yabancılar Şube Müdürlüğü görevlerinde bulunan, son olarak 1982 yılında Yozgat Emniyet Müdür Yardımcısı olarak emekli olan Erdal Karakurdu, DHA'ya konuştu. Kendisinin de emekli emniyet müdürü olduğunu hatırlatan Erdal Karakurdu, "O da muhakkak benden sevdi mesleği, arzu etti. 'Peki' dedik sınava soktuk. Liseden sonra akademiye gitti. Orada 4 yıl eğitim aldı. 1997 yılında komiser yardımcısı olarak emniyet teşkilatına başladı. İlk görev yeri de İstanbul'du. Hep İstanbul'da görev yaptı sayılır. Bir tek 2005-2007 arasında Kars Arpaçay'da karakol amiri olarak şark hizmetini yaptı. Ondan sonra tekrar İstanbul'a döndü. O günden bugüne hep İstanbul'da görev yaptı. Kendi arkadaşlarına, amirlerine, sivillere karşı tutumu, davranışı sevilmiş ki cenazesi kalabalık oldu" diye konuştu.

Oğlunun ismini kendisinin koyduğunu ve yaşamı boyuca vefalı bir insan olduğunu söyleyen Erdal Karakurdu, "Hakikaten vefalı bir oğlan çıktı. Çok sevilen, çok takdir edilen, vazifesini iyi yapan bir oğlumdu. O kısa ömründe buraya kadar yapabildi. Söylenecek başka bir şey bulamıyorum. Rahmetli eşini ve oğlu Kaan'ı da götürmek istemiş maça. İkisi de gitmek istememiş. Oğlu bir ağabeyinin yanına gideceğini söylemiş. Eşi de biraz rahatsız olduğunu söylemiş. Allah demek ki öyle bir şey olsa çıkışta yan yana olacaklardı. Onlar da şehitlik mertebesine erişecekti. Tesadüf mü Allah'ın takdiri mi artık bilemiyorum" dedi.

'TORUNUM BENİ DE MAHVETTİ'

Cenazede herkesi ağlatan torunu Duru'nun kendisini de duygulandırdığını ifade eden Erdal Karakurdu, "Cenaze torunum Duru herkesi çok duygulandırdı. 5.5 yaşında bu kadar anlayacağını, daha doğrusu bu kadar hissedeceğini ben de tahmin etmemiştim. Çocuktur sonuçta. Ben de hayret ettim. Çok duyarlı bir çocukmuş. Beni de mahvetti. En son baktığım vakit İstanbul'dan gelmeden evvel oyun oynarken gördüm onu. Bu da beni çok hislendirdi" dedi.

'ŞİMDİ DİĞER OMZUM DA ÇÖKTÜ'

Acılı anne Sabriye Karakurdu ise "İki oğlum, kocam, gelin kızım, iki torunum her şeylerimdi. Allah iki oğlumu da aldı. 8 yıl evvel tek oğlumla kalmıştım. 'Onu ben iyi ki doğurmuşum' dedim. Onu sadece bana değil bütün millete doğurmuşum sanki. Herkese iyilikseverdi. Adı gibi Vefalıydı. Bulunmaz bir evlattı. Bizi mahvetti. Benim artık yaşama gücüm kalmadı. Allah bütün diğer evlatları korusun. Zaten bir omzum yıkılmıştı, diğer omzum da iyice çöktü. Yok olduk gittik. Torunlarımla bir tane kızımla beraber Allah nasip ederse elimizden geldiği kadar yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Sabriye Karakurdu, terör saldırısını yapanlara da lanet okudu.

Görüntü Dökümü:

.............................

-Baba Erdal Karakurdu ile röp.

-Anne Sabriye Karakurdu ile röp.

-İkisinden detaylar

-Şehit Vefa Karakurdu'nun fotoğrafları

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN-Sinan KABATEPE/EREĞLİ(Zonguldak),

=============================================

Mardin'deki 7 ilçede gözaltına alınan 32 kişi adliyeye sevkedildi

MARDİN'e bağlı 7 ilçede yaklaşık 20 gün önce eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 32 kişi kişi, emniyetteki ifadelerinin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye sevkedildi.

Merkez Artuklu, Dargeçit, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli ve Savur olmak üzere 7 ilçede, belediye başkanlıklarına atanan kayyum, adli ve idari erkan ile güvenlik güçleri ve siyasi parti temsilcilerine yönelik eylem ve saldırı gerçekleştirilebileceği ihtimali üzerine, yaklaşık 20 önce eş zamanlı düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 32 kişi bugün adliyeye sevkedildi. Mardin Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan yazılı açıklamada, "İlimiz merkez ve ilçelerinde yapılan ihbarlar ile ilgili olarak görevlilerimizce yapılan çalışmalar neticesinde, terör örgütü mensuplarınca önümüzdeki günlerde başta Belediye Başkanlıklarına kayyum atanan ilçelerimiz olmak üzere, adli ve idari erkana, güvenlik güçlerine, siyasi parti yöneticileri ve üyeleri ile tüm kamu kurum kuruluşlarına yönelik olarak gerçekleştirilebileceği değerlendirildiğinden benzer tarzda eylemleri gerçekleştirebilecek PKK/KCK teror orgutunun YPS yapilanmasi icerisinde milis/isbirlikci faaliyet yuruten kesif ve istihbarat calismalari yaptiklari degerlendirilen 19.11.2016 günü İlimiz Artuklu, Dargeçit, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli ve Savur ilçelerimizde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonel çalışmalar neticesinde yakalanan 32 kişi, Cumhuriyet Sacılığı'na sevk edilmiştir" denildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Zanlıların adliyeye çıkarılması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Nezir GÜNEŞ/MARDİN, -

=======================================================

HDP Manisa İl Başkanlığı binasında yardım malzemeleri çıktı

MANİSA'da terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına almaların ardından bugün de HDP Manisa İl Başkanlığı binasınada polis tarafından yapılan aramalarda, Abdullah Öcalan posterleri, afişler, dergiler, CD'ler ve gıda malzemeleri ele geçirildi.

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından PKK/KCK'ya yönelik 11 Aralık gecesi düzenlenen operasyonda HDP Manisa İl Eş Başkanı Ahmet Ertaş'ın da aralarında bulunduğu toplam 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan partililer, işlemleri için

Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürerken polis bu defa HDP Manisa İl Başkanlığı binasında arama yaptı. Çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında yapılan aramada, Abdullah Öcalan posterleri, afişler, dergiler, CD'ler ile kime gönderilmek üzere bulundurulduğu araştırılan gıda malzemeleri ele geçirildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-HDP Manisa İl Başkanlığı binasının dışarıdan görüntü

Haber: Nermin UÇTU - Kamera: Ersan ERDOĞAN/ MANİSA,

===================================================

Diyarbakır'da STK'lardan ortak çağrı: Bütün insanlık için terör dursun

DİYARBAKIR'da bir araya gelen çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazını kıldıktan sonra yaptıkları ortak açıklama ile "bütün insanlık için terör dursun" çağrısını yaptı.

Diyarbakır'da faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üyeleri, İstanbul'daki terör saldırısına şehit olan 44 kişi için gıyabi cenaze namazı kıldı. Merkez Sur İlçesi'ndeki Ulu Camii'nde kılanan cenaze namazının ardından STK temsilcileri, caminin bahçesinde ortak basın açıklaması yaptı.

Sivil toplum kuluşları adında hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Gönül Köprüsü Derneği Başkanı Ali Serdar Tuncer, terörün bir insanlık suçu olduğunu belirterek, terörün bir hak arama aracı olmadığını söyledi. Tuncer, şöyle konuştu: "Bu terör saldırısında her ne kadar güvenlik güçlerimiz hedef alınmışsa da, aslında ülkemizin ve 78 milyonun birliğini ve beraberliğini hedef alan bir terör saldırısıdır. Milletimiz, terörle mücadele eden güvenlik güçlerimizin hep yanında olacaktır. Aziz milletimiz terör karşısında dik duruşundan taviz vermeyecek, terörü susturacak şey milletin birlik ve beraberliği olduğunu gösterecektir. Bütün insanlık için terör dursun diyoruz. Acımız büyük ama bu acıyı ülke olarak daha çok bütünleşerek ve kenetlenerek aşacağız. Ülkemizi ve bizleri, demokrasi ve hukuk yolundan çeviremeyecekler. Bu saldırıyı gerçekleştirilenlerin amacı bizleri yıldırmak, korkutmak ise bilmeliler ki, bizler demokrasi, insan hakları, yaşam hakı için bu ülkede barış içinde, huzur içinde yaşamak için elimizden gelen mücadeleyi sonuna kadar sergilmeye devam edeceği. Düne göre bugün daha da kararlıyız. Bilinmelidir ki, terör bir insanlık suçudur ve asla hak arama aracı değildir. Hiç bir sorun terör ve şiddetle çözülemez. İnsan hayatını hiçe sayan ve bölgemize büyük zarar veren terör saldırıları bazen DEAŞ, bazen PKK, bazen TAK, bazen DHKP-C eli ile gerçekleştirilmektedir. Bizim için bunlar arasında hiç bir fark yoktur. Bir çok masum insan hayatını kaybetti. Anaların yüreğine acı düştü, evlatlar yetim kaldı. Bölge ve ülke ekonomisi zarar gördü. En büyük zararı da kendi cenazelerinde "Ne bizim hakkımızı savun ne de bizi öldür" diyen Kürtler oldu."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Kılanan gıyabi cenaze namazı

-Açıklamaya katılanlar

-Tuncer'in konuşması

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ahmet ÜN/DİYARBAKIR,

=================================================

Yağmur yağışı altında yürüyüp teröre tepki gösterdiler

KOCAELİ'nin Körfez İlçesi'nde yağmur yağışı altında Türk bayraklarıyla yürüyen yaklaşık 2 bin kişi teröre tepki gösterdi. Yürüyüş sırasında polis merkezi ziyaret edilerek, polise bayrak ve Kur'an-ı Kerim verildi.

Dün akşam, MHP'nin organizasyonu ile Körfez Güney Mahallesi Tuğrul Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi teröre tepki gösterdi. Yürüyüşe Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Körfez Belediye Başkan Yardımcısı İsa Taş, MHP Körfez İlçe Başkanı Zeki Gürsu, Saadet Partisi İlçe Başkanı Ömer Faruk Coşkun, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Yağan yağmura rağmen ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşlar Tuğrul Caddesi boyunca yürüdü. Tekbir getirenler, idam isteklerini belirten slogan attı. Cadde üzerindeki Tütünçiftlik Polis Merkezi ziyaret edilerek, polise Türk Bayrağı ve Kur'an-ı Kerim verildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Yürüyüşten görüntü

Sloganlar atmaları

Haber-Kamera: KÖRFEZ(Kocaeli), -

=================================================

Muhtarlardan emniyete taziye ziyareti

BURDUR merkeze bağlı köylerin muhtarları Emniyet Müdürü Saim Akpınar'a başsağlığı ziyaretinde bulundu.

Burdur merkeze bağlı 51 köyün muhtarı, İstanbul Beşiktaş'taki terör saldırısında şehit olan polisler için Emniyet Müdürü Saim Akpınar'ı ziyaret ederek, taziyelerini iletti. Ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirten Müdür Akpınar, "Terörün üstesinden geleceğiz. Bütün milletimizin başı sağ olsun. Maalesef ülkemizin bulunduğu coğrafya nedeniyle sıkıntılar var ama hakkından geleceğiz inşallah. Yeter ki biz birlik ve berberliğimizi bozmayalım. Vatandaşımızın yanımızda olması bizi mutlu ediyor. Vatandaşımızın bize destek vermesi, yanımızda olması bizim için çok önemli" dedi.

Muhtarlar adına konuşan Kavacık Köyü Muhtarı Ahmet Özdemir de her zaman emniyet güçlerinin yanında ve destekçisi olduklarını kaydederek, başsağlığı diledi.

Muhtarlar Müdür Akpınar'la bir süre sohbet etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------

Ziyaretten detay,

Emniyet Müdürü Akpınar'ın konuşması,

Ahmet Özdemir'in konuşması

Haber- Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

====================================================

Rusya farklı tarım ürünleri istiyor

KARADENİZ Ekonomik İşbirliği Konseyi (KEİK) Rusya Ulusal Konseyi Başkanı Victor Arkhipov, Rusya'da Antalya'nın domates, salatalık, portakal gibi ürünlerinin yanı sıra, farklı ürünleri de görmek istediklerini söyledi.

KEİK Moskova ve Türkiye ofis üyeleri, Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni'yi ziyaret etti. KEİK Rusya Ulusal Konseyi Başkanı Victor Arkhipov, KEİK'in 2017 yılında 25'inci yılını kutlayacağını söyledi. KEİK'in Türkiye, Rusya ve Yunanistan'ın girişimiyle oluşturulduğunu hatırlatan Arkhipov, konseyin çeyrek yüzyıl içerisinde bölgenin kalkınması için çok başarılı çalışmalar yaptığına değindi. Bölgedeki gelişmelerin gözle görülebilir boyuta ulaştığını belirten Arkhipov, 10 yıl önce geldiği Antalya'da büyük farkı görebildiğini kaydetti.

YENİ ORTAK ARAYIŞI

Konsey olarak Türkiye'de yatırım için yeni ortaklar aramaya geldiklerini dile getiren Arkhipov, şöyle konuştu:

"Birçok alandan ortak arıyoruz. Yılda gelen 3 milyon Rus turist sayısını eski seviyeye getirmek için elimizden geleni yapacağız. Durgunluktan sonra ticari ilişkiler tekrar başladı. Yalnızca domates, salatalık, portakal gibi tarım ürünlerini değil, zengin Antalya topraklarından yeni ürünleri de ülkemizde görmek istiyoruz."

ÜÇÜNCÜ AKLA İHTİYAÇ YOK

KEİK Türkiye Ulusal Konseyi Başkanı Erdoğan Gündüzpolat ise Türkiye ve Rusya'nın Avrasya'nın iki dev gücü olduğunu söyledi. Tarihin iki ülkeyi yeni şeyler geliştirmek için bir araya getirdiğini belirten Gündüzpolat, "Rusların ve Türklerin üçüncü bir akla ve ülkeye ihtiyacı yok. Yapmamız gereken ortak şirketler kurmak ve işbirliğini en üst seviyeye çıkarmak. Batının ambargoları ve siyasi baskıları iki ülkeyi işbirliğinden döndüremeyecektir. İki ülke kendilerine ait modelleri geliştirip önümüzdeki dönem bunları ilan edecektir. Amacımız Antalya'daki iş ve medya dünyasında yeni modeller geliştirmek" diye konuştu.

AGC Başkanı Mevlüt Yeni de iki ülke arasında medyanın çok önemli bir köprü olduğunu söyledi. Herkesin bu köprüyü kullanmasını isteyen Mevlüt Yeni, "Antalya, Rusya için turizm açısından olduğu kadar tarım ve medya açısından da çok önemli bir şehir. Biz bu bilincin hiç dışına çıkmadık. Haberlerimizde hiçbir zaman barış ve dostluk dilinden vazgeçmedik" dedi. Başkan Yeni, nisan veya mayıs ayında Rusya'dan 1000 gazeteciyi ağırlamak için çalışma yaptıklarını kaydetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------

Mevlüt Yeni'nin konuşması

Erdoğan Gündüz Polat'ın konuşması

Victor Arkhipov'un konuşması

Detaylar

Gazeteciler cemiyetinin rus heyetine hediyesi

Haber: Hasan DEMİRBAŞ- Kamera: Emrah GÜL/ANTALYA,

===========================================

İranlı hırsızlar, güvenlik kamerası ile görüntülendi

NİĞDE'de bir işyerinden dolar bozdurma bahanesiyle, 'tırnakçılık' yöntemiyle hırsızlık yapan İran uyruklu 2 kişi tutuklandı.

Şahinali Mahallesi'ndeki bir toptancıya giden İran uyruklu Jamal Azizi ve Mehdi Fiyoj, Türkiye'de turist olduklarını belirtip, yanlarındaki 100 doları bozdurmak istediklerini söyledi. Cüzdanından çıkardığı parayı uzatıp, sonra tekrar alan İranlılardan biri kendilerine verilen 350 lirayı alıp, 'tırnakçılık' yöntemi ile doları vermeden ayrıldı. Bozduğu 100 doların kendisine verilmediğini fark eden toptancı, güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyince dolandırıldığını anlayıp polise haber verdi. Çalışma başlatan polis, Jamal Azizi ve Mehdi Fiyo'yu kent merkezinde yakaladı. Suçlamayı kabul etmeyen 2 şüpheli, 'tırnakçılık' yöntemi ile dolandırıcılık suçlamasıyla sevk edildikleri adliyede tutuklandı.

Görüntü Dökümü

----------------------------

**Güvenlik kamerası***

Zanlı ile kasiyer arasındaki para alışverişi

Zanlının parayı cüzdanının altına saklaması

Haber: Uğur MART-Kamera: NİĞDE,

==================================================

Cezaevi firarisi soygun hazırlığındayken yakalandı

Operasyon polis kamerasında

İSTANBUL'un Zeytinburnu İlçesi'nde kuyumcu soyan cezaevi firarisi Y.S., Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde soygun hazırlığındayken polis tarafından yapılan operasyonla kıskıvrak yakalandı.

Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Zeytinburnu İlçesi'nde 4 Eylül 2016'da meydana gelen silahlı kuyumcu soygunun şüphelisi 'Cesur' takma adlı cezaevi firarisi Y.S.'nin bir süredir Tatvan'da bulunduğu ve 3 arkadaşı ile birlikte yeni bir kuyumcu soygunu planladığı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine çalışma başlatan ekipler soyguncunun adresini tespit ederek 4 gün önce operasyon için düğmeye bastı. Özel Harekat polislerinin de katıldığı operasyonda 11 ayrı suçtan aranan şüphelinin kaldığı eve baskın düzenledi. Evde arama yapan ekipler, 1 pompalı tüfek, 1 demir levye, 4 plastik eldiven ele geçirdi. Operasyonda cezaevi firarisi Y.S. ile beraber kuyumcu soygununu planladıkları şüphesiyle A.S., B.U. ve Y.G. gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkan ve hırsızlıktan 9 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan cezaevi firarisi Y.S., tutuklanırken, A.S., B.U. ve Y.G. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber: Özcan ÇİRİŞ/ BİTlİS,-

=============================================

Köylüler hasta olan kaymakam için klip hazırladı

NİĞDE'nin Ulukışla İlçesi'ne bağlı Çiftehan Köyü sakinleri ağır bir beyin ameliyatı geçiren Ulukışla Kaymakamı Hacı Ferhat Atar'a moral olması için klip hazırladı.

Hazırlanan videoda öğretmen, öğrenci, esnaflar, çiftehan halkı ve sağlıkçılar iyi dilek ve temennilerde bulundu. Çiftehan Köyü Muhtarı Bülent Meral, hazırladıkları klibi sosyal medyada yayınlamaya başladı. Meral, şöyle dedi:

"Ulukışla Kaymakamımız Ferhat Atar bir rahatsızlık geçirdi. Çiftehan halkı olarak bir klip hazırladık. Tüm esnafımız öğrencilerimiz ve memurlarımızın tamamı katıldı. Ona sevgimizi hastalığını biran önce atlatıp tekrar aramıza dönmesi için 'Geçmiş olsun' dileklerimizi iletiyoruz. Ulukışla olarak, Niğde olarak Çiftehan olarak yeri çok ayrı. Biz onu çok seviyoruz."

Görüntü Dökümü

---------------------------

Köylüler tarafından çekilen klip

Muhtarın açıklaması

Haber-Kamera: Ali KADI/NİĞDE,

=====================================================

Adıyaman'da 50 kişilik geçici işe 2 bin 289 başvuru

ADIYAMAN'daki 50 okulda temizlik işçisi olarak çalıştırılacak 50 kişilik geçici iş için 2 bin 289 kişi başvuru yaptı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki 29'u merkezde, 21'i ise köylerdeki okulların temizliğini yapmak amacıyla İşkur İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında 50 kişilik geçici iş kontenjanı açıldı. Okulların temizliğini 8,5 ay boyunca yapacak 50 kişilik geçici işe toplam 2 bin 289 kişi başvurunca noter huzurunda kura çekimi yapıldı. Halk Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen kura çekimiyle 50 kişinin ismi belirlendi.

Kurada ismi çıkanlar sevinirken, çalışma hakkı elde edemeyenler ise üzüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

Halk Eğitim Müdürlüğü

Kura çekilmesi

İsimlerin sayılması

Toplanan vatandaşlar

Camda asılı listeleri inceleyenler

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN-ADIYAMAN-DHA)

=======================================================

Şanlıurfa'dan Halep'e 4 TIR insani yardım

ŞANLIURFA İnsani Yardım Platformu tarafından toplanan 4 TIR dolusu yardım malzemesi, Suriye'nin Halep kentindeki ihtiyaç sahiplerine dualar eşliğinde gönderildi.

'Sınır Ötesine Yardım Kampanyası' çerçevesinde hayırseverlerin desteğiyle temin edilen gıda, su, ilaç, oyuncak ve giyim malzemelerini taşıyan 4 TIR, Paşabağı Mahallesi'ndeki Büyükşehir Belediyesi Lojistik Merkezi'nde düzenlenen törenle Suriye'ye gönderildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de TIR'lara malzemelerin yüklenmesine yarım etti. Yardım konvoyu İl Müftüsü İhsan Açık tarafından dua edildikten sonra yola çıktı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, kentte 6 yıldır sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruluşlarının desteğiyle Suriye'ye insani yardım göndermeye çalıştıklarını belirterek, "Suriye'de insan nerdeyse artık kalmayacak derecede bir savaş ortamı yaşıyor. Orada yaşayan Müslüman kardeşlerimize yardım elimizi uzatmamız gerekiyor. Hükümetimiz ve Diyanet İşleri Başkanlığımız bünyesinde bir yardım kampanyası başlatıldı. Yardım kuruluşlarına lojistik destek sağlamaya devam edeceğiz. Buradan artık 'Yeter' diyoruz. Çok üzüntü içerisindeyiz. Masum insanların gelecek uğruna, bir takım ekonomik ve askeri stratejik planlar uğruna canından olması bizleri çok derinden yaralıyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------------

Lojistik Merkezi

Malzemelerin TIR'lara yürklenmesi

TIR'ların önünde dua okunması

Yardım kolilerinin TIR'lara yüklenmesi

Başkan Nihat Çiftçi'nin konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

==================================================

Gaziantep'te bin yetime kışlık kıyafet

GAZİANTEP'te, İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İYİLİKDER) tarafından bin yetime kışlık kıyafet yardımı yapıldı.

Dernek binasındaki kıyafet mağazasında yapılan yardımdan yararlanmak isteyen Suriyeli ve Türk aileler randevu alarak geldiği mağazadan kıyafetlerini aldı. Anneleriyle birlikte gelen yetim çocuklar, mağaza olarak tasarlanan alandan istedikleri kıyafetleri alırken, destekte bulunanlara teşekkür etti.

İYİLİKDER Gaziantep Temsilcisi Talip Çelik, her yıl binlerce ihtiyaç sahibine kıyafet ve gıda yardımında bulunduklarını söyledi. Suriyeli veya Türk ayrımı yapmaksızın ihtiyaç sahibi olan herkese yardımda bulunduklarını ifade eden Çelik, "Geçen ay Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa hayata geçirdiğimiz çalışmayla yetim öğrencilere kışlık giysi yardımı yaptık. Bu ay da bin yetim çocuğa kışlık kıyafet desteğinde bulunuyoruz. Mağaza şeklinde düzenlenen yardım alanımıza gelen çocuklar istedikleri 6 parça kıyafeti alabiliyor. Böylece gururları incinmeden mağazadan alışveriş yapar gibi istediklerine sahip oluyorlar. Yardımlarımız devam edecek" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Yetimlere yardım dağıtılması

Yetim çocukların giydirilmesi

Talip Çelik'in konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber: Eyüp BURUN-Kamera: Ahmet ÖZER-GAZİANTEP-DHA)

==================================================

13 yıl önce öldürülen ağabeyinin katilinin bulunmasını istiyor

KAYSERİ'de 13 yıl önce öldürülen 22 yıllık maliyeci Orhan Uçar'ın kardeşi Mustafa Kemal Uçar, aile olarak cinayetin aradan geçen onca yıla rağmen çözülmemesinden dolayı rahatsızlık duyduklarını belirterek, "Katil ya da katiller elini kolunu sallayarak geziyor. Son günlerde faili meçhul cinayetleri çözen, Emniyetimiz'den bu cinayeti çözmesini de istiyoruz. Yapanların yanına kar kalmasınö dedi.

Kayseri'de Erciyes Vergi Dairesi'nde memur olarak çalışan 3 çocuk babası Orhan Uçar (43), Kocasinan ilçesi Sahabiye Mahallesi'nde Refika Küçükçalık İlköğretim Okulu yanındaki bir elektrik trafosu yanında 22 Aralık 2003'te ölü olarak bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine giden polis, önce Orhan Uçar'ın donarak öldüğünü zannetti, ancak yapılan inceleme sonrasında Uçar'ın kafasına sıkılan tek kurşunla öldüğü ortaya çıktı. Aynı zamanda çevrede de bira şişeleri ve boş mermi kovanlarının olduğu belirtildi. İşte aradan geçen yıllara rağmen cinayetin halen çözüme kavuşturulmadığını ve faili meçhul olarak kaldığını ifade eden Uçar'ın kardeşi Mustafa Kemal Uçar, "22 Aralık 2003 yılında ağabeyimi vurdular ve 13 yıldan beri katilleri bulunamadı. Basından falan okluyoruz, takip ediyoruz polisimiz faili meçhul cinayetleri aydınlatıyorlar. Ağabeyimin katillerinin de bulunmasını istiyorum.ö diye konuştu.

"KATİL YA D AKATİLLER ELLERİNİ KOLLARINI SALAYARAK GEZİYOR"

Katil ya da katillerin ellerini kollarını sallayarak dolaşmalarının aile olarak kendilerini yıllardır rahatsız ettiğini ifade eden Mustafa Kemal Uçar, şunları söyled: "Ağabeyim Vergi Dairesi'nde memurdu. İş yerinden bir akşam çıkıyor ve saat 23: 00 sıralarında bu olay meydana geliyor. Bizim kimseyle düşmanlığımız yok. Bir hasmımız yok. Bu nedenle ailece, çevre olarak kafamızda soru işaretleri var. Neden, niye oldu? Bu nedenle aydınlatılmasını istiyoruz. Polis başarılı ve güzel çalışmalar yapıyor, faili meçhul cinayetlerin aydınlatıldığını basından takip ediyoruz, okuyoruz. Bizlere de yardımcı olsunlar. Ağabeyimin katillerinin bulunmasını istiyoruz. Elini, kolunu sallayarak geziyorlar. Bundan rahatsızlık duyuyoruz. Devletimize güveniyoruz ve gereğini yapacaklarına da inanıyoruz.ö

"BİLEN, DUYAN VARSA EMNİYETE HABER VERSİN"

Bu konuda duyarlı vatandaşlara da seslenen Uçar, "Olayı bilen, duyan vatandaşlarımız varsa bizlere yardımcı olsunlar. Emniyet yetkililerine yardımcı olsunlar. Bildikleri ne varsa söylesinler. 13 yıl boyunca bir gelişme olmadı ama faili meçhul cinayetler çözüldüğü haberlerini okuyunca biz de umutlanıyoruz. Biz de bu yüzden Emniyetimiz'e güveniyoruz. Bu cinayeti de aydınlatsınlar, kafamız rahatlasın. 13 yıldan beri bu kafamızda bir soru işareti. Düşmanımız yok ve olmadığı için de kafamıza takılıyor. Artık çözülmesini istiyoruz.ö diye konuştu.

Cinayetin faili meçhul kalıp, ilgili soruşturma dosyasının da zaman aşımına uğramasını istemediklerini ifade eden ve Kayseri'de esnaflık yapan Mustafa Kemal Uçar, bu konuda BİMER'e de başvurduklarını ve başvurularına, "olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğiö yönünde ilgili kurumlarca verilen cevapların kendilerine iletildiğini de ifade etti.

Görüntü dökümü:

--------------------

-Mustafa Kemal Uçar'ın açıklamaları

-Detaylar

Haber: Cafer ZENGİN/KAYSERİ,DHA)

========================================

Vali Kamçı'dan dolandırıcılara karşı 'Dikkatli olun' uyarısı

KAYSERİ Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSB) Vali Süleyman Kamçı Başkanlığı'nda işadamlarıyla ekonomik toplantı yapıldı. Toplantıda halkı dolandırıcılara karşı uyaran Vali Kamçı, "Hiç tanımadığım birini telefonla arayarak para istemem mümkün değil" dedi.

KOSB Konferans Salonu'nda düzenlenen ekonomik toplantıya Vali Süleyman Kamçı, KOSB Başkanı Tahir Nursaçan ve işadamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Nursaçan, Türkiye'de sanayinin gelişmesi amacıyla kullanılan araçlar arasında başta gelen OSB'ler 1960'lı yıllardan günümüze yatırım ve istihdamın artırılması yoluyla bölgesel kalkınmaya odaklı katkıları nedeniyle sanayi politikalarında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Nursaçan, şunları söyledi:

"Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 1976 yılında kurulmuş olup 22 milyon metrekare üzerinde, bin 161 fabrikadaki 65 binin üzerinde çalışanı bulunan ve 300 civarındaki OSB'ler arasında yatırımın, üretimin istihdam ve ihracat ile ilk 10'da yer alan lokomotif konumda önemli üretim ve cazibe merkezlerinden biridir. OSB'ler yatırım ortamındaki çeşitli engellerin aşınmasında çok büyük fayda sağlayan bu mekanizmaların sanayimizin gelişmesine daha fazla hizmet etme potansiyeli olduğu açıktır. Çeşitli idari ve bürokratik sıkıntıların çözülmesiyle birlikte OSB'lerin daha da gelişmesini ve yükselmesini beklemekteyiz."

Vali Kamçı, sanayicinin yanında olduklarını, toplantıda işadamlarının sıkıntılarını dinleyeceklerini ve ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını söyledi. Toplantıda halkı dolandırıcılara karşı uyaran Vali Kamçı, şöyle dedi: "Son zamanlarda işte 'Vali arıyor', 'Yoldayız', 'Şuraya para yatır' denilen arkadaşlar zinhar hiçbir şekilde vali, vali yardımcısı, savcılar, hakimler, emniyetçilerin hiçbir şekilde para istemesi mümkün değildir. Eğer böyle bir şeyle karşılaşırsanız vilayetin özel kalemini arayınız. Bunların hepsi dolandırıcıdır. Bu konuda ben Kayserilileri açıkgöz, işinibilir biliyorum. Bunları duyunca 'Bu kadar saflık olmaz' diye ben üzülüyorum. O anlamda hassas olalım. Valilik para toplamaz mı? toplar. Sizleri toplarız şu sıkıntımız var, el birliği ile ayağa kaldıralım deriz. Yoksa vali tanımadığı birini 'Yoldayım Nevşehir'e gidiyorum. Özel kalem müdürü arıyor. Vali görüşecek' diye hiç görüşmediğim adamı telefonla arayıp böyle bir şey demem mümkün değil. Biraz akıllı olalım."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------

-Vali Süleyman Kamçı konuşması

-KOSB Başkanı Nursaçan konuşması

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ DHA)

===============================================

Gaziantep 'Akıllı şehir' oluyor

GAZİANTEP Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) düzenlenen 'Akıllı Şehir Gaziantep' konulu oturumda kentteki belediyeler çalışmalarını anlattı.

'Kittech İnovasyon Günleri' Ar-Proje pazarı kapsamında düzenlenen oturuma; Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, HKÜ Rektörü Prof.Dr. Tamer Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Fatih Tanrıöver, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Oturumun moderatörlüğünü yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, insanların hayatını kolaylaştırmak için şehirlerde hayata geçirilen projelerin akıllı şehir projeleri olduğunu söyledi. Gaziantep'in her gün biraz daha gelişerek hem Türkiye'nin, hem de Ortadoğu'nun çok önemli bir cazibe merkezi olduğu kaydeden Rektör Yılmaz, Gaziantep'in akıllı şehir kimliğine bürünmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise, Gaziantep'i akıllı şehir kimliğine kavuşturulması konusunda belediye olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Başkan Fadıloğlu, "Göreve geldiğimiz ilk gün geçmişteki çalışmaları incelemek için tüm arşivi titiz bir çalışma ile dijital ortama aktardık. Böylece hem personel sirkülasyonunu en aza indirdik hem de vatandaşlarımız istedikleri evraka daha rahat ulaşmalarını sağladık." diye konuştu.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise, akıllı şehir projesi kapsamında Gaziantep'in büyük bir ilerleme kaydettiğini ancak teknolojinin de kölesi olunmaması gerektiğini söyedi. Tahmazoğlu, şunları söyledi:

"Teknolojiyi çok fazla kullanmaya başladık özellikle aile ortamlarında çok fazla teknolojiye maruz kalıyoruz. Bilgi güçtür ama doğru ve verimli kullanırsak, zamanı daha verimli kullanmak için teknolojiyi kullanırsak daha sağlıklı bir toplum oluşturacağız. Biz vatandaşlarımızın zamanı daha verimli kullanması için e-belediye, kent rehberi, e-mimar gibi uygulamalar ile vatandaşlarımızın işlemlerini en hızlı şekilde yapmalarını sağlıyoruz."

Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Fatih Tanrıöver de, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi internet uygulamaları sayesinde vatandaşların işlemlerini internet üzerinden rahatlıkla yaptığını ayrıca toplu taşıma araçlarında ücretsiz internet hizmeti verdiklerini belirtti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

Oturuma katılanlar

Tamer Yılmaz'ın konuşması

Fatih Tanrıöver'in konuşması

Rıdvan Fadıloğlu'nun konuşması

Mehmet Tahmazoğlu'nun konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

==================================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement