Fındık İhracatında Lider Müşteri Değişti - Son Dakika
Ekonomi

Fındık İhracatında Lider Müşteri Değişti

Dünya Fındık Üretiminin Yüzde 70'ini, İhracatının Yüzde 75'ini Elinde Bulunduran Türkiye'den En Çok Fındık Alan Ülke Değişti. Bugüne Kadar Türkiye'den En Çok Fındığı Alan Almanya, 2006 Yılında Yerini İtalya'ya Bıraktı.

23.03.2007 13:20

Dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini, ihracatının yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'den en çok fındık alan ülke değişti. Bugüne kadar Türkiye'den en çok fındığı alan Almanya, 2006 yılında yerini İtalya'ya bıraktı.

Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden edinilen bilgilere göre, Türkiye geçen yıl 1 Ocak 2006-31 Aralık 2006 tarihleri arasında dış dünyada 91 ülke ve 3 serbest bölgeye toplam 247 bin ton fındık ihraç etti. Türkiye, bu ihracatın karşılığında 1 milyar 467 milyon dolar döviz girdisi elde etti. Buna göre 2006 yılı fındık ihracatından elde edilen döviz miktarı son zamanların en yüksek miktarı oldu. Rakamlara göre 2006 yılında en fazla ihracat, 71 bin ton karşılığında 413 milyon dolar döviz girdisi ile İtalya'ya oldu. Onu 60 bin ton ihracat ve 351 milyon dolar döviz girdisi ile Almanya, 20 bin ton ihracat ve 123 milyon dolar döviz girdisi ile Fransa takip etti. Bu ülkeleri alım fındık miktarında sırasıyla şu ülkeler takip ediyor:

" Belçika, İsviçre, Hollanda, İngiltere, Avusturya, Rusya, Polonya, ABD, İspanya, Ukrayna, Yunanistan, Mısır, Brezilya, Avustralya, İsveç, Danimarka, Güney Afrika, İsrail, Hırvatistan, Suudi Arabistan, Kanada, Norveç, Slovakya, Sırbistan, Çin, Japonya, Finlandiya, Tunus, Venezuella, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, Lübnan, Macaristan, Güney Kore, Litvanya, Irak, Bulgaristan, Libya, Yeni Zelanda, Malezya, Letonya, İrlanda, Makedonya, İran, Suriye, Cezayir, KKTC, Slovenya, Bosna Hersek, Ürdün, Singapur, Tayland, Kuveyt, Arjantin, Ekvator, Portekiz, Tayvan, Çek Cumhuriyeti, Hong-Kong, Kolombiya, Meksika, Kosova, Vietnam, El Salvador, Sri Lanka, Şili, Kenya, Endonezya, Senegal, Uruguay, Fas, Pakistan, Malta, Hindistan, Moldova, Kazakistan, Özbekistan, Angola, Bahreyn, Azerbaycan, Katar, Yemen, Karadağ, Arnavutluk, Filipinler, Türkmenistan, Afganistan, Kırgızistan."

(MAK-SA-CC-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Fındık İhracatında Lider Müşteri Değişti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement