Bir Üst Sınıfa Çıkış Planı! - Son Dakika
Güncel

Bir Üst Sınıfa Çıkış Planı!

Bir Üst Sınıfa Çıkış Planı!

Hayatımızı değiştirecek reformlar

07.11.2014 07:57

Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracak 'Yapısal Dönüşüm Programı'nın ilk paketi 9 eylem ve 417 maddeden oluşuyor. Yerli üretimi teşvik eden program gündelik hayatta da birçok yenilik öngörüyor.

Türkiye'yi 2023'te 2 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ve 500 milyar dolarlık ihracata ulaştırmayı planlayan hükümet, 25 sektörde dönüşüm için düğmeye bastı.

25 program ve 1.200 eylem planından oluşan Ekonomide Yapısal Dönüşüm Programı'nın 1. paketi Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı.

İlk paket 9 sektörde toplam 417 maddelik eylem planından oluşuyor. Davutoğlu'nun 11 bakanla birlikte açıkladığı planda yerli kaynaklarla üretim temel kriter olarak belirlendi. Program yerli otomobil üretiminden yerli makineye kadar bir çok alanda millileşmeyi öngörüyor. Bu kapsamda 2018 sonuna kadar ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 60'tan yüzde 70'e çıkarılacak.

YERLİ OTOMOBİL YERLİ İLAÇ

Ekonominin her alanında yerli üretimi ön planda tutan programı, "Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşümünü ve yeni hamle dönemini başlatıyoruz" sözleriyle özetleyen Davutoğlu "Hedefimiz, bu sektörel dönüşüm programlarıyla 2018 sonuna kadar GSYH'yi 1.3 trilyon dolara çıkarmak, cari açığı yüzde 5.2'ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7'ye indirmek" dedi. Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre enerji üretiminde yerli kaynak payı ise yüzde 35'e çıkarılacak. Bu kapsamda enerji verimliliğini artırmak için de çalışmalar hızlanacak. Nükleer enerji başta olmak üzere yerli üretimin enerjideki payı gittikçe artacak. Öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımları desteklenecek. İlaç ihtiyacının yüzde 60'ı yerli üretimle karşılanacak. Kamu alımlarında da yerliye ağırlık verilecek. Program tarımda modern sulama tesisi yatırımlarının artırılması yanında sağlık turizmine de ayrı bir önem veriyor. Buna göre halen 2.75 milyar dolar olan sağlık turizmi geliri 2018'de 9 milyar doları geçecek.

Kent merkezine ücretli araç girişi servis kullanmayana ücretsiz bilet

Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı:

-Kamu binaları başta olmak üzere enerji verimliliği artırılacak.

-Büyükşehirlerde kent merkezine araç girişini ücretlendiren pilot akıllı ulaşım sistemleri uygulamaları başlatılacak.

-Fosil yakıtla çalışan araçlarda enerji verimliliğini artıran ve üretilen emisyonların azaltılmasını dikkate alan vergi sistemi getirilecek. Elektrikli araçlar da için vergilendirme avantajı sağlanacak.

-Enerji verimliği yüksek olan elektrikli ev aletleri (beyaz eşya vs) düşük vergiye tabi tutulacak.

-Isı yalıtımı olmayan mevcut binalarda yalıtım uygulaması için vergi teşviki sağlanacak.

-Öncelikli olarak metro hattı güzergahı üzerindeki servis aracı kullanıcılarına toplu taşıma bileti ve kartlarının ücretsiz veya indirimli verilmesi uygulamaları getirilecek.

-Toplu taşıma sistemlerinin kent çeperindeki durak ve istasyonlarında park et-devam et uygulamaları yaygınlaştırılacak.

-Bisiklet yolları yaygınlaştırılacak. Bisiklet paylaşım sistemi uygulamaları yaygınlaştırılacak.

Davutoğlu G-20'ye gidiyor

Dünya liderlerinin buluştuğu G-20 Liderler zirvesine bu kez Türkiye adına Başbakan Ahmet Davutoğlu katılacak. Davutoğlu, dünkü toplantıda gelecek hafta G-20 zirvesi için Avustralya'ya gideceklerini belirterek "G-20 zirvesinde küresel ekonominin bütün alanları, 20 büyük ekonomi güç arasında istişare edilecek. 1 Aralık'ta dönem başkanlığını alacağız. Bu dönemde herkes şahit olacak ki Türkiye'deki ekonomik kapasite, ekonomik mantık ve entelektüel düzey, ekonomik anlamda küresel ekonomiyi 1 yıl yönetebilecek, değişik alanlarda ona ilham verecek katkılar yapacaktır" diye konuştu.

İŞ GÜVENLİĞİ 3. PAKETTTE

Davutoğlu bir başka soru üzerine "Bu ayın sonunda iş kazalarıyla ilgili büyük bir şura tertip edeceğiz. Çalışma hayatıyla ilgili yapacağımız düzenlemeleri 3. pakette ele alacağız" dedi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı.

Tüketim malları ithalatına fren

İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı

-İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60'tan yüzde 70'e çıkarılacak.

-Tüketim malları ithalatının payı yüzde 12.1'den yüzde 10'lara çekilecek.

-MTA yurt dışında da madencilik yapabilecek hale getirilecek.

-Enerji üretiminde kullanılan teçhizat yurt içinde üretilecek.

-Demircilik sektörünün hurda girdi bağımlılığı azaltılacak.

-İhracatta orta-yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 32'den yüzde 37.6'ya çıkarılacak.

-Elektrikli araçlar için pil üretimi ticari safhaya hazır hale getirilecek.

- Aliağa ve Ceyhan- Yumurtalık bölgelerinde kümelenme modeli ile petrol rafineri ve petrokimya tesisleri kurulması yönünde çalışmalar yürütülecek.

Teknolojik ürün üretene destek

Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı

-Öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımları desteklenecek.

-Ar-Ge merkezi belgesi verilen işletme sayısı 155'ten 225'e çıkarılacak.

-Yerli patent başvuru sayısı yıllık 4 bin 500'lerden 13 binlere çıkarılacak.

-Ar-Ge yapan firmalara eğitim, danışmanlık ve personel destekleri sağlanacak.

-Şirketlerin endüstriyel tasarım, üretime hazırlık, üretim süreci pazara sunum ve satış sonrası hizmetlere yönelik faaliyetleri desteklenecek.

-Sanal ve gerçek ortamlarda sanayi ve üniversite işbirliği platformu oluşturulacak.

-Girişimciliği desteklemek için erken aşamaya yönelik bir fon kurulacak.

Kamu alımında yerliye öncelik

Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim

-Kamu ihale mevzuatında yapılacak değişikliklerle KOBİ'lerin ihalelerden daha fazla pay alması sağlanacak.

-Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuatlarda yerli üretim, yenilik ve teknoloji transferini teşvik edecek şekilde düzenleme yapılacak.

-Dönüşüm programı çerçevesinde, idareler için ihale dokümanı hazırlama ve tekliflerin değerlendirilmesi konularında eğitimler düzenlenecek.

Kuraklığa dayanıklı ürün

Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı

-Tarımda sulanabilir alan yüzde 62'den yüzde 68'e çıkarılacak.

-Çiftçiler başta olmak üzere tarımda etkin su kullanımı ve tasarufu aşılanacak.

-Yeraltı Suyu Sulama Kooperatiflerinin eskiyen sulama şebekeleri kapalı sisteme dönüştürülecek.

-Kuraklığa dayanıklı ürün çeşitleri geliştirilerek yaygınlaştırılacak.

-Arazi toplulaştırması çalışmalarını hızlandırmak üzere 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi kullanımı Kanununda gerekli düzenlemeler yapılacak.

Gıda fiyatları için komite kuruluyor

Başbakan Davutoğlu, kuraklıkla ilgili bir soru üzerine gıdanın ekonomi üzerinde negatif etkilerini ortadan kaldıracak gıda güvenliği ve tarımla ilgili özel bir komite kurulması çalışmasının başladığını açıkladı. Davutoğlu "Teknik komite düzenli olarak çalışmalarını EKK'ya getirecek ve bakanlarımız tarımda oluşabilecek bir değişimin çok kısa zamanda izleyip tedbiri alacak. Bakanlıklar arası ve kurumlar arası koordinasyon alınacak tedbirler için çok önemli" dedi. Davutoğlu yerli otomobilin önceki dönemlerde sürekli teşvik aldığının hatırlatılarak, eylem planları çerçevesinde yerli otomobil konusunda bir ayrıcalık yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Davutoğlu "Her zaman olduğu gibi teşvik edeceğiz" diye konuştu.

Kaya gazı için çalışma başlıyor

Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı

-Enerjide yerli kaynağın yüzde 27 olan payı 2018 yılı sonunda yüzde 35'e çıkacak.

- Afşin Elbistan, Konya Karapınar ve Trakya Ergene gibi büyük linyit havzaları termik santral kurulmak üzere talep garantisi-hasılat paylaşımı şeklinde veya belirli bir süre alım garantisinin sağlandığı YİD modeliyle ihaleye çıkarılacak.

-TPAO, Azerbaycan'da Azeri-Çıralı- Güneşli (ACG) ve Şahdeniz Irak'ta Badra, Missan, Mansurya, Siba geliştirme-üretim projelerinde üretim artışı sağlayacak.

-Bolu- Göynük, Bolu- Mengen ve Ankara- Nallıhan bitümlü şeyl kullanılarak elektrik enerjisi üretimi için çalışmalar başlayacak.

- Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi devreye girecek.

İlaçta molekül keşfi yapılacak

Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı

-Yurtiçi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının değer olarak yüzde 20'si, ilaç ihtiyacının da yüzde 60'ı yerli üretimle karşılanacak.

-2023'te en az bir orijinal molekül keşfi yapılacak.

-İlaç üreten şirket sayısı 211'den 260'a çıkarılacak.

-Akademisyenlerin bağlı oldukları kurum ve kuruluşlar haricindeki çalışmalarını teşvik eden düzenlemeler yapılacak.

-İnsan doku ve hücrelerinin insanlarda kullanımını düzenleyecek ve denetleyecek bir mercii ile fertilite ve embriyoloji denetim ve kontrollerinin gerçekleştirileceği birimler kurulacak.

Okullara sağlık turizmi dersi

Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı

-Sağlık turizminde 2.75 milyar dolarlık gelir 2018 yılında 9 milyar dolara çıkacak.

-Sağlık turizminde teşvik sistemleri sadeleştirilecek.

-Sağlık personelinin donanımını artırılacak.

- Termal kaynak potansiyeli değerlendirilerek termal kaynakların tedavi amaçlı kullanımlarına ilişkin bölgesel endikasyon haritası çıkarılacak.

-Ortaöğretim, ön lisans ve lisans programlarına Sağlık Turizmi seçmeli dersleri konulacak.

İran'la taşıma sorunu bitiyor

Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı

-Gümrük kapılarının sayısı artırılacak. Irak ile Aktepe, Ovaköy, Gülyazı, Üzümlü, Derecik; Gürcistan ile Muratlı, Demir İpekyolu-Canbaz demiryolu sınır kapıları açılacak.

- Filyos Limanı tamamlanacak.

-Ulaşımda elektronik sistemlerin payı artırılacak.

-İslamabad-Tahran- İstanbul Koridor Projesi kapsamında TIR Sözleşmesinin uygulama sorunları çözülecek. Bu kapsamda Türkiye-İran ve Pakistan arasında, TIR Karneleri kullanılarak karayolu ulaştırma koridoru kurulması hedefleniyor.

-Yurt dışında lojistik merkezler kurulacak.

Kaynak: AHaber.com

Son Dakika Güncel Bir Üst Sınıfa Çıkış Planı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement