Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

1- Sultanahmet'te terör saldırısı - Sultanahmet'te patlama meydana geldi.

12.01.2016 16:23

1- Sultanahmet'te terör saldırısı

- Sultanahmet'te patlama meydana geldi. İstanbul Valiliği, patlamada ilk belirlemelere göre 10 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını bildirildi. Patlamaya ilişkin polisin olay yerindeki incelemesi sürüyor.

(10.41-11.40- 14.34)

-Başbakanlık, patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirilmesini kararlaştırdı. Geçici yayın yasağının, olay yerini görecek şekilde canlı yayın, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmemesini kapsadığı öğrenildi

(11.58-12.24)

- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Sultanahmet'teki terör saldırısını 1988 doğumlu, Suriye uyruklu bir canlı bombanın gerçekleştirdiğini bildirdi.

(14.39) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sultanahmet'teki patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüştü. Daha sonra Çankaya Köşkü'nde Davutoğlu başkanlığında güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Ali Sarıkaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun katıldı.

(11.58-13.23) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yurt dışından gelen ve merkezde görevli büyükelçiler için düzenlenen yemekte konuştu. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şunlar:

- "İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nda meydana gelen ve Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınadığımı belirtmek istiyorum"

- "Dünyada DAİŞ denilen terör örgütüyle Türkiye'den daha kararlı bir şekilde mücadele yürüten ve bizim kadar bedel ödeyen başka bir ülke var mıdır?"

- "Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere terör örgütü ve müzahir kuruluşlarının etkinliği olan yerlerde biz de devlet olarak çok daha güçlü bir çalışma ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Meydanı terör örgütüne, bölücülere, yıkıcılara bırakmamalıyız"

- "Bugün Türkiye'nin sorunu dünyada pek çok ülkenin de bizar olduğu terör sorunudur, Kürt sorunu değildir. Kendimizi aldatmayalım. Bunu çok iyi anlatmamız lazım. Ama bu aydın müsveddeleri, ne yazık ki kalkıp devletin bir katliam yaptığından bahsediyor. Ey aydın müsveddeleri, siz karanlıksınız karanlık. Aydın falan değilsiniz. Sizler ne Güneydoğu'yu ne Doğu'yu, buraların adresini bilemeyecek kadar karanlıksınız ve cahilsiniz. Ama oraları bizler kendi evimizin yolu gibi, adresi gibi çok iyi biliriz"

- "Bizim bu sözde akademisyenlerden izin alacak halimiz yok. Hukukumuzda da böyle bir kaide yok. Bunların haddini de bilmesi lazım"

- "Ey sözde aydınlar, şu anda Madaya'da olanlara bugüne kadar ses çıkarttınız mı? Onun için kampanyalar düzenlediniz mi? Onun için bir tane imza attınız mı? Hayır"

(14.15-15.14-15.54) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İstanbul'da meydana gelen terör saldırısına ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakanlık yetkililerinin yaptığı açıklamada, Davutoğlu'nun Merkel'i telefonla arayarak saldırıyla ilgili bilgi verdiği, hayatını kaybeden 10 kişiden çoğunluğunun Alman vatandaşı olması sebebiyle üzüntülerini ve taziyelerini ilettiği belirtildi.

(15.54)

4- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sultanahmet'teki hain saldırı ile Türkiye'ye kastedenlerin, emellerine asla ulaşamayacağını" belirterek, terörü ve terörden beslenenleri kınadı.

(13.45)

5- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sultanahmet Meydanı'ndaki canlı bomba saldırısına ilişkin, "HDP olarak bu tür saldırıları sonuna kadar kınadığımızı ve sorumluların ortaya çıkması için peşini bırakmayacağımızı belirtmek istiyorum" dedi.

(14.23)

6- Sultanahmet'teki terör saldırısına uluslararası tepkiler

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Sultanahmet'teki terör saldırısıyla ilgili "son derece dehşet ve acı verici bir olay" nitelemesinde bulunarak İtalyan hükümeti ve halkının Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi.

(14.41)

- Fransa Başbakanı Manuel Valls, terör saldırısı yaşayan ülkelerin dayanışma içinde olması gerektiğini bildirdi.

(15.21)

- İspanya Hükümeti, terör saldırısını kınayarak, hayatını kaybedenlerin aileleriyle acının paylaşıldığını bildirdi.

(15.52)

- Katar, Sultanahmet'te sivilleri hedef alan terör saldırısını kınadı.

(15.53)

- Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, ortak açıklamalarında Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen terör saldırısını kınayarak, Türkiye ile dayanışma mesajı verdi.

(14.04)

- ABD'nin Ankara Büyükelçisi John R. Bass, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamayı kınadı.

(13.38)

7- 8. Büyükelçiler Konferansı

- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, konferansta yaptığı konuşmada, "Vekalet savaşları ve göç sadece Türkiye'nin katkısıyla önlenebilecek boyutlarda değildir. Eğer bu iki olguya insanlık ortak bir çözüm bulamazsa, çok net görmek gerekir ki özellikle göç sorunu, önümüzdeki dönem için üçüncü dünya savaşından daha tehlikeli bir durumdur" dedi.

(13.59) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Şimdi 'Birtakım mahallelerde gençleri silahlandırarak, yeni birtakım silahlı yapılanmalar üzerinden acaba bir kurtarılmış bölge oluşturabilir miyiz'... Şimdi bunu da boşa çıkartıyoruz ve tek tek ilçeler de temizleniyor. Bugüne kadar bu gök kubbe altında konuşulmadık bir şey de kalmadı, bundan da korkmayız. Ama siz, silah ve terör üzerinden bunu hayata geçirmeye çalışırsanız buna kimse izin vermez. Oldu bitti yapmak, 'Ben bölgede özerklik ilan ettim' kendi kendine, buna kimse izin vermez" dedi.

(12.39) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Şırnak'ın Cizre ilçesinde bölücü terör örgütüne yönelik operasyonda bir polis şehit oldu.

(10.49)

9- Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçeleri ile Diyarbakır Sur'da devam eden operasyonlarda, dün 16 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği bildirildi.

(13.04)

10- Siirt'te geçen yıl 8 askerin şehit düştüğü terör saldırısıyla ilgili soruşturma kapsamında 4 korucunun görevden alındığı bildirildi.

(15.20)

11- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü "usulsüz dinleme" soruşturması kapsamında Ankara merkezli 20 ilde operasyon başlatıldı. Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan 45 kişiden 30'u yakalandı.

(08.47-10.09)

12- FETÖ/PDY'nin "memur" ayağına yönelik olduğu belirtilen operasyonda, 5 kişinin evinde, bir memur ve işçi dernekleri ile emekli bir profesörün Erciyes Teknopark'taki bürosunda arama yapılıyor.

(08.39)

13- Uşak'taki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, örgüte finans sağlanması iddialarına ilişkin düzenlenen operasyonda 5 ilde 9 kişi gözaltına alındı.

(10.24)

14- Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri DAEŞ'e yönelik operasyonda, sansasyonel eylem hazırlığı içerisinde olduklarını değerlendirdiği 1'i Türk vatandaşı 16 kişiyi gözaltına aldı.

(13.21)

15- İzmir'deki telefon dolandırıcılığı operasyonunun, "suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve nitelikli dolandırıcılık" iddiaları doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği, 4 ayrı adreste yapılan aramalarda birçok dokümana el konulduğu ve 110 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

(14.46)

16- Yükseköğretim Genel Kurulu (YÖK) tarafından, dün bir grup akademisyenin teröre destek veren bildirisinin, akademik özgürlük ile bağdaştırılamayacağı vurgulanarak, "Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır. Rektörlerimiz ve Üniversitelerarası Kurul ile bu konuyu görüşmek üzere toplanacağız" açıklaması yapıldı.

(14.21)

17- Marmara'nın güney ile doğusunda bugün ve yarın, Kuzey Ege, Batı Karadeniz ile Anadolu'nun kuzeybatısında ise yarın için kuvvetli yağış uyarısında bulunuldu.

(13.05)

18- Uluslararası yatırım bankaları, bu yıl petrol fiyatlarının varil başına 20 dolara kadar düşebileceği uyarısında bulundu.

(09.54)

19- Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı ve Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu, ham petrol fiyatlarındaki son gerileme nedeniyle 2 ülkeden acil toplantı düzenlenmesi çağrısı aldıklarını belirtti.

(11.55)

20- Avrupa'nın önde gelen ekonomi ve istatistik enstitüleri, Avro Bölgesi'nde gözlenen durgun toparlanmanın gelecek aylarda da devam edeceğini ve ekonominin yılın ilk iki çeyreğinde yüzde 0,4 büyüyeceğini öngörüyor.

(14.35)

21- Çinli Wanda Group, ünlü sinema filmlerinin yapımcısı ABD'li "Legendary Entertainment" şirketini 3,5 milyar dolara satın aldı.

(12.14)

22- Suriye'de Rus savaş uçaklarının Halep'in kuzeydoğusundaki terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde yer alan Munbic ilçesine düzenlediği 14 hava saldırısı sonucunda 25 kişinin öldüğü, 41 kişinin yaralandığı bildirildi.

(14.28)

23- Avrupa Birliği, Rusya'nın Suriye'de sivilleri hedef alan hava saldırılarıyla ilgili olarak, çatışmadaki tüm taraflara, okullar ve hastaneler dahil sivil tesisleri hedef almaktan vazgeçme çağrısı yaptı.

(14.41)

24- BM Güvenlik Konseyi, Yeni Zelanda ve İspanya'nın talebi üzerine toplanarak, Suriye'de kuşatma altındaki kentlerde yaşanan açlık sorununu kapalı oturumda görüştü.

(09.54)

25- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e sığınma hakkı verip vermeyeceklerini belirtmekten kaçınırken, gerektiğinde kendileri için bunun çok zor olmayacağı mesajını verdi.

(12.09)

26- Suriye'de rejim ve Hizbullah güçlerinin ılımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halka yönelik ablukaları sürüyor. Açlık kriziyle gündeme gelen Madaya haricinde 13 bölge daha kuşatma altında.

(12.24)

27- Avustralyalı medya patronu Rupert Murdoch'un, Amerikalı oyuncu ve eski manken Jerry Hall ile nişanlandığı açıklandı.

(10.05)

28- Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad bölgelerine yoğun top atışı yapılıyor.

(12.08)

29- Kuveyt'te, kamuoyunda El-Abdali Hücresi adıyla bilinen davada, "İran ve Hizbullah lehine ajanlık yapmak" suçlamasıyla yargılanan biri İran diğeri Kuveytli iki kişi hakkında idam cezası verildiği bildirildi.

(15.13)

30- FIFA Altın Top (Ballon d'Or) Ödülü'nü Barcelona'nın yıldızı Lionel Messi'ye kaptıran Real Madridli Cristiano Ronaldo, sosyal paylaşım sitelerinde ise açık ara farkla ilk sırada yer alıyor.

(14.20)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement