Türkiye'de 2022 böyle geçti: Temmuz - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2022 böyle geçti: Temmuz

Türkiye\'de 2022 böyle geçti: Temmuz

Türkiye'de 2022'nin temmuz ayında, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yeni asgari ücret kararı, ek gösterge ve öğrenci affı düzenlemesini de içeren ekonomiye ilişkin kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında "Tahıl ve...

22.12.2022 11:02  Güncelleme: 23:11

Türkiye'de 2022'nin temmuz ayında, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yeni asgari ücret kararı, ek gösterge ve öğrenci affı düzenlemesini de içeren ekonomiye ilişkin kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalanması, gündemin en önemli başlıkları oldu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, temmuz ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 TEMMUZ

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, yüzde 30 artışla 5 bin 500 lira olarak belirlediği yeni asgari ücret kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda, organize suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen 284 şüphelinin yakalanması amacıyla 24 ilde "Tümör Operasyonu" başlatıldı.

Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde Karadeniz Sahil Yolu'nun Hopa-Kemalpaşa arasındaki yaklaşık 25. kilometresinde heyelan nedeniyle kaya kütlelerinin tırların üzerine düşmesi sonucu, Azerbaycan uyruklu 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı.

Karaman'daki Sidamara Antik Kenti'nde 140 yıl önce keşfedilen Sidamara Lahdi'nin eksik parçası Eros başı, Londra'daki Victoria & Albert Müzesi'nden getirilerek yeniden eski yerine konuldu.

3 TEMMUZ

Yeniden belde statüsü kazanan Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Dodurga'da belediye başkanlığı ve 3 mahalle muhtarlığı için seçim yapıldı. AK Parti adayı Hasan Hüseyin Kaşıkcı bin 125 geçerli oydan 979'unu alarak belediye başkanı seçildi.

5 TEMMUZ

Ek gösterge ve öğrenci affı düzenlemesini de içeren ekonomiye ilişkin kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun, emekli aylığının alt sınırını 3 bin 500 liraya çıkaran düzenlemesi 2022 Temmuz ayı ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde, ek göstergeye ilişkin düzenlemeler ise 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

Kaçak tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında 7 ilde 8 suç grubuna yönelik "Nefes Operasyonu" başlatıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, soruşturma kapsamında 214 kişi hakkında yakalama, 615 adresle ilgili de arama kararı olduğunu açıkladı. Operasyonda, 208 şüpheli gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığınca Mardin'de 679 personelin katılımıyla Eren Abluka-20 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Muzaffer Karaca Operasyonu başlatıldı.

6 TEMMUZ

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyindeki Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde, 20 PKK/ YPG'li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Konya Şehir Hastanesi'nde görev yapan kardiyoloji uzmanı doktor Ekrem Karakaya, hasta yakını Hacı Mehmet Akçay tarafından silahla öldürüldü. Akçay, daha sonra intihar etti.

7 TEMMUZ

?Konya'da sevgilisini darbettiğini düşündüğü kişiyi engellemek isterken öldürdüğü gerekçesiyle yeniden yargılandığı davada 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Kadir Şeker, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve avukatlarının itirazı üzerine tahliye edildi.

Reyhanlı saldırısının talimatını verdiği iddia edilen ve uyuşturucu ticaretinden tutuklu bulunduğu ABD'den Türkiye'ye getirilen Memet Gezer tutuklandı.

8 TEMMUZ

İstanbul merkezli 13 ilde "Sarallar" olarak bilinen organize suç örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 91 şüpheliden, aralarında Erdal Acar'ın da bulunduğu 40'ı tutuklandı.

Türkiye'nin ilk beyin cerrahlarından Prof. Dr. Hamit Ziya Gökalp, 93 yaşında hayatını kaybetti.

9 TEMMUZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye ve Irak'ın kuzeyinde yılbaşından bu yana 1999, Pençe-Kilit Operasyonu'nda ise 277 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

10 TEMMUZ

Karadeniz'deki doğal gazı taşıyacak boruların derin sulara serimi başladı. Filyos açıklarında mesaisini sürdüren "Castorone" adlı gemi, derin sularda ilk boruları deniz tabanına yerleştirdi.

İstanbul'da etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi, bazı ev ve işyerlerini su bastı.

11 TEMMUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridoru diplomasisini Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmeleriyle sürdürdü. Erdoğan, Putin'e BM'nin Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridor planıyla ilgili harekete geçme zamanının geldiğini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile de telefonda, Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması konularını görüştü.

13 TEMMUZ

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile BM heyeti İstanbul'da toplantı yaptı. Milli Savunma Bakanı Akar toplantıda, İstanbul'da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındığını açıkladı. Toplantıda liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontroller yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi teknik konularda mutabakat sağlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman telefonda görüştü. Görüşmede karşılıklı olarak Kurban Bayramı tebriğinde bulunuldu.

Muğla'nın Datça ilçesi Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın ertesi gün söndürüldü. Yangında, 300 hektar orman alanı ile 400 hektar tarım arazisinin zarar gördüğü bildirildi.

15 TEMMUZ

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca Saraçhane Meydanı'nda anma programı düzenlendi.

Programa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan da katıldı. Erdoğan, buradaki konuşmasında "Bu altılı masada şehitlerimizin esamesi okunuyor mu? Onların derdi başka, onlar PKK terör örgütüyle beraber yürüyorlar." dedi.

16 TEMMUZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, "(FETÖ) Bugüne kadar 334 bin 378 gözaltı yaptık. 101 bin tutuklama, 104 bin de adli kontrol kararı verildi. Halen cezaevlerinde 18 bin 892 tutuklu bulunmaktadır. 23 bin 927 kişi de firaridir." bilgisini verdi.

18 TEMMUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, öğrenci kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdıklarını belirtti. Toplantıda ayrıca 2023'ten itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrencilerin de aldıkları kredi miktarından sorumlu olmaları kararlaştırıldı.

Ankara Güven Park'ta 2016'daki terör saldırısını planlayanlar arasında olduğu belirlenen ve kırmızı bültenle aranan terörist Necati Utku Kiraz Diyarbakır'da etkisiz hale getirildi.

Ünlü arp sanatçısı Victor Espinola, Antalya'nın Serik ilçesindeki Aspendos Antik Tiyatrosu'nda konser verdi. Dolapdere Big Gang grubuyla sahne alan Espinola, performansıyla dinleyenlerini etkiledi.

19 TEMMUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye- İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7. Toplantısına katılmak üzere İran'a gitti. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü, İran Lideri Ali Hamaney ile bir araya geldi.

Suriye konulu Astana Formatında 7. Üçlü Zirve Toplantısı'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü ve Üçlü Zirve Toplantısı'nın ardından Putin ve Reisi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli güvenliğimize kasteden şer odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyız. Astana garantörleri olarak, Rusya Federasyonu ve İran'dan beklentimiz bu mücadelede Türkiye'ye destek olmalarıdır." mesajı verdi.

Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bolu'nun Çaydurt Yuva köyü bölgesinde içme suyundan etkilenen 30 çocuk ve 22 yetişkinin hastanelere nakledildiğini, 31 kişinin tedavisinin tamamlandığını açıkladı. 24 Temmuz itibarıyla Bolu'daki hastanelere başvuran 148 kişiden 140'ı tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildi.

İçme suyundan etkilenen ve Ankara Şehir Hastanesi'nde tedaviye alınan 49 yaşındaki Eyüp Ertem, 23 Temmuz'da hayatını kaybetti.

Olayla ilgili olarak adli ve idari soruşturma başlatıldı.

20 TEMMUZ

Malazgirt Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız'ın şehit edildiği 2015'teki saldırının faili PKK'lı Savaş Çelik, MİT'in yurt dışı operasyonuyla yakalanarak Türkiye'ye getirildi.

21 TEMMUZ

İçişleri Bakanlığınca yangın riski bulunan bölgelerdeki orman alanlarına girişler 31 Ağustos'a kadar yasaklandı. Konuya ilişkin valiliklere genelge gönderildi.

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası yayımlanan bildiride, Yunanistan'ın kışkırtıcı eylemlerine ilave olarak kara suyu ve hava sahası ihlallerini artırarak devam ettirmesinin kabul edilemez olduğu ifade edildi.

İstanbul'da bir hafta önce ormanlık alanda cesedi bulunan 32 yaşındaki Pınar Damar'ın öldürülmesine ilişkin gözaltına alınan Metin Aydın tutuklandı.

22 TEMMUZ

Küresel çaptaki gıda krizinin çözümüne ilişkin Türkiye'nin yürüttüğü diplomatik çabalar sonuç verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında, "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandı. Mutabakat kapsamında, tahıl ve gıda maddeleri, Ukrayna'ya ait 3 liman üzerinden emniyetli bir şekilde denizden nakledilecek.

23 TEMMUZ

Türk edebiyatının önemli isimlerinden, usta yazar Rasim Özdenören, bir süredir tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında hayatını kaybetti.

24 TEMMUZ

Bursa'da kirasını ödemediği gerekçesiyle hakkında dava açılan kadının çöple doldurduğu evin tahliyesi sırasında, kapısı kilitli odada 9 yaşında bir çocuk bulundu. Vücudunda yaralar oluşan, saçları ve tırnakları uzamış haldeki çocuk, annesine teslim edilerek, yaşadığı Antalya'ya götürüldü. Tedavi altına alınan çocuk, Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce koruma altına alındı.

25 TEMMUZ

Antalya'da koruma altına alınan 9 yaşındaki Cem M.A'yı, Nilüfer ilçesi Görükle Sakarya Mahallesi'ndeki çöp evin odasında kilitli tutan ve "çocuğa eziyet " suçlamasıyla gözaltına alınan teyzesi Kamuran Pınar A. savcılık ifadesinin ardından sevk edildiği hakimlikçe tutuklandı.

27 TEMMUZ

Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan emniyetli şekilde sevki için İstanbul'da Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı.

Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde 25 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi.

28 TEMMUZ

Türk müziğinin unutulmaz ismi sanatçı İlhan İrem, böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybetti. "Anlasana", "Sürgün Gibi Masallarda" ve "Olanlar Olmuş" adlı unutulmaz eserlerin de aralarında olduğu çok sayıda şarkıya imza atan müzisyen ve şarkı sözü yazarı İlhan İrem için 30 Temmuz'da Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. İrem'in naaşı Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

30 TEMMUZ

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Çankaya ilçesindeki Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Merkezi'nde "kasten yaralama", Mamak ilçesindeki Şah-ı Merdan Kültür Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile Ana Fatma Cemevi'nde "zarar verme" olaylarının yaşandığını, 3 olayın da faili olduğu gerekçesiyle A.O.K'nin gözaltına alındığını açıkladı.

MİT, 2008 yılındaki Güngören saldırısının faillerinden PKK terör örgütü mensubu Nüsret Tebiş'i Suriye'de düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2022 böyle geçti: Temmuz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement