Yaklaşık 6 saat sürdü! Rusya-Ukrayna müzakeresi bitti - Son Dakika
Dünya

Yaklaşık 6 saat sürdü! Rusya-Ukrayna müzakeresi bitti

Tüm dünyanın yakından takip ettiği ve yaklaşık 6 saat önce başlayan Rusya-Ukrayna müzakeresi sona erdi.

28.02.2022 19:14  Güncelleme: 01:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 5. gününde iki ülkenin devlet yetkililerinin temsilcileri, müzakere kapsamında Belarus'ta bir araya geldi. Çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması amacıyla yapılan müzakerelere, zaman zaman ara verilerek devam edildi. Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı.

GÜNDEMDEKİ BÜTÜN MADDELER TEK TEK ELE ALINDI

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, "Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk." dedi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI BELARUS-POLONYA SINIRINDA

Müzakere sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayan Medinskiy, "Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus- Polonya sınırında gerçekleşecek." diye konuştu.

Medinskiy, yapılacak diğer görüşme öncesinde her heyetin ülkesinin devlet başkanı ile istişare edeceğini sözlerine ekledi.

TARAFLAR, BAŞKENTLERİNE DÖNDÜ

Ukrayna heyetini temsilen Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak ise her iki heyetin müzakerelerin ilk turunu gerçekleştirdiğini söyleyerek, "Ukrayna topraklarında çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması hedefi müzakerelerin ana konusuydu." dedi.

Tarafların, bir dizi konunun ana hatlarını belirlediğini aktaran Podolyak, bu kararların uygulanabilmesi için müzakere taraflarının kendi ülkelerinin başkentlerine gideceğini dile getirdi. Podolyak, tarafların, yakın gelecekte ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştığını söyledi.

"BELARUS, KRİZİ ÇÖZMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIR"

Belarus Dışişleri Bakanı Vlaimir Makey de Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereleri son derece önemli bulduğunu vurgulayarak, "Heyetlerin kapanış açıklamalarından, temkinli ve iyimserlik uyandıran bazı anlaşmalara varıldığını görebilirsiniz. Bunun Belarus topraklarında gerçekleşmesinden memnunuz çünkü Belarus, tüm krizleri ve sorunları çözmenin yollarını bulmak için her şeyi yapmaya hazır." diye konuştu.

Son Dakika: Rusya-Ukrayna müzakereleri sonrası ilk açıklama! Taraflar, ikinci tur görüşmelerinin yapılması konusunda anlaştı

Rusya-Ukrayna arasındaki müzakereler sürerken savaşın bilançosu da can yakmaya devam ediyor. İşte savaşta şu ana kadar yaşananlar;

352 UKRAYNALI SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna tarafı, başta Bayraktar SİHA'ları olmak üzere birçok hava unsuruyla Rus konvoylarını imha ettiğini açıklarken, yine Ukrayna kaynaklarından yapılan açıklamada 5 binin üzerinde Rus askerinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ukrayna Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Rusya'nın saldırıları sonucu 14'ü çocuk 352 sivil hayatını kaybetti. Ayrıca saldırılarda 116'sı çocuk bin 684 kişi de yaralandı.

MÜZAKERE MASASINDALAR

İki ülke bu gelişmelerin ardından önceki gün müzakere için anlaştı. Bugün "ön koşulsuz" olarak Belarus'ta bir araya gelen Ukrayna ve Rus heyetinin görüşmesinden çıkacak sonuçlar bekleniyor. İki ülke de ateşkese sıcak bakarken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'den dikkat çeken bir çağrı geldi.

Son Dakika: Rusya-Ukrayna müzakereleri sonrası ilk açıklama! Taraflar, ikinci tur görüşmelerinin yapılması konusunda anlaştı

"SİLAHLARI BIRAKIN, CANINIZI KURTARIN"

Ukrayna'ya saldıran Rus askerlere seslenen Zelenski, "Silahlarınızı bırakın ve gidin. Komutanlarınıza, propagandacılarınıza inanmayın. Sadece hayatınızı kurtarın. Savaş tecrübesi olan Ukraynalı mahkumlar serbest bırakılacak ve savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler" dedi.

"BİZİ BİR AN ÖNCE AB'YE ALIN"

Sözlerine devam eden Zelenski, "Çoktan 5 binden fazla Rus askerini öldürdük. Buraya niye geldiniz ki? Hedefimiz tüm Avrupalılarla birlikte olmak ve en önemlisi eşit olmaktır. Bunun adil olduğuna eminim. Bunu hak ettiğimize eminim. Tüm bunların mümkün olduğundan eminim. Avrupa Birliğine sesleniyorum bizi bir an önce Avrupa Birliği'ne alın. Belçika, İspanya ve İngiltere Başbakanı ile görüştüm. Onların bize destekleri hakkında konuştuk. Rusya'ya karşı mücadeleye katılmak isteyen ve askeri tecrübesi olan mahkumları serbest bırakmaya karar verdik. En sıcak noktalarda çatışarak suçlarını telafi edebilecekler." ifadelerini kullandı.

Son Dakika: Rusya-Ukrayna müzakereleri sonrası ilk açıklama! Taraflar, ikinci tur görüşmelerinin yapılması konusunda anlaştı

KREMLİN: MÜZAKERELER SESSİZ İLERLEYECEK

Kremlin tarafından görüşmenin başladığı sırada yapılan açıklamada da, "Müzakereler sessiz ilerleyecek. Delegasyonların talep ve pozisyonları açıklanmayacak." denildi.

UKRAYNA: BAŞKENTİMİZİ VERMEYECEĞİZ

Ukrayna yetkilileri ise son olarak "Kiev kuşatılmış durumda değil. Sadece hayal edebilirler, başkentimizi vermeyeceğiz." açıklamasını yaptı.

TÜRKLERİN TAHLİYESİ İÇİN KİEV'DEN TREN KALKACAK

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği Türk vatandaşlarının bölgeden tahliyesi için bugün 2 trenin hareket edeceğini açıkladı.

İşte o trenler ve saatleri: Bugün (28.02.2022) saat 20.00'de Harkiv'den Romanya sınırı yakınındaki Çernivtsi şehrine sadece vatandaşlarımızı tahliye etmek amacıyla tahsis edilen bir tren hareket edecektir.

Bugün (28.02.2022) saat 19.00'da Kiev'den Romanya sınırı yakınındaki Çernivtsi şehrine sadece vatandaşlarımızı tahliye etmek amacıyla tahsis edilen bir tren hareket edecektir.

UKRAYNA'NIN ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI KABUL EDİLDİ

Diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 49'uncu oturumu, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde yapıldı. BM İnsan Hakları Konseyi, "Rusya'nın saldırganlığından kaynaklanan Ukrayna'daki insan haklarının durumuna" ilişkin Ukrayna'nın acil toplantı çağrısını kabul etti. Konsey Sözcüsü Rolando Gomez, yaptığı açıklamada, "Ukrayna" konulu özel toplantının 3 Mart Perşembe günü gerçekleştirileceğini bildirdi. BM İnsan Hakları Konseyinin 49'uncu oturumu, 1 Nisan'da sona erecek.

422 BİN MÜLTECİ, KOMŞU ÜLKELERE GEÇTİ

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından 422 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini, 102 sivilin öldüğünü bildirdi.

Yaklaşık 6 saat sürdü! Rusya-Ukrayna müzakeresi bitti

Son Dakika Dünya Yaklaşık 6 saat sürdü! Rusya-Ukrayna müzakeresi bitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi
    16:49 TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın kuzey vilayetlerindeki yetimhanelerde iftar programı düzenledi. Afganistan'ın kuzey vilayetlerinde bulunan 6 yetimhanede 1000 yetim için iftar programı düzenlendi. Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğu ve TİKA tarafından hazırlanan hediye paketleri de dağıtıldı.

  • Solingen'de Kundaklama Sonucu Çıkan Yangında Türkler Ölümden Kurtuldu
    16:47 Solingen'de Kundaklama Sonucu Çıkan Yangında Türkler Ölümden Kurtuldu

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan ve 4 kişinin ölümüne, 9 kişinin yaralanmasına neden olan yangında, binanın camlarından atlayarak kurtulan Türkler, yaşadıkları korku ve paniği anlattı. Yangının kundaklama sonucu çıktığı belirlendi ve olayın aydınlatılması istendi.

  • 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü
    16:47 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü

    22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, Brezilya'da dang ateşi nedeniyle hayatını kaybetti. Hamileliğinin yedi ayındayken çoklu organ yetmezliğinden ölen Sofia'nın ölümü, ailesini, arkadaşlarını ve takipçilerini derin bir üzüntüye boğdu. Dang ateşi vakalarının artışı, Brezilya'daki sağlık yetkililerini endişelendiriyor.

  • Madagaskar'da Gamane Kasırgası: Ölü sayısı 18'e yükseldi
    16:38 Madagaskar'da Gamane Kasırgası: Ölü sayısı 18'e yükseldi

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'da etkili olan Gamane Kasırgası sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Ayrıca 3 kişi yaralandı ve 4 kişi kayboldu. Kasırga nedeniyle 20 binden fazla kişi yerinden oldu ve şiddetli yağışlar sele yol açtı.

  • DUP Lideri Jeffrey Donaldson Cinsel Taciz Suçlamaları Nedeniyle İstifa Etti
    16:29 DUP Lideri Jeffrey Donaldson Cinsel Taciz Suçlamaları Nedeniyle İstifa Etti

    İngiltere (Demokratik Birlik Partisi) DUP lideri Jeffrey Donaldson, beklenmedik cinsel taciz suçlamaların ardından istifa etti. Parti, Jeffrey'nin başkanlığının yargı sürecinin sonucuna kadar askıya alındığını ve geçici parti lideri olarak Gavin Robinson'un atandığını duyurdu.

  • Brezilya'da 33 Katlı Bir Binada Yangın Çıktı
    16:26 Brezilya'da 33 Katlı Bir Binada Yangın Çıktı

    Brezilya'nın Recife kentinde inşaat halindeki 33 katlı bir binada çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangının binanın en üst katında başladığı ve tüm binayı sardığı belirtilirken, çevredeki binaların alevlerin yayılma riski nedeniyle tahliye edildiği bildirildi. Yangının kısa devre nedeniyle çıktığı düşünülüyor.

  • Tom Cruise'un eski eşinin röportajı ilişkiyi sonlandırdı
    16:15 Tom Cruise'un eski eşinin röportajı ilişkiyi sonlandırdı

    Tom Cruise'un sosyetik Rus sevgilisi Elsina Khayrova ile ilişkisi sona ermesine rağmen, eski eşi Dmitry Tsetkov'un verdiği röportajın ilişkiyi sonlandırdığı iddia ediliyor. Cruise'un ekibi röportajın yayılmasından rahatsızlık duyuyor ve Cruise'un çekimlerde olduğu için eski eşinin olumsuz açıklamalarıyla uğraşmak istemediğini belirtiyor. Khayrova'nın ilişkinin tekrar alevlenmesi konusunda umutlu olduğu söyleniyor.


Advertisement