Irak, Yemen, Cezayir ve İran'dan ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesini memnuniyetle karşılayan açıklamalar yapıldı.
Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Mahcub, yaptığı yazılı açıklamada, "Irak Dışişleri Bakanlığının, Filistin ve Kudüs'e karşı tutumu net ve değişmezdir. BM'de alınan kararı destekleyen ülkelerin bu tutumundan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Yemen Vakıflar Bakanı Ahmed Atiyye de Kudüs tasarısının kabul edilmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.
Filistin, Araplar için merkezi bir dava
Atiyye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM'nin Kudüs ile ilgili kararından sonra ABD'nin 1,5 milyar Müslümana ve BM'nin kararlarına karşı meydan okuyan bir duruma düştüğünü ifade etti.
Filistin- İsrail sorununun zirve noktasına ulaştığını ve Filistinlilerin kesinlikle topraklarının bir karışından dahi taviz vermeyeceğini vurgulayan Atiyye, ABD yönetimine "Kudüs kararından vazgeçme" çağrısında bulundu.
Filistinliler ile İsrail arasındaki çatışmanın 60 yıldan fazla bir zamandır devam ettiğine işaret eden Atiyye, Arapların kendi aralarındaki konularda her ne kadar anlaşmazlıklar yaşasa da Filistin davasında birleştiklerini ve bunun onlar için merkezi bir dava olduğunu vurguladı.
"ABD'ye büyük bir tokat"
Cezayir'in İslami eğilimli en büyük partisi Barış Toplumu Hareketi eski başkanı Abdurrazık Mukri ise Kudüs tasarısının kabul edilmesini, "Trump ile İsrail oluşumunu küçük düşürme" olarak değerlendirdi.
Mukri sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada kararın, "ABD'ye büyük bir tokat olduğunu" ve "ABD dönemi gerilemeye mi giriyor?" sorusunu gündeme getirdiğini ifade etti.
"Filistin, İslam dünyasının birinci meselesi"
İran da ABD'nin tehditlerine rağmen Kudüs tasarının, BM Genel Kurulunda kabul edildiğine işaret ederek Filistin'in İslam dünyasının birinci meselesi olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, bakanlık sitesinde yer alan açıklamasında, "ABD ve İsrail'in günden güne tüm komplo ve oyunlarına, oluşturduğu kriz ve tehditlere rağmen Filistin, tamamen özgürleşene dek İslam dünyasının birinci meselesi olmaya devam edecektir. Hiçbir kimse, konu veya ülke bunu değiştiremeyecektir." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Kudüs tasarısına destek verecek ülkeleri "maddi yardımları kesmekle" tehdit etmişti.
Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulu'nda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edilmiş, oylamada 35 ülke ise çekimser kalmıştı.
ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.
Son Dakika › Güncel › Kudüs Tasarısının ABD'nin Tehditlerine Rağmen BM'de Kabul Edilmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?