İran'daki ölümler, Türkiye'de koronavirüsle ilgili kaygıları artırdı! Peki Türkiye'de son durum ne? - Son Dakika
Dünya
BBC

İran'daki ölümler, Türkiye'de koronavirüsle ilgili kaygıları artırdı! Peki Türkiye'de son durum ne?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 30'dan fazla ülkeye yayılan koronavirüs nedeniyle şu ana kadar 2 bin 624 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de ise henüz koronavirüs teşhisi konulmuş hasta bulunmazken, Sağlık Bakanlığı bünyesinde ölümcül virüse karşı birçok önlem alındı.

24.02.2020 17:55  Güncelleme: 20:40

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa neden olan yeni tip koronavirüs, bugüne kadar 30'dan fazla ülkeye yayıldı. 24 Şubat tarihi itibariyle Çin'de vaka sayısı 77 bini, virüsten ölenlerin sayısı ise 2 bin 624 kişi hayatını kaybetti.

ÇİN'DEN SONRA EN ÇOK ÖLÜM İRAN'DA

Çin'den sonra koronavirüs nedeniyle can kaybının en fazla yaşandığı ülke İran oldu. İran'da resmi rakamlara göre 64 koronavirüs vakası tespit edildi, virüsten kaynaklanan ölümlerin sayısı ise 12 olarak açıklandı.

İran'daki ölümler, Türkiye'de virüsle ilgili kaygıları artırdı. Peki Türkiye'de virüsle ilgili son durum ne?

TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS TANISI KOYULMUŞ HASTA YOK

BBC Türkçe'ye konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bugüne kadar ülkede koronavirüs bulaşmış hasta tespit edilmediğini belirtiyor. Yetkililer, şüpheli durumlarla ilgili testlerin devam ettiğini belirtti. Bununla birlikte Bakanlığa göre, dünyadaki birçok ülke gibi, Türkiye'de de vakaların görülmesi ihtimal dahilinde.

TÜRKİYE İÇİN ALARM VERİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "Hastalığın komşumuz İran'da görülmesi, vakaların ve ölümlerin artışı bizler için alarm anlamına geliyor" dedi. Koca, "Vaka tespiti olursa uygulanacak tüm önlemler önceden belirlendi. Yeteri kadar antiviral ilaç, medikal malzeme gibi ihtiyaçlar depolandı, tedarik zincirlerimiz sağlam" diye devam etti. 24 Şubat'ta, bir başka komşu ülke, Irak'ta da bir kişide virüs tespit edildi.

Konuştuğumuz Bakanlık yetkilileri, henüz Irak'la sınır kapısının kapatılması gibi bir karar alınmadığını, gelişmelere göre gerekli görülürse bunun değerlendirilebileceğini belirtiyor.

TÜRKİYE'DE HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?

Virüsle mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu. Konunun, tüm taraflarının katıldığı toplantılar yapılıyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi'nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturuldu.

ÇİN UÇUŞLARI DURDURULDU

Önlemler kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti ile direkt uçuşlar 1 Mart tarihine kadar durduruldu. Başlangıçta Çin'den gelen yolcular için hayata geçirilen termal kamera ile tarama uygulaması, 5 Şubat'ta diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

İRAN'LA SINIRLAR KAPATILDI

İran'la sınırlar da 23 Şubat itibariyle geçici olarak kapatıldı. Sağlık Bakanı Koca aynı gün yaptığı açıklamada, "İran'dan Türkiye'ye yapılacak kara ve demiryolu geçişlerin durdurulduğunu, tüm uluslararası uçuşların tek taraflı ve geçici olarak askıya alındığını, Türkiye'den İran'a gidişlerin ise devam edeceğini" belirtti. Önlemler kapsamında; hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber de hazırlandı.

Bu rehbere ve rehberle ilgili sunumlara, sık sorulan soruların cevaplarına, afiş ve broşürlere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden.

İran'daki ölümler, Türkiye'de koronavirüsle ilgili kaygıları artırdı! Peki Türkiye'de son durum ne?

ÇİN'DEN GELEN YOLCULARIN SONUÇLARI NEGATİF ÇIKTI

Çin'de yaşanan salgın nedeniyle Vuhan kentindeki Türk vatandaşları Şubat ayı başında, Türkiye'den gönderilen, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçak ile tahliye edilmişti. Bu uçakla getirilen 42 yolcu ve mürettebat 14 gün boyunca, Ankara'daki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kontrol altında tutuldu. Karantina 14 Şubat'ta bitti ve sonuçlar negatif çıktı. Bunun üzerine 42 kişinin tümü taburcu edildi.

İran'daki Türk vatandaşlarının durumu ne olacak?

Türk makamları, İran'daki Türk vatandaşlarından ülkelerine dönmek isteyenleri, Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda Türkiye'ye getiriyor.

Sağlık Bakanı Koca, İran'dan dönecek tüm Türk vatandaşlarının 14 gün gözlem altında tutulacağını açıkladı.

Demirören Haber Ajansı ise, 24 Şubat'ta geçtiği haberde, İran sınırındaki Gürbulak sınır kapısında, İran'dan Türkiye'ye geçmek isteyen Türk vatandaşlarının geçişine, sağlık kontrolleri ardından izin verildiğini aktardı.

İran'daki ölümler, Türkiye'de koronavirüsle ilgili kaygıları artırdı! Peki Türkiye'de son durum ne?

Vatandaşlar virüse karşı ne yapabilir?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler, Koronavirüs için de geçerli.

Sağlık Bakanlığı bu konuda şunları öneriyor:

Türkiye'de maske takılması gerekiyor mu?

Sağlık Bakanlığı, ülkedeki sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirtiyor.

Bakanlık, bu konuda şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişilerin ise öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorlarsa ağız ve burnunu kapatması ve mümkünse tıbbi maske kullanması öneriliyor."

Türkiye'den yurtdışına seyahat edecekler ne yapmalı?

Sağlık Bakanlığı'na göre, virüse karşı yapılması gerekenlerin hepsi, yurtdışına seyahat edecekler için de geçerli.

Bakanlık bu bilgilere ek olarak şunları da öneriyor:

- Çiğ tüketilen yiyecekler yerine pişmiş yiyecekler tercih edilmeli.

- Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalı.

NE OLMUŞTU?

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, (NHC) 13 Şubat'ta yaptığı bir açıklamada ise Kovid-19'un kuluçka süresinin 24 güne kadar çıkabileceğini belirtmişti. NHC'den gün içinde yapılan bir açıklamada, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 2 bin 624'e çıktığı, toplam koronavirüs bulaşan kişi sayısının ise 11 bin 477'sinin durumu ciddi olmak üzere 76 bin 288'e yükseldiği bildirildi.

Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, Çin'de mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmişti. Yeni tip koronavirüsün, kısa sürede diğer kent ve ülkelere yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "acil durum" ilan etmişti.

İran\'daki ölümler, Türkiye\'de koronavirüsle ilgili kaygıları artırdı! Peki Türkiye\'de son durum ne?
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya İran'daki ölümler, Türkiye'de koronavirüsle ilgili kaygıları artırdı! Peki Türkiye'de son durum ne? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Abc:
    Çok geç kapatıldı sınırlar. Aramızda Çinliler hala dolaşıyor 3 3 Yanıtla
  • YAVUZ:
    ÇİN YASADIŞI YOLLARLA HASTALARI DİYER ÜLKELERE GÖNDERİYOR 4 0 Yanıtla
  • Sezgin Polat:
    Kore'den Taylan dan Endonezya dan japon yadan gelen turist ler var tamamen ülke ye alınmamalı gelmesinler hiçbir şey sağlıkdan önemli değildir 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
BBC

Advertisement