Yunanistan'dan Geri Gönderilen İlk Sığınmacı Grubu Türkiye'de - Son Dakika
Dünya

Yunanistan'dan Geri Gönderilen İlk Sığınmacı Grubu Türkiye'de

AB-Türkiye anlaşması çerçevesinde Yunanistan'ın Midilli Limanı'ndan denize açılan ilk mülteci kafilesi, Türkiye'ye ulaştı. Aralarında hiç Suriyeli olmaması dikkat çekti.

04.04.2016 07:32  Güncelleme: 12:14

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşması bugün fiili olarak uygulamaya geçti. Anlaşma çerçevesinde Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilecek ilk mülteci kafilesi, sabah saatlerinde Midilli Limanı'ndan denize açıldı.

Midilli Adası'ndaki Moria kampındaki 131 göçmeni taşıyan "Nazlı Jale", ardından ise "Lesvos" isimli tekneler, 2 saatlik yolculuk sonrası İzmir'in Dikili ilçesine ulaştı. Feribotlarda her bir göçmene, maskeli bir polis eşlik etti.

Gemiler, birkaç kez sefer yaparak, mültecileri 100'erli gruplar halinde getirecek.

GÖÇMENLERİN ÇOĞU PAKİSTANLI VE BANGLADEŞLİ

Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı bot ve helikopterin eşlik ettiği gemiler, Dikili Limanı'na yanaştı. Çoğu Pakistanlı ve Bangladeşli olan göçmenler, limanda hazırlanan alana alındı.

ANLAŞMA ÇERÇEVESİNDE BİR GRUP SURİYELİ DE ALMANYA'YA GÖNDERİLDİ

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen "sığınmacı geri kabulü ve değişimi" çerçevesinde, bir grup Suriyeli sığınmacı Almanya'nın Hannover kentine tarifeli uçakla gönderildi.

Edinilen bilgiye göre, sabah saatlerinde çeşitli illerden Atatürk Havalimanı'na getirilen yaklaşık 40 Suriyeli, Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde pasaport işlemlerini gerçekleştirdi.

Aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu kafile, polis eşliğinde uçağa bindirildi.

Suriyeli sığınmacılar, daha sonra tarifeli uçakla Hannover'e yollandı.


GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgede İzmir'den 112 Acil Servis ambulansları, çevik kuvvet ekipleri, TOMA ve zırhlı araçlar hazır bekletiliyor.


Midilli Adası'ndan 72 mülteci getiren Jale Nazlı gemisi Dikili Limanı'na yanaşınca, mültecilerin görüntülenmemesi için çevresine beyaz brandalar çekildi.

PARMAK İZLERİ ALINDI, SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILDI

Limanda kurulan dört çadırda mültecilerin kabulü başladı. İl Göç İdares Başkanlığı, tek tek çıkarılan mültecilere kimlik kontrolü yapılırken, parmak izleri alındı. Bu arada yine çadırlarda sağlık kontrolleri de yapıldı. Sağlık ekibi asında psikologların da bulunduğu öğrenildi. Liman'da ambulanslar da hazır tutuldu, bir de TOMA getirildiği görüldü.


Gelişmeleri, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Mürü Celal Uzunkaya, İl Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros ile Dikili Limanı'nda izledi. Vali Toprak, ilk gelen Jale Nazlı gemisinde 72 kişi bulunduğu belitti. 50 metre açıkta Lesbos isimdi gemide de 66 kişinin bulunduğu, bu geminin de öğleye doğru limana yanaşacağını belirten Vali Toprak, son olarak Sakız Adasından 64 kişilik bir mülteci grubunun Dikili'ye getireleceğini belitti.


GELEN İLK GRUPLAR ARASINDA SURİYELİ YOK

Gün içinde çoğunluğu Afganistan, Irak, İran, Pakistanlı 202 mültecinin Dikili'ye getireleceği öğrenildi. İlk gelen gruplar arasında Suriyeli olmaması dikkat çekti. Getirilen mülteci ve göçmenlerin Dikili'deki işlemlerinin ardından hiç bekletilmeden otobüslerle Kırklareli'ndeki merkeze götüreleceği, oradan da sınırdışı işlemlerinin yapılacağı öğrenildi.

DÜNYA BASINI CANLI TAKİPTE

Dikili'deki gelişmeleri çok sayıda yabancı haber ajansı, televizyon ve gazeteci ekibi izledi, canlı yayınlar yaptı.


İlk gemi Limana yanaşırken iki kişi, "Stop deportations open border", (Sınır dışı etmeyin, sınırları açın) yazan bir pankart açtı. Polis bir süre sonra bu pankartı topladı. İlçe halkı da gelişmeleri kıyıdan izledi, herhangi bir tepki vermedi.

Saat 10.30'da ilk mülteci otobüsü Dikili'den ayrıldı. Otobüsün Kırklareli'ye gittiği öne sürüldü.

İKİNCİ GRUP DA GELDİ

Avrupa Birliği ile Brüksel'de yapılan anlaşma gereğince Türkiye'ye iade edilen ikinci mülteci kafilesi de, Dikili limanından alınmaya başlandı. Kafilede 66 sığınmacı bulunuyor.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşması kapsamında Yunanistan'ın Midilli Adasından gönderilen 138 sığınmacıdan ikinci sığınmacı gurubu taşıyan Lesvos isimli tekneden de mülteciler tek tek transfer noktalarına alındı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleri göçmenlerin parmak izlerini alıp kimlik bilgilerini kaydetmelerinin ardından otobüse bindirdi.

BİR KAFİLE DAHA YOLDA

Otobüsleri dolduran Pakistan, Afganistan, Iraklı sığınmacılar, ilk mülteci kafilesi gibi geri kabul merkezlerine doğru gidecek.

Öte yandan Yunanistan'ın Sakız Adasından 64 kişilik bir gurubun daha geleceği öğrenildi.

SABAH ERKEN SAATTE YOLA ÇIKTILAR

AB sınır kontrol ajansı Frontex polislerinin de içinde bulunduğu beş otobüs bu sabaha karşı 03.30'da Moria Merkezi'ne ulaştı.


20 Mart'tan sonra Yunanistan'a geçenlerin tutulduğu kampa giren otobüsler sığınma talebinde bulunacağını ifade edenler dışında kalan 131 kişiyi Türkiye'ye götürülmek üzere otobüslere aldı.

Midilli Limanı'na otobüslerle 06.30'da getirilen göçmenlerin çoğu Pakistanlı ve Bangladeşli.

Göçmenler hazır bekleyen 'Nazlı Jale' ve 'Lesvos' isimli Türk feribotlarına bindirildi.

MASKELİ POLİSLER EŞLİK ETTİ

Feribotlarda her bir göçmene maskeli bir Frontex polisi eşlik etti.

Feribotlar 07.10'da İzmir'in Dikili ilçesine doğru yola çıktı.


TÜRKİYE TÜM YASA DIŞI GÖÇMENLERİ GERİ ALACAK

AB ile varılan anlaşma çerçevesinde Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a geçen tüm yasa dışı göçmenleri geri alacak.

20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a ulaşan göçmenler ise anlaşma dışında tutulacak.

Bunun karşılığında AB de Türkiye'nin aldığı her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

KAMPLARA GÖNDERİLECEKLER

Türkiye'ye gelen sığınmacılar öncelikli olarak Kilis ve Gaziantep'teki sığınmacı kamplarına gönderilecek. Daha önce Türkiye'de kaydı yapılarak, geçici ikametle belli kentlere yerleştirilmiş olan Suriyeliler ise yine bu kentlere gönderilecek. Kampa gitmek istemeyen ve Türkiye'de geçici kaydı olmayan sığınmacılar ise, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 62 ilden birine yönlendirilecek.


TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK 6 BİN 156 KİŞİ VAR

Türkiye'nin anlaşma uyarınca bugünden itibaren göçmenleri geri almaya başlayacak olmasına rağmen, Ege Denizi'ndeki geçişler dün de durmadı.


Yunanistan Göçmen Krizi Koordinasyon Kurulu'nun açıklamasına göre, cumartesi günü saat 07.30'dan dün (pazar) aynı saate kadar, Midilli'ye 364, Sakız'a 99, Sisam'a 22, Meis Adası'na da 29 olmak üzere 514 göçmen geldi.

Adalarda Türkiye'ye gönderilecek mülteci sayısı ise 6 bin 156. Ülke çapındaki sayı 52 bin 509.


DÖRT AYDA 144 BİN KİŞİ YUNAN ADALARINA GEÇTİ

Birleşmiş Milletler verilerine göre, sadece 2016'nın başından bu yana Ege'yi geçerek Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin sayısı 144 bine ulaşmış durumda. Adalara gelenlerin büyük kısmının Suriyeli, Iraklı ya da Afgan olduğu da belirtiliyor.

2016'da Yunan adalarına ulaşanların yüzde 50'si ise Midilli Adası'na gitmiş durumda.

Yunanistan\'dan Geri Gönderilen İlk Sığınmacı Grubu Türkiye\'de
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Yunanistan'dan Geri Gönderilen İlk Sığınmacı Grubu Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (49)

  • orhan: MEMLEKET YOL GECEN HANINA CEVİRDİLER YAZIKLAR OLSUN AMA ŞU GERCEK %49 HANI NEREDESİNİZ SAHİPLENSENİZE SAHİL KENARLARINA DEGİL ARANIZA ALINDA GÖRELİM MÜLTECİLERİ YEMİYOR DEGİLMİ 24 2 Yanıtla
  • YAKINDA AK KOYUN KARA KOYUN BELLİ OLUR: VALLAHİ AVRUPAYA HELAL OLSUN AKILLI ADAMLAR 3-5 MİLYAR DOLAR İLE BELKİDE 3-4 KATI ZARARDAN VE BUN İNSANLARIN ORTAYA ÇIKARACAĞI SOSYO POLİTİK ZARARDAN KURTARDILAR KENDİLERİNİ AVRUPANIN 30 YIL GERİSİNDEKİ BİZİM DAHA AKILLI SİYASETÇİLERİMİZDE ÖVÜNE DURSUN TAVAN YAPAN TERÖR ARTIK NE OLUR ZAMAN GÖSTERECEK 22 0 Yanıtla
  • melis: bune ne yaaaa tamam recep tayyip erdogan dedik ama bu kadarda fazla bukadar insani nasil bakcaksin maf ettin biziii 20 2 Yanıtla
  • Miroğlu: Bunada referandum yapsanıza biz istemiyoruz lan 21 0 Yanıtla
  • Miroğlu: Allah belanızı vere doldurdunuz memleketi çar çapulla mehleketi mahfettiniz 20 0 Yanıtla
  • egeli: ALLAH sizleri kahretsin üç kuruş para için ülkemizin olmayan huzurunuda kaçırdınız,başta hükümet dediğimiz meclis ALLAH size layığızı versin,beter olun inşallah 19 0 Yanıtla
  • ISLAM: Almanya türklere nasıl şans tanıdıysa bizde süriyelilere, bütün büyük devletlerde böyle, ABD, fransa, almanya, italia, belcika, hhollanda, ingiltere .... kapitalizmin dynamizmi budur. Nerde sanayı ve üretim orda mülteci.( Avrupa da çok ailem ) 0 18 Yanıtla
  • eh: düştüğümuz duruma bak .parayla mülteci alıyoruz. merkel boşuna mı geldi yazık bu güzel vatanımıza 17 0 Yanıtla
  • WWWW: akp oy verenlere kardeş geliyor iyi bakın adamlara gerekirse aldığınız maaşı paylaşın sonuçta oydaş olacaksınız ağlamayın ama iş bulamıyoruz diye küserim size 17 0 Yanıtla
  • CAHİLL: ALMANYADAKİ SURİYELİLERİN ÜNİVERSİTE BİTİREN SAYISI YÜZDE 70 TÜRKİYEDEKİ SURİYELİLERİN ÜNİVERSİTE BİTİRENİ İSE YÜZDE 1 CAHİLLERİ TÜRKİYEYE YOLLUYORLAR 16 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement