Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Son Dakika Logo
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri
24.11.2011 17:06

(24.11.Adana'da Sinema Müzesi olarak kullanılmaya başlanan Tarihi Kız Lisesi, eski öğretmen ve öğrencilerin duygulu buluşmasına sahne oldu.

(24.11.2011, FOTOĞRAF)

///////////////////

Kız Lisesi öğrencileri öğretmenlerini ağırladı

Adana'da Sinema Müzesi olarak kullanılmaya başlanan Tarihi Kız Lisesi, eski öğretmen ve öğrencilerin duygulu buluşmasına sahne oldu.

Kız Lisesi Mezunları Derneği tarafından restore edilerek, tarihi sınıf haline getirilen mekanda eski öğretmenlerini karşılayan öğrenciler, eski günleri andı. Dernek Başkanı Belkıs Yakıcı tarafından çiçeklerle karşılanan öğretmenler, bir zamanlar ders öğrencilerinin oturduğu sıralara oturdu. Buluşma sırasında, görev başında şehit olan öğretmenler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nı ise, okulun eski müzik öğretmeni Ragehan Çakmakçı okuttu. Eski müdür, müdür yardımcısı, öğretmen ve öğrencilerinin buluştuğu sınıfta, karatahta önüne çıkan öğretmenler, unutumadıkları anılarını paylaştı.

Eskileri hatırlayarak birbirleriyle şakalaşan öğretmenleri, yine dönemin öğretmenlerinden olan Cahit Kamışçı, "Susun bakalım. Sessiz durun hepiniz" diyerek, birlikte eski günleri hatırladılar. Kendisi de 19 yıllık öğretmen olan Fadime Koca, "Ben burada eski öğrenci olarak söz aldım. Burada bulunan tüm öğretmenlerimin bu mutlu gününü kutluyor, sağlıklı bir hayat diliyorum. Ben bu okulda 7 yıl okudum, çünkü birinci sınıfta, sınıf tekrarı yaptım. Acı, tatlı birçok anılarımız oldu. Ama bugün sizlerin sayesinde 19 yıldır ben de sizler gibi öğretmenlik yapıyorum. Tabi, bu sizin sayenizde. Bizlerin üzerinde emeği olan siz değerli öğretmenlerimi saygıyla selamlıyorum" dedi.

1975-80 yılları arasında okul müdürü olarak görev yapan Selahattin Doğan da, ilk kez bu toplantıya katılıyorum ve çok duygulandım. Bizleri eski dostlarımızla ve öğrencilerimizle buluşturan Kız Lisesi Mezunları Derneği'ne teşekkür ediyorum. Umarım bu etkinlikler sayesinde, birbirimizi daha sık görme fırsatı buluruz" diye konuştu.

Annesinin de Kız Lisesi öğretmenlerinden olduğunu belirten Yakıcı, "Biz bu tarih yaşasın istiyoruz. Burada bizleri eğiten, bugünlere getiren elleri öpülesi öğretmenlerimizle biraraya gelmekten onur duyuyoruz. Bizleri kırmayarak buraya kadar gelen tüm öğretmen ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu sınıfta okul hasretimizi giderdikten sonra, Tepebağ'da öğretmenlerimizle bir gezi yapacağız" dedi. Öğretmen ve öğrencilerin buluşması, öğle yemeğinin ardından son buldu.

Can KÜÇÜKÖZKAN

(24.11.2011, FOTOĞRAF)

////////////////

Özlenen tablo

Bölge ekonomisinin büyümesine hız kazandıracak projeleri ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik talepleri içeren DASİFED raporu aralarında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da bulunduğu 17 bölge milletvekiline teslim edildi. Ankara'da gerçekleştirilen toplantıya bölge SİAD yöneticilerinin yanı sıra Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'nin 17 milletvekili katıldı.

ONATÇA: İŞBİRLİĞİ YAPMANININ GÜCÜNÜ KEŞFETTİK

Toplantının açılışında konuşan Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, sadece kendi işinin değil, bölge ve ülkesinin daha hızlı ve planlı büyümesini isteyen işadamları olarak bir araya geldiklerine söyledi. Onatça şu değerlendirmeyi yaptı: "Kendimizin değil kentimizin, işletmelerimizin değil bölgemizin sorunlarına çözüm ürettiğimiz toplantılar yaptık. Bölgemizin ortak taleplerini belirledik. Ortaya çıkan raporu milletvekillerimizle paylaşıyoruz. Raporumuzda yer alan sorunların çözüleceğine, taleplerimizin yerine getirileceğine inanıyoruz. Çünkü biz SİAD'lar olarak birlikte olmanın gücünü keşfettik. Bölge milletvekillerimiz de parti ayrımı yapmadan bugün olduğu gibi güç birliği yaparsa geleceğe daha yaşanabilir, ekonomisi daha güçlü bir Doğu Akdeniz bırakabileceğiz. Kabinede 2 bakanımız, TBMM'de 39 milletvekilimiz var. İçimizden biri olarak gördüğümüz Çağlayan Bakanımız var. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için konan hedef yeni Doğu Akdeniz'le yakalanacak."

DOĞU AKDENİZ'İN BAKANIYIM

Bölge milletvekillerinin DASİFED'in raporu üzerinde görüşlerini açıklamasının ardından kürsüye gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da kendisini Doğu Akdeniz Bölgesi'nin bakanı olarak gördüğünü belirterek, "Siz isteyeceksiniz, takipçisi olacaksınız, biz yapacağız. Bölge için değil Türkiye'ye, dünyaya örnek projelerimiz var. Arkadaşlarımın çalışmaları sürüyor, bitince sizlerle paylaşacağım" diye konuştu.

DÜNYA GIPTA İLE BAKACAK

Türkiye'nin 2023'te 1.1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaşacağını belirten Bakan Çağlayan, "Bu Cumhuriyeti kuran ecdatlarımıza bir gurur tablosu sunmamız gerek. O tablo dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmekle olacak" dedi. "Peki bu nasıl gerçekleştirilecek?" diye soran Çağlayan, şöyle devam etti: "500 milyar dolarlık ihracatımız, kişi başına 25 bin dolar gelirimiz olacak diyorsak bunu başta Doğu Akdeniz Bölgesi'ne yapacağımız yatırımlarla gerçekleştireceğiz. Çukurova'ya öyle bir bölge oluşturacağız ki bünyesinde sanayi, ticaret, turizm, eğitim, konut hatta eğlence sektörleri hep birlikte büyüyecek. Özel Ekonomi Bölgesi olarak adlandırılan bu bölge değil Türkiye'nin dünyanın gıptayla baktığı bölge olacak."

SİZİN GREYDERİNİZ OLACAĞIM

DASİFED'in raporunda yer alan 11 başlığın sıkı takipçisi olacağını belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bundan sonra birçok uluslararası organizasyonu Mersin ve Adana'da gerçekleştirmeyi planladıklarını, böylece bölgenin tanıtımına da ciddi katkı sağlanacağını söyledi. Bölgenin yeni ve dev yatırımlara hazırlıklı olması gerektiğini belirten Bakan Çağlayan, "Mersin'e yeni bir konteyner limanı yapacağız. Bölgedeki bütün yollar genişletilecek. Her türlü yatırım altyapısı tamamlanacak. Sizlerin ve yatırımlarınızın önünü açacağım. Sizin greyderiniz olacağım, yolunuzu açacağım, otoban yapacağım. Raporunuzda yer alan Onatça'nın dile getirdiği yerli otomobil konusuna da değinmek istiyorum. Türkiye, 2023'e kadar yerli otomobilini de, helikopterini de, uçağını da yapacak. Elbette bu üretimler için en uygun bölgelerden biri de Çukurova. Konunun birlikte takipçisi olacağız" diye konuştu.

KİMLER KATILDI?

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Adana Milletvekilleri Fatoş Gürkan (AK Parti), Prof. Dr. Necdet Ünüvar (AK Parti), Ali Küçükaydın (AK Parti), M. Şükrü Erdinç (AK Parti), Ali Demirçalı (CHP), Ali Halaman (MHP), Muharrem Varlı (MHP), Mersin Millletvekilleri Vahap Seçer (CHP), Mehmet Şandır (MHP), Hatay Milletvekilleri H. Bayram Türkoğlu (AK Parti), Refik Eryılmaz (CHP), M.Ali Edipoğlu (CHP), Mevlüt Dudu (CHP), Hasan Akgöl (CHP), Refik Eryılmaz (CHP), Osmaniye Milletvekilleri Suat Önal (AK Parti), H. Hüseyin Türkoğlu (MHP).

İş dünyası: DASİFED Başkanı Süleyman Onatça, DASİFED Başkan Vekili Mustafa Güler, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Doğan, Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Yahya Kemal Nalçabasmaz, Adana Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Süleyman Sönmez, Adana İş Kadınları Derneği Başkanı Elif Doğan Türkmen, Adana Genç İşadamları Derneği Başkanı Ümit Onatça, Ceyhan Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Cengiz Özal ve DASİFED Yönetim Kurulu Üyeleri.

RAPORDA NELER VAR?

· Bölgede karayolu, demiryolu ve havayolundan oluşan altyapı zenginleştirme talebi. Mersin ve Hatay'a 'Lojistik Merkez' isteği.

· Adana'nın Yaban Hayatı Koruma alanı ve imarla ilgili sorunlarının çözüm talebi.

· Sürat Demiryolu Projesi'ne Doğu Akdeniz Bölgesi'nin dahil edilmesi. Mersin'den İskenderun'a uzanacak lokal hızlı tren hattı.

· Hatay, İskenderun ve Ceyhan'da yatırım arazisi üretilmesi talebi.

· Öncelik Hatay'a verilmek üzere bölge kentlerinde olası depreme karşı alınacak önlemlere destek isteği.

· Antalya'yla Doğu Akdeniz turizmini entegre edecek turizm altyapı isteği ve bu çerçevede halihazırda gerçekleştirilen yatırımların hızlandırılması talebi.

· Öncelik Adana olmak üzere, bölge kentlerinde yeni devlet üniversiteleri kurulması talebi.

· Mersin, Hatay ve Adana'ya tarım ihtisas bölgeleri ve tarımsal tekno-kentler, vadeli işlemler borsası, lisanslı depoculuk yatırım talepleri ve bu taleplerin gerçekleşmesine yönelik mevzuat değişiklikleri isteği.

· Daha etkin kalkınma ajansları ve ajanslar arası işbirliği önerisi.

· Ceyhan Yumurtalık Bölgesi'nde Enerji İhtisas Bölgesi'nin kurulmasının hızlandırılması.

· Yerli otomotiv üssünün Çukurova'da gerçekleştirilmesi önerisi.

///////////

Mersin Milli Eğitim Müdürü Gül:

"Okul öncesi eğitimde birinciyiz"

Mersin Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, okul öncesi eğitime verdikleri önem nedeni ile eğitimdeki okullaşma oranı konusunda Türkiye birincisi olduklarını söyledi.

İl Eğitim Denetmeleri Mersin Suphi Öner Öğretmen Evi'nde, Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül başkanlığında toplandı. Müdür Gül, toplantıda 2010-2011 eğitim-öğretim yılının değerlendirilmesini yaptı. Okul öncesi eğitime verdiği önemi anlatan Gül, kesin olmayan sonuçlara göre 3-4-5- yaş grubu okul öncesi eğitimde okullaşma oranında hedefin yüzde 55 olduğunu, ancak bu hedefin yüzde 53'üne ulaşıldığını açıkladı. Göreve geldiği günden beri okul öncesi eğitime verdiği önemi vurgulayan Gül, bu konuda Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun katkılarını aktardı. Mersin'in Türkiye'de Büyükşehir sıralamasında 5 yaş grubunda yüzde 96'lık oranla birinci, genel sıralamada ise 12'ncı olduğunu vurgulayan Gül, göreve geldiği 2007 yılından bu yana yaşanan gelişmeler hakkında istatistiki bilgi verdi.

30 Kasım itibariyle öğrenci sayılarının netleşeceğini anlatan Gül, Geçen eğitim-öğretim yılında 240 bin olan birinci sınıf öğrenci sayısının bu yıl 269 bin olduğunu söyledi. Özellikle kız öğrencilerin okullaşma oranlarının çok önemli olduğunu vurgulayan Hasan Gül, ortaöğretimde bu yıl 7 bin 443 erkek, 7 bin 441 kız öğrencinin kayıt yaptırdığını anlattı. Gül, Uusal Kalite Derneği KALDER'den kalite ödülü alan ilk İl Milli Eğitim Müdürlüğü olduklarını sözlerine ekledi.

Mersin, (DHA)

(22.11.2011, FOTOĞRAFLI)

/////////////

Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi'nin temeli atıldı

Osmaniye'de Tosyalı Holding'in katkılarıyla yaptırılacak olan Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi'nin temeli törenle atıldı. Fatih İlköğretim Okulu bahçesinde yapılan temel atma törenine Vali Celalettin Cerrah, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Belediye Başkanı Kadir Kara, Vali Yardımcıları, Kamu Kurum ve kuruluşları İl Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı törende yaptığı konuşmada, 2007 yılından bu yana Osmaniye'ye 1.5 milyon doları aşan yatırım yaptıklarını söyledi.

Fuat Tosyalı, yatırımlarının yanı sıra sosyal sorumluluk çalışmalarının da aralıksız devam ettiğini söyleyerek, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz günlerde Sosyal Bilimler Lisemizi tamamlayıp Milli Eğitim Bakanlığımıza devrettik, lisemiz bu yıl eğitime başladı. Bugün temelini atacağımız Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitimi Merkezi yine bizim en önemli sosyal projelerden bir tanesi. Geçtiğimiz hafta protokolünü imzaladık bugün inşa aşamasına gelen bu yatırımı çok kısa sürede, önümüzdeki birkaç ay içerisinde, bitireceğiz. Bu eserler bizim açımızdan son derece önemli eserler. Özellikle Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitimi Merkezinin, hafif zihinsel engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması adına çok önemli adım taşlarından bir tanesi diyebiliriz."

OKULLARA DEPREM TESTİ

Törende konuşan Vali Celalettin Cerrah, Osmaniye'de en mutlu olduğu günlerden birini yaşadığını ifade etti. Cerrah "Eğitim benim için çok önemli. Çünkü eğitim her türlü kötülüğün panzehiridir. Eğitim bütün kötülükleri yener" dedi. Vali Cerrah Osmaniye'nin daha modern okullara ihtiyaç duyduğunu ifade ederek "Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansımızdan yararlanmak suretiyle ilimizde 2001 yılından önce yapılmış ilköğretim ve ortaöğretim okullarının depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda çalışmalara başladık. Bu çalışma sonucunda depreme dayanıklı olmayan okullarımızı yıkıp yenisini yapacağız. Restore edilerek sağlamlaştırılabilen okullarımızı restore ederek depreme dayanıklı hale getireceğiz" diye konuştu.

160 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRECEK

Temeli atılan okulun 17 derslikli olduğunu ve 160 öğrencinin eğitim göreceğini belirterek "Eğitim Uygulama Okulunda 0-6 yaş arası öğrencilerimiz eğitim alacaklar, İş Eğitim Merkezinde ise yaş sınırlaması yok" dedi.

İbrahim EMÜL/Osmaniye, (DHA)

(23.11.2011 FOTOĞRAFLI)

///////////

İşsiz gençler için umut

Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği'nin (OGİAD) bu yıl yeni kurulan Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırladığı "İşsiz Gençler İçin Bir Umut" projesi destek gördü. Proje ile 45 işsiz ve niteliksiz gencin iş sahibi olması sağlanacak.

Proje hakkında bilgi veren OGİAD Başkanı Mahmut Keten, şunları söyledi: "Projemiz Osmaniye merkezde İŞ-KUR 2011 Temmuz kayıtlarına göre lise ve dengi okul mezunu 18-29 yaş arası 6 bin 97 kişi işsiz kayıtlı bulunmaktadır. Bu kişiler sıradan bilgisayar kullanmasını bilmekte ve hiç bir vasfı olmayan kişilerdir. Derneğimizin 15-25 Temmuz 2011 tarihleri arasında Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde ve Osmaniye genelindeki üye 400 işletme ile yüz yüze yaptığı anket çalışmasında; bu işletmelerin bilgisayarlı muhasebe elemanı başta olmak üzere yönetici sekreterliği ve pazarlama elemanı programları uygulanarak nitelikli genç elemanlara ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Projemiz ile 15 bilgisayarlı eğitim salonumuzda 400 üye işletmemizin nitelikli eleman ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bilgisayarlı muhasebe, yönetici sekreterliği, pazarlama elemanı vasıflarını taşıyan ara elemanlar yetiştirilecektir."

Keten, 3 dönem halinde 15'erli gruplardan toplam 45 işsiz ve niteliksiz gence proje ortağı Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katkıları ile iş piyasasında geçerli sertifika verileceğini kaydetti.

İbrahim EMÜL/Osmaniye, (DHA)

(23.11.2011 FOTOĞRAFLI)

//////////

Kendirciler foto - belgesel oldu

DİŞ Hekimi ve Fotoğraf Sanatçısı Hasan Yelken, objektifini günümüzde kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında bulunan kendircilere çevirdi. Mağaralarda oldukça elverişsiz koşullarda çalışarak, ekmeğini iplikten çıkaran kendircilerin fotoğrafları ilgiyle izlendi.

Hasan Yelken, üyesi olduğu Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği'nde (GAFSAD) düzenlenen slayt gösterisiyle siyah beyaz fotoğraf çalışmalarını sanatseverlerle paylaştı. Yelken, yaklaşık 5 yıl boyunca Gaziantep'te Şehreküstü başta olmak üzere çeşitli semtlerde bulunan mağaralarda oldukça elverişsiz koşullarda çalışarak ekmeklerini iplikten çıkaran kendircileri fotoğrafladı. Gaziantep'te mağaralarda yapılan bu mesleğin geçmiş yıllarda yoğun olarak ilgi gördüğünü anlatan Yelken, "Çocuklar bu işe küçük yaşta başlayarak mesleği öğreniyorlar. Görsel açıdan ilgi çeken kendircilik mesleği, teknoloji ve sanayinin gelişmesi ve plastik kendirin yaygınlaşmasıyla yok olmaya başladı. Günümüzde sadece Gaziantep'te çok az üretim alanının kaldığı kendircilik artık yok olmak üzere" dedi.

HASAN YELKEN KİMDİR

Asıl mesleği diş hekimliği. 1995 yılında Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği'ne (GAFSAD) üye oldu. 1998 - 2006 yılları arasında GAFSAD Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Geçmiş dönemlerde Gaziantep Üniversitesi'nde Temel Fotoğraf dersleri verdi. Aynı üniversitede fotoğraf kulübünde eğitmenlik yapmaktadır. "Gaziantep Çiçekleri" konusunda bir kitabı bulunmaktadır. Gaziantep'te yayınlanan "Ayıntap" kültür ve sanat dergisinin yayın kurulu üyeliği yapan Yelken, gezi yazıları da yazmaktadır.

Zeki GÜNAY/ Gaziantep, (DHA)

(21.11.2011) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement