Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Son Buluşmasını Yaptı - Son Dakika
Güncel

Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Son Buluşmasını Yaptı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci günü sona erdi. Tatbikatta fırkateynler, hücumbotlar, denizaltılar ve diğer gemiler kullanılarak çeşitli harekatlar gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, tatbikatı izleyerek personeli tebrik etti ve başarılı geçtiğini vurguladı.

11.05.2024 18:11

Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Doğu Akdeniz'de icra edilen Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci günü sona erdi.

Tatbikatın Doğu Akdeniz'i kapsayan kısmına katılan fırkateynler, hücumbotlar, denizaltılar, yardımcı sınıf gemiler, mayın gemileri, karakol gemileri, erken saatlerde Aksaz Limanı'ndan hareket etti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in TCG Salihreis Fırkateyni'nden takip ettiği tatbikatta ilk olarak taktik pençe harekatı ile sürüklenen mayına 2 SAS komandosu tarafından müdahale edildi.

Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Tamamlandı

HEDEFLER BİR BİR İMHA EDİLDİ

Bölgede tespit edilen mayınlar etkisiz hale getirilirken, hedef adaya yönelik ilk giriş harekatı iki safha halinde icra edildi. İlk safhada amfibi harekata tehdit teşkil eden hedefler, TCG Anadolu'dan hareket eden taarruz helikopterleri ve sualtı taarruz botları tarafından yapılan havadan ve denizden atışlarla etkisiz hale getirildi. İlk giriş harekatın ikinci safhasında ise amfibi hücum timleri ve amfibi deniz piyadeleri havadan ve denizden çıkarma plajına intikal etti ve hedef ada koordineli olarak ele geçirildi.

Amfibi harekatın ardından denizaltı savunma harbi kapsamında helikopter ile sonar daldırması yapıldı. Angajman kriterlerini karşılayan hedef, deniz karakol uçağı tarafından Rextorp talim torpidosu atışı icra edildi. Daha sonra TCG Salihreis'in iskele tarafında TCG Büyükada, sancak tarafında TCG Burgazada, posta çantasıyla malzeme transferi yaptı.

Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Tamamlandı

AKSUNGUR SİHA DA TATBİKATTAYDI

Tatbikatın bir diğer safhasında ise belirlenen hedefe Aksungur SİHA tarafından atış yapılırken helikopterler tarafından da havadan satha temren güdümlü mermi atışı gerçekleştirildi. Bir sonraki aşamada ise bahse konu hedef geminin imha edilmesi maksadıyla 4 hücumbot tarafından eş zamanlı su üstü atış yapıldı.

Tatbikatta, hava savunma atışları, kara bombardımanı atışları, deniz hava vasıtalarından güdümlü mermi atışları (TEMREN, MAM-L) ile kamikaze insansız deniz aracı (İDA) harekatı gerçekleştirildi. Tatbikat su üstü ve hava araçlarının denizdeki resmi geçit töreniyle tamamlandı. Geçit törenine TCG Anadolu'nun yanı sıra ilk defa uzaktan kumanda ile insansız 4 deniz aracı da katıldı.

Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Tamamlandı

"TÜM PERSONEL HAZIR VE KARARLI OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ"

Bakan Güler, tatbikat sonunda telsizden personele hitaben yaptığı konuşmada, tatbikatı Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile büyük bir gurur ve heyecanla izlediklerini söyledi. Tatbikatın planlanmasında ve icrasında emeği geçen tüm personele teşekkür eden Güler, "Tatbikat sırasında mavi ve gök vatanın yılmaz savunucuları, deniz ve hava kuvvetleri ile sahil güvenlik komutanlığı unsurları birlikte uyum içerisinde çalıştı. Denizlerdeki hak ve menfaatleri korumak için tüm personel, hazır ve kararlı olduğunu bir kez daha gösterdi." dedi.

Büyük emeklerle hazırlanan ve icra edilen tatbikatın son derece başarılı geçtiğini vurgulayan Güler, başta Deniz Kuvvetleri Komutanı olmak üzere tüm bahriyelileri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının mensuplarını tebrik etti. Tatbikatı gerçekleştiren ekiplere seslenen Güler, "Sizler bu tür tatbikatlar ile eğitim ve harbe hazırlık düzeylerinizi sürekli geliştirmektesiniz. Tüm bu görevlerinizin yanı sıra dünya denizlerinde şanlı bayrağımızı dalgalandırarak küresel barış ve istikrara önemli katkı sağlamaktasınız. Denizleriniz sakin pruvanız Neta, yolunuz, bahtınız açık olsun." diye konuştu.

Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Tamamlandı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TELEFONLA BAĞLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizkurdu Tatbikatı'na telefonla bağlandı. Tatbikatın kahraman donanma için hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, faaliyette görev alan tüm askerlere Allah'tan üstün başarılar niyaz etti.

Erdoğan, tatbikatın Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gücüne güç katacağına, askerlerin bilgi, koordinasyon ve motivasyonunu daha da artıracağına yürekten inandığını vurgulayarak, "2 bin 200 yılı aşan şanlı tarihiyle Silahlı Kuvvetlerimiz, disiplini, kabiliyetleri cesareti ve merhametiyle dünyanın en güçlü ordularından biridir. Kahraman ordumuz tarih boyunca yaşattığı eşsiz zaferlerle milletimizin gurur vesilesi olmuştur. Sadece caydırıcılığıyla değil, yüksek sorumluluk bilinciyle de ordumuz, ülkemizin güven ve huzur kaynağıdır. Milletçe, kendi öz yurdumuzda gönül huzuruyla yaşamak istiyorsak, askeri bakımdan güçlü olmak zorunda olduğumuzun farkındayız." ifadelerini kullandı.

Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede yaşanan son gelişmelerin, "güçlü ordu, güçlü Türkiye" şiarının ne kadar kritik olduğunu kendilerine tekrar hatırlattığına dikkati çekerek, "Bu gerçekten hareketle son 21 yıldır göz bebeğimiz olan ordumuzun caydırıcılığını artırmak, kapasitesini güçlendirmek, en modern savunma teçhizatlarıyla donatmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Bilhassa Deniz Kuvvetlerimizin araç-gereç ve personel bakımından en üst seviyede olmasına büyük önem veriyoruz." diye konuştu.

"GİZLİ-AÇIK AMBARGOLARA RAĞMEN SAVUNMA YETENEKLERİMİZİ SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUZ"

Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümü münasebetiyle İstanbul Boğazı'nda 100 gemiyle yapılan geçit töreninin, Deniz Kuvvetlerinin kapasitesini bir kez daha ortaya koyduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu'nun donanmamıza nasıl bir imkan sağladığını böylece hep beraber görmüş olduk. TCG Anadolu'nun yanı sıra daha büyük bir uçak gemisini ordumuza kazandırmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Hava gücümüzde çarpan etkisi yapacak beşinci nesil uçağımız KAAN, geçtiğimiz günlerde ikinci uçuşunu da başarıyla gerçekleştirdi. Bayraktar TB3, Kızılelma ve ANKA 3'ün farklı testleri devam ediyor. Kimi zaman müttefiklerimizin uyguladığı gizli-açık ambargolara rağmen savunma yeteneklerimizi sürekli geliştiriyoruz. İnsansız sistemlerden hava savunmaya, zırhlı kara araçlarından elektronik harp sistemlerine hemen her cephede kararlı bir mücadele içindeyiz."

Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerine ulaşana dek mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerine vurgu yaparak, 7 Mayıs'ta başlayan ve 18 Mayıs'ta sona erecek olan Denizkurdu Tatbikatı'nı, bölgenin içinden geçtiği çalkantılı dönemde çok önemli gördüğünü ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanı olarak, tatbikatta görev alan tüm askerleri canıgönülden kutlayan Erdoğan, vatan uğruna can veren şehitleri rahmetle yad etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatta olan gazilere de sağlıklı, hayırlı ve uzun ömürler dileyerek, "Denizleriniz sakin, pruvanız neta, bahtınız açık olsun." dedi.

Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Tamamlandı

BİRÇOK ÜLKEDEN ASKERİ YETKİLİ KATILDI

Tatbikatı, Güler'in yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Erdinç Altıner de TCG Salihreis Fırkateyni'nden takip etti. Tatbikatın seçkin gözlemci gününe Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Finlandiya, Gürcistan, Irak, Japonya, KKTC, Libya, Malezya, Nijerya, Portekiz, Sierra Leone, Ürdün ve Yemen'den 18 askeri ataşe de katıldı.

Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz\'de Son Buluşmasını Yaptı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı Doğu Akdeniz'de Son Buluşmasını Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement