TBMM'de 2017 Böyle Geçti - Son Dakika
Politika

TBMM'de 2017 Böyle Geçti

Meclis, 2017 yılını yoğun bir gündemle geçirdi.

22.12.2017 10:10

Meclis, 2017 yılını yoğun bir gündemle geçirdi.

TBMM'de, Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili anayasa değişikliği görüşmeleri, yasama organının bir yılına damgasını vurdu. Uzun süren görüşmelerde akıllarda kalan tartışmalar da yaşandı.

TBMM İçtüzüğü değişikliği ile ilgili çalışmalar da Mecliste en çok tartışılan konuların başında geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da "Mevcut İçtüzük bitmiştir, tükenmiştir; bununla parlamento çalışmaz, çalıştırılmaz; bunu görüyoruz" diyerek dikkati çektiği "Meclisin anayasası", yeniden düzenlendi. Yeni İçtüzüğün kabul edilmesinin ardından, Mecliste konuşma süreleri, müeyyideler, kıyafet yönergesine kadar bazı önemli değişiklikler geldi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla TBMM Genel Kurulu özel gündemle toplandı. TBMM Şeref Holü'nde, TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı ile Anadolu Ajansı özel arşivinden seçilen fotoğraflarla "15 Temmuz Millet Darbeye Dur Dedi" sergisi açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Meclise gelerek izlediği özel oturumu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman yönetti. Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP Grup Başkanvekili Murat Yıldırım, birer konuşma yaptı ve demokrasinin önemini yeniden vurguladı.

Erdoğan, özel oturumun ardından, gece geç saatlerde Mecliste kampüsünde toplanan binlerce kişiye hitap etti.

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman'ın, 26. Dönem 2. Devre için Meclis Başkanlığı görevine yeniden seçilmesi de 2017 yılının bir diğer önemli gelişmesi.

Önemli düzenlemeler içeren çok sayıda tasarı ve teklifin de kanunlaştığı TBMM'de 2017 yılında yaşanan gelişmeler şöyle:

OCAK:

3 OCAK:

- TSK unsurlarının, NATO'nun Afganistan'da icra ettiği Kararlı Destek Misyonu ve devamı kapsamında yurt dışına gönderilmesiyle ilgili kararın 6 Ocak'tan itibaren 2 yıl uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

4 OCAK:

-OHAL'in, 19 Ocak Perşembe günü itibariyle 3 ay daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

-MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etti.

9 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin "Cumhurbaşkanlığı Sistemine" ilişkin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri usul tartışmasıyla başladı.

10 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, "Cumhurbaşkanlığı Sistemine" ilişkin anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesi 338 oyla kabul edildi. Teklifin 1. maddesine 347 kabul, 132 ret oyu verildi.

11 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesine 343 kabul, 133 ret; 3. maddesine ise 341 kabul, 139 ret oyu verildi.

12 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 4. maddesine 343 kabul, 139 ret oyu verildi.

Genel Kurulda, anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde CHP'liler kürsüyü işgal etti. Bunun üzerine AK Parti'liler kürsü ile Başkanlık Divanı arasına geçerek, CHP'lileri kürsüden uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada iki partinin milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga yaşandı, bazı milletvekillerinin yaralandığı görüldü.

-TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 5. maddesine 343 kabul, 7 ret oyu verildi.

-AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Genel Kurulda yaşanan kavga hakkında; anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde CHP'nin hiç ummadıkları, tahmin etmedikleri ve düşünmedikleri eylemiyle karşılaştıklarını belirterek, "CHP'nin bütün milletvekilleri Meclis kürsüsünü işgal etti, kürsüde büyük hasar ortaya çıkardı. Genel Başkan Yardımcımız Fatih Şahin'in burnu kırıldı. Bir milletvekilimizin ayağından ısırıldığını tespit ettik." dedi.

-AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, TBMM Genel Kurulunda yaşanan kavgada, yere düşen bir CHP milletvekilinin bacağını ısırması üzerine, tetanos aşısı yaptırdığını, antibiyotik tedavisi gördüğünü belirterek, CHP'li milletvekillerine "Herkes DNA testi yaptırsın, kim olduğu ortaya çıksın." çağrısında bulundu.

-AK Parti'li Balta'nın bacağının ısırılması eylemini gerçekleştirildiği iddia edilen CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Muhammet Balta'ya epitel doku testi yaptırma çağrısında bulundu.

-TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesine 343 kabul, 137 ret oyu verildi.

13 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 7. maddesine 340 kabul, 136 ret; 8. maddesine 340 kabul, 135 ret oyu verildi.

-Anayasa değişikliği teklifinin Genel Kuruldaki görüşmelerinde yumruklaşmaya kadar varan kavga ve sonrasında salonun zarar görmesi, TBMM Başkanlığının bir dizi önlem almasına neden oldu. Genel Kurul Salonunda, stenografların oturduğu yerin arkasındaki boşluk, milletvekillerinin düşerek zarar görmemesi amacıyla kapatıldı.

-Genel Kurulda, anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesine 343 kabul, 137 ret oyu verildi.

14 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 10. maddesine 343 kabul, 135 ret oyu verildi.

-HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'a, Genel Kurulda kullandığı "soykırım" ifadesi nedeniyle geçici olarak Meclisten 3 birleşim çıkarma cezası verildi.

-Genel Kurulda, anayasa değişikliği teklifinin 11. maddesine 341 kabul, 134 ret oyu verildi.

-CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, anayasa değişiklik teklifinin, hem TBMM Anayasa Komisyonunda hem de Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerini, yaklaşık 55 saat süreyle canlı yayınladı.

-Genel Kurulda, anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesine 344 kabul, 133 ret; 13. maddesine 343 kabul, 133 ret oyu verildi.

15 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 14. maddesine 341 kabul, 133 ret; 15. maddesine 341 kabul, 134 ret; 16. maddesine 341 kabul, 134 ret; 17. maddesine 342 kabul, 135 ret; 18. maddesine 344 kabul, 131 ret oyu verildi. Böylece, anayasa değişiklik teklifinin 1. tur oylamaları tamamlandı.

16 OCAK:

Genel Kurulda, anayasa değişikliği teklifinin 1. turu üzerinde aralıksız 7 gün süren görüşmeler 90 saat sürdü. Görüşmeler, tutanaklara 3 bin 59 sayfa olarak yansıdı.

17 OCAK:

Anayasa değişikliği teklifinin Genel Kuruldaki ilk tur görüşmelerinde, CHP'li milletvekilleri 908, AK Parti milletvekilleri 711, MHP milletvekilleri 365, HDP milletvekilleri 492 dakika konuştu. Yer yer tartışmalı geçen, yumruklu kavgaların yaşandığı görüşmelerde, milletvekilleri yalnızca sataşma gerekçesiyle 223 dakika söz aldı.

18 OCAK:

-İşletmeler, yatırımcılar ve ihracatçılara vergisel teşvikler getiren, memurların emekli ikramiyesine yönelik düzenleme yapan, borç yapılandırmasında süreyi kaçıranlara yeni imkanlar getiren "torba tasarı", TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

-TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişiklik teklifinin 1. maddesi 345 oyla, 2. maddesi 342 oyla, 3. maddesi 342 oyla, 4. maddesi 342 oyla kabul edildi.

19 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 5. maddesi 342 oyla, 6. maddesi 342 oyla, 7. maddesi 340 oyla kabul edildi.

-Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında kendisini kürsüye kelepçeledi.

Aylin Nazlıaka'nın, yaklaşık 2 saat süren kelepçeli kürsü eylemi, AK Parti'li bazı kadın milletvekillerinin müdahalesiyle sonlandırıldı. Müdahale sırasında, kürsü önünde arbede yaşandı, AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç ile HDP'li kadın milletvekilleri arasında kavga çıktı.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Nazlıaka'nın kendisini Meclis kürsüsüne kelepçelerken, kelepçeyi taktığı bileğini alttan sargı ile sardığını belirterek, "Üç anahtarla kelepçeyi sökmeye çalıştım, sökemeyince yıldız tornavida ile mikrofonun vidalarını söktüm ve Nazlıaka'nın kelepçe taktığı kolunu mikrofondan çıkardım. Daha sonra da Genel Kurul salonundan dışarı çıkartıldı." dedi.

-TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesi 339 oyla kabul edildi.

20 OCAK:

-Genel Kurulda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesi 341 oyla, 10. maddesi 340 oyla, 11. maddesi 342 oyla, 12. maddesi 342 oyla,13. maddesi 343 oyla, 14. maddesi 342 oyla, 15. maddesi 342 oyla kabul edildi.

21 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesi 342 oyla,17. maddesi 341 oyla, 18. maddesi 343 oyla kabul edildi. Anayasa değişikliği teklifinin tümü de 339 oyla kabul edilerek yasalaştı.

-AK Parti tarafından 10 Aralık 2016 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan anayasa değişikliği teklifinin, komisyon ve Genel Kuruldaki müzakereleri 42 gün sürdü. Genel Kurulda iki tur halinde görüşülen teklifin maddeleri ve tümü üzerinde yapılan oylamaların tamamında, kabul oyları referandum sınırı olan 330'un üzerine çıktı.

22 OCAK:

-Yoğun ve tartışmalı geçen Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerinin ardından Genel Kurul çalışmalarına 7 Şubat 2017 tarihine kadar ara verildi.

ŞUBAT:

8 ŞUBAT:

-TSK deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına dair Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

23 ŞUBAT:

-TBMM Genel Kurulunda, mükelleflere vergi indirimi, Ahilik Esnaf Sandığı kurulması, yabancılar ile gurbetçilere konut ve iş yeri satışında KDV istisnası, TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması düzenlemelerini de içeren "torba kanun teklifi" kabul edilerek yasalaştı.

21 ŞUBAT:

HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın terör örgütü propagandası yapmak suçundan hüküm giydiğine dair mahkeme kararı, TBMM Genel Kurulunda okundu. Kararın okunmasıyla Yüksekdağ'ın milletvekilliği düşmüş oldu.

MART:

2 MART:

- Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına ilişkin tasarı, TBMM Sanayi·, Ti·caret, Enerji·, Tabi·i· Kaynaklar, Bi·lgi· ve Teknoloji· Komi·syonunda kabul edildi. Başbakanlığa bağlı ajans, okyanuslar ve kutuplarla ilgili araştırma yapabilecek, buralarda geçici veya daimi araştırma merkezleri, istasyonlar kurabilecek, deneysel amaçlı uydular, uzay ve hava araçları geliştirmek amacıyla yerli veya yabancı tüzel kişilerle anlaşmalar yapabilecek.

6 MART:

-Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, AKPM Başkanı Pedro Agramunt ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'a mektup göndererek, Türk bakanların mitinglerine izin vermeyen Almanya ve Hollanda'nın kınanmasını istedi.

7 MART:

-Resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, TBMM'yi ziyaret etti. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında TBMM'nin bombalanan bölümüne bir buket çiçek bırakan El-Mulki'ye, darbe girişimi gecesi yaşananlar hakkında bilgi verildi.

8 MART:

-Rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık 2 aydır tedavi gören, geçirdiği ameliyatın ardından sağlığına kavuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM Genel Kurulunu açtı. Genel Kurul salonuna girişinde milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılanan Kahraman, "Bir operasyon geçirdim ve yine bir araya gelmek nasip oldu. Büyük bahtiyarlık içerisindeyim. Hiçbir parti farkı gözetmeden değerli arkadaşlarım sizler büyük alaka gösterdiniz. Sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum." dedi.

13 MART:

- TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan, Hollanda ve Almanya hariç, AB'ye üye ülkelerin parlamentolarında bulunan dışişleri komisyonları ve başkanlarına dış misyonların yoluyla iletilmek üzere kınama mektubu gönderdi. Özhan, mektubunda, "Türkiye olarak; demokrasinin Avrupa için bir samimiyet testine dönüştüğünü üzülerek izlediğimiz bu günlerde, Avrupa siyasetine yeniden demokrasinin ruhu, özgürlükler, fikir ve ifade hürriyeti ile legal siyasete saygının ve aklıselimin hakim olması en büyük temennimiz." ifadesini kullandı.

15 MART:

-AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubunun AK Parti'li üyelerinin istifa ettiğini açıklayarak, "Özür gerçekleşene kadar Dostluk Grubunda bulunmayacağız." dedi.

Dostluk grubunun MHP'li üyeleri de istifa etti.

16 MART:

-TBMM Genel Kurulu, 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması dolayısıyla çalışmalarına 18 Nisan Salı gününe kadar ara verdi.

17 MART:

-Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Mükerrem Taşçıoğlu vefat etti.

NİSAN:

18 NİSAN:

-FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL'in, 19 Nisan Çarşamba günü saat 01.00'den geçerli olmak üzere 3 ay süre ile uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

23 NİSAN:

-TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM'nin açılışının 97. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlamaları kabul etti.

-TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile açılışının 97. yıl dönümü dolayısıyla özel gündemle toplandı. Toplantıyı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da izledi.

Genel Kurula başkanlık eden TBMM Başkanı Kahraman, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayarak, "Yasama olarak hedefimiz, yürütme ve yargı ile birlikte adil ve kalkınmış bir Türkiye'nin inşası için bize düşen görevi en iyi şekilde yapmaktır. Unutmayalım ki yarınlar yorgun ve bezgin kimselere değil, çalışkan ve gayretli insanlara ait olacaktır." diye konuştu.

Meclisin 97. açılış yıl dönümü dolayısıyla Tören Salonu'nda Kahraman'ın ev sahipliğinde resepsiyon da verildi.

28 NİSAN

-CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, anayasa değişikliği referandumuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) itiraz başvurusu yaptı. Çam, AİHM başvurusunda,16 Nisan'daki anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin süreçte ve sonrasında yaşananları özetledi. Çam, başvurusunda, halk oylaması sürecinde tüm kamu kaynaklarının, tarafsızlık yemini eden cumhurbaşkanınca bizzat koordine edilen, kapsamlı bir planla "evet" oyu verilmesi yönünde kullanıldığını savundu.

MAYIS:

2 MAYIS:

-CHP Genel Başkanı, İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 18 milletvekiline ait 20 dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığına gönderildi. Fezlekelerin birinin AK Parti, 7'sinin CHP, 12'sinin ise HDP milletvekillerine ait olduğu kaydedildi.

4 MAYIS:

-TBMM Genel Kurulunda, grubu bulunan dört siyasi partinin ortak önerisiyle, çölyak hastalığının sebep ve sonuçlarına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

9 MAYIS:

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, "İdam cezası toplumsal bir talep midir? Evet. İdam cezasına Adalet ve Kalkınma Partisi destek midir? Evet. Cumhurbaşkanı, kanun önüne gelirse onaylayacak mıdır? Bu da evet. O halde durmayalım, alttan almayalım, gecikmeyelim, Türkiye'nin kendi göbek bağını nasıl kestiğini, nasıl keseceğini herkese gösterelim." dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan'ın, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı, TBMM Genel Kurulunda okundu. Kararın okunmasıyla Aydoğan'ın milletvekilliği düştü.

10 MAYIS:

-CHP'li dört milletvekili, KHK ile işlerine son verilen araştırma görevlisi Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'ya destek amacıyla TBMM muhalefet kulisinde bir günlük açlık grevi yaptı.

16 MAYIS:

-Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, neden ne olursa olsun, dost ve NATO'daki müttefik olan ABD'nin, bir terör örgütüyle, bir başka terör örgütünü yok etmek için iş birliği yapmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

17 MAYIS:

-TBMM Genel Kurulunda Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri belirlendi. Yapılan oylama sonucu Yaşar Şimşek, Mehmet Ademoğlu, Alp Arslan, Cafer Ergen, Ali Cengiz Köseoğlu, Songül Yazar ve Hamit Kocabey, Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri olarak seçildi. Başbakan Binali Yıldırım, HSK seçim sonucunu, "Referandum ruhuna uygun" diyerek değerlendirdi.

-CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in de aralarında bulunduğu 9 milletvekiline ait 10 dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığına sunuldu. Meclise gönderilen fezlekelerin 4'ü nün CHP, 6'sının HDP milletvekillerine ait olduğu kaydedildi.

18 MAYIS:

-Daha önceki yapılandırmaya başvurmayan vatandaşlara ikinci bir şans tanıyan, bazı kamu alacaklarını yeniden yapılandıran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla, Maliye ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları, SGK, il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandırıldı. 31 Mart 2017'den önceki gümrük vergileri, vergi ve bazı idari para cezaları, sigorta ve sosyal güvenlik destek primleri ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası yapılandırma kapsamına alındı.

24 MAYIS:

-AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısında, yeniden AK Parti TBMM Grup Başkanı seçildi.

26 MAYIS:

-TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, düzenlediği basın toplantısında, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun taslak raporunu açıkladı. Petek, "15 Temmuz hadisesinin arkasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün bulunduğu bu raporumuzla bütün açıklığıyla ve kesin olarak ortaya konulmuştur." dedi.

29 MAYIS:

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na yazılı bilgi sundu. Akar, darbe girişimi konusunda MİT'e yapılan ihbarın, en başından itibaren çok ciddi bir şekilde ele alındığını ve gerekli tedbirlerin tereddütsüz alınmasının ve icra edilmesinin sağlandığını kaydetti.

30 MAYIS:

-Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, FETÖ davalarında mahkeme kararlarıyla şehitlerin ve gazilerin ailelerine haklarının ve iadeiitibarlarının temin edileceğini söyledi.

-HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün devamsızlık yaptığı birleşimlerin aralıksız 3 ay, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın devamsızlık yaptığı birleşimlerin ise aralıksız 4 ay 21 gün olması sebebiyle, her iki milletvekiline ödenek ve yolluğunun verilmemesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Öztürk ve Sarıyıldız'dan, bu tarihler için verilen ödenek ve yolluklar geri alınması kararlaştırıldı.

31 MAYIS:

-Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nda yer alan ve bir dekarda 15'ten az zeytin ağacının olduğu yerleri, "zeytinlik saha" olmaktan çıkaran düzenleme, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonundaki görüşmeler sırasında tasarıdan çıkarıldı.

HAZİRAN:

5 HAZİRAN

-CHP, Şırnak'ta düşen askeri helikopter için Meclis araştırması açılmasını istedi. Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Levent Gök imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, "Helikopter kazasıyla ilgili sabotaj, görev kusuru, görev ihmali, tedbirsizlik, suikast ihtimallerini de içeren geniş kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiği bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır" ifadesine yer verildi.

6 HAZİRAN

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis İçtüzüğü değişikliği konusunda, Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin grup başkanlarına, 8 Haziran Perşembe günü toplantı çağrısında bulundu.

13 HAZİRAN

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis İçtüzüğü ile ilgili "Mevcut İçtüzük bitmiştir, tükenmiştir; bununla parlamento çalışmaz, çalıştırılmaz; bunu görüyoruz. Bu hafta sonu nasıl ki tatil yok diyorlarsa, İçtüzük çıkana kadar tatil olmamalı ve bu iş bitmeli." ifadelerini kullandı.

14 HAZİRAN

-CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun hapis cezasına çarptırılması kararı sonrasında CHP grubu, devam eden Genel Kurul çalışmalarını boykot ederek, salondan ayrıldı. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi de görevi TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'a devretti.

TEMMUZ:

5 TEMMUZ:

AK Parti ile MHP, TBMM İçtüzük değişikliğine ilişkin ilk toplantısında, 17 maddeden oluşan metin üzerinde uzlaşmaya vardı.

7 TEMMUZ

-AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, iki partinin uzlaştığı 17 maddelik Meclis İçtüzüğü Teklifi'ni TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu.

12 TEMMUZ

-FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek ile bazı komisyon üyeleri, hazırlanan raporu TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a teslim etti. Petek, tarihe ışık tutacak nitelikte başarılı bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

15 TEMMUZ

-15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla TBMM Genel Kurulu özel gündemle toplandı. TBMM Şeref Holü'nde, TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı ile Anadolu Ajansı özel arşivinden seçilen fotoğraflarla "15 Temmuz Millet Darbeye Dur Dedi" sergisi açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da, Meclise gelerek izlediği özel oturumu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman yönetti. Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP Grup Başkanvekili Murat Yıldırım, birer konuşma yaptı ve demokrasinin önemini yeniden vurguladı.

Erdoğan, özel oturumun ardından, gece geç saatlerde Mecliste kampüsünde toplanan binlerce kişiye hitap etti.

17 TEMMUZ:

-Olağanüstü halin (OHAL), 19 Temmuz 2017 Çarşamba gününden geçerli olmak üzere 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

-Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının 5 Eylül 2017'den itibaren 31 Ekim 2018'e kadar Birleşmiş Milletler Lübnan Görev Gücü (UNIFIL) Deniz Görev Gücüne iştirak etmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

18 TEMMUZ:

-Başbakan Binali Yıldırım, OHAL İnceleme Komisyonu'nun başvuruları almaya başladığını, mükerrer başvuruların da dikkate alındığında toplamda 120 bin civarında başvuru olacağını düşündüklerini ifade etti.

20 TEMMUZ:

-Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

-AK Parti ve MHP'nin ortak hazırladığı TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif, TBMM Anayasa Komisyonunda, müzakerelerin ardından kabul edildi.

27 TEMMUZ

-HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ile HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın milletvekilliği, "devamsızlık" nedeniyle TBMM Genel Kurulunda yapılan oylama sonucunda düşürüldü.

-AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapan İçtüzük Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Teklifin görüşmelerinin ardından TBMM Genel Kurulu, 1 Ekim'e kadar tatile girdi.

28 TEMMUZ

-Adana'nın Aladağ ilçesindeki öğrenci yurdunda çıkan yangın sonrasında Yurt Yangınının Araştırılması ve Kamusal Eğitim, Barınma Haklarının Tüm Öğrenciler İçin Yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu.

EYLÜL:

15 EYLÜL:

-CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, sağlık sorunları nedeniyle milletvekilliğinden istifa etme kararı aldı.

23 EYLÜL

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İçtüzük değişikliğiyle frak giyme zorunluluğunun kaldırılmasının ardından, ilk kez Başkanlık Divanına koyu renk takım elbise ve kravat ile çıktı. Kavaslar da yakaları ve kol manşetleri yeşil olan siyah takım elbise ile kravattan oluşan yeni kıyafetleriyle Genel Kurulda görev aldı.

25 EYLÜL:

-AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel (55) geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede vefat etti.

28 EYLÜL

-43. Hükümet Döneminde Devlet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı görevlerinde bulunan Orhan Eren vefat etti.

EKİM:

1 EKİM:

-26. Dönem 3. Yasama Yılı açıldı. TBMM Genel Kurulu, 26. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla TBMM Başkanı Kahraman başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurulda yasama yılı açış konuşmasını yaptı.

3 EKİM:

-HDP Siirt Milletvekili Besime Konca'nın milletvekilliği, hakkındaki "milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı bulunduğu" gerekçesiyle düşürüldü.

11 EKİM:

-TBMM Başkanlık Divanı, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde ilk bombanın atıldığı bahçeye, 15 Temmuz Anıtı dikilmesi ile ilgili hazırlık çalışması yapılması konusunda TBMM Başkanlığına yetki verdi. 15 Temmuz Anıtı'nın ana figürü ayyıldız olacak ve üzerinde darbe girişiminde şehit olan 248 kişinin isimleri yer alacak.

12 EKİM:

-İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin arabuluculuk sistemini getiren düzenlemenin de bulunduğu İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, işçi, tazminat ve ücret; işveren de alacak ve tazminat davaları açmadan önce arabulucuya başvuracak.

16 EKİM:

-2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

17 EKİM:

-OHAL'in 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Amacımız vatandaşımıza olağanüstü hal ilan etmek değil amacımız devleti yöneten hükümete ve terörle etkin mücadeleyle görevli olan kamu kurum kuruluşları ve burada görev yapanlara olağanüstü hal ilan etmektir." dedi.

19 EKİM:

-Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, İçişleri Bakanlığının, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebileceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülükleri de eklendi.

24 EKİM:

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun, 2018 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 Yılı Kesinhesap Kanunu Tasarısı mesaisi başladı.

25 EKİM:

-CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in, TBMM Başkanlığına sunduğu, "milletvekilliği görevinden istifa" talebi, Meclis Genel Kurulunda oylanarak kabul edildi ve Pavey'in milletvekilliği düştü.

KASIM:

1 KASIM:

-Helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek üzere Helal Akreditasyon Kurumu kurulmasını öngören Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

2 KASIM:

-TBMM Genel Kurulunda, Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak önerisiyle, uyuşturucu madde kullanımı ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

7 KASIM:

-TBMM Genel Kurulunda, siyasi parti gruplarının, bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılması için komisyon kurulmasına yönelik ortak önergesiyle Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

20 KASIM:

-TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, 26. Dönem 2. Devre için TBMM Genel Kurulunda yapılan seçimle Meclis Başkanlığı görevine yeniden seçildi.

21 KASIM:

-TBMM Anayasa ve Adalet komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın "devamsızlık" nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar aldı.

24 KASIM:

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri yaklaşık 1 ay süren 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı kabul edildi.

28 KASIM:

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, yurt dışına para transferine yönelik iddialarda bulunması tartışmalara neden oldu.

-MTV oranları ile engelliler için ÖTV muafiyetinin de belirlendiği kamuoyunda "Torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

30 KASIM:

-TBMM Genel Kurulunda, YSK'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi kabul edildi. Buna göre, seçim müdürü ve seçim müdür yardımcıları, nüfusa kayıtlı oldukları ilçelerde görev yapamayacak, geçici görevde geçen süreler de dahil aynı yerde 6 yıldan fazla çalışamayacak.

ARALIK:

5 ARALIK:

-Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçinin, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edileceğini belirterek, "Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyunda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz." dedi.

-HDP, cumhuriyet savcılıklarınca hazırlanan fezlekeleri, tepki amacıyla, TBMM'deki HDP Parti Grubu'nun koridorlarına astı.

6 ARALIK:

-TBMM Genel Kurulunda, ABD'nin Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıma planına karşı siyasi parti gruplarının hazırladığı ortak bildiri okunarak, "TBMM'nin bu maceracı girişimi kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesi" dünya kamuoyuna ilan edildi.

7 ARALIK:

-TBMM Başkanı İsmail Kahraman, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, 8 Aralık'ta meseleyi görüşmek üzere toplanacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bir an önce yetkisindeki tüm gücü kullanarak bu gidişi durdurma yönünde adım atmasını umduğunu belirterek, "TBMM Başkanı olarak ABD Kongresi'nin de aynı vicdan ve hassasiyetle hareket edeceğine olan inancım tamdır." ifadesini kullandı.

11 ARALIK:

-TBMM Genel Kurulunda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

-12 ARALIK:

-CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve yakınlarının mal varlıkları ile kaynaklarının araştırılması için hazırlanan araştırma önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

13 ARALIK:

-TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP ve MHP gruplarının imzasıyla okunan bildiride dünya devletleri, Doğu Kudüs'ü, Bağımsız Filistin Devleti'nin başkenti olarak tanımaya davet edildi.

-HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'e, TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmasında, "Ben Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak..." ifadesini kullandığı gerekçesiyle Meclisten geçici olarak 2 birleşim çıkarılması cezası verildi. Baydemir ile birlikte HDP milletvekilleri toplu olarak salonu terk etti. Baydemir'in maaşının da 3'te 2'si kesildi. Bu ceza, İçtüzük değişikliğinden sonra ilk uygulanan ceza oldu.

15 ARALIK:

-CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, TBMM Genel Kurulunda, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşma sırasında,bütçe kitapçığını yırtarak, "Millete hiçbir yararı olmayan ve milletin hiçbir kesimini içinde barındırmayan bu bütçeyi iktidara aynen iade ediyorum" dedi ve elindeki bütçe kitapçığını yere fırlattı. Kavasların kitapçığın yırtılan kağıtlarını toplamak için kürsüye yaklaşması üzerine TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, kağıtları kavaslardan ziyade Yedekci'nin toplamasının daha iyi olacağını belirterek, Yedekci'den kağıtları toplamasını istedi. Bunun üzerine CHP milletvekilleri Musa Çam, Barış Yarkadaş ve Mahmut Tanal, Yedekci'nin yırttığı kağıtları yerden topladı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement