Dünyada 2014 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Dünyada 2014 Böyle Geçti

2014'te farklı bölgelerde yaşanan savaşlar, çatışmalar, siyasi krizler, terör saldırıları ve doğal afetler dünya gündeminde öne çıktı.

20.12.2014 10:07  Güncelleme: 10:40

2014'te dünyanın farklı bölgelerinde savaş, çatışma, siyasi kriz, terör saldırıları ve doğal afetler yaşanırken, Suriye'deki iç savaş, IŞİD terör örgütünün saldırıları ve Ukrayna'daki çatışmalar dünya gündeminde öne çıktı.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Mısır'da darbe karşıtlarının yargılanması, Irak, Afganistan, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan çatışma ve terör olayları ile Batı Afrika ülkelerinde 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Ebola salgını, yıla damga vuran diğer olaylar oldu.

Suriye'deki iç savaş 2014 yılında da devam ederken, ülkedeki çatışmalarda ölenlerin sayısı 200 bini geçti, 3,3 milyon Suriyeli ise sığınmacı durumuna düştü.

Dikkat çekici bir diğer gelişme de Ukrayna'da yaşandı. Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği ile yapacağı ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine başlayan protestolar kısa sürede siyasi krize dönüştü. Hükümet yanlıları ve karşıtları arasında yaşanan gerilim Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesiyle sonuçlanırken, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ülkenin doğusunda ve Kırım'da bağımsızlık ilan etti. Kırım parlamentosu, Başbakan Anatoliy Mogilev'i görevden alarak yerine Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov'u atadı ve bağımsızlık referandumu kararı aldı.

Kırım'da Rusya'ya bağlanma konusunda silahların gölgesinde yapılan referandumdan yüzde 96,7 oranında evet oyu çıktı. Uluslararası kamuoyu tarafından hukuk ihlali olarak nitelendirilen referanduma usulsüzlükler damga vururken Kırım Seçim Komisyonu katılımın yüzde 83,1 olduğunu açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı.  Böylelikle, Kırım ve Sivastopol resmen Rusya'ya bağlandı. Başta AB ve ABD olmak üzere uluslararası kamuoyu Kırım'ın ilhakına sert tepki gösterdi. Rusya'ya yaptırım kararı alan AB, Rus gazını Avrupa'ya aktarması düşünülen Güney Akım projesini iptal etti.

Yılın ilk üç ayında meydana gelen başlıca gelişmeler şunlardı:

5 Ocak

ABD'nin kuzeydoğusunda son 20 yılın en soğuk kışının yaşanmasına neden olan "Herkül" fırtınasında 16 kişi hayatını kaybetti.

Portekizli efsane futbolcu Eusebio, 71 yaşında hayatını kaybetti. "Kara Panter" lakaplı futbolcu, 1965 yılında Avrupa'da yılın futbolcusu seçilmişti.

Suriye'de 40 gün önce kaçırılan Milliyet gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün'ün kurtarılması için MİT devreye girdi. Aygün, MİT'in Dış Operasyonlar Başkanlığına bağlı 8 kişilik tim eşliğinde Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geldi.

6 Ocak

Çin'in batısındaki Şici kasabasındaki Beyda Camisi'nde anma merasimi için toplanan Müslümanlara çörek dağıtılırken medyana gelen izdihamda 14 kişi öldü, 4'ü ağır 10 kişi yaralandı.

7 Ocak

-  Suriye'deki kimyasal silah stokların ilk bölümü Lazkiye Limanı'ndan ticari bir gemiye yüklenerek Rus ve Çin savaş gemilerinin eşliğinde imha edilmek üzere uluslararası sulara doğru yola çıktı. Suriye yönetimi, Guta'ya düzenlenen kimyasal saldırının ardından ABD müdahalesinin gündeme gelmesi üzerine kimyasal silahlarını imha etmeyi kabul etmişti.

11 Ocak

İsrail'in 2006 yılından beri bitkisel hayatta olan eski başbakanı Ariel Şaron 85 yaşında öldü. İsrail ordusunda görevliyken 1973 yılında siyasete atılan Şaron, Savunma Bakanı olarak görev yaptığı 1982 Lübnan Savaşı sırasında kadın ve çocuklar dahil 3 binden fazla Filistinlinin katledildiği Sabra ve Şatilla katliamlarından sorumlu tutuluyordu.

Çin'in güneybatısındaki eski Tibet şehri yandı. Turistlerin ilgi odağı Dukezong'da çıkan ve yaklaşık 10 saat süren yangında, yüzlerce bina kül oldu.

13 Ocak

2014 "Golden Globe" (Altın Küre) Film ve Televizyon ödüllerini kazananlar belli oldu. Leonardo DiCaprio, Müzikal-Komedi dalında En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü. En İyi Yönetmen ödülünün sahibi Gravity filmiyle Alfonso Cuaron oldu, American Hustle filmi de gecenin kazananları arasında yer aldı.

Endonezya'nın batısında faaliyete geçen Sinabung yanardağında patlamalar arttı. Patlamalar nedeniyle 25 binden fazla kişi tahliye edildi. Yaklaşık 100 yıldır uyuyan yanardağ, Eylük 2013'te kül ve gaz püskürtmeye başlamıştı.

14 Ocak

BM, 185 gündür Esed güçlerinin ablukası altında bulunan ve yardım malzemesi ulaştırılamayan Yermuk Mülteci Kampı'ndaki yetersiz beslenme koşullarından büyük kaygı duyulduğunu açıkladı.

15 Ocak

Mısır'da ordunun yönetime el koyması sonrasında "Hazırlık Komisyonu" tarafından hazırlanan 247 maddelik anayasa taslağı halk oyuna sunuldu. Mısır Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamasına göre, yüzde 38,6 oranında katılımın olduğu referandumdan yüzde 98'le "evet" kararı çıktı. 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından, 2012 yılında halk oylamasıyla kabul edilen anayasa askıya alınmış ve ülkedeki siyasi sürece ilişkin yeni bir yol haritası belirlenmişti.

16 Ocak

Yunanistan'da geçen yıl parlamentoda kabul edilen, "240 İmam Yasası"na ek olarak, " Batı Trakya'daki devlet okullarında eğitim gören azınlık mensubu ailelerin çocuklarına Kur'an-ı Kerim ve din dersinin Yunan dilinde öğretilmesini" öngören yasa çerçevesinde, Yunan devleti tarafından tayin edilen din adamları görevlerine başladı.

17 Ocak

ABD Başkanı Barack Obama, NSA'nın istihbarat yöntemlerine dair planladığı reformları açıkladı. Obama, hükümetin milyonlarca Amerikalının telefon verileri üzerindeki kontrolünün sınırlanması ve dinleme kayıtlarının ancak mahkeme kararı ya da gerçekten acil bir durumda incelenebilmesi talimatı verdi.

18 Ocak

Suriye'nin başkenti Şam'daki Yermuk Mülteci Kampı'nda açlıkla mücadele eden Filistinliler için aralıksız yapılan yardım çağrılarının ardından, gıda malzemesi taşıyan BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) bağlı ilk ekip kampa girdi. Çatışmalar nedeniyle nüfusu 600 binden 20 bine kadar düşen kamptaki yardım dağıtma işlemi, sokakların dar ve yıkılmış olması nedeniyle küçük kamyonetlerle yapıldı.

Afganistan'da bir lokantaya düzenlenen intihar saldırısında aralarında IMF'nin Afganistan'daki temsilcisi Vabel Abdallah'ın da bulunduğu 14 kişi hayatını kaybetti.

Hindistan'ın Mumbai Müslüman Davudi Buhra topluluğunun lideri olan Syedna Muhammed Burhaneddin'in ölümü nedeniyle toplanan kalabalığın yol açtığı izdihamda 18 kişi öldü, en az 40 kişi yaralandı.

19 Ocak

Anadolu Ajansı, Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen fotoğrafları yayımladı. Suriye ordusunda 13 yıl askeri polis olarak görev yapan bir kişinin çalışma arkadaşlarıyla birlikte iki yıl boyunca çektiği 55 bin kare fotoğraf, 11 bin kişinin Esed rejimi  tarafından gözaltındayken sistematik işkence altında öldürüldüğünü ortaya koydu. Fotoğraflar, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

20 Ocak

İran'ın nükleer programına ilişkin İran ile P5+1 ülkeleri arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de imzalanan geçici anlaşma yürürlüğe girdi. ABD, anlaşma gereği, Tahran'a yönelik yaptırımları hafifletme kapsamında bu ülkenin ham petrol ihracatını azaltmaya dönük çabalara ara verdiğini açıkladı. Anlaşmayla, İran'ın petrol gelirlerinden elde ettiği ve yurt dışındaki bankalarda bloke edilmiş 4,2 milyar dolarlık kısmının ülkeye girişine izin verildi.

21 Ocak

Uluslararası Çalışma Örgütü, 2014 yılı Küresel İstihdam Trendleri Raporu'nu yayınladı. Raporda, 2013 sonu itibariyle küresel düzeyde bir önceki yıla göre 5 milyon yeni işsiz oluştuğu ve toplam işsiz sayısının 202 milyon kişiye ulaştığı belirtildi.

22 Ocak

Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre-2 Konferansı, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin arabuluculuğunda İsviçre'nin Montrö kentinde başladı. İç savaşın başlamasının ardından muhalifler ve rejim temsilcilerinin ilk kez yüz yüze geldiği konferansın açılışı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un konuşmasıyla yapıldı.

26 Ocak

- Filipinler hükümetiyle isyancı Moro İslami Kurtuluş Cephesi, ülkenin güneyinde yıllardır süren ve on binlerce kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalara son vermeyi hedefleyen belge üzerinde anlaştı.

27 Ocak

Resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Gül, görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Fransa'nın özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Hollande ile müzakere sürecimize baktığı olumlu tavırdan dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi. Hollande, bir gün sonra ziyaret ettiği Galatasaray Üniversitesi'nde sanatçı Candan Erçetin'e edebiyat ve sanat nişanı verdi.

Google ile Samsung, 10 yıl geçerli olacak uluslararası patent lisans anlaşması imzaladı. İki şirket, patent ihlalleri gerekçesiyle çok sayıda davada karşı karşıya gelmişti.

56. Grammy Ödülleri Los Angeles'ta düzenelen törenle sahiplerini buldu. Daft Punk ikilisi, Yılın Albümü ve Yılın Kaydı ödülleri ile En İyi Pop Grup Performansı ve En İyi Dans/Elekronik Albümü'nün sahibi oldu. 1996 Yeni Zelanda doğumlu şarkıcı ve söz yazarı Ella Yelich O'Connor, "Royals" adlı parçasıyla Yılın Şarkısı ödülünü kazandı.

28 Ocak

Dönemin Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, hükümetin 21 Ocak'ta Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması görüşmelerini askıya aldığını açıklaması sonrasında başlayan protestoların büyümesi üzerine, krizin barışçıl yollarla çözümü için istifa ettiğini açıkladı. Ukrayna Parlamentosu, 16 Ocak'ta kabul edilen ve demokratik olmadığı gerekçesiyle meydanlardaki protestoların artmasına neden olan 11 yasayı iptal etti.

30 Ocak

Ukrayna Parlamentosu'nda, hükümet karşıtı gösterilerde gözaltına alınan ya da tutuklu bulunanlar için genel af getiren yasa kabul edildi.

- Fransız Alpleri'ndeki Meribel'de 29 Aralık'ta kayak yaparken düşerek başını taşa çarpan ve ağır yaralanan efsanevi Formula 1 pilotu Michael Schumacher'i "yapay komadan uyandırma" süreci başladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 istatistiklerini açıkladı. Türkiye'nin, dava başvuru sayısı bakımından ikinci sıradan beşinci sıraya gerilediği belirtildi.

31 Ocak

Suriye'de iç savaşa siyasi çözüm arayan, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin arabuluculuğunda 8 gün süreyle BM Cenevre ofisinde devam eden barış görüşmelerinin ilk turu sona erdi. İbrahimi, Suriye rejimi ve muhalefeti arasındaki görüşmelerde taraflar arasında büyük görüş ayrılıkları olduğunu ancak çok küçük de olsa ortak bir zemin gözlemlediğini belirterek, rejim ve muhalefete, görüşmelere üzerinde anlaştıkları ortak bir gündemle 10 Şubat'ta devam edilmesini önerdiğini söyledi.

2 Şubat

Tayland'ta halk, muhalefetin boykot ettiği tartışmalı genel seçim için sandık başına gitti ancak hükümet karşıtı grupların engellemeleri ve bazı seçim görevlilerinin istifa etmesi nedeniyle başkent Bangkok'ta ve ülkenin güneyindeki bazı bölgelerde oy kullanılamadı. Oy kullanamayan seçmenler için ikinci tur oylamanın daha sonra yapılacağı bildirildi.

Oscar ödüllü Amerikalı aktör ve yönetmen Philip Seymour Hoffman, New York'taki evinde ölü bulundu. 46 yaşındaki Hoffman'ın "birden fazla uyuşturucu maddeden zehirlenerek" öldüğü açıklandı.

3 Şubat

Soğuk ve karlı hava, ABD'nin kuzeydoğusunda ulaşımı felç etti. Ülke genelinde uçuş iptali bin 500'ü geçti. Super Bowl'u izlemek için New York'a özel uçaklarıyla gelenler başta olmak üzere uçuşları geciken veya iptal edilen Amerikan futbolu fanatikleri yoğun kar yağışı nedeniyle mağdur oldu.

Ekvador'daki Tungurahua Yanardağı büyük patlamalarla faaliyete geçti. Yanardağın 4 kilometre yükseğe fırlattığı lavlar sonucu oluşan volkan külleri ülkedeki 24 kentin üçte birini kapladı. Ülkedeki bazı okullarda eğitime ara verilirken bölgede bir havaalanı da geçici olarak kapatıldı.

4 Şubat

ABD'de oynanan Super Bowl futbol karşılaşması, Amerikan televizyon tarihinin en çok izlenen programı oldu. ABD'de 115,5 milyon izleyiciyi yaklaşık 3 saat boyunca ekran karşısında tutmayı başaran büyük spor karşılaşması, tarihi bir rekora imza atarak ülkenin en çok izlenen TV programı rekorunu kırdı.

Nijerya'da  uzun süredir etnik ve dini çatışmaların yoğunlaştığı Plateau eyaletindeki silahlı saldırıda 2'si asker 30 kişi yaşamını yitirdi. Bölge sakinleri, saldırının ardından halkın bir bölümünün kaçmak zorunda kaldığını ve yaklaşık 60 evin yıkıldığını kaydetti.

5 Şubat

Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Tuzla kentinde, sosyal haklardan mahrum bırakıldıklarını savunan kamu çalışanları eylem yaptı. Ülkenin diğer kentlerine de yayılan ve günlerce süren eylemlerde çok sayıda kişi yaralanırken, Tuzla Kantonu hükümet binası ile Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlığı binası ateşe verildi. Olayların büyümesi üzerine, Saraybosna Kantonu Başbakanı Suad Zelykoviç, Tuzla Kantonu Başbakanı Sead Çauşeviç, Zenitsa Doboy Kantonu hükümeti ve Başbakanı Munib Hüseyinagiç ve Una-Sana Kantonu Başbakanı Lipovaça istifa etti. Protestolar, yoğunluğu azalarak ay sonuna kadar sürdü.

BM tarafından hazırlanan rapor, Suriye'deki çocukların muhalif güçler tarafından savaştırıldığını, Suriye rejimi ve bağlı militanlar tarafından gözaltında "korkunç" işkencelere maruz bırakıldıklarını ve öldürüldüklerini belgeledi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Başkanı Ahmet Üzümcü, düzenlediği basın toplantısında, Libya'daki kimyasal silah stoklarının tamamen imha edildiğini açıkladı.

6 Şubat

Suriye'nin Halep kentinde Esed güçlerinin kontrolündeki Halep Merkez Cezaevi, muhalifler tarafından ele geçirildi. Cezaevinde tutuklu, kadın ve çocukların da bulunduğu 3 bin 500 kişi kurtarılarak güvenli bölgeye götürülürken, Suriye ordusunun helikopterleri cezaevinin bulunduğu bölgeyi varil bombalarıyla bombardımana tuttu.

7 Şubat

Pegasus Havayolları'na ait Kharkov- İstanbul seferini yapan uçak, Ukraynalı bir yolcu tarafından bomba tehdidiyle Soçi'ye kaçırılmak istendi. Hava korsanına, olumlu yanıt verildi ancak uçak Soçi yerine İstanbul'a indirildi. Korsanla müzakere edilerek ilk etapta yolcular uçaktan tahliye edildi. Özel harekat timleri tarafından yapılan operasyonda korsan, etkisiz hale getirilerek gözaltına alındı.

22. Kış Olimpiyat Oyunları (Soçi 2014), Rusya'nın Soçi kentinde başladı. 23 Şubat'ta sona eren oyunlarda Türkiye, 6 sporcuyla mücadele etti. Oyunlarda 13 altın, 11 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 33 madalya elde eden Rusya, madalya sıralamasında zirvede yer aldı. Türk sporcular, mücadele ettikleri branşlarda üst sıraları fazla zorlayamadı. Oyunlarda sürat pateni ve kısa mesafe sürat pateninde toplam 9 mücadelede olimpiyat rekorları kırıldı. Olimpiyatları için Rusya'nın Soçi kentine giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Esed güçlerinin kuşatma altında tuttuğu Humus kentinde mahsur kalan sivillerin, BM ile varılan anlaşma gereği tahliyesine başlandı. İlk olarak kadın, çocuk, yaşlı ve yaralılardan oluşan siviller bölgeden ayrılırken, birkaç gün içinde yaklaşık bin kişi tahliye edildi.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde, otobüs bilet ücretlerine yapılan  zammı protesto eden göstericiler polisle çatıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile ABD'nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt arasındaki telefon görüşmesine ait olduğu tahmin edilen ve Nuland'ın AB'ye karşı küfürlü bir ifade kullandığı ses kaydı ortaya çıktı. Olay eleştirilere neden olurken, Nuland'ın AB'deki muadilleriyle temas halinde olduğu ve özür dilediği bildirildi.

9 Şubat

İngiltere'nin göçten sorumlu Devlet Bakanı Mark Harper, temizlikçisinin Birleşik Krallık'ta çalışmak için vizesi olmadığı ortaya çıkınca istifa etti.

Bangladeş'te tutuklu bulunan ve idamla yargılanan Cemaat-i İslami liderlerinden Maulana Abul Kalam Muhammad Yusuf, geçirdiği kalp krizi nedeniyle götürüldüğü hastanede hayatını kaybetti.

10 Şubat

Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesini amaçlayan Cenevre-2 Konferansı'nın ikinci turu başladı. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el-Mikdad, "Koalisyon grubunun, geçiş süreci ile ilgili konuşma yaparak görüşmelerin gündemini suistimal ettiğini" savundu. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, "Çok üzgünüm ve Suriye halkından özür diliyorum. Burada bir şey olması konusunda ümitleri çok yüksekti" dedi. SMDK Sözcüsü Safi, rejim heyetinin geçiş hükümetini tartışmayı reddetmesi halinde üçüncü tura gelmeyeceklerini açıkladı.

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basesku, ülkede yaşayan Roman azınlığa yönelik  4 yıl önce kullandığı alçaltıcı ifadeler nedeniyle para cezasına çarptırıldı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye'nin imhası kararlaştırılan kimyasal silahlarının üçüncü kısmının Norveç'ten gönderilen bir kargo gemisine transfer edildiğini bildirdi.

11 Şubat

Kıbrıs'ta liderler seviyesindeki görüşmeler, yaklaşık iki yıl aranın ardından Kıbrıs Rum kesiminin ön koşul olarak ileri sürdüğü ortak açıklama metni üzerinde tarafların mutabakata varması sonucu yeniden başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Lefkoşa'daki ara bölgede bir araya geldi. Liderlerin mutabakat sağladığı ortak metinde, müzakerelerin "her konuda uzlaşı sağlanmadan hiçbir konuda uzlaşı yoktur" prensibine dayalı olduğu belirtildi.

Cezayire'de askeri nakliye uçağının ülkenin doğu kesimindeki Um el-Bevaki kentinde düşmesi sonucu, 77 kişi hayatını kaybetti.

12 Şubat

Çin ve Tayvan, iç savaşın sona ermesinden bu yana geçen 65 yıllık sürede ilk kez üst düzey görüşmeler yapmaya başladı. Görüşmeler, Tayvan'ın Çin'den ayrıldığı 1949'dan bu yana yapılan ilk siyasi müzakere olması nedeniyle tarihi bir önem taşıyordu.

Nijerya'nın Borno eyaletinde, Boko Haram militanı olduğu sanılan kişilerce yerel bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda en az 42 kişi öldü.

13 Şubat

Venezuela'nın başkenti Caracas'ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı düzenlenen öğrenci gösterileri kısa sürede pek çok kente sıçradı. Protestolarda iki haftada 17 kişi hayatını kaybetti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Orta Afrika ve Çad uyruklu yaklaşık bin Müslüman, ülkede yürütülen "etnik temizlik" operasyonlarından kurtulmak için Bangui Havaalanı'ndan Çad, Kamerun ve Nijer'e tahliye edildi.

Belçika Temsilciler Meclisi, çocuklara ötanazi hakkı tanıyan yasayı kabul etti. Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, 86 parlamenter evet oyu kullanırken, 44'ü ise hayır oyu verdi. Oylamada 12 parlamenter çekimser kaldı.

Endonezya'nın Java Adası'ndaki Kelud Yanardağı'nın faaliyete geçmesinin ardından, bölgedeki yerleşim yerlerinden binlerce kişinin tahliye edildi. Bazı evlerin volkanik küllerin ağırlığı nedeniyle çökmesi sonucu 2 kişi öldü, bölgedeki üç havaalanı trafiğe kapatıldı.

14 Şubat

Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla fırlatıldı.

15 Şubat

Lübnan'da yaklaşık 10 ay süren müzakerelerin ardından Temmam Selam başbakanlığında 24 bakandan oluşan yeni hükümet kuruldu.

16 Şubat

İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi (BAFTA) ödüllerinin sahipleri belli oldu. Londra'daki tarihi kraliyet opera binasındaki töreninde köleliğin konu edildiği "12 Years a Slave" en iyi film, Chiwetel Ejiofor en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü. Sandra Bullock'un oynadığı "Gravity" filminin yönetmeni Alfonso Cuaron en iyi yönetmen ödülünün sahibi olurken, Avustralyalı aktris Cate Blanchett "Blue Jasmine" filmindeki performansıyla en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.

18 Şubat

Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in AB ile ortaklık ve ticaret anlaşmasını imzalamaması üzerine 2013 Kasım sonunda başlayan yönetim karşıtı gösteriler şiddete dönüştü. Göstericilerle çatışan polis, gaz, ses bombası ve plastik mermi kullandı, olaylarda 28 kişi öldü, 100'ün üstünde kişi yaralandı. Göstericiler Sağlık Bakanlığı binasını ele geçirdi, gün boyu süren çatışmalar, polis birimlerinin Bağımsızlık Meydanı'na müdahalesiyle şiddetlendi. Yanukoviç, 21 Şubat'ta bir açıklama yaparak, muhalefetle anlaştıklarını, erken seçime gidileceğini ve devlet başkanlığı yetkilerini kısıtlayan 2004 anayasasına geri dönüleceğini duyurdu.

Kolombiya'da kanunsuz infazlarla suçlanan subaylar hakkında soruşturma yürüten savcıları aşağıladığı gerekçesiyle Genelkurmay Başkanı General Leonardo Barrero görevden alındı.

20 Şubat

Facebook, aylık yaklaşık 450 milyon kullanıcısı olan WhatsApp'ı 16 milyar dolara satın almak için şirket ile anlaşmaya vardığını duyurdu.

21 Şubat

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Başkanlık Sarayı'na bomba yüklü iki araçla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda Başbakanlık Ofisi Müdürü ve Somali eski İstihbarat Başkan Yardımcısı öldü.

Mısır'ın birçok kentinde eşzamanlı düzenlenen darbe karşıtı gösterilere polis sert müdahalede bulundu. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalar sırasında çok sayıda gösterici yaralandı ve polise ait araçlar ateşe verildi.

22 Şubat

Ukrayna'da uzun süredir süren gösteriler sonunda Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in devrildi. Yanukoviç, Kiev'den ayrılarak bilinmeyen bir yere gitti. Güvenlik güçleri, başkent Kiev'deki devlet başkanlığı idari sarayı, parlamento binası ve emniyet müdürlüğü gibi binaların bulunduğu bölgeden çekildi, muhalifler başkentin kontrolünü ele geçirdiklerini bildirdi.

Meclis Başkanı Vladimir Ribak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden istifa etti. Hapiste bulunan eski başbakan Yulia Timoşenko'nun "sağ kolu" olarak bilinen Aleksandr Turçinov, yeni meclis başkanı oldu. İçişleri Bakanı Zaharçenko'nun yerine Arsen Avakov getirildi. Devlet başkanlığı seçimlerinin 25 Mayıs'ta yapılması kararlaştırıldı. Akşam saatlerinde serbest bırakılan Timoşenko, Kiev'de göstericilere hitap etti ve eylemlerini sürdürmeleri çağrısında bulundu. Devlet başkanlığına ait yetkileri geçici olarak devralan Turçinov, Yanukoviç'in "kendini azlettiğini" söyledi.

26 Şubat

BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Ortak Misyonu Koordinatörü Sigrid Kaag, Suriye'deki hardal gazı stoklarının ülke dışına çıkarıldığını bildirdi.

27 Şubat

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde silahlı kişiler tarafından işgal edilen Başbakanlık binasına Rus bayrağı çekildi. Parlamento ve başbakanlık binaları çevresinde güvenlik kordonu oluşturan polis, giriş çıkışlara izin vermedi. Kırım parlamentosu, Başbakan Anatoliy Mogilev'i görevden aldı, yerine Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov'u atadı. Parlamento, Özerk Cumhuriyetin yetkilerinin genişletilebilmesi için 25 Mayıs'ta referandum yapılması kararı aldı.

Ukrayna Parlamentosu, Vatan Partisi Grup Başkanı Arseniy Yatsenyuk'u Başbakan olarak seçti.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Rusya'yı Kırım konusunda uyarırken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu da "Kırım, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bir parçasıdır. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bütün sorunların çözülebileceğine inanıyoruz" dedi.

28 Şubat

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit'teki (Simferopol) havaalanı, askeri üniformalı ve silahlı kişiler tarafından işgal edildi. Parlamento binası, başbakanlık ve Simferepol Havaalanı'nın ardından akşam saatlerinde Kırım Merkez Radyo ve Televizyon Kurumu (KMRTK) da silahlı ve askeri kamuflajlı kişilerin eline geçti.

Yaklaşık bir haftadır nerede olduğu bilinmeyen Yanukoviç, Rusya'nın Rostov şehrinde düzenlediği basın toplantısıyla "Beni kimse devirmedi. Ukrayna'yı, şahsıma ve yakınlarıma gelen tehditler nedeniyle terk etmek zorunda kaldım" açıklamasında bulundu.

Güney Kıbrıs Rum yönetiminde Bakanlar Kurulu istifa etti. Koalisyon ortağı DİKO'nun KKTC ile yeniden müzakerelere başlanması üzerine hükümetten ayrılma kararı aldığı ve partinin dört bakanının istifalarını sundukları açıklandı.

1 Mart

Rusya'da  parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi Devlet Başkanı Vladimir Putin'e orduyu Kırım sınırına gönderme yetkisi verdi.

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donetsk'te eylemciler, belediye binasına Rusya bayrağı astı. Ukrayna yönetimi, toprak bütünlüğünün korunması için Avrupa Birliği, ABD ve NATO'dan yardım talebinde bulundu.

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 14 sanığın yargılandığı, kamuoyunda "İttihadiye olayları" olarak bilinen davanın altıncı duruşması, sanıklara tahsis edilen cam kafesler nedeniyle tartışmalara sahne oldu.

2 Mart

Çin'in Kunming şehrinde, bıçaklı bir grubun tren istasyonunda düzenlediği saldırı sonucu 29 kişi öldü, 130 kişi yaralandı.

3 Mart

Aralarında ABD, İngiltere, Almanya ve AB'nin de bulunduğu G-7 ülkeleri, ortak bir açıklamayla Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesini kınadı ve haziran ayında Soçi'de yapılacak G-8 zirvesine yönelik tüm çalışmaları durdurdu.

Suriye Ulusal Konseyi (SUK), siyasi çalışmalarına Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) çatısı altında yeniden devam etmeye karar verdiğini açıkladı.

Hırvatistan ile Sırbistan'ın birbirlerine karşı BM'ye bağlı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda açtıkları soykırım davası başladı. Her iki ülke de farklı tezler ileri sürerek karşı tarafın soykırım yaptığını savundu.

86. Oscar ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Alfonso Cuaron'a En İyi Yönetmen ödülü kazandıran "Yerçekimi" (Gravity) filmi, yedi dalda Oscar ödülü kazanarak törene damgasını vurdu.

Anadolu Ajansı foto muhabirlerinden Mosaab Elshamy'nin Mısır'da darbe karşıtı göstericilere açılan ateş sırasında çektiği fotoğraf, dünyanın en önemli basın fotoğrafları yarışmalarından "Pictures of the Year International" (POYI) haber fotoğrafı kategorisinde Mükemmeliyet Ödülü'ne layık görüldü.

4 Mart

ABD, Ukrayna'daki kriz nedeniyle Rusya ile tüm askeri ilişkileri askıya aldığını açıkladı.

5 Mart

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ukrayna'ya ekonomik alanda destek olmak amacıyla 11 milyar avroluk bir paketi devreye sokma kararı aldıklarını açıkladı.

NATO, Rusya ile ortak deniz misyonunu askıya alma, alt düzey sivil ve askeri toplantıları durdurma, NATO-Rusya işbirliğinin tümünü gözden geçirme kararı aldı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar'daki büyükelçilerini geri çekme kararı aldı. Kararın, Katar'ın "doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir Körfez ülkesi, diğerinin iç işlerine karışmayacak" maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle alındığı açıklandı.

6 Mart

Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosu, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması kararı aldı.

Ukrayna'daki gelişmeleri ve Rusya'ya karşı takınılacak tavrı belirlemek üzere toplanan olağanüstü nitelikli AB zirvesinden, Rusya ile vize muafiyeti müzakerelerinin askıya alınmasıyla başlayacak "üç aşamalı strateji" uygulanması kararı çıktı.

AB, Ukrayna'da devlet başkanlığı görevinden azledilen Viktor Yanukoviç ve 17 yetkilinin malvarlığını, ülkede kamu kaynaklarını usulsüz kullandığı ve zimmetine geçirdiği gerekçesiyle dondurdu.

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık kredi garantisini onayladı.

Tunus'ta 2011'deki halk devriminden bu yana devam eden olağanüstü halin kaldırılmasına karar verildi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Gazze'ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisine 2010 yılında baskın düzenleyen İsrail hakkında, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) açılan davaya müdahillik başvurusunda bulundu.

7 Mart

Malezya Havayolları, Kuala Lumpur'dan Pekin'e gitmek üzere havalanan 12 mürettebat ve 227 yolcusu bulunan MH370 sefer sayılı Boeing 777 tipi uçağın kaybolduğunu açıkladı. Vietnam hava sahasına girdikten sonra iletişimi kesilen uçağın izine henüz ulaşılabilmiş değil. Yapılan arama çalışmaları sonuç vermezken uçağın Güney Çin Denizi üzerinde düşmüş olabileceği üzerinde duruluyor.

Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler (İhvan), Suud Hizbullahı, Nusra Cephesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Yemen'deki Husileri terör örgütleri listesine aldı.

10 Mart

Hollanda kayıtlarına göre işçi göçü çerçevesinde bu ülkeye gelen ilk Türk olan Necati Genç 82 yaşında hayatını kaybetti.

29'uncusu yapılan ve 25 binden fazla kişinin katıldığı Los Angeles Maratonu'nda bayanlarda Etiyopyalı Amane Gobena, erkeklerde de vatandaşı Gebo Burka zafere ulaştı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rus doğalgazının Karadeniz üzerinden Avrupa pazarlarına ulaştırılmasına yönelik Güney Akım Projesi bağlamında yapılması öngörülen siyasi müzakerelerin, AB-Rusya ilişkilerindeki son gelişmelerin de ışığında askıya alındığını duyurdu.

11 Mart

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, özel statülü Sivastopol Şehir Şurası Bağımsızlık Bildirisini kabul etti.

Avrupa Birliği, Ukrayna'da yeni yönetime destek için yıllık yaklaşık 500 milyon avroluk gümrük vergisinden feragat edeceğini duyurdu.

12 Mart

Avrupa Parlamentosu'nda görüşülen 2013 Türkiye İlerleme Raporu kabul edildi.

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüştü.

İsrail ve Ramallah'ı ziyaret eden İngiltere Başbakanı David Cameron, Filistinli ve İsrailli liderlerle görüştü.

13 Mart

Tayland'da Uygur kökenli 220 mülteci yakalandı.

İran ve Umman arasında doğalgaz anlaşması imzalandı. İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, ülkesinin, Umman ile boru hattı inşa edilmesi ve yılda 10 milyar metreküp doğal gaz ihraç edilmesi yönünde anlaşma imzaladığını belirtti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Rusya Federasyonu'nun OECD'ye üyelik sürecine ilişkin faaliyetlerin ertelendiğini duyurdu. OECD üye ülkeleri aynı zamanda, Ukrayna'nın karşılaştığı kamu politikası zorluklarında OECD'nin deneyimlerinden yararlanma talebine, OECD-Ukrayna iş birliğinin daha da güçlendirmek için olumlu yanıt verilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu açıkladı.

14 Mart

Almanya'da vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Bayern Münih Kulübü Başkanı Uli Hoeness, görevinden istifa etti.

16 Mart

Kırım'da Rusya'ya bağlanma konusunda silahların gölgesinde referanduma gidildi. Kırım Tatarlarının boykot ettiği referandumdan yüzde 96,7 oranında evet oyu çıktı. Uluslararası kamuoyu tarafından hukuk ihlali olarak nitelendirilen referanduma usulsüzlükler damga vururken Kırım Seçim Komisyonu katılımın yüzde 83,1 olduğunu açıkladı.

17 Mart

Kırım parlamentosu, "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"ni ilan ettiğini açıkladı. Bağımsızlık bildirisinde Sivastopol'ün özel statüye sahip olacağı belirtildi.

Rusya Kırım'ı resmen tanıdı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım'ın "bağımsız bir devlet" olarak tanınmasına ilişkin belgeyi imzaladı.

AB dışişleri bakanları, Ukrayna'daki gelişmeler bağlamında, 21 kişiye yaptırım uygulanması konusunda uzlaştı. Üzerinde uzlaşılan 21 isme AB ülkelerine seyahat yasağı uygulanması ve bu kişilerin malvarlıklarının dondurulması kararlaştırıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı.  Böylelikle, Kırım ve Sivastopol resmen Rusya'ya bağlandı.

19 Mart

Kırım'da Rusya yanlıları, Ukrayna'nın Kırım'daki Karadeniz Donanması karargahına girdi ve kontrolü ele geçirdi.

20 Mart

Rusya, dokuz Amerikalı yetkiliye yaptırım uygulama kararı aldı. Listede ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Caroline Atkinson, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Benjamin Rhodes, Beyaz Saray Kıdemli Danışmanı Daniel Pfeiffer, Senato'daki demokrat çoğunluk lideri Senatör Harry Reid, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez, senatörler Mary Landrieu, John McCain ve Daniel Coats yer aldı.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, ABD yönetiminin dış politikalarına yönelik eleştirilerinden ötürü özür diledi.

24 Mart

Mısır'da 528 darbe karşıtına şiddete teşvik suçundan idam cezası verildi. Uluslararası camia karara tepki gösterdi.

Batı Afrika ülkelerinden Gine'de Ebola virüsünün yol açtığı salgın sonucu yaklaşık bir ayda 59 kişinin öldüğü bildirildi. Salgın, Gine'de 20 yıl sonra ortaya çıkan ilk Ebola salgını oldu.

26 Mart

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde Ukrayna'ya yardım, Rusya'ya ise yaptırımlar içeren tasarı kabul edildi.

27 Mart

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi ile ilgili Güvenlik toplantısının illegal yollardan dinlenerek sızdırılmasıyla  ilgili "Böyle bir cürüm, bugün söyledim, tekrar söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti devletine savaş ilan etmektir" dedi.

Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah es-Sisi, cumhurbaşkanlığı adaylığı için görevinden istifa etti. Sisi'nin istifasının ardından bakanlığa atanan Genelkurmay Başkanı Sıdkı Subhi, yemin ederek görevine başladı.

BM Genel Kurulu, Rusya'nın Kırım'ı ilhakının yasa dışı olduğunu içeren tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.

Filipinler hükümeti ile ülkenin güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yıllar süren çatışmalara son vermek amacıyla tarihi bir barış anlaşması imzaladı. 40 yıldır devam eden ve en az 120 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan çatışmalara son vermek amacıyla yapılan anlaşmanın imzalanmasına 1000'den fazla kişi tanıklık etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna ile 14-18 milyar dolarlık kurtarma paketinde anlaştıklarını açıkladı.

28 Mart

Norveç'in eski Başbakanı Jens Stoltenberg, NATO'nun yeni genel sekreteri oldu.

29 Mart

Rusya yanlısı Kırım yönetiminin Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve Rusya'ya bağlanma anlaşması imzalaması üzerine yarımadadaki Tatar halkı, Kırım Tatar Milli Kurultayı'nı toplayarak "milli özerklik" kararı aldı.

31 Mart

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs müzakere süreci çerçevesinde ara bölgede bir görüşme yaptı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünyada 2014 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement