Başbakan Erdoğan, 53 Yurdun Toplu Açılış Töreninde Konuştu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan, 53 Yurdun Toplu Açılış Töreninde Konuştu Açıklaması

Başbakan Erdoğan, 53 Yurdun Toplu Açılış Töreninde Konuştu Açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bir vurgun düzenine, gençlerimizle birlikte, milletimizle birlikte 'dur' dedik, böyle başardık" dedi.

02.11.2012 20:30

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bir vurgun düzenine, gençlerimizle birlikte, milletimizle birlikte 'dur' dedik, böyle başardık" dedi.

Voleybol Federasyonu Başkent Spor Salonu'nda düzenlenen, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 53 yurdun toplu açılış törenine Başbakan Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, diğer ilgililer ve öğrenciler katıldı.

Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada Türkiye'nin büyüme oranında yakaladığı ivmenin dünyada her yerde takdir edildiğini anlatarak, "OECD'nin raporlarında da öyle, aynı şekilde G20'de de öyle" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin komşularının durumunun da ortada olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Şu anda Almanya'da işsizlik yüzde 8, Türkiye'de işsizlik yüzde 8.5. Komşularımız, Yunanistan'ın hali ortada, Avrupa'ya bakıyorsunuz İspanya'nın hali ortada, her ikisinde de işsizlik yüzde 25'e çıktı. İtalya'nın hali ortada, Portekiz'in hali ortada. Fakat Türkiye... Hatırlarsanız 2-3 yıl kadar önce bu kriz Türkiye'yi teğet geçecek dediğim zaman birileri dalgasını geçiyordu ama şimdi dalga onları çarpıyor. ve bizi teğet geçti. Şu anda, 10 yıl önce Merkez Bankası'nın döviz rezervi 27,5 milyar dolarken, bugün Merkez Bankası'nın döviz rezervi 115 milyar dolara ulaşmıştır. Gençler, 10 yıl önce IMF'den borç alan bir Türkiye vardı ve borcumuz 23,5 milyar dolardı, 10 yıl önce. Şu anda bizim borcumuz IMF'ye 1,3 milyar dolar. Nisan ayında sıfırlıyoruz. Stand-by anlaşmalarını yapmıyoruz ve şimdi IMF'ye biz borç vereceğiz. Şu anda teknik görüşmeler yapılıyor ve 5 milyar dolar biz IMF'ye borç vereceğiz. Türkiye buraya geldi."

"Biz bir vurgun düzenine, gençlerimizle birlikte, milletimizle birlikte

'dur' dedik, böyle başardık" diyen Erdoğan, 10 yıldır bu ülkenin değerlerinden, birikiminden artan her kuruşu, millet için, vatanın evlatları için kullandıklarını, bundan sonra da aynı şekilde kullanmaya devam edeceklerini kaydetti.

Erdoğan, "Cumhuriyetimizin 79. yılında, yani bundan 10 yıl öncesine kadar milletimiz onca çalışmasına, çabalamasına, fedakarlığına rağmen kişi başına milli gelirimiz neydi biliyor musunuz- Sadece 3 bin 500 dolar. Peki bugün kişi başına milli gelirimiz ne oldu, 10 bin 500 dolar" dedi.

Daha önceki 79 yılda, 10 yılda elde ettiklerinin ancak 3'te 1'i kadar mesafe alınabildiğini ifade eden Erdoğan, "Çünkü kabın dibi delikti. Kap su tutmuyordu. Birileri kaçak borular döşemiş, millete gitmesi gereken kaynakları sürekli hortumluyordu" diye konuştu.

Erdoğan, o dönemlerde Ziraat Bankası gibi bir bankanın sürekli zararda olduğunu, ama şimdi Avrupa'da ilk üçün içinde bulunduğunu bildirdi.

Halkbank'ın, Vakıfbank'ın da durumlarının o zamanlarda iyi olmadığını anlatan Erdoğan, bütün başarının yolsuzlukların ortadan kalkmasıyla elde edildiğini ifade etti.

"İnşallah daha güzel günler var önümüzde" diyen Erdoğan, ihracatın göreve geldiklerinde 36 milyar dolarken, şimdi 142 milyar dolar olduğunu, yıl sonu itibarıyla 146 milyar doları yakalayacağını belirtti.

Erdoğan, göreve geldiklerinde 8,5 milyar dolar olan turizm gelirinin, şimdi 23,5 milyar dolara yükseldiğini, 13 milyon olan turist sayısının ise şimdi 31,5 milyona ulaştığını kaydetti.

Bu durumun Türkiye'nin dünyada nasıl sevildiğinin de ifadesi olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anda ülkemizi 3 kat büyüttük. Bunu yeterli görmüyoruz. İnşallah 2023 farklı olacak, ama biz çok daha farklı bir rüyanın şu anda eşiğindeyiz. O da şudur, bize sadece 2023 yetmez. İnşallah sizlerden meydana gelecek nesiller de 2071'in hayaliyle büyüsün. Çünkü bu millet Alparslan'ın yaktığı ışıkla 1071'den itibaren Anadolu'yu aydınlattı. Şimdi 2071'le de inşallah yeni kuşaklar, yeni doğacak nesiller, onun hayaliyle farklı bir Türkiye'yi inşa edecekler. 2023, bunun tohumlarının atıldığı bir yıl olacak. Şu anda onun hazırlığı içindeyiz, onun gayreti içerisindeyiz."

-Öğrencilere ücretsiz internet-

Erdoğan'ın konuşmasından sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında Kredi yurtlar kurumunda kalan öğrencilerin ücretsiz internet kullanımına imkan sağlayacak bir protokol imzalandı.

Başbakan Erdoğan, protokol imza töreni öncesinde projenin toplam değerinin yıllık 100 milyon lira olduğunu söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da internet kullanım ücretinin, bakanlıkça Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanacağını belirtti.

Başbakan Erdoğan, imzaların atılmasının ardından, 5 ildeki yöneticilerle internet üzerinden canlı bağlantı yaparak buradaki yurtların açılışını yaptı. Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Albayrak ve diğer katılımcılarla sahnede diğer yurtların açılış kurdelesini kesti.

Başbakan Erdoğan'a, bir öğrenci yaptığı yağlı boya tabloyu hediye etti. Bir öğrenci de yaptığı maket kuğuyu Erdoğan'a hediye verdi.

-Türk gençliği kendisine verilen değerin farkında-

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, mevcut yatak kapasitesine, açılışı yapılan yurtlarla 40 bin yeni yatak ekleneceğini belirterek, Türk gençliğinin kendisine verilen değerin farkında olduğunu söyledi.

Kılıç, halen inşaatları devam eden, proje ve ihale aşamasında dahil olmak üzere 183 yeni yurt projesinin bulunduğunu ifade ederek, bunların da yapımı tamamlandığında 2013 yılı sonunda 400 bin yatak kapasitesine ulaşılacağını belirtti.

Yeni nesil gençlerin atmaları gereken adımların farkında olduğunu dile getiren Kılıç, "Tek vatan, tek devlet, tek bayrak ve tek millet inancıyla arkamıza düşmeye her an hazır her an yol arkadaşımız olmaya aday" dedi.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Albayrak ise yurtların yüzde yüz doluluk oranına sahip olduğunu ifade ederek, 2003 öncesi 50 kuruş olarak verilen beslenme katkısının bugün 6 lira olduğunu ve haftanın 7 günü verilmeye başlandığını söyledi.

Açılış sonrası Mustafa Ceceli sahne aldı.

-Açılışı yapılan yurtlar-

Adana, Adıyaman Yurdu, Afyon, Afyon Dinar Yurdu, Aksaray Yurdu, Ankara Gölbaşı Yurdu, Artvin Yurdu, Bartın Yurdu, Bingöl, Bitlis, Çanakkale Biga, 1Çanakkale Merkez, Denizli Buldan Yurdu, Diyarbakır, Düzce Akçakoca Yurdu, Edirne, Erzurum Oltu Yurdu, Gaziantep, Gaziantep Gazikent, Gaziantep Nizip, Iğdır, İzmir Buca Kız Yurdu, Karabük Kız Yurdu, Kars, Kayseri, Kırşehir, Kırşehir/ Kaman, Kilis, Kocaeli Yurdu, Konya Ereğli, Konya Kadınhanı, Malatya, Manisa Kırkağaç, Mersin, Muğla(Erkek), Muğla(Kız), Nevşehir Avanos Yurdu, Ordu, Rize DOKAP, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas Suşehri Yurdu, Sivas Yıldızeli Yurdu, Tokat, Tokat Niksar, Trabzon Beşikdüzü Yurdu, Trabzon Of Yurdu, Uşak, Van, Van Gevaş, Van Özalp, Yozgat Akdağmadeni.

(Bitti)

Muhabir: Kadir Karakuş-Yıldız Aktaş-Ertuğrul Subaşı

Yayıncı: Erdem Gültekin - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan, 53 Yurdun Toplu Açılış Töreninde Konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement