Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

Haziran ayının önemli olayları: Taksim Gazi Parkı'ndaki ağaçların kesilmesi nedeniyle eylem yapanlara polisin müdahalesini protesto edenlerin başlattığı gösteriler, haziran ayında Türkiye geneline yayıldı Türkiye gündemini uzun süre meşgul eden gösteriler sırasında haziran ayında, 2 gösterici ve 1 polis hayatını kaybetti, bine yakın kişi yaralandı Binlerce kişinin gözaltına alındığı ve sık sık gösterilerin son erdirilmesi çağrılarının yapıldığı Haziran ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara, İstanbul ve Kayseri'de "Milli İdareye Saygı" mitingleri düzenledi.

22.12.2013 10:04

Taksim Gazi Parkı'ndaki ağaçların kesilmesi nedeniyle eylem yapanlara polisin müdahalesini protesto edenlerin başlattığı gösteriler, haziran ayında Türkiye geneline yayıldı. Türkiye'ye gündemini uzun süre meşgul eden gösteriler sırasında, bu ay içinde 2 gösterici ve 1 polis hayatını kaybetti, bine yakın eylemci yaralandı.

Bazı banka, iş yerleri ve kamu mallarının tahrip edildiği, araçların yakıldığı ve  bazı caddelerde barikatların kurulduğu gösterilere polis tazyikli, biber gazlı su ve gaz fişekleriyle müdahale etti.

Binlerce kişinin gözaltına alındığı ve sık sık gösterilerin sona erdirilmesi çağrılarının yapıldığı haziran ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara, İstanbul ve Kayseri'de "Milli İdareye Saygı" mitingleri düzenledi

Haziran 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Haziran:

Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesi nedeniyle 31 Mayıs gecesi birçok şehirde düzenlenen Taksim'e destek protestoları, haziran ayının ilk günü de devam etti. Göstericilerin bir kısmı kitap okuyup, türkü söyledi, halay çekti. Polise taş ve sopalarla saldıran ve molotof kokteyli atan protestocuları, Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları'yla (TOMA) kontrol altına almaya çalışan çevik kuvvet polisleri, sık sık biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Gösterilerde banka, iş yerleriyle kamu malları tahrip edildi, araçlar yakıldı ve  bazı caddelerde barikatlar kuruldu. Bazı vatandaşlar da tencere tava çalarak protestoculara destek verdi. Polis müdahalesi sırasında çok sayıda vatandaş yaralandı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 48 ilde 90'ın üzerinde eylem yapıldığını, 26'sı polis toplam 79 kişinin yaralandığını ve bu yaralıların 19'unun İstanbul'da tedavilerinin devam ettiğini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TİM 20. Olağan Genel Kurulu'nda, Türkiye'de herkesin görüşlerini özgürce ifade etme, tepkisini ortaya koyma, mitingini yapma hakkı olduğunu söyledi. Erdoğan, "Ancak hiç kimsenin hukuksuzca, demokrasi dışı eylem yapma, işgal eylemi yapma, esnafa, çevrede oturanlara, yoldan geçenlere zarar verme, hele hele hiç kimsenin ağaçlar kesiliyor bahanesiyle ortaya çıkıp, Türkiye'de gerilimi arttırmaya hiç hakkı yok" dedi.

Eylemcilerden 27 yaşındaki kaynak işçisi Ethem Sarısülük, Kızılay Güvenpark'taki gösteriler sırasında polisin açtığı ateş sonucu kafasından kurşunla vuruldu. Ağır yaralanan Sarısülük, hastaneye kaldırıldı.

İçişleri Bakanlığı, polisin protestoculara karşı aşırı güç kullandığı yönündeki iddialar üzerine, müdahaleler sırasında çekilen bütün görüntü ve bu konudaki iddiaların incelendiğini, amacını aşan ve yasaların verdiği yetki sınırlarını aşmak suretiyle orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağını bildirdi.

2 Haziran:

Türkiye'nin çeşitli illerinde gösteriler devam ederken İstanbul'dan ilk ölüm haberi geldi. İstanbul Ataşehir'de bir otomobilin protestocuların bulunduğu alana girmesi sonucu 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi.

- Eskişehir'de de protesto sırasında sıkılan gazdan kaçan 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, sopalı saldırıya uğradı. Kafasına aldığı darbeler nedeniyle 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Korkmaz'ın dövüldüğü ana ilişkin güvenlik kameraları görüntüleri ülke genelinde tepkilerin artmasına neden oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, "Burada, kesinleşmiş olarak bir AVM projesi de yok. Belki biz buraya bir şehir müzesi yapacağız, burada farklı etkinlikleri ortaya koyabilecek bir mimari eser ortaya koyacağız" dedi.

Erdoğan, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Yeni Hizmet Binası'nın açılış töreninde de "Biz birkaç tane çapulcunun o meydana gelip, insanımızı, halkımızı yanlış bilgilendirmek suretiyle tahrik etmesine, pabuç bırakmayız" diye konuştu.

Olaylarda polisin tazyikli, biber gazlı su ve gaz fişekleriyle müdahale ettiği göstericiler, zaman zaman taş ve sopalarla güvenlik güçlerine saldırdı. Olaylarda çok sayıda gösterici yaralandı, göz altına alındı. İstanbul'daki olaylarda yaralanan bir grup eylemciye Bezmi Alem Valide Sultan Camisi'nde bulunan gönüllü doktor ve hemşirelerce müdahale edildi. Müdahale sırasında camiye ayakkabıyla girildiği ve içki içildiği iddiaları ortaya atıldı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı ile ilgili 28 Mayıs'tan bugüne kadar 67 ilde yapılan 235 eylemde bin 730 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

3 Haziran:

Türkiye genelinde devam eden gösterilerde ikinci ölüm ise Hatay'da yaşandı. Hatay'daki protestolar sırasında da 22 yaşındaki Abdullah Cömert, kafasına aldığı darbe sonucu hayatını kaybetti. Adli Tıp Kurumu, Cömert'in, gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu  beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3, 4, 5, 6 Haziran tarihlerinde Fas, Cezayir ve Tunus'u kapsayan ziyareti öncesinde İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlediği basın toplantısında olayları değerlendirirken, "Şu anda evlerinde bizim zorla tuttuğumuz bu ülkenin en az yüzde 50'si var ve biz onlara diyoruz ki; 'aman sabırlı olun sakın bu oyunlara gelmeyin" dedi. Tencere, tava ve kornalarla yapılan eylemleri de eleştiren Erdoğan, "Ben tek şey söyleyeceğim 'tencere tava hep aynı hava'. Bunları geçmişte de gördük, eski alışkanlar bunlar, aşılır" diye konuştu.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabulünden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "İyi niyetli olarak verilen mesajların hepsi alınmıştır" mesajı verdi. Gül, randevu talebi üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da kabul etti. Yarım saat süren görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu, "Başbakan'ın kullandığı dilin olayı yatıştırmak değil olayı tırmandırmak yönünde olduğunu, bu konuda Sayın Cumhurbaşkanına da büyük görevler düştüğünü ve bu görevleri yerine getirmesini istedim" dedi.

-Arınç'tan Başbakan Vekili olarak "özür" geldi-

4 Haziran:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan'ın yurt dışı ziyareti sebebiyle kendisine vekalet eden Başbakan Yardımcısı ve Başbakan Vekili Bülent Arınç'ı görüşmeye çağırdı. Çankaya Köşkü'nde 45 dakika süren kabul sonrası açıklama Arınç'tan geldi. Arınç, "Türkiye'nin son günlerde yaşadığı olayları, bunların sebepleri ve bu konuda yapabileceğimiz konuları kendileri bize söylediler. Kendileriyle olumlu görüşmemiz oldu, talimatlarını aldık, düşüncelerimizi paylaştık" dedi.

Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Arınç'tan, "O ilk olayda, çevre duyarlılığıyla hareket edenlere karşı yapılan aşırı şiddet gösterisi yanlıştır, haksızdır. O yurttaşlarımdan özür diliyorum" mesajı geldi. Arınç, "Ben, Hükümet olarak yaşadığımız olaylardan kendimize göre ders çıkardığımızı rahatlıkla ifade edebiliyorum. Eksiğimiz varsa onu gördük, telafi edeceğiz. Doğru yürüdüğümüz yerler fazlasıyla mevcut, bunları da takip edeceğiz ama hiç kimseyi görmezden gelmek, duymazdan gelmek lüksüne ve hatasına sahip değiliz" ifadesini kullandı.

İllerdeki protesto gösterileri devam etti. Gündüz herhangi bir olay yaşanmayan gösteriler sırasında, gece saatlerinde protestocuların yol kapatması, ateş yakması ve polise taş atması nedeniyle müdahaleler yaşandı. Gösterilerde görev alan bazı polislerin, kask numaralarının bantlarla gizlendiği görüldü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tuz Gölü ve çevresinin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun  (UNESCO) "Özel Çevre Koruma Bölgesi geçici aday listesi"ne dahil edildiğini, Tuz Gölü'nün asıl listeye girmesi durumunda ise Türkiye'den ilk kez kültür varlıkları dışında doğal bir alanın dünya mirası olacağını kaydetti.

Kars merkez ve 5 ilçeye bağlı 29 köyde şap hastalığı görülmesi üzerine karantina uygulanması başlatıldı.

5 Haziran:

Ülke genelinde gösteriler devam ederken, Başbakan Vekili Arınç, aralarında İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz'ın bulunduğu Taksim Platformu heyetini Başbakanlık Yeni Bina'da kabul etti.

- KESK, DİSK, TTB ile TMMOB'un ortak kararla aldığı iş bırakma eylemi yapıldı.

Protesto gösterileri sırasında eylemciler, Miraç Kandili dolayısıyla lokma ve kandil simiti dağıttı. Bazı illerde protestocuların şiddete başvurup dağılmamaları üzerine polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar sonrasında İstanbul'da 60, Ankara'da 20, İzmir'de 24 ve Mersin'de 16 kişi olmak üzere ülke genelinde toplam 120 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Kartal'daki Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği Yakacık Şubesi'ne 9 yıl önce yapılan ve 2 kişinin ölümü, 6 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı ve bombalı saldırıya ilişkin, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde 3'ü tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada 4 sanık, "Anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Cezayir Üniversitesince, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "insani ve sosyal ilimler ile insanlığa katkısı" dolayısıyla fahri doktora unvanı verildi.

6 Haziran:

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı olayları sırasında şimdiye kadar 915 kişinin tedavi altına alındığını açıkladı. Bu süreçte 516 güvenlik görevlisinin de yaralandığını söyleyen Güler, tespitlere göre 280 işyeri, 103 polis otosu, 259 özel araç, 1 konut, 1 polis merkezi, 5 kamu binası, birisi Cumhuriyet Halk Partisi, 11'i de AK Parti teşkilatlarına ait 12 binada hasar meydana geldiğini ve zararın 70 milyonu aştığını açıkladı.

Yurt dışı temaslarının ardından Türkiye'ye dönen Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinin önünde, Gezi Parkı protestocularının tepkilerine karşı hükümete destek veren kalabalık tarafından karşıladı. AK Parti seçim otobüsünden kendisini karşılayanlara seslenen Erdoğan, "demokratik gösteri hüviyetini kaybeden, artık vandallığa, artık tam anlamıyla hukuksuzluğa dönüşen bu eylemlerin derhal son bulmasını" istedi.

- Adana'da göstericilere müdahale ederken dün gece 5 metre yüksekliğindeki inşaatı devam eden alt geçide düşerek ağır yaralanan komiser Mustafa Sarı, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

7 Haziran:

Başbakan Erdoğan, "Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Bir Gelecek" konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Taksim Gezi Parkı konusunu 2011 seçimleri öncesinde, İstanbul projeleri içinde açıkladığını hatırlatarak, "O günden bugüne kimsenin sesi çıkmadı. Çevre hassasiyeti olan kardeşlerime sesleniyorum; çevrecilikte ortaklık yapacaksanız, gelin Başbakanınızla yapın. Çevreciliğin ne olduğunu bilirim" dedi. Şu anda yüzde 100'ün partisi olarak Türkiye'ye hizmet verdiğini belirten Erdoğan, yabancı medyanın Türkiye'de yaşananları ele alma tarzının "Türkiye'nin güçlenmesinden rahatsız olanların, Türkiye'deki faiz lobisinin, iktidara yönelik attığı adım" olarak açıkladı.

8 Haziran:

Gösterilerin devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Gezi Parkı'nda bir AVM, otel ve rezidansın düşünülmediğini, burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerinde durduğu kent müzesi yapılacağını bildirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye'nin idare edildiği, siyasetinin şekillendiği, geleceğinin belirlendiği yerin sokak araları olmaması gerektiğini bildirerek, "Masum ve haklı taleplerin belirli bir eşikte durması, siyasi iktidar tarafından önemsenmesi  ve fitili ateşlenen karmaşanın söndürülmesinin Türkiye'nin hayrına olduğu" çağrısında bulundu.

9 Haziran:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17. Akdeniz Oyunları Tesisleri açılışında, "Biz o birkaç çapulcunun yaptıklarını yapmayız. Onlar yakarlar, onlar yıkarlar çapulcunun tanımı budur zaten. Onlar kamunun mallarını yakıp yıkarlar. Sivil vatandaşın, esnafın dükkanlarını tarumar ederler. Onlar sivil vatandaşın araçlarını da yakarlar, yıkarlar. Onlar bu ülkenin başbakanına küfredecek kadar alçaktırlar" dedi.

Ankara'ya dönen Başbakan Erdoğan'ı karşılamak için, on binlerce kişi AK Parti Genel Merkezi, Akköprü, Altınpark, Esenboğa Havalimanı ve protokol yolunda toplandı. Havalimanında yaptığı konuşmada Gezi Parkı eylemcilerine, sandıkta görüşmeyi öneren Erdoğan, "Bu ülkenin Başbakanı bazı lobilerin Başbakanı değil, sessiz yığınların sesidir. Bir tanesi çıkmış, 'Ne sağcıyım ne solcu, çapulcuyum çapulcu' diyor. Hayırlı olsun. Sevgili kardeşlerim, sakın bu çapulcuları da ihya etmeyin. Biliyorsunuz bunlar yıllarca bu milletin sırtından geçindiler. Dolayısıyla bu millete hakaret edenlere haddini bildirmek bu milletin görevidir, ancak demokratik şartlar içerisinde" dedi. Eylemlere son verilmesini isteyen Erdoğan, "Ama bunların hiçbirisi değil de başka yola tevessül etmeye veya aynı şekilde devam ederseniz, kusura bakmayın anladığınız dilden konuşmak zorunda kalırım. Çünkü sabrın da bir sonu vardır. Çünkü bu ülkeyi dünyada adeta terörün estiği bir ülke olarak gösteremezsiniz" diye konuştu.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Niğde'deki Aziz İoannis Kilisesi'nde Arjantin ve Yunanistan'dan da katılanların olduğu, 3 saat süren pazar ayinini yönetti.

-Alkol düzenlemesine onay-

10 Haziran:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren 6487 sayılı "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u onayladı. Kanun'a göre, alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak, alkollü içkilerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Gezi Parkı'ndaki olayların dış bağlantısıyla ilgili somut delillerin bulunduğunu söyledi.

11 Haziran:

Polis, Gezi Parkı protestocuları tarafından Atatürk Kültür Merkezi ve Cumhuriyet Anıtı'na asılan illegal örgütlere ait afiş ve pankartlar kaldırılmak için polis sabah saatlerinde Taksim Meydanı'na girdi. Göstericilerin polise taş, misket ve molotofkokteyli atıp, bir reklam panosuyla bir otomobili ateşe vermesi üzerine polis, eylemcilere su ve biber gazıyla müdahale etti.

Olayları İstanbul Adliyesinin içinde protesto eden 50 avukat, polisin adliye dışına çıkmaları yönündeki uyarılarını dinlemedikleri gerekçesiyle zor kullanılarak gözaltına alındı. Cübbeleriyle gözaltına alındıkları görüntüler ekranlara yansıyan 50 avukat, cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan Uludere'deki olayın soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı vererek, dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderilmesini kararlaştırdı.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 52 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıların planlayıcısı olduğu iddia edilen N.E, Hatay'ın Yayladağı ilçesi Güveççi köyü sınırı yakınlarında polis ve 3. Hudut Tabur Komutanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda yakalandı.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi, şarkıcı Deniz Seki'ye "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasını bozdu. Daire, Seki'nin suçunun uyuşturucu ticareti yapmak değil, uyuşturucu ticaretine yardım etmek fiilini oluşturduğuna hükmederek cezada indirim yapılmamasını bozma nedeni saydı.

12 Haziran:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili oluşturulan bir grubu AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti. Başbakan Erdoğan, daha sonra bazı sanatçılarla da görüştü. Grupta tiyatro sanatçısı Ahmet Mümtaz Taylan, akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay, Prof. Dr. Hale Çıracı ve İpek Akpınar, yönetmen Kutluğ Ataman, öğrenciler Nil Eyüpoğlu, Zülfikar Kürüm, sanat yönetmeni Rumeysa Kiger, mimar Selva Gürdoğan, sosyal medya uzmanı Zehra Öney ve sosyal paylaşım sitesinde Başbakan Erdoğan'a hitaben Gezi Parkı olaylarına ilişkin mektup yazan Bülent Peker yer aldı.

Taksim'de görevli çevik kuvvet ekipleri, Atatürk Kültür Merkezine (AKM) iki Türk bayrağıyla Atatürk posteri astı. İstiklal Caddesi'nde barikat kurmak isteyen, polise taş ve havai fişek atan gruba polis TOMA'lardan sıkılan tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti, 18 kişi gözaltına aldı.

İzmir'de düzenlenen eylemlerde, genç bir kızın saçından çektikleri, çevresindekilere de copla müdahale ettikleri anın görüntüleri televizyonda yayınlanan çevik kuvvet şubesinde görevli 3 polis memuru, İçişleri Bakanlığı müfettişlerince başlatılan incelemenin ardından açığa alındı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde yapılan MYK toplantısında, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, bu kritik süreçte liderler zirvesi gerçekleştirmeye" çağırdı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 34 kişinin hayatını kaybettiği Şırnak'ın Uludere ilçesindeki olayla ilgili verdiği görevsizlik kararında, sınıra yaklaşan gruba ait İnsansız Hava Aracı görüntülerini izleyen ve bu grupların "terörist mi, kaçakçı mı" olduğuna yönelik değerlendirmeleri yapan görevlilerin, bu konuda gerekli özeni göstermedikleri belirtildi.

- Hülya Avşar ile gezi buluşması-

13 Haziran:

Başbakan Erdoğan ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda Gezi Parkı odaklı gelişmeleri değerlendirmek üzere bir grup sanatçıyla bir araya geldi. Erdoğan, sanatçı Hülya Avşar ile görüştükten sonra Taksim Dayanışması'ndan TMMOB Başkanı Eyüp Muhcu ve Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün, sanatçılar Sunay Akın, Yavuz Bingöl, Ceyda Düvenci, Halit Ergenç, Sertap Erener, Mahsun Kırmızıgül, Nebil Özgentürk ve Ali Sunal'ın yer aldığı heyeti kabul etti.

14 Haziran:

Ankara'daki olaylarda 1 Haziran'da başına kurşun isabet etmesi nedeniyle yaralanan ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun bakımda tutulan kaynak işçisi Ethem Sarısülük (27) hayatını kaybetti. Sarüsülük'ün Kızılay'daki olaylar sırasında bir polisin açtığı ateş sonucu kafasına kurşun isabet etmesi nedeniyle hayatını kaybettiğine ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ardahan ziyaretinde, kuralsız gösterilerin bitmesini ve herkesin işine gücüne dönmesini istedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, Gezi Parkı gösterilerine ilişkin gençlerin parkla ilgili mesajının alındığını ve birkaç gündür sanatçılarla ve orada yaşayanlarla görüştüklerini ve inşallah sonunun hayırlı olacağını ifade etti.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen ve 21,7 kilometreyi 23 dakikada kat ederek saatte 111 bin yolcu taşıyacak Otogar-Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköy metro hattı hizmete girdi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Suriye tarafından düşürülen Türk askeri uçağına ilişkin soruşturma hakkında görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderdi.

Hatay Reyhanlı'daki bombalı saldırıların asli faili ve planlayıcısı olduğu değerlendirilen N.E'nin de aralarında bulunduğu 4 zanlı tutuklandı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 75'i tutuklu, 103 sanığı bulunan 28 Şubat davasında, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun da arasında bulunduğu 37 kişinin tahliyesine karar verdi. Aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in de bulunduğu 38 sanığın tutukluluk hallerinin devamı kararlaştırıldı. Davanın tutuklu sanıklarından eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Sincan Cezaevinde bileğini keserek, intihara kalkıştı. Gürüz, kurtarıldı.

-Gezi Parkı boşaltıldı-

15 Haziran:

Taksim Gezi Parkı polisin müdahalesiyle boşaltıldı. Polis, Gezi Parkı'nın boşaltılması uyarısına eylemcilerin sloganlarla karşılık vermesinin ardından, parka müdahale etti. Polis önce Taksim Meydanı'ndaki kalabalığı dağıttı, sonra TOMA'larla Gezi Parkı'na girdi. Polis ekiplerine, eylemciler tarafından taş ve şişe atılırken, polisin biber gazlı ve tazyikli suyla müdahalesi sırasında bazı eylemciler Tarlabaşı ve İstiklal Caddesi yönüne kaçtı. İstanbul Valiliği, müdahale sonrası çıkan olaylarda  2 güvenlik personeli ile 44 kişinin yaralandığını açıkladı. Parka müdahalenin ardından illerde protesto gösterileri tekrar başladı.

Başbakan Erdoğan, partisince Ankara'da düzenlenen "Milli İradeye Saygı Mitingi"nde vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, "Bu iş, dışarıda ve içeride koordineli olarak yürüyen bir süreçtir. Hepsi belgeleriyle elimizde" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, protestoculara "eve dönme" çağrısı yaptı.

16 Haziran:

- AK Parti'nin "Milli İdareye Saygı" mitinglerinin ikincisi İstanbul Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlendi. Uluslararası medyanın Gezi Parkı protestolarını canlı yayınlamasını eleştiren Başbakan Erdoğan, "Uluslararası medya bunu da gizleyin olur mu" dedi. Uluslararası yayın kuruluşu CNN'nin, resmi internet sitesinde Kazlıçeşme'deki "Milli İradeye Saygı" mitinginden yüz binlerin yer aldığı bir kareyi "Türkiye'de hükümet karşıtı gösteriler" başlıklı fotoğraf galerisinde yer vermesi büyük tepki topladı. Erdoğan, CNN'i sert bir dille eleştirdi.

Ankara'da polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün öldüğü yerde tören yapılması için toplanan kalabalığa polis müdahale etti. Sarısülük'ün cenazesi, cemevinde düzenlenen törenin ardından memleketi Çorum'a gönderildi.

Protestolar devam ederken, Okmeydanı'nda evinden ekmek almaya çıkan 16 yaşındaki Berkin Elvan, gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.

17 Haziran:

Gezi Parkı eylemlerine destek için Ankara'da düzenlenen gösterilerde eylemcilere müdahalede eden polis, aralarında bir Rus ve bir İranlı'nın da bulunduğu 105 kişiyi gözaltına aldı. Taksim çevresi ile Şişli, Beşiktaş ve Okmeydanı'ndaki gösterilerde, 190 kişi gözaltına alındı.

Taksim Gezi Parkı olayları nedeniyle DİSK, KESK, Türk Mühendis, Mimar ve Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği iş bırakma eylemi yaptı, Türkiye Barolar Birliği de Gezi Parkı olaylarıyla ilgili Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ne başvurdu.

-Duran adam eylemleri yayıldı-

18 Haziran:

- Taksim Atatürk Kültür Merkezi önünde, Gezi Parkı protestocularına polisin müdahalesini protesto için konuşmadan ayakta durma eylemi başlatan Erdem Gündüz isimli kişinin eylemi kısa sürede tüm yurda yayıldı. Çeşitli merkezlerde vatandaşlar durma eylemi başlattı. Eylemcilerden bazılarının yaya ve trafik akışını engellediği gerekçesiyle polis duranlara da müdahale ederek gözaltına aldı. Bazı avukatlar da Taksim Gezi Parkı'na ilişkin yaşanan olayları protesto etmek için İstanbul Adliyesinde "duran adam" eylemi gerçekleştirdi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin, "Artık sokakların boşalması lazım. Hak aramak için eylem yapanlar, tüccar, esnaf, küçük ve orta boy işletmelerin hakkını gasp eder noktaya gelmiştir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ve Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye ile görüştü. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da hazır bulundu.

- Erdoğan, 2 Ekim 2012'de partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, "kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle açtığı davada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 7 bin 500 lira manevi tazminat kazandı.

19 Haziran:

Gezi Parkı olayları kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen, Beşiktaş'ın taraftar gruplarından Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 20 kişiden 5'i tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe gönderildi. Beşiktaş'ın taraftar gruplarından "Çarşı" üyelerinin de bulunduğu 5 şüpheliden 2'si tutuklandı.

Gezi Parkı odaklı gelişmeler kapsamında, Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan 20 şikayet üzerine Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu başkanlığındaki heyet, İstanbul'da bir dizi görüşme yaptı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, AK Parti Genel Merkezinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan ile görüştü. Ricciardone, görüşme sonrası ABD olarak Türk demokrasisine güvendiklerini ve AK Parti ziyaretinde bu güveni yinelediklerini belirterek, "Çünkü bizim, ifade özgürlüğü, demokratik toplantı özgürlüğü konusunda aramızda bir görüş farkı yok. Ben inanıyorum ki ilişkilerimiz hala güçlü ve sağlıklı. ABD olarak Türk demokrasisine güveniyoruz, Türk halkı ve hükümeti ile ilişkimiz devam ediyor" dedi.

20 Haziran:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bundan böyle bütün projeleri önceden halka paylaşılacaklarını ve halkın görüşlerini alacaklarını açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecine ilişkin Almanya Başbakanı Angela Merkel'e gönderdiği mektupta, "Türkiye'nin demokratik temelini güçlendirecek yeni ve önemli fasılların açılması, Türk halkının AB ile bağını yenileyecektir" ifadesine yer verdi.

-"Milli İradeye Saygı" mitingleri-

21 Haziran:

Başbakan Erdoğan, "Milli İradeye Saygı" mitinglerinin üçüncüsünü Kayseri'de yaptı. Başbakan, "Vandalların yakıp yıkmasına bakıp, buna 'Türkiye Baharı' diyenler var. Kimse kusura bakmasın, Türkiye Baharı 3 Kasım 2002'de yaşanmıştır" dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Kilis'in Elbeyli ilçesinde, 420 bin metrekare üzerine yeni bir konteyner kent kurdu. Bugüne kadar ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının 500 bine ulaştığı, bu sayının yıl sonunda 1 milyonu bulabileceği bildirildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'ye gönderdiği mektupta, AB'nin Türkiye'ye yeni fasıllar açmasına yönelik katkı istedi.

Gezi Parkı olaylarının başladığı 31 Mayıs'tan itibaren Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri 856, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 137 ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 20 şüpheliyi gözaltına aldı. Toplam bin 13 şüpheliden 24'ü tutuklandı, 17'si adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

22 Haziran:

Başbakan Erdoğan, Samsun'daki Milli İradeye Saygı Mitingi'nde de "İçişleri Bakanıma, '24 saat içinde AKM'yi temizleyeceksiniz' dedim. 'Meydanı temizleyeceksiniz ve anıtı temizleyeceksiniz, arkasından da Gezi Parkı'nı temizleyeceksiniz' dedim. Polise talimatı ben verdim" dedi.

24 Haziran:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Polis Akademisi Mezuniyet Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Gezi Parkı olaylarında polisin çok önemli, çok zorlu bir demokrasi testinden başarıyla geçtiğini, bir başka ülkede yaşansa asla tahammül edilmeyecek saldırılara, tahriklere hukuk dışına kesinlikle çıkmadan karşı koyduğunu ve adeta kahramanlık destanı yazdığını" söyledi.

Ankara'daki Gezi Parkı eylemlerinde, Ethem Sarısülük'ün ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan polis memuru A.Ş. tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldı.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesince Taksim Gezi Parkı'nda yapılan ağaç ve çiçek dikimi çalışmaları tamamlandı.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere yeni heyet İmralı Adası'na gitti. Heyette, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan yer aldı.

-Akillerle toplantı-

26 Haziran:

Başbakan Erdoğan, Akil İnsanlar Heyeti ile toplantı yaptı. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde gerçekleşen toplantıya, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran da katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyeleriyle Haliç Kongre Merkezinde bir araya geldi. Toplantı arasında basın toplantısı düzenleyen Topbaş, Gezi Parkı eylemlerinin zararının, esnafın da zararıyla 100 milyon lirayı aştığını belirtti.

27 Haziran:

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırıların faillerinden olduğu değerlendirilen D.Ö. güvenlik birimlerine teslim oldu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 yıl önce yazar Musa Anter'in öldürülmesi, Orhan Miroğlu'nun da yaralanması olayıyla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak iddianameyi hazırladı. İddianamede, Anter suikastında tetikçilik yaptığı iddiasıyla tutuklu bulunan Hamit Yıldırım, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) ve Savaş Gevrekçi hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 20 yıl hapis cezası istendi.

28 Haziran:

Lice ilçesinde karakol yapımına tepki gösteren çevre köylerden BDP'li grup ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

Türk öğrenci Elif Bilgin, "Muz kabuklarının biyoplastik üretiminde kullanılması" fikrine dayanan çalışmasıyla Google Bilim Fuarı'nda birçok yarışmacı arasından seçilerek 15 Global Finalist'ten biri olmaya hak kazandı.

Trabzon'un Ayasofya Mahallesi'nde bulunan ve uzun süre müze olarak kullanılan Ayasofya, 52 yıl aradan sonra tekrar cami olarak hizmet vermeye başladı. Mihrap ve minber yerleştirilen Ayasofya'da ilk namaz ikindi vakti kılındı. Namaz sırasında freskler perde ile örtüldü.

29 Haziran:

İçişleri Bakanlığı, Lice'deki karakol yapımı gerginliğiyle ilgili 2 jandarma müfettişiyle 2 mülkiye müfettişi görevlendirdi.

"Balyoz Planı" davası kapsamında Hasdal Cezaevinde tutuklu bulunan 36 subay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının cezaların onanması yönündeki tebliğnamesini protesto için 3 günlük açlık grevine başladı.

TBMM ve Anadolu Ajansı (AA) işbirliğiyle hazırlanan "Suriye'de İnsani Trajedi/Humanitarian Tragedy in Syria" başlıklı fotoğraf sergisi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında açıldı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement