Van'da 1 PKK'lı terörist öldürüldü
VAN'ın Gürpınar İlçesi kırsalında güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışmada 1 terörist öldürüldü. 1'i yaralı kaçan 2 PKK'lının yakalanması için operasyonlar sürdürülüyor.
Van kırsalındaki operasyonlar devam ederken, bugün sabah saatlerinde Gürpınar İlçesi Topçudeğirmeni bölgesinde operasyon yapan güvenlik güçleri bir grup PKK'lı terörist ile karşılaştı. Çıkan çatışmada, ilk belirlemelere göre 1 PKK'lı terörist ölü ele geçirilirken, 1'i yaralı kaçan 2 PKK'lı teröristin yakalanması için de bölgeye komando birlikleri sevk edildi.
Haber : VAN, -
=================================
(ÖZEL) - Şanlıurfa'da işçilerin mevsimlik göçü başladı
ŞANLIURFA'da, havaların ısınmaya birlikte tarım işçilerin batı illerine mevsimlik göçü başladı.
Şanlıurfa'da maddi durumu iyi olmayan ailelerin yaz döneminde çalışacakları Kayseri, Ankara, Konya ve Adana gibi kentlere yolculuğu başladı. Her yıl birçok aile, yevmiye karşılığında çalışmak için batı illerine mevsimlik tarım işçisi olarak göç ediyor. Eşyalarını kiraladıkları araçlarla gönderen işçiler, kendileri ise sonradan minibüslerle yola çıkıyor. Tarım göçünün başlamasıyla birlikte çoğu aile, okula giden çocuklarını da bırakacak kimseleri olmadığı için okuldan alıp tarlada çalıştırıyor. Karne almadan ailesiyle birlikte Kayseri'ye pancar çapasına gittiğini belirten 11 yaşındaki Abdulmuttalip Çınar, "Biz 6 kişilik ailemle birlikte Kayseri'ye gidiyoruz. Ben 5'inci sınıf öğrencisiyim. Okullar kapanmadan veya açılırken hiçbir zaman karnemi alamadım. Benim yerime burada kalan yakınlarım alıyor. Bazen de onlar almıyor okula başlayınca öğretmenimiz karnemizi veriyor" dedi.
Her yıl çocuklarıyla çalışmak için batı illerine gittiğini söyleyen 65 yaşındaki Cuma Sobay da şunları söyledi: "Koskoca Harran Ovasında iş bulamadığımız için batıya gidiyoruz. Çapa işinde çalışacak ailelerle birlikte kiraladığımız bu TIR'la önce eşyalarımızı gönderiyoruz. Ardından bizler de minibüslerle yola çıkıyoruz. Her yıl bu cefayı çekiyoruz. Aldığımız para bize yetmiyor. Tehlikesi ve hastalığı da çabası, artık devlet büyüklerimiz bu soruna bir çözüm bulanmasını istiyoruz."
KADINLARIN İŞİ DAHA ZOR
Şanlıurfa'dan 6 aylığına ayrılarak batı illerine giden mevsimlik tarım işçilerinde en fazla zorluğu kadınların yaşadığını vurgulayan Songül Kurt ise, "Biz kadınlar gündüz erkeklerle beraber tarlada çalışıyoruz. Diğer yandan tarladan sonra akşamları kaldığımız çadırlara gelip yemek yapıyoruz, bulaşık yıkıyoruz, çocuklara bakıyoruz. Şanlıurfa'da iş bulamadığımız için bunca eziyette katlanıyoruz" diye konuştu.
Kayseri'ye 12 kişilik ailesiyle birlikte pancar toplama işine gittiklerini anlatan 45 yaşındaki Halit Gök de, ekonomik sıkıntıdan dolayı çocuklarıyla beraber batıya gidip 6 ay çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Gök, şöyle dedi:
"Kayseri'de şeker pancarı toplayacağız. Ayrıca nohut, mercimek ve diğer tarla ürünlerini de toplayacağız. Ekonomik sıkıntıdan dolayı okula giden 4 çocuğumu tatile girmeden almak zorunda kaldım. Dönüm başına 20- 25 liraya çalışıyoruz. Her yıl aynı ücretle çalışıyoruz. Bölgede iş olmadığı için bizler her yıl batıya göç ediyoruz."
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-----------------------------------
Mevsimlik işçiler eşyalarını tırlara yüklemesi
Tarım işçileriyle yapılan röp.
Minibüslerle yola çıkan aileler
Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Ali LEYLAK-ŞANLIURFA-DHA)
======================================
EPDK Başkanı: Yeni stratejiler geliştirmekten başka çaremiz yok
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "16 Nisan referandumundan sonra geleceğe bakmaktan, yeni stratejiler geliştirmekten başka çaremiz yok. Enerji sektöründe diğer sektörlerden daha fazla ve daha hızlı gelişmeliyiz" dedi.
Gaziantep'te, Ticaret Odası (GTO) tarafından 'Küresel Enerji Sektöründeki Gelişmeler ve Bölgesel Etkileri' konulu panel düzenlendi. Panele Vali Ali Yerlikaya, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, oda başkanları ve davetliler katıldı. Panelde konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Cumhuriyetin 100'üncü yılında Türkiye'nin güçlü bir enerji ticareti olan ülke olmasını hedeflediklerini belirtti. Türkiye'nin artık köprü değil, ticaret merkezi olmak istediğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
"Gaziantep Türkiye'nin dinamo şehirlerinden bir tanesi, Türkiye'nin büyümesine çok büyük katkı veren bir şehridir. Dolayısıyla bunları dikkate alarak, elektrik alt yapısındaki yatırımlarımızı dikkate alarak, biraz daha arttırmalıyız. Cumhurbaşkanımızın tabiri ile bir damla petrolün, bir damla kandan değerli olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu anlayış şuan dünyada var olan savaşları tetikliyor. Biz devlet olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye'nin güçlü bir enerji ticareti olan bir ülke olmasını istiyoruz. Eskiden Türkiye'den köprü olarak bahsedilirdi; biz yalnız köprü olmak istemiyoruz aynı zamanda ticaret merkezi olmak istiyoruz. Türkiye bu yolda hızlı adımlar atacak ve Gaziantep bu yolda önemli bir şehir olacaktır. Özellikle 16 Nisan referandumundan sonra geleceğe bakmaktan, yeni stratejiler geliştirmekten başka çaremiz yok. Şunu belirtmek isterim ki enerji sektöründe diğer sektörlerden daha fazla ve daha hızlı gelişmeliyiz. Bu hedefimiz doğrultusunda şu sıralarda çeşitli görüşlerini topladığımız düzenleme ile küçük güçte ve kendi ihtiyacını karşılayacak enerji üretecek vatandaşlarımızın önünü açmak için üzerimize düşen görevi yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Özellikle Gaziantep gibi güneşlenme süresi uzun olan bölgelerde su için kullanılan güneş panellerin yerini birkaç yıl içerisinde elektrik üreten paneller alacaktır."
Konuşmanın ardından Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından Mustafa Yılmaz hediye verildi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
----------------------------
Panele katılanlar
Mustafa Yılmaz'ın konuşması
Hediye Takdimi
Genel ve detay görüntüler
Haber- Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)
==================================
Afrika'dan göç eden kara leylekler Isparta'da kuluçkaya yattı
MART başında Afrika'dan göç eden kara leylekler, Isparta'da kuluçkaya yattı. Ormanlık alanlarda tespit edilen kara leylekler, sonbaharda yavrularıyla birlikte Afrika'ya dönüş yapacak.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Ünal ve ekibinin 'Kara Leylek Popülasyon Gözlemleri ve Beslenmesi' konulu araştırması devam ederken, Türkiye'de nadir görülen tür, Isparta'nın Eğirdir ilçesi Aşağı Gökdere köyü ormanlık alanlarında tespit edildi.
YUVALARINI ORMANLIK ALANLARA YAPIYORLAR
Yrd. Doç. Dr. Yasin Ünal, 2016 yılında başlanan araştırmada leyleğin aksine nadir görülen kara leylek (ciconia nigra) ile ilgili çalışmalar kapsamında türün beslenme bölgelerinin tespiti için sulak alan ve civarlarına fotokapanlar kurulduğunu belirtti. Yrd.Doç.Dr. Ünal, kara leyleğin, leyleğin aksine Anadolu'nun yerleşim merkezlerinden nispeten uzaktaki ormanlık alanlar ile bu alanlar içerisindeki sığ sulak alanlar, yarı bataklık alanlar, nehir kollarına bağlı küçük sığ dere ve civarında görüldüğünü; bu alanlarda balıklar, amfibiler, böceklerle beslendiğini söyledi.
Kara leyleklerin insan yerleşimleri ve civarında görülmediğini aktaran Yrd.Doç.Dr. Ünal, "Bunun nedeni kara leyleklerin yuvasını, leyleklerin aksine ormanlık habitatlar ile civarındaki ağaçlar ve kayalık alanlara yapması" dedi. Dünya üzerinde çok geniş bir dağılım gösteren kara leyleklerin, Türkiye'nin ormanlık habitatlarında nadiren görüldüğünü sözlerine ekleyen Yrd.Doç.Dr. Ünal, "Kara leylekler ilkbaharda mart ve nisan ayında Afrika'dan ülkemize göç ederler" dedi.
SONBAHARDA YAVRULARIYLA AFRİKA'YA DÖNÜYORLAR
Kara leyleklerin bir kısmının Anadolu'da üremeyi seçerek kuluçkaya yattıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Ünal, "Büyük kısmı da Avrupa'ya geçer. Anadolu'da kuluçkaya yatan kara leylekler yavruları çıkınca da yavrularıyla birlikte sonbaharda Afrika'ya döner. Aynı şeklide Avrupa'ya geçmiş olanlar da dönüş yolunda ülkemizi kullanır. Kara leyleklerin çok az kısmı göç etmeyip kışı ülkemizde geçirmektedir" diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Ünal, türün Türkiye'deki kışlama alanlarından birinin de Gediz Deltası olduğunu sözlerine ekledi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
---------------------------------
Foto kapana takılan kara leylekler ve geyikler
Yrd. Do. Dr. Yasin Ünal'ın açıklamaları
Haber: Selma KUNAR- Kamera: ANTALYA,
===========================================
Vali Doğan: Bakan Arslan'ı diplomayı unutması buraya taşıdı
KARS Valisi Rahmi Doğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın, Başbakan Binali Yıldırım ile tanışması ve ardından bakanlığa kadar yükselmesinde unuttuğu diploma sayesinde olduğunu söyledi.
Vali Rahmi Doğan, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda kalan üniversite öğrencileriyle Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonu'nda bir araya geldi. 'Zoru Başaranlar' söyleşisinde Vali Rahmi Doğan, eğitimin, gayretli çalışmanın, azmin, dil öğrenmenin önemine işaret etti. İnsan hayatına farklı pencereler açıldığına dikkat çeken Vali Doğan, Bakan Arslan'ın hayatında dönüm noktası olan 'diploma' anısını öğrencilerle paylaştı. Vali Doğan, Bakan Arslan ile bir program için Kağızman'a gittiklerinde araçta sohbet ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Bakanımızla arabada giderken, 'Benim için hayatımın dönüm noktası olan bir anım var' dedi. Kağızman'da zor şartlarda okumuş birisi. Eskiden üniversite sınavları merkezi sistemle olmuyordu. Sınava giriyor, puan alıyorsunuz, o puanla gidip farklı fakültelere başvuruyorsunuz. Fakülteler puan durumuna göre başvuranları sıralıyor. Kazanıyorsanız, siz de gidip o fakülteye kayıt yaptırıyorsunuz. Bakan gelişmeleri şöyle anlattı: 'Ben o zaman ilkokul, ortaokul öğretmenliğini kazanacak puan elde ettim. O hevesle Ankara'ya Gazi Eğitim Fakültesi'ne kayıt yaptırmak için bütün evraklarımı topladım Ankara'ya gittim. Orada bir evde kalıyordum. Kayıttan bir gün önce Perşembe günü Gazi'ye gittiğimde o zaman sağ-sol olayları, kavga-gürültü vardı. Neyse ki o arada bir masa buldum. Evrakları istediler, evrakları çıkardım verdim. Evrakların hepsine baktılar, baktılar diplomam yok. Diplomayı Kağızman'da unutmuşum. Hemen Kağızman'ı aradım ve bir otobüsle göndermelerini istedim. Ancak diploma yetişmediği için kayıt yaptıramadam. Ben ertesi yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik bölümünü kazandım.' Bakan Ahmat Arslan'ın diplomasını unutması, bir sene bekleyip farklı bir fükelteye gitmiş olması, onu farklı bir yere götürüyor. Niye farklı bir yere götürüyor? İşte o fakültede Başbakanımız Binalı Yıldırım ile irtibat kuruyor. İkisi de aynı limanda mühendis olarak çalışıyorlar. İşte o mühendis olarak çalışan iki arkadaştan biri başbakan oluyor sizi de alıp bir yere kadar taşıyor."
Bakan Arslan'ın yaşadığı olaydan yola çıkan Vali Doğan, "Dolayısıyla hayatınızın bu kesitlerinde bir takım dönüm noktaları olacak. Bazen insan bunu farkına varmadan ya da 'keşke şöyle olsa' da diyebiliyorsunuz. Ama 3-5 yıl sonra 10-15 yıl sonra bakıyorsunuz ki kader çizgisi sizi oradan döndürmüş, başka bir tarafa doğru sürüklemiş. Yanında oturduğunuz arkadaşınızın farklı yerlerde bulunabileceğini unutmayın. O yüzden dostluklarınıza, arkadaşlıklarınıza sahip çıkın. Bu da çok önemli bir haslettir. Çünkü arkadaşlarınızla, dostlarınızla toplum içinde birlikte yaşıyorsunuz. Hayat ilerledikçe herkes bir tarafa dağılacak, herkes bir meslek sahibi olacak" diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Vali Rahmi Doğan'ın konuşması
-Salondan, öğrencilerden detayar
Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK/ KARS,
==========================================
Engelli Eren'in kanatsız şifa meleği oldular
SAMSUN'da doğuştan zihinsel ve bedensel engelli olan Eren Arslan'ın tedavisinin 16 yıldır dönem dönem yapıldığı Samsun Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi'nde görevli 4 hemşire ile Eren ve annesi Sevda Arslan arasında bir bağ oluştu. Hemşireler mesai dışında da Eren'i evinde ziyaret edip ilgilenirken, anne Sevda Arslan, onların artık ailelerinden biri gibi olduğunu söyledi. Samsun'un İlkadım İlçesi'nde yaşayan Sevda (49) ve Dursun Arslan (52) çiftinin 4'üncü çocukları olan Eren Arslan (16), doğuştan yüzde yüz bedensel ve zihinsel engelli olarak dünyaya geldi. Samsun Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi'nde dünyaya gelen Eren Arslan'ın tedavisi dönem dönem aynı hastanede gerçekleştiriliyor. Bu süreçte ise Eren Arslan'ın tedavisi ile yakından ilgilenen Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi'nde görevli hemşireler Canan Bayrak (42), Zarife Kıdık (53), Mesude Seçgin (46), Mehtap Keskin (38) ile anne Sevda Arslan arasında bir bağ oluştu. Hastane Başhekimi Alaiddin Domaç, hemşireler ile birlikte 10-16 Mayıs Engelliler Haftası ve 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle Eren Arslan'ı evinde ziyaret etti. Ziyaret nedeniyle Eren Arslan ve ailesi büyük mutluluk yaşadı. Tedavi sürecinde hastanede görevli hemşireler ile sürekli bir araya gelen anne Sevda Arslan, onların artık ailelerinin bir parçası olduklarını söyledi. Oğlunun tedavi sürecinde 16 yıldır aynı hastaneye gidip geldiği bu süre zarfında oradaki hemşirelerle uzun yıllar süren bir iletişim ve bağ kurduklarını dile getiren sevda Arslan, "Oğlum ağır engelli olduğu için zaman zaman hastanede uzun dönem yatarak tedavi görüyor. Bu sürede artık hemşireler bizi biz onları yakından tanıdık. Sağ olsunlar bizimle çok yakınlar ilgileniyorlar. Onlar artık bizim için kanatsız melek gibiler. Hepsi ailemden bir parça gibi. Bazılarını oğlumun doğumundan bu güne tanıyorum" dedi. 'SEVGİ EN BÜYÜK İLAÇ" Hemşire Mesude Seçgin, Eren Arslan'ın kendilerini çok iyi anladığını belirterek, "Sevda hanım da oğlu ile çok ilgili çok fedakar bir anne. Benim de iki oğlum var ama ben Sevda hanımın emeğini kendimde göremiyorum. Sevda hanımı çok emektar. Oğluna pırıl pırıl bakıyor" dedi. 16 yıl önce Eren'in doğumdan sonra rahatsızlığının tanısı aşamasında aile ile tanıştığını ifade eden Hemşire Zarife Kıdık, "Zaman geçtikçe Eren'le aramızda bir sevgi bağı oluşturduk. Annesi ile de öyle. Uzun yıllardır tanıyoruz ve kendi ailemizden birisi oldu. Sürekli görüşüyoruz. Eren'de bizi gördüğü zaman zaten yüzü gülüyor çok mutlu oluyor" diye konuştu. Hemşire Mehtap Keskin, Eren'i artık hasta gibi değil de kendi çocukları gibi gördüklerini dile getirerek "Eren'in annesinin yaptığı biz kesinlikle kendi çocuklarımıza yaptığımızı düşünmüyorum. Biz elimizden geldiğince sevgi ve şefkatle yaklaşıyoruz ama bütün engelli hastalarımızın bizden beklediği sadece karşılıksız sevgi. Buna ihtiyaçları var. Her şeyin başı sevgi, sevgi en büyük ilaçtır" dedi. Başhekim Alaiddin Domaç, hastaneye gelen her çocuğun kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Eren'in gerek yoğun bakımlarımız gerek servislerimizde bu tür hastalarımızın tedavisi için gerekli bütün imkanlara sahibiz. Eren'in tedavi süreçlerinde zaman zaman gördük ki annesinin yanı sıra yeri geldiğinde hemşire hanımların yanımıza gelip 'Eren'in böyle bir sorunu var' deyip çözüm bulmaya çalışıyorlar. Bu beni çok mutlu etti. Biz kendimizi hastalarımızla beraber bir ailenin bir parçası olarak görüyoruz. Bunun da gerçekleştiğini görmüş olmanın gururunu yaşıyorum. Arkadaşlarımız bu konuda çok hassas davranıyorlar çok özveri ile çalışıyorlar" diye konuştu. Ziyarete Samsun Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi hasta Hizmetleri ve Sağlık Otelcilik Müdürü Hacer Katırcıoğlu ile Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Şule Akçay da katıldı.
Görüntü Dökümü:
----------------------
-Ziyaretten detay
-Röportajlar
Haber-Kamera: Yaprak KOÇER/SAMSUN,
=========================================
Rize'de Suriyeli dilencilere operasyon
RİZE'de, küçük yaşta çocukları dilendiren Suriyeli ailelere yönelik operasyon yapıldı. Zabıta gören çocuklar ekiplerden kaçmaya çalıştı.
Rize Emniyet Müdürlüğü ile Belediye Zabıta ekipleri, Atatürk ve Cumhuriyet Caddeleri ile kavşaklarda dilencilik yapıldığı yönünde aldığı şikayetler üzerine harekete geçti. 6 ayrı polis ve zabıta ekibi sabah saatlerinde cadde ve sokaklarda dilencileri takibe aldı. Zabıta ekipleri, arkadan sessizce yaklaştığı dilenci çocukları yakaladığı sırada bazı çocuklar kaçarak uzaklaştı. Zabıtaya yakalanan bazı çocuklarda ağlayarak bırakılmalarını istedi. Toplanan dilenci çocuk ve kadınlar polis merkezinde işlemleri yapıldıktan sonra İl Göç İdaresi yetkililerine teslim edildi.
Bu arada polis, ailelerinin dilendirdikleri çocuklarını uzaktan takip ettiğini belirledi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Zabıtaların çocukları yakalaması
Kaçan çocuklar
Detaylar
Haber-Kamera: Muhammet KAÇAR RİZE-
=============================================
Oğlunun bulduğu altını polise teslim etti
İZMİT'te, Mehmet Oğuz 10 yaşındaki oğlunun halı sahanın yanında bulduğu ziynet eşyasını polise teslim etti.
Mehmet Oğuz'un ismini vermek istemediği 10 yaşındaki oğlu Turgut Mahallesi İsmail Gaspralı Caddesi'nde bulunan bir halı sahanın önünde altın ziynet eşyası buldu. Çocuğun verdiği altını alan Mehmet Oğuz, sahibinin bulunup teslim edilmesi amacıyla polisi aradı. Mehmet Oğuz yaklaşık 5 bin lira değerinde olduğu tahmin edilen ziynet eşyasını polise teslim etti.
Mehmet Oğuz, "Oğlum ziynet eşyasını bulup bana getirdi. Ben de sahiplerine teslim edilmesi amacıyla polisi arayarak memurlara altını teslim ettim. İnşallah sahibi bulunur" dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Altının polise teslim edilmesi
-Mehmet Oğuz ile röp
HABER: Faruk KIYAK-KAMERA: Orhan UZUN/ KOCAELİ
=================================
Şanlıurfa'da müzede 'Mangala' turnuvası
ŞANLIURFA'da, Arkeoloji Müze Kompleksi'nde Osmanlı döneminde şehzadelerin oynadığı zeka ve strateji oyunu olan Mangala Turnuvası düzenlendi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü'nce okullar arası Mangala Turnuvası düzenlendi. Unutulmaya yüz tutan, şehzadelerin oynadığı zeka ve strateji oyunu olarak bilinen Mangala Turnuvası; Şanlıurfa Arkeoloji Müze Kompleksi'nde gerçekleşti. Müzede sergilenen tarihi sütunlar arasında, çalınan klasik müzik eşliğinde 80 okuldan, 80 öğrencinin katılımıyla tamamlandı.
Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ümit Doğan, turnuvayı Osmanlı geleneğini yaşatmak için düzenlediklerini ifade ederek, "Şanlıurfa genelinde ilk önce 80 öğretmene mangala eğitimi verildi. 80 öğretmenimiz okullarında mangala turnuvası düzenledi. 80 öğrenci arasında finale kalan ilk 4 öğrencimiz için müze müdürlüğünde final turnuvası düzenledik. Mangala tarih boyunca Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay yörelerinde oynanmıştır. Zeka ve strateji oyunu olan mangala askeri birliklerini koruma oyunu olarak bilinmektedir. Öğrencilerimizin bireysel yeteneklerini fark etmelerini ve özel stratejilerini geliştirerek, farklı oyun türlerini öğrenmek için böyle bir turnuva düzenledik. Hedefimiz Şanlıurfa'da bu oyunu tüm öğrencilere öğrettikten sonra Türkiye turnuvası düzenleyeceğiz" dedi.
Mangala turnuvasında 80 öğrenciyi geride bırakan Endülüs Koleji öğrencisi Muhammet Canbeyli birinci oldu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
------------------------------------
Müzede öğrenciler mangala oyunu oynaması
Klasik müzik dinletisiyle oynanan final oyunu
Yarışmacıların taşları kendi alanlarına taşıması
Yarışmada birinci gelen öğrenciye hediye verilmesi
Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)
========================================
Gaziantep'te, 'huzurlu sokaklar' uygulaması
GAZİANTEP'te, çeşitli kurumlardan ekiplerin katılımıyla 'Huzurlu Sokaklar' uygulaması yapıldı.
Kentteki Suriyeli sığınmacıların yoğunluklu yaşadığı yerler ile park ve umuma açık yerlerde polis, Göç İdaresi, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin katılımıyla yapılan uygulamalarda şüpheli kişilerin kimlikleri kontrol edilerek üst aramaları yapıldı.
Uygulamada, üzerinde geçici kimlik belgesi olmayan Suriyelilere işlem yapılarak kimlik belgesi almaları yönünde uyarılarda bulunuldu. Ekiplerin, başlattığı uygulamanın gün boyu süreceği bildirildi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------------------------------------
Polislerin uygulama yapılan parka girmesi
Polislerin kimlik kontrolü yapması
Polislerin üst araması yapması
Parkta oturan vatandaşlar
Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Eyyüp BURUN- GAZİANTEP-DHA)
=========================================
Alkol gözlüğü ile trafik farkındalığı
MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, Karayolları Güvenliği ve Trafik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, alkolün insanı nasıl etkilediğini göstermek için katılımcılara 'alkol gözlüğü' adı verilen gözlükle penaltı atışı yaptırıldı. Takla attırılan simülasyon aracıyla emniyet kemerinin önemi uygulamalı gösterildi.
Karayolları Güvenliği ve Trafik Haftası kapsamında Marmaris Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden kaza da aracın takla anının yaşatıldığı simülasyon aracı ile alkol gözlüğü verilen cihaz getirtti. Kordon Caddesi Atatürk Anıtı önünde yapılan etkinliğe; Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, İlçe Emniyet Müdürü Ertan Sarıkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan ve çeşitli okullardan lise öğrencileri katıldı. İlk olarak Kaymakam Yüksel ve İlçe Emniyet Müdürü Sarıkaya kaza sırasında aracın takla anının yaşatıldığı simülasyon aracına bindi. Ardından öğrenciler emniyet kemeri takılı ve takılı olmadığı zamanki kaza anını yaşadı.
TURİSTLER DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERDİ
Caddede yürüyüş yapan yabancı turistler yapılan etkinliğinin amacını öğrendikten sonra ilk olarak bir trafik polisi tarafından taktırılan 'alkol gözlüğü' ile penaltı atışı yapmaya çalıştı. Kadın ve erkek turistler birçok kez penaltı atışında topu ıskaladı. Penaltı atışı yapanları ise çevredekiler alkışladı. Ardından bir kazada, aracın takla atma anının canlandırıldığı simülasyon aracına binen turistler, heyecan yaşadı.
Etkinliklerin amacının vatandaşlara trafik güvenliğini anlatmak olduğunu ifade eden Kaymakam Celalettin Yüksel, vatandaşların trafikte daha duyarlı olmasını istedi. Yüksel, "Bizzat yaşayarak bu araca binenler emniyet kemerin önemini anlıyorlar. Bu tür simülasyon cihazlarıyla vatandaşlarımıza daha sıklıkla trafik kurallarının önemini anlatmaya devam edeceğiz" dedi.
Etkinliğe katılan lise öğrencisi Muzaffer Alptekin, "Emniyet kemerinin önemini bir kere daha simülasyon aracıyla fark ettim. Aileme ve çevremdeki araç kullanan tanıdıklarıma emniyet kemeri takmanın önemini anlatacağım" dedi.
Akşam saatlerine kadar devam edecek olan bir günlük etkinliğe çok sayıda vatandaş katılarak cihazları denedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Yabancı turistlerin alkol gözlüğünü denemesi görüntü
İlçe Kaymakamı ve İlçe Emniyet Müdürü kaza anından takla atan ara simülasyonu denemesi görüntü
Simülasyon aracına binen yabancı turist ve öğrencilerin görüntü
Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel'in etkinlikle ilgili açıklaması
Marmaris Emniyet Müdürü Ertan Sarıkaya'nın simülasyon aracını deneyen öğrencilere konuşması
Haber-Kamera: Ali GÜNDOĞAN/ MARMARİS (Muğla),
==========================================
Polisten 'Huzurlu Sokaklar' uygulaması
NİĞDE'de polis ekipleri tarafından 'Huzurlu Sokaklar' adıyla uygulama yapıldı.
Uygulamaya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş, Çocuk, Trafik, Kaçakçılık ve Organize Suçlar ve Uyuşturucu ile Mücadele Şube ekipleri katıldı. Çok sayıda polis, sokaklar, park ve bahçeler, metruk binalar, kahvehaneler, alkol ve tütün ürünü satılan işletmeler ile okul çevrelerini denetledi. Yaklaşık 150 polisin katıldığı uygulamada şüpheli görülen kişiler sorgulanırken üzerinden esrar maddesi çıkan bir kişi gözaltına alındı.
Görüntü Dökümü
---------------------------
Polislerden görüntü
Şüpheli bir şahıs aranması
Kimlik sorgulaması yapılırken
Sokakta tartıcı çocuktan görüntü
Detay görüntüler
Haber-Kamera: Ali KADI/NİĞDE,
==============================================
Küçük İdil, Slovakya'dan 3'üncülükle döndü
MERSİN'de kemana gönül veren 11 yaşındaki İdil Olgar, Slovakya'da düzenlenen Talents Of Europe Yarışması'nda 3'üncü oldu.
Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olan Isabelle Monique Kollo'nun 5'inci sınıf keman öğrencisi İdil Olgar, mutluluğunu kendisine yüksek lisansını yapabilmesi için hem maddi hem de manevi destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile paylaştı. İdil Olgar'ın başarılı olmak isteyen herkese, özellikle de gençlere örnek olması gerektiğini söyleyen Kocamaz, "İdil kızımızı bugünlere hazırlayan Isabelle Hanım'a da teşekkür ediyorum. İdil kızımızdan daha büyük başarılar bekliyoruz. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. İnşallah daha çok çalışacak ve daha büyük başarılara imza atacak" dedi.
2012 yılında öğrencisi İdil Olgar ile tanışarak, birinci sınıftan itibaren beraber çalıştıklarını aktaran Kollo, Slovakya'daki yarışmada Olgar'ın 21 kişi arasından 3'üncülük kazandığını belirtti. Önemli bir başarıya imza atan İdil Olgar ise, "Çok mutluyum. Yarışmada çok heyecanlandım. Sonraki yarışmam İtalya'da ve o yarışmada daha iyi dereceler almak istiyorum"diye konuştu.
Başkan Kocamaz Olgar'ı elde ettiği başarısından dolayı Cumhuriyet Altını ile ödüllendirdi.
Görüntü Dökümü
------------------------
-İdil Olgar çalışırken
-Olgar keman çalarken
-Olgar nota okurken
-Olgar hocası ile birlikte çalışırken
-Eğitmen Isabelle Monique Kollo Olgar'ı çalıştırırken
-Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz konukları ağırlarken
-Kocamaz'ın konuşması
-Eğitmen Isabelle Monique Kollo'nun konuşması
-İdil Olgar'ın konuşması
-Genel detay görüntüler
Haber-Kamera: MERSİN,
=============================================
Son Dakika › Güncel › Dha Yurt Bülteni-8 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.