Ağrı'da Cumhuriyet Bayramı büyük coşkuyla kutlandı - Son Dakika
Yerel

Ağrı'da Cumhuriyet Bayramı büyük coşkuyla kutlandı

Ağrı\'da Cumhuriyet Bayramı büyük coşkuyla kutlandı

Ağrı'da Cumhuriyet'in 100. yılı büyük coşku ve heyecanla kutlandı.

29.10.2023 14:49

Yurt genelinde Cumhuriyetin 100. yılı coşkusu

AĞRI - Ağrı'da Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle düzenlenen tören büyük coşku ve heyecanla kutlandı.

Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları ülke genelinde büyük bir coşkuyla kutlanırken, Ağrı'da kutlamalar renkli görüntüler oluşturdu. Ağrı Valisi Mustafa Koç'un askerleri, protokolü ve öğrencileri selamlamasıyla başlayan tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunmasıyla devam etti.

Daha sonra konuşma yapan Vali Koç, "Bugün; Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eseri, bir büyük devrim ve bizlere eşsiz bir armağan olan Cumhuriyeti, ilanının 100. Yılında büyük bir gurur ve sevinçle hep birlikte kutluyoruz. Cumhuriyetimizin 100. gurur yılı kutlu olsun. Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyeti kurup, bizlere mukaddes bir emanet olarak bırakan tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle yad ediyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Yüce Türk Milleti; tarihte eşi benzeri görülmemiş kahramanlık destanları yazarak gerçekleştirdiği 'Milli Mücadele' sonunda bağımsızlığını kazanmış ve tarihin her döneminde olduğu gibi esaret altına girmeyeceğini, tüm dünyaya bir kez daha haykırmıştır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Aziz Milleti ile birlikte kazandığı bu büyük zaferi, Cumhuriyet ile taçlandırmıştır. "Türk Milletinin Karakter ve Adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir' diyerek; 29 Ekim 1923'te ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.

Cumhuriyet, kurulduktan sonra Türkiye için sadece bir yönetim şekli olmamıştır. Aynı zamanda Milletimiz, Cumhuriyet ile birlikte Milli bir Devletin onurlu, özgürce düşünebilen ve eşit haklara sahip yurttaşları haline gelmiş, Devletin tek ve gerçek sahibi olmuşlardır. Bu nedenle Cumhuriyet Bayramı aynı zamanda bir vatandaşlık bayramıdır.

Cumhuriyet, insan onuruna ve yaradılışına en uygun bir yönetim şekli, farklı kültür ve düşüncelerin teminat altına alındığı, birlikte var olma ve ortak yaşama kararlılığıdır. Onu ideal yapan, milli iradeyi esas alması, başka bir güce dayanmamasıdır.

Cumhuriyetimizin 100 yıllık öyküsü aynı zamanda bir başarı öyküsüdür. Çünkü, kuruluşundan bu günlere gelişine kadar Devletimiz ve Milletimiz, iç ve dış düşmanların sürekli olarak tehdit ve saldırılarına maruz kalmış ve kalmaya da devam etmektedir. Bu tehdit saldırı ve ihanetlerin birini de hepimizin malumu olduğu üzere 15 Temmuz 2016 da FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilmek istenen hain darbe girişimi ile yaşadık.

Ancak bu millet tarihin her döneminde olduğu gibi, saldırı ve ihanet nereden gelirse gelsin kimden gelirse gelsin, yüreğindeki iman, vatan sevgisi ve hürriyet aşkıyla, birlik ve beraberlik içerisinde bu saldırı ve ihanetleri bertaraf etmeyi başarmıştır.

Ben bu duygu ve düşüncelerle gururla kutladığımız, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıl dönümünde şehitlerimizin kanlarıyla sulanan vatan topraklarının bütünlüğü ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gençliğe, Türk Milletine emaneti olan Cumhuriyeti ve tüm kurumlarını, milli birlik ve beraberlik içerisinde korumanın azmi ve kararlılığı içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ederek, tekrar Cumhuriyet Bayramınızı kutlar, başta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmetle; kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anarken sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun." İfadelerine yer verdi.

Öğrencilerin şiir okumasının ardından, mehter ve halk oyunlarıyla devam eden program, geçit töreninin ardından sona erdi.

MUĞLA - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıldönümü tüm Türkiye'de olduğu gibi Fethiye'de de coşkulu bir törenle kutlandı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda, öğrencilerin sunduğu birbirinden güzel gösteriler büyük alkış aldı.

Kutlamalarda ilk olarak tebrikat kabul töreni gerçekleştirildi. Fethiye Kaymakamlığı makamında yapılan etkinlikte Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve Günşafak Karartı; daire amirleri, siyasi partilerin ilçe başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin tebriklerini kabul ettiler.

Daha sonra protokol heyeti, kutlama programı için Fethiye Şehir Stadyumu'na geçti. Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş ile Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca'nın halkın ve öğrencilerin bayramını kutlaması ile başlayan tören; saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımızın söylenmesi ile devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş yaptı. Kaymakam Ertaş, "Bugün, 29 Ekim 1923'te ilan edilmiş olan Cumhuriyetimizin 100. yaşına ulaşmış olmasının gurur ve heyecanını yaşıyoruz. 29 Ekim, hürriyetinden taviz vermektense ölmeyi tercih eden asil bir milletin, küllerinden doğuşunun destanıdır. Türk milleti, Büyük Devlet Adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde 29 Ekim 1923 tarihinde; hiç kimsenin müdahil olamayacağını, tüm dünyaya kanıyla ve canıyla ilan etmiştir" dedi.

Öğrenciler tarafından şiirler okunurken; halk oyunları gösterileri de sunuldu. Azerbaycan, Moldova ve Ukrayna'dan gelen öğrenciler; Fethiye'deki halk oyunları ekibinde yer alan öğrenciler ile sürpriz bir gösteri sundu. Gülşen Gökçe Spor Lisesi öğrencilerinin bireysel hareketleri de alkış aldı. Öğrenciler gösterinin sonunda Türk Bayrakları ile halkı selamladılar. Türk Hava Kurumu paramotor ekiplerinin saygı uçuşunun ardından tören geçidi ile kutlama töreni sona erdi. Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, töreni hazırlayan öğretmenler ve öğrencilere teşekkür etti.

BALIKESİR - Balıkesir'in Edremit ilçesinde Cumhuriyet'in 100 yılı geniş katılımlı bir tören ile kutlandı. Törende öğrenciler resmi geçitte 350 metre uzunluğundaki bayrağı taşıyarak görsel bir şölene imza attılar.

Cumhuriyet Bayramı 100. Yıl Kutlama programı; 09: 30-09: 50 saatleri arasında Kaymakamlık makamında Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş'ın tebrikleri kabul edilmesiyle başladı.

Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, 19. Komando Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ergün Fidan, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, protokol üyeleri ile vatandaşların bayram tebriklerini kabul etti.

Tebriklerin ardından protokol üyeleri Şehit Hamdibey Meydanı'ndaki tören alanına geçti. Burada program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Kaymakam Ahmet Odabaş, 19. Komando Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ergün Fidan ve Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan tören alanında bulunanların bayramını kutladı. Cumhuriyet Bayramı dolaysıyla günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, vatandaşların bayramını kutladı.

Kaymakam Odabaş, konuşmasında "Bugün Yüce Türk miletinin tüm bireylerinin, Büyük Devlet adamı Atatürk'ün önderliğinde kenetlenerek, Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu tüm Dünya'ya ilan ettiği günün 100. yıldönümüdür. Şan ve şeref destanlarıyla dolu tarihimizden aldığımız azim, cesaret ve vakarla coğrafyamızdaki hakimiyetimizin birinci yüzyılını tamamlarken Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına "Türkiye Yüzyılı" ülküsüyle şevkle, yeni bir dinamizmle ve yeni bir heyecanla "Bismillah" diyoruz" dedi.

Cumhuriyet, Türk Milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği emsalsiz kahramanlık mücadelesinin, eşsiz vatan sevgisinin, vazgeçilmez bağımsızlık iradesinin en güzel eseri olduğunu belirten Kaymakam Odabaş; "Cumhuriyet vatanın bölünmez toprakları üzerinde, ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesi altında, tek millet olarak özgürlük ve bağımsızlık uğrunda her şeyini feda edebilme anlayışının en güzel ifadesidir. Bir yönetim şekli olmanın ötesinde, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı, çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği çağdaş açılımlarla geçtiğimiz yüzyılda Türk insanının önünü açmış ve ufkunu genişletmiştir. Cumhuriyet, kurumları, kudreti ve önderliği ile bilimde, eğitimde-kültürde, sağlıkta, ekonomide, sosyal yaşamda, askeri alanda var olan tüm kazanımlarımızın ve değerlerimizin, çağdaş uygarlık düzeyine erişmek adına attığımız her adımın, aldığımız her yolun şaşmaz güvencesi olmuştur. Şanlı tarihimizin bu topraklardaki son devleti Türkiye Cumhuriyeti devleti ile ülkemiz, 100 yıllık süreçte ulusal bağımsızlığını elde etmiş, ulusal egemenliği ile siyasal ve toplumsal yaşamda meydan gelen reform ve dönüşümlerle, tarihi sorumluluğunun bilincinde olarak dünyada söz sahibi olan bir ülke konumuna gelmiş ve Türkiye Cumhuriyeti, ikinci yüzyılında da hakikatin sesi olma yolundaki kararlılığını sürdürmeye devam edecektir" dedi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk "Cumhuriyeti biz kurduk, O'nu yaşatacak ve yükseltecek olan sizlersiniz" diyerek gençlere de seslenen Kaymakam Odabaş; " Sevgili gençler; Atatürk'ün "Hangi istiklal vardır ki, yabancıların nasihatleriyle, yabancıların planlarıyla yükselebilsin. Tarih, böyle bir olayı kaydetmemiştir." sözlerini aklınızdan bir an bile çıkarmayınız. Hiç şüphe yok ki Cumhuriyet Gençliği olarak, sizler bir gün istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşerseniz, O'nun engin yurtseverliğinden ve fikirlerinden ilham alıp, vazifeye atılmak için biran bile tereddüt etmeyeceksiniz. ve muhtaç olduğunuz kudretin damarlarınızdaki asil kanda dolaştığını bileceksiniz. Bu vesile ile Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını rahmetle minnetle saygıyla anıyorum. Ey Türk milleti muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur. Bu vatan Türk milletinindir. Emanetiniz emanetimizdir. Nice yüzyıllara diyorum. Yaşasın Türkün yüzyılı. Yaşasın Türkiye Cumhuriyetinin yüzyılı" diyerek sözlerini tamamladı.

Programda öğrenciler tarafından Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiirler okundu. Halk oyunları ekibi gösterileri sunuldu. Cumhuriyetin 100 yılı münasebetiyle düzenlenen sportif faaliyetler ile şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere protokol tarafından ödülleri verildi. 100 kişilik öğrenci ile "Cumhuriyet Güneşi" adlı gösteri sunulurken, halk oyunları, 100. Yılda 100 uçan balon etkinliği ile resmigeçit töreni ile program sona erdi. Resmi geçit töreninde öğrenciler 350 metre uzunluğundaki bayrağı taşıyarak katıldılar.

Törene; Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, 19. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ergün Fidan, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, sivil ve askeri erkan, siyasi parti ilçe başkanları, daire müdürleri, oda başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

BURSA - Cumhuriyet'in ilanının 100'üncü yılı tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da coşku ile kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100'üncü yıl kutlama programı Bursa'da icra edildi. Heykel Valilik Binası'nda Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa milletvekilleri tebrikleri kabul etti. Kabulün ardından Atatürk heykeli önündeki tören Vali Demirtaş ve Belediye Başkanı Aktaş'ın araç üzerinde halkın bayramını kutladı. İstiklal Marşı ve Türk bayrağın göndere çekilmesi ile program devam etti.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş bir konuşma gerçekleştirdi. Demirtaş, "İstiklal mücadelemizin bize bıraktığı en önemli miraslardan biri şüphesiz cumhuriyettir. Cumhuriyet milletçe kıyama duruşumuzdur. Anadolu'daki bin yıllık varlığımızın teminatıdır. Cumhuriyet'te bu coğrafyadaki varlığını perçinleyen milletimiz rotasını tam bağımsızlık ve muasır medeniyet seviyesinin üzerine hedefine yöneltmiştir. Bunun için demokrasi ve cumhuriyeti baş tacı etmiş, dahili ve harici pek çok badireyi, basireti, feraseti ve cesaretiyle atlatmayı başarmıştır. Türlü oyunlarla devletimizi ve milletimizi köşeye sıkıştırmak kazanımlarını elinden almak isteyenlere cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkarak ders vermiştir. Yaşadığımız coğrafyada, yüz yıl önce de olduğu gibi bugün de gerek terörle, gerekse ekonomik yaptırımlarla bizi cendereye sokmak, hizaya almak isteyenler var. Bunların bir de yerli işbirlikçileri var. Ama onların unuttuğu bir şey var. Bugün kabına sığmayan hayallerini sınırların ötesine taşan gönül coğrafyasına uzanan bir Türkiye var. Bugün uluslararası arenada sahada ve masada güçlü bir Türkiye var. Dünyada ne dediğine, ne istediğine kulak verilen bir Türkiye var. Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği Türkiye vizyonuyla daha müreffeh bir Türkiye'nin işaret için atılmıştır. Artık istikbalin aydınlık ufuklarına bakma vaktidir. Allah'ın izniyle yolumuz aydınlıktır. Türkiye vizyonu, bizim menzilimizi genişletecek, bizleri bize derman, kollarımıza kuvvet verecektir. Nefesimizi tazeleyecek, mazimizle, bağını kuracak ve daha büyük işler yapmamıza vesile olacaktır" dedi.

Öğrencilerin şiir okumasının ardından, Yıldırım Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi beğeni topladı. Bursa Uludağ Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu'nun 'Zeybek' gösteri protokol ve seyircilerden tam not aldı. Mehter takımının mini konseri ve Kılıç Kalkan gösterisi ile programın ilk kısmı tamamlandı. Programın geçiş programında öğrenciler, gaziler, polisler, askerler ve sivil toplum kuruluşları protokolü selamladı. Protokol üyelerinin ve vatandaşların katılımı ile heykel önünden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Caddesi'nde son buldu.

ORDU - Ordu'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde, Ordu Lisesi önündeki alanda tören düzenlendi. Tören Ordu Valisi Muammer Erol ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, halkın ve öğrencilerin Cumhuriyet Bayramını kutlamadı .Törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim ile ilgili mesajının okundu.

Törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali Muammer Erol yaptı. Vali Erol konuşmasında, "Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da başlattığı, Kurtuluş Savaşımızdaki zaferimizi taçlandıran Cumhuriyetimizin bayramını 100. kez kutluyor olmanın gururu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. ve biliyoruz ki, bu gururu ve coşkuyu hep birlikte yaşadığımız ve yaşattığımız sürece hep beraber mutlu ve huzurlu olacağız. Bu anlamlı günde, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk'ü, onun kahraman silah arkadaşlarını ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi sonsuz rahmet dilekleri, minnet ve şükran duygularıyla anarken, bu toprakları canları pahasına vatan yapmak için şahadet şerbetini içen kahramanlar arasında yer alan Ordulu şehitlerimize de minnet ve şükran duygularımızı ifade ediyor, kendilerine Yüce Allah'tan rahmet diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Vali Erol, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde mazlum milletlerin umudu ve sesi olma, uluslararası ilişkilerde haksızlıklara, insan hakları ihlallerine, haksız ve hukuksuz güç kullanmalarına karşı hakkı ve doğruyu tüm gücüyle, en yüksek sesle haykırmakta tüm ülkelere örnek ve önder olmaktadır. Bu noktada, Filistin'de, vicdanı olan her insanı insanlığından utandıran, acımasız, kadın, bebek, çocuk katliamlarına imza atan İsrail devlet terörünü telin ediyor, katledilen masum sivil şehitlere rahmet diliyoruz"

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunduğu törende, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde spor yapan jimnastik sporcuları tarafından jimnastik gösterisi sunuldu. Ardından ise Jandarma Komando Tabur Komutanlığı personellerinin zeybek gösterisi büyük bir beğeni ile izlendi.

Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıl dönümü kutlama programı, vatandaşların alkışları ve sevinç gösterileri arasında kortej geçişi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'nın gösterisiyle sona erdi.

ERZURUM - Cumhuriyet Bayramı'nın 100'üncü yıldönümü Erzurum'da törenlerle kutlanıyor. Bu gün Valilikte Vali Mustafa Çiftçi'nin tebrikleri kabul etmesiyle başlayan program, Hastaneler Caddesi'nde vatandaşların yoğun ilgisiyle ve katılımıyla bayram havasında kutlandı.

Hastaneler Caddesi'nde düzenlenen tören Vali Mustafa Çiftçi, Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in askeri tören aracı ile vatandaşları selamlamasıyla başladı. Hastaneler Caddesi'ndeki törene Ak Parti Erzurum Milletvekili Abdürrahim Fırat ve protokol üyeleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi törende yaptığı konuşmada Cumhuriyetin 100. Yılına kavuşmanın haklı gururunu ve coşkusunu hep birlikte yaşadıklarını belirterek, "Aleme adaletle hükmetmiş medeniyetimiz için 1071; bir dönüm noktası olmakla birlikte bu topraklardaki varlığımızın, siyasi hükümranlığımızın, miladı sayılmaktadır. 1071 Malazgirt Zaferi'nin neticesi olarak, Müslüman Türk ordumuz Üsküdar'dan Ayasofya'nın kubbesini ilk kez görmesinin ardından bu bakış, dünyayı derinden sarsacak bir gerçeklik olarak tarih sayfalarında yerini almıştır. Türkler için fetih rüyası o andan itibaren başlamış, 1453'te çağ kapatıp çağ açan, köhne ve karanlık bir devri medeniyet ışığıyla buluşturan, o tarihten günümüze ve ebediyete kadar İstanbul'u Müslümanlıkla buluşturan alnı secdeli, dili dualı, yüreği imanlı Fatih'in ordusu buna muzaffer olmuştur. Coşkun bir ırmak gibi akan tarihimizde 10. asırdan bugünlere Anadolu'nun medeniyetler beşiği haline gelmesine vesile olan nice devletler kurduk. Altaylardan uzanan göç yolunun ilk uğrağı, Anadolu'nun ön sözü Erzurumumuz, Saltuklular'dan Anadolu Selçuklular'a, İlhanlılar'dan Osmanlı'ya uzanan bir kültür birikimidir ve kadim şehrimizde askeri ve ticari yollar tarih boyunca hep kilit noktası olmuş, inşa edilen camiler, medreseler, çeşmeler, hanlar bu toprakları yepyeni bir çehreye büründürmüştür. 1877 yılının Sekiz Kasım gecesi Rus işgalinin sabah ezanıyla duyurulması üzerine bebeğini beşiğinde bırakıp savaş meydanına koşan Nene Hatun'un ruhuyla şehrimiz, Çanakkale Zaferi'ne, Sakarya'ya, adeta bir haberci olmuştur." dedi.

Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, Büyükşehir Belediyesi Mehteran ekibi ve 9'uncu Kolordu Komutanlığı Bando ekiplerinin hazırladığı gösteriler ise izleyenlerce ayakta alkışlandı. Erzurum Halk oyunlarının gösterisi ile devam eden program, geçit töreni ile son buldu. Geçit törenine TOGG araçları da katıldı.

VAN - Van'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yılı düzenlenen törenle kutlandı.

Valilik önündeki Atatürk heykeline çelenklerin sunulmasıyla dün başlayan törenler, bugün Beşyol Meydanı'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi ile birlikte tören birliklerini ve vatandaşları selamlayan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünü kutlamanın heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Vali Balcı, "Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü hepimize kutlu olsun. Küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet minnet ve şükranla yad ediyorum. 100 yıl önce yakılan bu meşale ile ülkemizde tarihi bir dönüşüm yaşanmış. Cumhuriyetimizi tıpkı kuruluşundaki temel mantıkla olduğu gibi tam bağımsız, güçlü ve demokrasi içinde yaşayan bir dünya devleti olarak sürekli kılmak için hepimize büyük bir görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bu nedenle cumhuriyeti çok iyi bilmek, anlamak, kavramak ve her zaman canlı tutmak zorundayız. Yüksek uygarlık idealini gerçekleştirerek nice 100 yıllara erişebilmeyi hedefleyen yüce milletimizin bağımsızlık sembolü olan cumhuriyetimiz bugün 100 yaşında. Cumhuriyet aydınlığından nice asırlara birlik, beraberlik ve huzur içerisinde erişmesini diliyorum. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu'nun eşsiz güzellikteki şehrimiz Van'da birlik beraberlik içinde geleceğe yan yana, omuz omuza yürüyeceğimize yürekten inanıyorum. Hayatın her alanına dokunarak devletin gerçek sahibi olan millete eğitimden sağlığa, kültürden turizme, ulaşımdan iletişime, altyapıdan tarıma, vatandaşlarımızın huzuru, refahı ve esenliği için hizmet etmeye devam ediyoruz. Ülkemiz tarih boyunca pek çok zorluğun üstesinden gelmiş, direnmiş ve yükselmiştir. Bugün biz bu toprakların gurur duyduğu evlatları olarak mirasımızı korumak ve yarınlara taşımak için bir aradayız. Sahip olduğumuz zenginliğimiz yalnızca coğrafi sınırlarımız değil, milli irade bilincine sahip insanlarımızdır. Köklü bir millet olarak sahip olduğumuz akıl ve birikim ile zengin ve güçlü Türkiye'yi birlikte inşa edeceğimize tüm kalbimle inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. 100. yılımız kutlu olsun" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından şiirler okunarak değişik gösteriler yapıldı. Bayram nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından program, resmi geçit töreniyle sona erdi.

AMASYA - Amasya'da Cumhuriyet'in 100. yılı dolasıyla düzenlenen etkinlikte, Kıbrıs Gazisi Muammer Torun, üzerinde üniformasıyla Türk Bayrağı'nı torunlarına emanet etti.

Taşova ilçesinde düzenlenen programda "Dededen, Toruna Emanettir Cumhuriyet" pankartıyla alana gelen çocuklar, Kıbrıs Gazisi Muammer Torun'un verdiği Türk Bayrağını öperek devraldı.

Programda Yeşilırmak Şehit Ferhat Bolat İlkokulu öğretmen ve öğrencilerin oluşturduğu ay yıldızlı 100. yıl logolu koreografi ise ilgiyle izlendi.

BİNGÖL - Tüm yurtta olduğu gibi Bingöl'de de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

Bingöl şehir Stadyumu'nda düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenine Vali Ahmet Hamdi Usta, Garnizon Komutanı 49. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Gazi Sever, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kurum müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşlar katıldı. Törende açılış konuşması yapan Vali Ahmet Hamdi Usta, törende, tarihe bir ana tanıklık ettiklerini belirterek, "29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını kutlamak üzere bir araya geldiğimiz bu anlamlı günde hepinize hoş geldiniz diyor, sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Tarihimizin en önemli olaylarından biri olan bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Şuanda yaşadığımız bu günlerin değerini laiki ile kavramak ve Cumhuriyetimizin ifade ettiği anlam ve önemini anlamak için 1. Dünya Savaşı'ndan sonra hasta adam denilerek ölümü sabırsızlıkla beklenen Osmanlı Devleti'nin içine düştüğü durumu çok iyi bilmek gerekiyor. Ancak o zaman 29 Ekim 1923'ün ve Cumhuriyetin 100'üncü yılının ne mana ifade ettiğini anlaya biliriz. Cumhuriyeti ilan ederek geleceğimizi aydınlatan devletimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi, gazilerimizi sonsuz şükran ve rahmetle anıyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından stadyumda atletizm yarışmaları, şiir okunması, tekvando ve karate gösterisinin yanı sıra halk oyunları gösterisi düzelendi. Daha sonra jandarma tarafından eğitilen köpeklerin gösterisi büyük alkış toplarken tören, bayrak geçişleri ile sona erdi.

KİLİS - Sınır kenti Kilis'te, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Törene, Kilis Valisi Tahir Şahin, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, İl Jandarma Komutanı Halil Coşkun Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Ümit Çelik, vatandaşlar, öğrenciler, kurum ve STK temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı okunan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu. Öğrenciler halk oyunları gösterisi sundu, şiirler okundu. Kilis Valisi Tahir Şahin'in yaptığı konuşmada, " Türk milleti hiçbir zaman esarete ve dayatmaya dayatmaya ziya göstermemiş bu kararlığını 1. dünya savaşı sonrasında da İstiklaline ve İstikbaline kast eden işgalcilere karşı başlattığı İstiklal savaşını tarihte benzeri görülmemiş zaferle göstermiştir" dedi.

Halk oyunlarını gösterisinden sonrasında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde spor branşlarındaki çocuklar gösteri sundu. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. 1'inci Garnizon Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğünde görevli Polis Özel Harekat Timleri ile araçlarının geçişi sırasında duygu dolu anlar yaşanırken ayakta alkışlandı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ağrı'da Cumhuriyet Bayramı büyük coşkuyla kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement