İyi Parti Seçim Beyannamesini Açıkladı: Cumhurbakanının Görevi 7 Yıl ile Sınırlanacak. - Son Dakika
Güncel

İyi Parti Seçim Beyannamesini Açıkladı: Cumhurbakanının Görevi 7 Yıl ile Sınırlanacak.

İyi Parti Seçim Beyannamesini Açıkladı: Cumhurbakanının Görevi 7 Yıl ile Sınırlanacak.

İYİ Parti, seçim beyannamesini açıkladı. “Adil Türkiye, Saygılı Türkiye, Nitelikli Türkiye, Güçlü Türkiye” başlıklarından oluşan beyannamede yer alan; “Cumhurbaşkanının istisnai nitelikte tek başına yapabileceği işlemleri Anayasa’da açıkça düzenleyeceğiz. Bir dönem seçilebilmesi kuralını kabul edecek ve görev süresini 7 yıl ile sınırlı tutacağız”, “RTÜK’ün siyasi bir baskı aracı olarak kullanılmasına son vereceğiz”, Asgari ücreti uygun makroekonomik göstergelere dayanan, bilimsel ve insani kriterleri gözeten bir formülle belirleyeceğiz”, “Bütün doğumların, her yerde ücretsiz ve uzman sağlık personeli yardımıyla gerçekleşmesini temin edeceğiz”, “Seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz”, “Çocukların şiddet, cinsel istismar ve sömürüsüne karşı her türlü tedbiri alacağız”, “Tüm Türkiye’de musluk suyunu içilebilir hâle getireceğiz” vaatleri dikkat çekti.

16.04.2023 18:12  Güncelleme: 22:21

İYİ Parti, seçim beyannamesini açıkladı. "Adil Türkiye, Saygılı Türkiye, Nitelikli Türkiye, Güçlü Türkiye" başlıklarından oluşan beyannamede yer alan; "Cumhurbaşkanının istisnai nitelikte tek başına yapabileceği işlemleri Anayasa'da açıkça düzenleyeceğiz. Bir dönem seçilebilmesi kuralını kabul edecek ve görev süresini 7 yıl ile sınırlı tutacağız", "RTÜK'ün siyasi bir baskı aracı olarak kullanılmasına son vereceğiz", Asgari ücreti uygun makroekonomik göstergelere dayanan, bilimsel ve insani kriterleri gözeten bir formülle belirleyeceğiz", "Bütün doğumların, her yerde ücretsiz ve uzman sağlık personeli yardımıyla gerçekleşmesini temin edeceğiz", "Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz", "Çocukların şiddet, cinsel istismar ve sömürüsüne karşı her türlü tedbiri alacağız", "Tüm Türkiye'de musluk suyunu içilebilir hale getireceğiz" vaatleri dikkat çekti.

İYİ Parti'nin seçim beyannamesi ve milletvekili adayları tanıtım toplantısı bugün Ankara'da ATO Congresium'da yapıldı. İYİ Parti Seçim Beyannamesi, "Adil Türkiye, Saygılı Türkiye, Nitelikli Türkiye, Güçlü Türkiye" isminde 4 başlıktan oluşuyor.

"Adil Türkiye" başlığında; "Türkiye'de adaleti sağlamak için hukukun üstünlüğünü tanıyıp yargı bağımsızlığını tesis etmekten çok daha fazlası gerekiyor. Bu yüzden de İYİ Parti olarak biz, öncelikle; her bir vatandaşına eşit yaklaşan ve her birine aynı fırsatları sağlayan bir sosyal devlet anlayışını inşa edeceğiz" denildi.

Beyannameden öne çıkan başlıklar şöyle:

"CUMHURBAŞKANININ BİR DÖNEM SEÇİLEBİLMESİ KURALINI KABUL EDECEK VE GÖREV SÜRESİNİ 7 YIL İLE SINIRLI TUTACAĞIZ"

"Cumhurbaşkanlığını; milletin ve devletin birliğini temsil eden, devletin başı sıfatıyla temsili görev ve yetkilere sahip tarafsız bir makam olarak düzenleyeceğiz. Cumhurbaşkanının istisnai nitelikte tek başına yapabileceği işlemleri Anayasa'da açıkça düzenleyeceğiz. Bir dönem seçilebilmesi kuralını kabul edecek ve görev süresini 7 yıl ile sınırlı tutacağız. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisine son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığının kullanımındaki saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız. 4. Cumhurbaşkanlığının kullanımındaki uçak sayısını azaltacağız.  Yasama yetkisinin korunması için milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclis'e ait olduğunu anayasal güvence altına alacağız.

"ÜST DÜZEY GÖREVLERE ATANAN KADIN YÖNETİCİLERİN SAYISINI ARTTIRACAĞIZ"

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının Meclis tarafından etkili şekilde denetlenmesini sağlayacağız. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun şeffaflık, hesap verebilirlik, iç kontrol ve denetim gibi alanlarına ilişkin hükümlerine tabi olmasını sağlayacağız. Üst düzey görevlere atanan kadın yöneticilerin sayısını arttıracağız. Kamu çalışanları arasında ücret ve maaş adaletini sağlayacağız.

TCMB bilançosuna ilişkin muhasebeleştirme standartlarında şeffaflık ve istikrar sağlayacağız. Merkez Bankası rezervlerinin şeffaf olmayan bir biçimde ve dolambaçlı yollarla satışına ilişkin işlemleri, idari ve hukuki denetime tabi tutacağız. Tespit edilen hata, usulsüzlük, yolsuzluk ve kamu zararının sonuna kadar takipçisi olacağız. Belediye başkan ve yardımcılarının birinci ve ikinci derece kan ve sıhri akrabalarının; özel kalem müdürlüğü, müşavirlik, danışmanlık görevlerine getirilmesini yasaklayacağız

"YARGI BAĞIMSIZLIĞININ TESİSİ İÇİN ANAYASAL VE YASAL DÜZENLEMELERLE YAPISAL BİR DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

İmar affı düzenlemelerine son vereceğiz. Yargı bağımsızlığının tesisi için anayasal ve yasal düzenlemelerle yapısal bir dönüşüm gerçekleştireceğiz. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarının diğer mahkemelerce dikkate alınmasını ve bu mahkemeler tarafından verilen kararların ivedilikle uygulanmasını sağlayacak tedbirler alacağız.

"RTÜK'ÜN SİYASİ BİR BASKI ARACI OLARAK KULLANILMASINA SON VERECEĞİZ"

RTÜK'ün siyasi bir baskı aracı olarak kullanılmasına son vereceğiz. RTÜK'ün siyasi müdahalelere karşı bağımsızlığının sağlanması için gerekli düzenlemeleri yapacağız. Türkiye İstatistik Kanunu'nda değişikliğe giderek kurumun bağımsız bir yapıya kavuşturulmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapacağız. TÜİK başkanının Bakanlar Kurulu kararıyla, başkan yardımcılarının ise başkanın teklifi üzerine üçlü kararnameyle atanmalarını sağlayacağız.

"YOLSUZLUKLA MÜCADELE STRATEJİ VE EYLEM PLANI'YLA' YOLSUZLUKLA TOPYEKÜN MÜCADELE EDECEĞİZ"

-Sivil toplumun da destek ve katkısıyla hazırlayacağımız 'Yolsuzlukla Mücadele Strateji ve Eylem Planı'yla' yolsuzlukla topyekün mücadele edeceğiz. Bu mücadelede idari denetimi, yargı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi denetimini etkinleştireceğiz. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nu Avrupa Birliği normlarına uygun olarak yeniden yazarak ihalelerdeki usulsüzlüklerin önüne geçeceğiz. Mevcut Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin tümünü teknik, idari, hukuki denetime ve yasama denetimine tabi tutacağız.

Asgari ücretin siyasi istismarın öznesi olmaktan çıkarılması ve öngörülebilir olması için 131 sayılı ILO Sözleşmesi'ni onaylayacağız. Asgari ücreti uygun makroekonomik göstergelere dayanan, bilimsel ve insani kriterleri gözeten bir formülle belirleyeceğiz. 'Ücretsiz kira sigortası' uygulamamız ile işsiz statüsüne geçen asgari ücretli çalışanlarımızın kiralarını ödemelerine destek olacağız. Yeni bir iş bulana kadar en fazla 12 ay boyunca kiralarının sigorta tarafından ödenmesini sağlayacağız.

"BÜTÜN DOĞUMLARIN, HER YERDE ÜCRETSİZ VE UZMAN SAĞLIK PERSONELİ YARDIMIYLA GERÇEKLEŞMESİNİ TEMİN EDECEĞİZ"

Rüzgargülü Projesi ile okul öncesi, ilk ve ortaokuldaki çocuklara ve lise öğrencisi gençlere ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği hizmeti sunarak gençlerin sağlıklı ve dengeli beslenmelerini sağlayacağız. 46. Özellikle ev işlerinde güvencesiz ve kayıt dışı çalışan kadın ev işçilerinin İş Kanunu'na tabi olmasını sağlayacağız. Aile Sağlık Merkezlerindeki her türlü sağlık hizmetini ücretsiz verdireceğiz. Buradaki hizmetlerden, ilaç ve diğer tedavilerden katkı payı almayacağız. Birinci basamaktan hastanelere sevk edilen hastaların tedavi masraflarının da SGK tarafından ödenmesini ve bu hastalardan katkı payı alınmamasını sağlayacağız. Bütün doğumların, her yerde ücretsiz ve uzman sağlık personeli yardımıyla gerçekleşmesini temin edeceğiz.

"3 YIL BOYUNCA MAZOTTA YÜZDE 30, GÜBREDE YÜZDE 25; YEM, TOHUM, İLAÇ, ELEKTRİK VE SULAMA İÇİNSE YÜZDE 20 DESTEK VERECEĞİZ"

Sigortalama ve tarımsal desteklerde pek çok çiftçimizi dışarıda bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi yerine, tarla tapularını ve kira kontratını esas alan geniş kapsamlı Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi'ni kullanacağız. Çiftçilerimizin traktör, biçerdöver, tarım makinaları gibi tarımsal üretim araçlarının ve canlı hayvan varlığının hiçbir şekilde haczedilmemesini sağlayacağız. 3 yıl boyunca mazotta yüzde 30, gübrede yüzde 25; yem, tohum, ilaç, elektrik ve sulama içinse yüzde 20 destek vereceğiz. Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulayacağız. 59. Tarım sektöründe kullanılan mazottaki ÖTV yükünü kaldıracağız.

"ESNAFIMIZIN SALGIN SÜRECİNDE KULLANDIĞI KREDİLERİN FAİZLERİ İLE BAĞ-KUR VE VERGİ BORÇLARININ FAİZLERİNİ SİLECEĞİZ"

Esnafımızın salgın sürecinde kullandığı kredilerin faizleri ile BAĞ-KUR ve vergi borçlarının faizlerini sileceğiz. Esnafımızın emekli olabilmesi için en son 2000-2008 arası için uygulanan geriye doğru borçlanma hakkını, ticari sicil kayıtlarına ve esnaf odalarına bağlı kalınan süreleri göz önünde bulundurarak esnafımıza tanıyacağız. Esnaf ve sanatkarlarımızın hastalık ve ayakta tedavi gördüğü süreçleri kapsayan geçici iş göremezlik ödeneği alabilmesini sağlayacağız. Esnafımızı zincir marketler, büyük marketler, AVM'ler karşısında korumak ve haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli adımları atacak; bu yöndeki yasal düzenlemeleri hızla hayata geçireceğiz. İş yeri kira ödemelerinde stopaj oranını ve KDV oranını düşüreceğiz. Çalışanlar üzerindeki vergi ve sigorta prim yükünü indireceğiz.

"İNTERNET GAZETECİLERİNİN BASIN İŞ KANUNU'NA TABİ ÇALIŞMALARINI VE BASIN KARTI ALABİLMELERİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

Medyada tekelleşmeye, sermaye yapısı ve kaynağının gizlenmesine, yasaya aykırılığa izin vermeyeceğiz. İnternet gazetecilerinin Basın İş Kanunu'na tabi çalışmalarını ve Basın Kartı alabilmelerini sağlayacağız. Wikipedia, YouTube, Ekşi Sözlük gibi kolektif içerik üreten mecralara erişim kısıtlamalarının önüne geçecek ve toplumun bilgiye erişiminin kısıtlanmamasını sağlayacağız. Basın özgürlüğüne ve ifade özgürlüğüne yönelik en ağır yasal saldırısı olan Sansür Yasası'nı (Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun) ivedilikle kaldıracağız.

Kadın gazetecilere yönelik mesleki ayrımcılığın karşısında duracağız. İşe alımlarda, ücretlerde cinsiyet eşitliğinin gözetilmesini ve kadınların yönetim mekanizmalarında olmaları gerektiği gibi yer almalarını destekleyeceğiz. Kadın gazetecilere yönelik mesleki ayrımcılığın karşısında duracağız. İşe alımlarda, ücretlerde cinsiyet eşitliğinin gözetilmesini ve kadınların yönetim mekanizmalarında olmaları gerektiği gibi yer almalarını destekleyeceğiz

"DEVLET OKULLARINDAKİ İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİLERİN KIRTASİYE, ÇANTA, KIYAFET İHTİYAÇLARINI VE İNTERNETE ERİŞİMLERİNİ ÜCRETSİZ KARŞILAYACAĞIZ"

Fırsat eşitliğini sağlama hedefiyle; dezavantajlı gruplar, öğrenciler ve öğretmenler için dijital hizmet ve donanım vergilerini yeniden düzenleyecek ve bu gruplara gelir düzeylerine göre bedava veya indirimli teknolojik ekipman ve yazılım desteği sağlayacağız. 'Eğitim Destek Kartı' ile anaokulundan üniversiteye kadar devlet okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye, çanta, kıyafet ihtiyaçlarını ve internete erişimlerini ücretsiz karşılayacağız."

Beyannamede "Bugün ülkemizde sevginin yerine nefret, saygının yerine öfke ekiliyor. Milli birliğimiz ve beraberliğimiz günbegün zayıflatılıyor. İnsanlarımız günbegün ayrıştırılıyor, kutuplaştırılıyor. Tarihimizin, kültürümüzün ve kadim devlet anlayışımızın aksine saygının kalmadığı, empatinin olmadığı ve makulün kaybolduğu bir ülkede yaşamaya çalışıyoruz. İşte bu yüzden İYİ Parti olarak biz, milletimizin özünde var olan değerleri yeniden yaşatmanın sözünü veriyoruz" tanımlaması yapılan ve ikinci başlık olan "Saygılı Türkiye" bölümünde şu vaatler öne çıkıyor:

"SEÇİM BARAJINI YÜZDE 3'E DÜŞÜRECEĞİZ"

"Temel hak ve özgürlüklerin üstün ve bir bütün olduğunu, birbirini tamamladığını; yasama, yürütme ve yargı organlarını bağladığını; hürriyetin esas, sınırlamanın ise istisna olduğunu Anayasa'da açıkça düzenleyeceğiz. İnsan onurunun dokunulmazlığı ile devletin insan onuruna saygı gösterme ve onu koruma yükümlülüğünü anayasal güvence altına alacağız. Temel hak ve hürriyetlerin kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenmesini engelleyeceğiz. Kanun yapma süreçlerinde ilgili sivil toplum ve meslek kuruluşları ile uzmanların görüşlerine başvurulmasını genel kural haline getireceğiz. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem içinde yurt dışının ayrı bir seçim bölgesi olmasını sağlayacağız. Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz.

"SENDİKALAŞMAYI VE İŞ YERLERİNDE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YAPILMASINI TEŞVİK EDECEĞİZ"

Sendikalaşmayı ve iş yerlerinde toplu iş sözleşmesi yapılmasını teşvik edeceğiz. Sendikalı iş yerlerinin rekabet gücünü korumak amacıyla toplu iş sözleşmesi yapılan iş yerlerinde; SGK primi ve gelir vergisinde indirim, kamu alımlarının öncelikle sendikalı iş yerlerinden yapılması, toplu iş sözleşmesi kapsamında sağlanan sosyal yardımların vergi ve prim istisnası kapsamına alınması gibi teşvik modelleri geliştireceğiz. İş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliğinin denetlenmesinde sendika temsilcilerinin de bulunmasını sağlayacağız. Gazetecilerin sendika kurma ve toplu sözleşme yapma haklarını güvence altına alacağız.

"ÇOCUKLARIN ŞİDDET, CİNSEL İSTİSMAR VE SÖMÜRÜSÜNE KARŞI HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALACAĞIZ"

Çocukların şiddet, cinsel istismar ve sömürüsüne karşı her türlü tedbiri alacağız. Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin (Lanzorete Sözleşmesi) yükümlülüklerine uyacağız. 16. Çocuk acil yardım hattı kuracağız. Çocuk Koruma Kanunu'nu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni temel alarak yeniden düzenleyecek, ikincil mevzuatı buna göre gözden geçirecek ve eksiksiz olarak uygulayacağız. 18. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını "Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı" olarak yeniden düzenleyip Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünü yeniden yapılandırarak uygulayıcı birim olarak güçlendireceğiz. 19. Çalışma hayatındaki şiddet ve taciz olaylarına karşı başta kadınlar olmak üzere; dezavantajlı tüm kesimleri korumak amacıyla ILO 190 sayılı Sözleşmesi'ni onaylayacak ve buna uygun alt mevzuat hazırlayacağız.

"81 YEREL DÜZEYDE ŞİDDET KRİZ MERKEZLERİ KURACAĞIZ"

Kadınların ve çocukların şiddete uğradıklarında bilgi ve hukuki destek alabilecekleri 81 yerel düzeyde Şiddet Kriz Merkezleri kuracağız. Bu merkezlerde eğitimli, tecrübeli, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kadın uzmanların istihdamını sağlayacağız. 81 il düzeyinde şiddet önleme merkezlerinin yanı sıra fail izleme merkezleri kuracağız. Ayrıca şiddet uygulayan erkeğin tedavi ve rehabilitasyon alabilmesi için yerel düzeyde terapi evleri açacağız. Yeniden yapılandıracağımız Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı bünyesinde müstakil bir Engelliler Genel Müdürlüğü kuracağız.

Gençlik STK'ları için ofis, toplantı ve konferans salonları gibi imkanlar sağlayan Genç Sosyal Kuluçka Merkezleri kuracak; gençlik STK'larını, topluluklarını, platformlarını, dayanışma ağlarını güçlendirmeye yönelik ayni ve nakdi desteklerde bulunacağız. Türkiye'nin her bölgesinden genç katılımını destekleyerek Türkiye Ulusal Gençlik Konseyi'ni kuracağız.

"YEŞİL DÖNÜŞÜM FONU' KURACAĞIZ"

Yeşil Ekonomiye Geçiş Programı'nın uygulamasını desteklemek amacıyla yurt içinde kuracağımız karbon fiyatlama sistemlerinden elde edilecek gelirlerle sektörlerin dönüşümünü finanse edecek bir 'Yeşil Dönüşüm Fonu' kuracağız. Bilimsel verileri temel alarak iklim değişikliği kaynaklı afetler için bütüncül bir planlama yaklaşımı ile mekansal planlar hazırlayacağız. Kentsel mekanları ekolojik unsurları gözeterek planlayacağız. İklim değişikliğiyle mücadele politikalarıyla uyumlu, düşük sera gazı emisyonuna sahip yapı malzemeleriyle üretilmiş, kullanım ömrü boyunca düşük sera gazı emisyonu ortaya çıkarmayı hedefleyen yapılaşma standartlarına geçeceğiz.

"MADENCİLİK RUHSATI VERİLECEK İŞLETMELERDEN YEŞİL ALAN TAAHHÜDÜ ALACAK VE BU ÇALIŞMALARI İLGİLİ KURUMLARCA DENETLEYECEĞİZ"

Organize sanayi bölgelerini, KOBİ ekosistemimizi, üniversite ve teknoparklarımızı yeşil ve dijital dönüşüme hazırlamak amacıyla ilgili kurum, kuruluş ve bakanlıklar bünyesinde yeşil teknolojik dönüşüm birimleri kuracağız. Madencilik ruhsatı verilecek işletmelerden yeşil alan taahhüdü alacak ve bu çalışmaları ilgili kurumlarca denetleyeceğiz

"TÜM TÜRKİYE'DE MUSLUK SUYUNU İÇİLEBİLİR HALE GETİRECEĞİZ"

Tüm Türkiye'de musluk suyunu içilebilir hale getireceğiz. Sulamada verimliliği arttırarak tarımın toplam su tüketimi içindeki payını yüzde 70 seviyesinden gelişmiş ülkelerdeki gibi en fazla yüzde 40'lar düzeyine indireceğiz. Sanayide zehirli kimyasal maddelerin kullanımını sıkı kurallara bağlayacağız ve kuralları etkin şekilde denetleyeceğiz.

"ORMAN KORUMA VE ÖNLEYİCİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜ KURACAĞIZ"

Elektrikli deniz taksi/dolmuşlar üretecek, kent içi ulaşım maliyetlerini ucuzlatacağız. 53. Yürüyüş ve bisiklet güzergahlarının aydınlatılmasını sağlayacak; tüm yol, cadde ve sokaklarda tasarruflu aydınlatma kullanacağız. 'Orman Envanteri', 'Koru ve Baltalık Orman Tesisi', 'Orman Ağaçlandırma', 'Ormanlık Alanların Rehabilitasyonu' projelerini hayata geçireceğiz. Orman yangınlarıyla ilgili hizmetleri Orman Genel Müdürlüğünün hizmet kapsamından çıkarıp Orman Koruma ve Önleyici Hizmetler Genel Müdürlüğünü kuracağız.

"İMAR PLANLARI YAPILIRKEN CEMEVLERİ İÇİN MEKAN AYRILMASINI SAĞLAYACAĞIZ"

İmar planları yapılırken Cemevleri için mekan ayrılmasını sağlayacağız. Ülkemizde üretilen kültür ve sanat ürünlerini dijitalleştirerek bir veri bankasında muhafaza edilmesini sağlayacak, Türkiye Kültür Envanteri veri tabanını oluşturacağız. Kültürel Mirası Koruma Enstitüsü kuracağız. Tarihi ve kültürel potansiyeli yüksek olan illerimizde en az bir adet büyük ve modern bir müze yapacağız. Türkiye Dijital Miras Müzesi'ni oluşturacağız.

"HAYVANLARIN YAŞAM HAKLARINI ANAYASAL KORUMA ALTINA ALACAĞIZ"

Hayvanların yaşam haklarını anayasal koruma altına alacağız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun maddelerini koruyacak ve bu kanunlarda sunulan hayvan haklarını daha ileri götüren Hayvan Hakları Kanunu'nu çıkaracağız. Sokak hayvanları için kısırlaştırma seferberliği başlatacağız. Uygunsuz şartlarda kafeslerin içinde bakım veren barınak anlayışını değiştireceğiz. 76. Her belediyenin bünyesindeki barınaklarda hayvan eğitimeni istihdam etmesini zorunlu kılacağız.

"NİTELİKLİ TÜRKİYE"

"100 yıl önce emek emek inşa ettiğimiz Cumhuriyet vizyonunun oldukça uzağında olduğumuz günlerden geçiyoruz. İzmir İktisat Kongresi'nden çıkan; 'Her Türk, her yerde hayatını kazanabilecek şekilde yetişir fakat her şeyden evvel memleketi için çalışır' kararının yerini ne yazık ki bugün 'Türkiye bir doktor kaybetti, Almanya bir garson kazandı' acı gerçeği aldı. İşte bu yüzden biz İYİ Parti olarak 21'inci yüzyılın gereksinimlerine ve zamanın ruhuna uygun olarak; bugün sadece bazı çocukların, bazı gençlerin sahip olduğu fırsatlara tüm çocuklarımızın, tüm gençlerimizin sahip olduğu adil bir Türkiye'yi inşa edeceğiz" tespitlerinin yer aldığı üçüncü bölüm olan "Nitelikli Türkiye" kısmında şu vaatler dikkat çekti:

"ZORUNLU EĞİTİMİ 1 YILI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, 5 YILI İLKOKUL, 3 YILI ORTAOKUL, 4 YILI İSE LİSE OLMAK ÜZERE 1+5+3+4 ŞEKLİNDE UYGULAYACAĞIZ"

"Bilim politikamızı; insan, özgürlük, demokratik eğitim, bilimsel düşünme, girişimcilik ve teknoloji üretimi odaklı bir anlayışla yürüteceğiz. Türkiye'yi bilimsel ve teknolojik bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunu yeniden çalışır hale getireceğiz. Yüksek Yetenek İnşası Acil Eylem Planı'nı uygulamaya koyacağız. Türkiye'de ve dünyada önde gelen bilim insanlarımızdan, yöneticilerden ve uzmanlardan oluşan Bilim ve Teknoloji İstişare Kurulu kuracağız. Zorunlu eğitimi 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 3 yılı ortaokul, 4 yılı ise lise olmak üzere 1+5+3+4 şeklinde uygulayacağız. Tüm eğitim kurumları içerisinde öğrencilerimize sınırsız internet erişimi sağlayacağız. Okullarda bilgisayar laboratuvarlarını iyileştirecek ve laboratuvarların etkin biçimde kullanılmasını sağlayacak, her sınıfa en az bir tane internete bağlı cihaz temin edeceğiz. Öğrenci başına 12,5 metrekare (sosyal alanlarla 16 metrekare) düşen devlet yurtları inşa edeceğiz. Modüler beton sistemiyle inşa edilecek yurtların Türkiye genelindeki toplam oda sayısını ilk etapta 1 milyona ulaştıracağız. Her türlü eğitim ve öğretim hizmetinden alınan KDV'yi indireceğiz.

"YENİ BECERİLER VE YETENEKLER KAZANDIRARAK İSTİHDAMA GEÇMELERİNİ SAĞLAMAYI AMAÇLAYAN 'İKİNCİ ŞANS OKULLARI' KURACAĞIZ"

İş bulma ümidini kaybetmiş veya uzun süredir işsiz olan insanlarımıza yeni beceriler ve yetenekler kazandırarak istihdama geçmelerini sağlamayı amaçlayan 'İkinci Şans Okulları' kuracağız. İstihdamda ve eğitimde yer almayan gençler başta olmak üzere; yeni bir kariyer alanına yönelmek veya becerilerini geliştirmek isteyen gençleri eğitecek ve eğitim sonunda iş yönlendirmesi/eşleştirmesi yapacak 'Garantili Yetenek Programları' başlatacağız. Yükseköğrenim burs ve kredi miktarlarını makul bir yaşam standardı sağlayacak düzeye getireceğiz. Kredilerin geri ödemesini mezuniyet sonrası gelir getirici bir iş buluncaya kadar erteleyecek, geri ödeme gücüne sahip olmayan hiçbir mezuna icra takibi yapmayacağız. Tüm mezunlara kredilerin geri ödemesinde sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılma yoluyla geri ödeme seçeneği sunacağız.

"MESLEĞİNİN İTİBARINI YENİDEN TESİS EDECEK BİR ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇIKARACAĞIZ"

TÜBA, TÜBİTAK ve yükseköğrenim kurumları başta olmak üzere mevcut kurumları siyasi müdahaleden uzak ve özerk bir şekilde Türkiye'nin bilimsel, teknolojik ve kalkınma önceliklerini belirleyeceğiz. Bunun için gerekli stratejileri ortaya koyacak ve özel sektörün gelişimini destekleyecek reformcu bir yaklaşımla bu kurumları yeniden yapılandıracağız. Öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimini desteklemek; eğitimde yenilikler, bilimsel gelişmeler ve yeni yaklaşımlar konusunda öğretmenlerin bilgi ve becerilerinin güncelliğini sağlamak amacıyla Eğitim Akademisi kuracağız. Öğretmenlik mesleğinin itibarını yeniden tesis edecek bir Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkaracağız.

"UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ACİL EYLEM PLANI HAZIRLAYACAK, SOSYAL RİSK HARİTALARI ÇIKARACAĞIZ"

Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı hazırlayacak, illerde uyuşturucuyla ilgili sosyal risk haritaları çıkaracağız. Gençleri uyuşturucu çetelerinin elinden kurtarmak için okul çıkış saatlerinde ve öğle aralarında okullar ve yakın çevresinde sivil polis ekiplerinin sürekli görev yapmasını sağlayacağız. Ülkemizin 7 bölgesinde birer tane olmak üzere içerisinde tıbbi tedavi, rehabilitasyon, hobi ve meslek edindirme programlarının olduğu bağımlılıkla mücadele merkezi kuracağız. 33. Suça sürüklenen ve suç mağduru çocuklara yönelik yaşına, cinsiyetine, mağduriyet veya suça sürüklenme türüne göre bireyselleştirilmiş rehabilitasyon programları oluşturacak ve bu alanda hizmet veren kuruluşların ihtisaslaşmasını sağlayacağız."

"GÜÇLÜ TÜRKİYE"

Beyannamenin son bölümü olan "Güçlü Türkiye" kısmında iste; "21 yıldır 'Güçlü Türkiye' ile başlayan nice vaatler dinledik. Ancak bu vaatler sadece Türkiye'yi yönetenleri ve etrafındaki dar bir zümreyi güçlendirdi. Türkiye ise her geçen gün gücünden güç kaybetti. İşte bu yüzden biz İYİ Parti olarak milleti güçlendirmeye, Türkiye'yi güçlendirmeye talibiz. Üstelik bunu iki ayda bir atılan 'şahlanış' tiratlarıyla değil; dünyada sözü geçen büyük bir ekonomik güç haline gelerek sağlayacağız. Yani Türkiye'nin gerçek potansiyelini açığa çıkartarak sağlayacağız" tespitlerine yer verildi. Son bölümde şu vaatler öne çıktı:

"ENFLASYONLA MÜCADELENİN BİR NUMARALI UNSURU OLARAK FİYAT İSTİKRARI ODAKLI PARA POLİTİKASINI VE MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZLIĞINI GÜÇLÜ BİR TAAHHÜT VE İLETİŞİMLE HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

"BDDK, SPK gibi finans sektöründeki düzenleyici ve denetleyici kurumların idari ve mali bağımsızlığını sağlayacağız. Enflasyonla mücadelenin bir numaralı unsuru olarak fiyat istikrarı odaklı para politikasını ve Merkez Bankası bağımsızlığını güçlü bir taahhüt ve iletişimle hayata geçireceğiz. Enflasyonu iki yıl içinde tek haneli, düşük bir düzeye indireceğiz. Vergi affı ve varlık barışlarının kara para aklanması aracı olarak kullanılmasını engelleyeceğiz. Ortalama büyüme hızının yüzde 5'in üzerinde gerçekleşmesini sağlayacağız. Beş yılın sonunda dolar cinsinden kişi başına milli gelirimizi iki katına çıkaracağız.

"PARA POLİTİKASININ FİYAT İSTİKRARI TEMEL AMACI DOĞRULTUSUNDA SADE BİR ÇERÇEVEDE YÜRÜTÜLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

Beş yılda en az 5 milyon ilave, nitelikli ve insan onuruna yaraşır gelir sağlayan iş imkanı oluşturacak, işsizliği azaltacağız. Para politikasının fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda sade bir çerçevede yürütülmesini sağlayacağız. Merkez Bankası Başkanı ve Para Politikası Kurulu üyelerinin atanma biçimi, görev süreleri ve görevden alınma şartlarını bağımsızlığı temin edecek şekilde gözden geçireceğiz. Kamuda bütçe disiplinini tesis ederek kaynakların etkin dağılımını sağlayacağız. Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri temelinde kurala bağlı, öngörülebilir bir maliye politikası ve kamu finansman çerçevesi oluşturacağız.

"TERÖRİZMİN FİNANSMANI, RÜŞVET, YOLSUZLUK, İNSAN KAÇAKÇILIĞI, UYUŞTURUCU TİCARETİ VE TÜM DİĞER KARA PARA YARATAN GELİR KAYNAKLARIYLA ETKİLİ MÜCADELEYİ TEMEL ÖNCELİK OLARAK ESAS ALACAĞIZ"

Uyuşturucu ticaretiyle ilgili kapsamlı bir veri tabanı oluşturacağız. Ulusal ve uluslararası ölçekte iş birliklerine giderek uyuşturucu üretimi, ticareti ve tüketimine karşı çok boyutlu olarak mücadele edeceğiz. Terörizmin finansmanı, rüşvet, yolsuzluk, insan kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti ve tüm diğer kara para yaratan gelir kaynaklarıyla etkili mücadeleyi temel öncelik olarak esas alacağız. Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığının (MASAK) mali kaynakları ile personel ve bilişim altyapısını güçlendirecek, çalışmalarında idari özerkliğe sahip olmasını sağlayacağız.

"EMASYA PROTOKOLÜNÜ ÇAĞIN GEREKLİLİKLERİNE GÖRE YENİDEN ELE ALACAK VE YÜRÜRLÜĞE KOYACAĞIZ"

Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, belediyeler, AFAD, TSK, Jandarma, Kızılay ve ilgili STK'ların afet durumundaki görev ve yetkilerini yeniden belirleyeceğiz. Silahlı Kuvvetlerimizin afet esnasında gerek arama-kurtarma gerekse de ihtiyaç halinde asayiş faaliyetlerini en etkin ve süratli şekilde sağlayabilmelerinin önünü açacağız. Bu bağlamda EMASYA protokolünü çağın gerekliliklerine göre yeniden ele alacak ve yürürlüğe koyacağız.

"İSTANBUL DEPREMİNE KARŞI RİSK AZALTMAYI HEDEFLEYEN HAYAT İSTANBUL PROJESİ'Nİ BAŞLATACAĞIZ"

Deprem riski taşıyan yapılarda -okul, hastane, sosyal hizmet binaları başta olmak üzere- depreme karşı güçlendirme çalışmalarını hızlandıracağız. İstanbul depremine karşı risk azaltmayı hedefleyen Hayat İstanbul Projesi'ni başlatacağız. 39. Atatürk Orman Çiftliği projesine sahip çıkarak AOÇ Tarım Bilimleri Akademisi kuracağız. Bu akademide tarım teknolojilerini geliştirip akademiyle bağlantılı olarak kurulacak olan tarım meslek liselerinin eğitim altyapısını tamamlayacağız. AOÇ Tarım Bilimleri Akademisi bünyesinde başta tohum ve gen kaynakları teknolojileri olmak üzere biyoçeşitlilik merkezi, teknolojik üsler, AR-GE birimleri, teknoparklar kurup atamızın marka ve mirasına sahip çıkacağız.

"ATATÜRK HAVALİMANI'NI YENİDEN UÇUŞA UYGUN HALE GETİRİP HİZMETE AÇACAĞIZ"

Atatürk Havalimanı'nı yeniden uçuşa uygun hale getirip hizmete açacağız. Demir yolu ağının, hala bağlantısı olmayan 25 ile de ulaşacak şekilde gerekli yerlere çift hatta çıkararak; lojistik merkezlere, üretim merkezlerine ve limanlara erişimini sağlayacağız. Avrupa ile Çin arasındaki orta koridorda yer alan Edirne- Kars konvansiyonel hattını çift hatta çıkaracağız. Kuzey Marmara Demir Yolu Projesi'ni yapacak ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden demiryolu geçişini sağlayacağız.

"DIŞ POLİTİKAMIZIN TEMEL HEDEFİ, ULUSAL ÇIKARLARIMIZ VE ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ OLACAK"

Dış politikamızın mihenk taşı olan; 'Yurtta barış, dünyada barış' şiarını yeniden temel alarak dış politika ilkemiz olarak benimseyeceğiz. Dış politikamızın temel hedefi, ulusal çıkarlarımız ve ulusal güvenliğimiz olacak. Bu anlayışa uygun kısa, orta ve uzun vadeli gelecek perspektifi içeren stratejik planlamayı yapacağız. Uluslararası hukuka saygılı ve evrensel değerlere dayalı bir dış politika izleyeceğiz. Başta komşularımız olmak üzere ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşılıklı saygı, iç işlerine karışmama, uyuşmazlıkların barışçı yollarla diplomasi ve diyalog ile çözülmesi ilkelerini bu politikanın esası yapacağız. Dış politikayı yeniden devlet politikası perspektifinden ele alıp iç siyasi hesaplara ve ideolojik yaklaşımlara dayalı uygulamalara son vereceğiz.

"KIBRIS MİLLİ DAVAMIZDIR"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yalnızlaştırılmasının önüne geçecek, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasında, hidrokarbon kaynaklarının hakça paylaşımında çoklu müzakere süreçleriyle sonuç alınmasına öncelik vereceğiz. Kıbrıs milli davamızdır. Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla KKTC'nin ve Kıbrıs Türklerinin kazanılmış haklarını koruma ve iki toplumun egemen siyasi eşitliğini sağlama hedeflerini gözeteceğiz. Ege Denizi; barış, iş birliği ve iyi komşuluk alanı olarak görülmelidir. Bu amacı gerçekleştirmek için çalışacak, Ege Denizi'ndeki egemenlik alanlarımıza zarar verebilecek hiçbir gelişmeye müsaade etmeyeceğiz. Türkiye ile Yunanistan arasında çözümlenmemiş sorunları diplomasi, diyalog ve sonuç odaklı müzakereler yoluyla; uluslararası hukuk ve hakkaniyete dayalı şekilde, Türkiye'nin ulusal çıkarlarından taviz vermeden çözeceğiz.

"TÜRKİYE'NİN YENİDEN F-35 PROJESİNE DÖNMESİ İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ"

Başta Mısır ve İsrail olmak üzere bölge ülkeleriyle bozulan ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve çıkarlar temelinde süratle sağlam ve sürdürülebilir bir anlayış doğrultusunda tamir etmeyi ve ilerletmeyi temel hedef olarak belirleyeceğiz. ABD ile ilişkileri eşitler arası bir anlayışla kurumsal temele oturtacak, müttefiklik ilişkisini karşılıklı güvene dayanacak şekilde ilerleteceğiz. Bu bağlamda ABD'nin PYD/ YPG'ye ilişkin 'geçici, taktik ve işlemsel' olarak adlandırdığı desteğine son verdireceğiz. Türkiye'nin yeniden F-35 projesine dönmesi için girişimlerde bulunacağız. Rusya Federasyonu ile ilişkileri, eşitler arası bir anlayışla kurumsal düzeyde dengeli ve yapıcı diyalog ile güçlendirerek sürdüreceğiz. İsrail- Filistin sorununa BM kararları çerçevesinde ve iki devlet esasına göre kalıcı bir çözüm bulunması için bütün ilgili taraflarla görüşecek, Filistin konusunda Türkiye'nin güvenilir bir kolaylaştırıcı olarak masadaki yerini almasını sağlayacağız.

"I·HA VE SI·HA SİSTEMLERİ GELİŞTİRECEĞİZ"

Altay Tankı, Milli^ Muharip Uc¸ak, Hu¨rjet, Hu¨rkus¸, özel sektör (BAYKAR, VESTEL) ve TUSAS¸ üretimi I·HA/SI·HA ve muharip insansız uçak sistemleri gibi milli^ projelerin başta motorlar olmak u¨zere tüm kritik unsurlarını ülkemizde üretilebilir hale getirecek; bu alanda başlatılan çalışmaları hızlandıracak, daha yüksek irtifada daha uzun su¨re uçabilen, daha fazla yük taşıyabilen I·HA ve SI·HA sistemleri geliştireceğiz. 151. Mevcut İHA üretiminden elde edilen birikimi çok daha ileriye taşıyacağız. Kara ve denizde de insansız otonom sistemler, yapay zeka uygulamaları ve akıllı silah sistemleri konularında stratejileri ve yol haritalarını oluşturacak ve uygulamaya koyacağız."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İyi Parti Seçim Beyannamesini Açıkladı: Cumhurbakanının Görevi 7 Yıl ile Sınırlanacak. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Uğur Yazıcı: AAaaa seçim beyannameleri de varmışş.... 0 0 Yanıtla

Advertisement