Derleme Gün İçinde Geçilen "Ak Parti 4.Olağan Büyük Kongresi" Başlıklı Haberimizi Derleyerek... - Son Dakika
Güncel

Derleme Gün İçinde Geçilen "Ak Parti 4.Olağan Büyük Kongresi" Başlıklı Haberimizi Derleyerek...

Derleme Gün İçinde Geçilen "Ak Parti 4.Olağan Büyük Kongresi" Başlıklı Haberimizi Derleyerek...

AK Parti'nin 4.Olağan Büyük Kongresi Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

30.09.2012 16:47

AK Parti'nin 4. Olağan Büyük Kongresi Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

Kongrenin yapılacağı Ankara Spor Salonu ve çevresi, kongre başlamadan saatler önce partililerce dolduruldu. Kongrenin yapılacağı spor salonuna açılan yollar, sabah saatlerinden itibaren kontrollü şekilde araç trafiğine kapatılırken, partililer arama noktalarından geçirilerek salon çevresine alındı.

Salon erken saatlerde partililer tarafından dolarken, salona giremeyenler de salon dışına kurulan dev ekranlardan salonu izleme imkanı buldu.

Erken saatlerden itibaren Ankara dışından gelen partililere, AK Parti teşkilatı tarafından kumanya dağıtıldı. Ankara dışından gelen konuklar, davul ve zurna ekipleri tarafından karşılandı. Salondaki ekranlardan AK Parti hükümetleri döneminde yapılan yatırımlar ve hizmetler anlatıldı.

Sahne tasarımında mavi zemin üzerine, mavi ışıklarla belirginleştirilen büyük bir dünya haritası kullanılırken Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, konuşma yaptığı sahne Türk ve AK Parti bayraklarıyla süslendi.

Sahne kenarındaki ekranlardan da Erdoğan'ın, ilk olarak Siirt Milletvekili seçilmesi ve TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmesi yansıtıldı. Salondaki ekranlardan Erdoğan'ın, hapse girerken yaptığı konuşmanın yayınlanması seyircilerden büyük alkış aldı.

Salonda, kongrenin sloganı olan "Büyük Millet, Büyük Güç, Hedef 2023" başta olmak üzere, "Hayallerimiz Var, Sevdamız Var", "Bir Olduk, Birlik Olduk, Birlikte Türkiye Olduk", "Durmak Yok, Yola Devam", "Türkiye'nin Partisi, Türkiye'nin Lideri", "Her Şey Türkiye İçin, Bu Işık Sönmeyecek", "Biz Birlikte Türkiye'yiz" pankartları dikkati çekti.

Kongreyi, çok sayıda yerli ve yabancı basın kuruluşu izledi.

-Erdoğan, salon dışında bekleyenlere seslendi-

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile saat 10.45'de Ankara Spor Salonu'na geldi.

Erdoğan, salon dışında selamladığı partililere hitap etti.

"Bizim için bu kongre bir milat değil. Bizim miladımız 14 Ağustos 2001'dir" diye konuşan Erdoğan, "Sizinle Ankara Spor Salonu'nun içinde beraber olmak isterdim. Ama takdir edersiniz ki salonun içi lebalep dolu" dedi.

-Divan Başkanlığı'na Şahin seçildi-

Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Ekrem Erdem, Erdoğan'ın salona girişinin ardından bin 267 büyük kongre delegesinin salonda hazır olduğunu açıklayarak kongreyi başlattı.

AK Parti 4. Olağan Kongresi'nde Divan Başkanlığı'na 81 il başkanının imzasıyla Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin seçildi. Divan üyeliklerine ise Ayşenur Bahçekapılı, Mehmet Doğan Kubat, Zafer Çubukçu, Mustafa Köse, Şadiye Öztürk, Ayşe Gülcü getirildi.

Şahin, konuşmasına kongrenin hayırlı olması temennisinde bulunarak Türkiye ve insanlık için huzur, refah getirmesini barışa vesile olmasını diledi.

"4. olağan kongremiz herhangi bir kongre değil" diyen Şahin, AK Parti'nin de herhangi bir parti olmadığını, milletin kurduğu bir parti olduğunu vurguladı.

Divan üyeliklerinin seçilmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından kongre gündemi okundu. Divan Başkanlığı'na gelen teklifin kabul edilmesiyle gündemde değişiklik yapıldı. Genel Başkan Erdoğan'ın konuşması yabancı konukların önüne alındı.

-"Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" şiiriyle başladı-

AK Parti'nin 4. Olağan Büyük Kongresi'nde, katılanlara seslenmek üzere sloganlar ve alkışlar arasında podyuma çıkan Erdoğan, konuşmasına Sezai Karakoç'un, "Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" şiirinden bir bölüm okuyarak başladı.

Salonda, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden, 81 ilinden tüm renklerin, çiçeklerin, 75 milyonun bulunduğunu söyleyen Erdoğan, bu salonda Ortadoğu'dan Balkanlar'a, Kuzey Afrika'dan, Asya'ya, büyük bir kardeşlik ve dostluğun birarada olduğunu kaydetti.

Dünyanın kalbinin de salonda attığını ifade eden Erdoğan, salondaki heyecanla, tüm Türkiye'yi, 75 milyon aziz milleti en kalbi duygularıyla selamladığını dile getirdi.

Erdoğan, "Edirne'nin Meriç ilçesi Akıncılar köyünden, Kars'ın Digor ilçesi Uzunkaya köyüne, Muğla'nın Datça ilçesi Cumali köyünden Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Yaylapınar köyüne kadar, Sinop'tan Mersin'e, Van'dan İzmir'e kadar bu aziz vatan toprağı üzerinde nefes alıp veren her bir kardeşimi gönülden selamlıyorum" diye konuştu.

Bakü, Lefkoşa, Saraybosna, Üsküp, Gümülcine, Süleymaniye, Kabil, İslamabad, Darüsselam, Mogadişu, Kahire, Gazze ve Ramallah'a selam gönderdiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün buradan, Suriye'nin bütün kahramanlarını saygıyla selamlıyorum. Dera'ya, İdlip'e, Rakka'ya, Halep'e, Şam'a, orada bağımsızlık mücadelesi veren, insanlık mücadelesi veren kardeşlerime yürekten selam gönderiyorum. Bu muhteşem salondan, insanlığa bir anıt gibi yükselen Kudüs'ü hasretle selamlıyorum. Bu muhteşem salondan, sevgililer sevgilisinin şehri Medine'yi, kıblemiz Mekke'yi hürmetle selamlıyorum. Avustralya'dan Brezilya'ya, Japonya'dan Kanada'ya kadar yeryüzündeki tüm dost başkentlere, tüm dost halka, Türkiye'nin dostluk, kardeşlik, dayanışma mesajlarını iletiyorum."

Başbakan Erdoğan, kongreye katılarak heyecanlarını ve coşkularını paylaşan yabancı ülke konuklarını tek tek selamlayarak, teşekkür etti.

Konuşmasına ceketini çıkararak devam eden Erdoğan, daha yola çıkarken gençlere büyük bir itimatla bağlandığını söyledi. Yola çıkarken, Arif Nihat Asya'nın "Fetih Marşı" şiirinden dizelerle seslendiğini hatırlatan Erdoğan,

"Siz, Fuzuli'nin, Mehmet Akif'in, Necip Fazıl'ın, Nazım Hikmet'in, Sezai Karakoç'un dizelerinin aktığı o çeşmelerden gönül dünyanızı beslediniz" dedi.

"Sınır karakollarında gözünü değil, gönlünü namlunun ucuna koyarak vatanının nöbetini tutan genç Mehmetleri, Mehmetçikleri, askerimizi, polisimizi, özellikle selamlıyorum" diyen Erdoğan, Saraybosna, Kosova, Lübnan ve Afganistan'da Türkiye'nin mertliğinin, yiğitliğinin, kadirşinaslığının, barışa olan sevdasının neferleri olan Mehmetleri selamladığını ifade etti. Erdoğan, Mehmet Akif'in "Çanakkale Şehitlerine" şiirinden de dizeler okudu.

Tüm şehitlerin eli öpülesi anne ve babalarını da selamladığını söyleyen Erdoğan, "Biz AK Parti olarak bu büyük çınarın kollarından biriyiz. Bizim yolumuz Sultan Alparslan'ın, Melik Şah'ın, Kılıçarslan'ın yoludur. Bizim yolumuz Osmangazi'nin, Fatih Sultan Mehmet'in, Sultan Süleyman'ın, Yavuz Sultan Selim'in yoludur. Bizim yolumuz Gazi Mustafa Kemal'in, merhum Adnan Menderes'in, merhum Turgut Özal'ın, merhum Necmettin Erbakan'ın yoludur. Yani bizim yolumuz, sevginin, kardeşliğin, tevazunun, kucaklamanın, birleştirmenin yoludur" dedi.

Erdoğan, "Büyük millet, büyük güç, hedef 2023" sloganını tekrarlayarak, bugün yeni bir hedef daha ortaya koyduklarını belirtti.

Erdoğan, "2023 hedefinden sonra inşallah, Cumhuriyetimizin 100. yılının dışında bir hedefimiz daha var. O da bu kuruluşun 1000. yılı olacak, hedef 2071 gençler. Rabbim lütfederse bizler 2023'ü, inşallah sizler de 2071'i inşa edeceksiniz" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her türlü yaşam tarzının teminatları altında olduğunu belirterek, "Yüzde 99'la bile iktidar olsak, yüzde 1'in hakkını, hukukunu, tercihlerini korumak, bizim boynumuzun borcu olarak kalacaktır" dedi.

-"AK Parti ile bu ülkede darbeler dönemi kapanmıştır"-

Erdoğan, AK Parti olarak, milleti en tabii haklarıyla, özgürlükleriyle, özellikle de tercih özgürlüğüyle buluşturduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu ülkede milli iradenin üzerine ipotek konamayacak. Bu ülkede vesayet, statüko kendisine zemin bulamayacak. AK Parti ile bu ülkede darbeler dönemi kapanmıştır. İnşallah sizlerin demokrasiye sahip çıkmanızla, Allah'ın izniyle bu ülkeye darbeler dönemi geri gelmeyecek. Şunu herkes bilsin; Demokrasiye müdahale eden, müdahale girişiminde bulunan herkes milletin mahkemelerine çıkacak, orada millete hesabını verecektir."

-Erdoğan'ın konuşması arasında Aşık Veysel'in türküsü dinletildi-

Erdoğan, Türkiye'nin her sorununu çözdükleri iddiasında olmadıklarına işaret ederek, konuşmasına Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsünün mısralarıyla sürdürdü. Daha sonra, Aşık Veysel'in kendi sesinden türkü dinletildi. Salondakiler de şarkıya alkışla tempo tutarak katıldı.

Eserin dinletilmesinin ardından Aşık Veysel'i rahmetle anan Erdoğan, "Biz milletimize efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Onun için gideceğiz gündüz gece" diye konuştu.

Erdoğan, 1940'lı yıllar boyunca Türkiye'de millete, milletin değerlerine ve kutsallarına karşı aleni bir savaş yürütüldüğünü ifade ederek, şöyle dedi:

"Bu ülkede camilerin kapılarına kilit vuruldu. Camiler, ahıra, depoya, müzeye çevrildi. Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek de öğretmek de okumak da yasaklandı. Ezan aslına mugayir bir şekle çevrildi. Kim- Bu CHP zihniyeti tarafından... İnsanların her türlü özgürlüklerine kısıtlama getirildi. Sakal bıyıktan, giyim kuşama kadar standart bir insan tipi, standart bir kafa yapısı inşa edilmek istendi. Bazı vatandaşları makbul görülürken, bazılarına tehdit yaftası yapıştırıldı."

"Merhum Adnan Menderes'in tersine çevirdiği bu süreç, 1960 müdahalesi ile maalesef rejimin hücrelerine, rejimin genlerine kadar işledi" ifadesini kullanan Erdoğan, Menderes ile başlayan, milleti ve milletin değerlerini esas bu anlayışla siyaset yaptıklarını vurguladı.

-"Çetelerden korkmadık, tehditlere boyun eğmedik"-

Ortaya koydukları bu anlayışın, Türkiye'nin sınırlarını aştığını, bütün Müslüman ülkeler için adeta örnek haline geldiğini ifade eden Erdoğan, "Biz tıpkı Malazgirt Ovası'ndaki Sultan Alparslan gibi kefenimizi giyerek bu yola çıktık. Biz tıpkı merhum Özal gibi 'Allah'ın verdiği canı sadece Allah alır' diyerek, buna inanarak bu yola çıktık. Biz beyaz gömleğimizi, kefenimizi giyerek bu yola çıktık" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Biz çetelerden korkmadık, tehditlere boyun eğmedik. Milletin bize tevdi ettiği emanete canımız pahasına sahip çıktık, sahip çıkıyoruz" diye konuştu.

Demokratikleşme mücadelesinde de terörle mücadelede de 10 yıl boyunca yalnız bırakıldıklarını ve engellerle karşılaştıklarını kaydeden Erdoğan, bunları bahane olarak görmediklerini, milletin arkalarında olduğunu söyleyerek tek bir geri adım atmadan terörle mücadeleyi sürdürdüklerine işaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun isteği üzerine "terörü çözmek" için oturup konuştuklarını hatırlatan Erdoğan, şunları anlattı:

"Şimdi ben buradan anamuhalefete sesleniyorum. Biz hazırız. Hazırsan arkadaşlarıma ben görevi verdim. Sizin grup başkanvekillerinizle, genel başkan yardımcılarınızla arkadaşlarım görüşecek. 'Evet' diyorsanız, oturup konuşacağız. Çünkü milleti aldatmaya hakkınız yok. Yapılabilecek bir şey var da eğer yapmıyorsak biz bunun hesabını her an veririz. Çünkü biz hesaptan kaçınan bir iktidar değiliz.

Bizim bağcıyla işimiz yok. Biz bu milletin üzümü yemesini istiyoruz. Buna vesile olabilirsek ne mutlu diyoruz. Çünkü biz gözü yaşlı anneler, gözü yaşlı babalar görmek istemiyoruz. Eğer samimiyseniz 'adımı beraber atalım' diyoruz ve bunu buradan bu kongreden haykırıyorum, hatırlatıyorum, tüm milletim buna şahit olsun diyorum."

Son zamanlarda güvenlik güçlerine siyasetçiler ve medyadan bir saldırı olduğunu söyleyen Erdoğan, kendinin ve arkadaşlarının terörün estiği yerleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni çok iyi bildiklerini, Ankara'dan Güneydoğu'yu seyredenlerden olmadıklarını dile getirdi.

Terör örgütünün Kürt gençlerini zorla dağa kaçırdığını, Kürt çocuklarını ölmeye ve öldürmeye programladığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan, AK Parti'nin 4. Büyük Kongresi'nden özellikle Kürt kardeşlerime sesleniyorum. Bize oy versin veya vermesin, bizi sevsin ya da sevmesin, bu topraklar üzerinde yaşayan her bir Kürt kardeşimin elini vicdanına koymasını ve bir an olsun vicdanıyla konuşmasını istiyorum.

Terör örgütünün propagandasının etkisi altında kalmadan, terör örgütünün uzantısının, propagandasının etkisi altında kalmadan her bir Kürt kardeşimin bir an olsun vicdanıyla baş başa kalıp düşünmesini istiyorum.

Cumhuriyet tarihi boyunca kim, hangi hükümet bu kadar cesur adımlar atmıştır- Cumhuriyet tarihi boyunca kim, hangi hükümet bu kadar samimi adımlar atmıştır- Cumhuriyet tarihi boyunca hangi dönemde kardeşlik için bu kadar çaba gösterilmiştir- Kürtlere karşı on yıllarca sürdürülen ret, inkar ve asimilasyon politikalarına AK Parti bu ülkede son vermiştir. 10 yılda 35 katrilyon tutarında yatırımı Doğu ve Güneydoğu'ya biz yaptık ve yılların, on yılların ihmaline biz son verdik. Yollarla, okullarla, hastanelerle, barajlarla, sulama kanallarıyla, kültür merkezleriyle, kütüphanelerle, adalet saraylarıyla, enerjide attığımız adımlarla AK Parti bölgenin çehresini değiştirmiştir. Bölünmüş yollarla bambaşka bir renk katmıştır."

AK Parti'nin faili meçhullerin peşine düştüğünü dile getiren Erdoğan, "AK Parti, Doğu ve Güneydoğu'yu tek parti zihniyetiyle, baskıcı, otoriter, faşizan bir zihniyetle kontrol etmek isteyen terör örgütüne karşı benim Kürt kardeşimin her türlü özgürlüğünü, samimiyetle savunan parti olmuştur" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Bugün hiç usanmadan, bıkmadan, yorulmadan tekrar ediyorum. 'İnadına demokrasi' diyorum, 'inadına barış' diyorum, 'inadına kucaklaşma' diyorum, 'inadına kardeşlik' diyorum" şeklinde konuştu.

-Ekonomik başarı-

Erdoğan, ekonomik alanda 10 yılda ülke içinde tesis ettikleri istikrarın ortada olduğunu söyledi.

AK Parti iktidarının ekonomik alanda yaptıklarını anlatan Erdoğan, "Trafiğe kayıtlı araç sayısı 2002'de 8 milyonken, şu anda 16 milyon" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, parti tüzüğü gereği büyük kongrede son kez genel başkanlığa aday olduğunu belirterek, "Yetki verilirse, Allah izin verirse 3 yıl partimin başındayım. Ardından, partimin vereceği sorumlulukları yüklenerek, o alanlarda görev ifa edeceğim" dedi.

"Omurga korunuyor, hücreler tazeleniyor" diyen Erdoğan, yepyeni bir Merkez Karar Yönetim Kurulu, Merkez Yürütme Kurulu, disiplin kurulu ve parti içi disiplin kuruluyla bu süreci devam ettireceklerini kaydetti.

-Helallik istedi-

Bu arada Erdoğan, tüm teşkilatlardan helallik istediğinde salondaki herkes ayağa kalkarak, Erdoğan'ı alkışladı.

Erdoğan, Türkiye'nin dünyaya yayılmış 35 şehitliği bulunduğunu, batıda Almanya'dan, doğuda Myanmar'a kadar, güneyde Avustralya'dan en kuzeyde Sibirya'ya kadar Türkiye'nin şehitlerinin yattığını söyledi.

Ecdadın at sırtında ulaştığı en uzak ülkelere, coğrafyalara ulaşmanın kendisi için boyun borcu olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İşte bugün AK Parti iktidarıyla bu ülke tarihinden gelen o ruh ve anlayışla dünya genelinde ihtiyaç sahibi mazlum, mağdur, imdat eden her millete, halka, ülkeye yardım götürmenin mücadelesi içindedir. Kızılay ile dünyanın ihtiyaç duyulan her yerinde varlık gösteriyoruz. TİKA ile kıtalara yayılmış ata yadigarı eserlere sahip çıkıyor, onları tamir ediyor, onları dünya mirasına kazandırıyoruz. İşte ta Mogadişu'ya gidiyoruz, Somali'deki kardeşlerimizin yardımına koşuyoruz. Okuluyla, hastanesiyle, altyapısıyla, üstyapısıyla onlara da yardım elini sizin verdiğiniz vekaletle uzatıyoruz."

Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan, Filistin meselesine dünya kamuoyunun sessiz ve tepkisiz kaldığını belirterek, Türkiye'nin her alanda en güçlü şekilde Filistinli kardeşlerine destek olmaya devam edeceğini söyledi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, konuşmasında son dönemlerde İslam dinine yapılan saldırılara değinerek, "Bir dine, bir dinin mensuplarına, bir dinin kutsal değerlerine hakaret etmek, aşağılamak, asla ve asla düşünce özgürlüğü kapsamında ele alınamaz" diye konuştu.

"İslamafobiya bir insanlık suçudur. İslamafobiya bir nefret suçudur" diyen Erdoğan, Almanya'da başörtülülere karşı takınan tavrın kabul edilemeyeceğini de kaydetti.

-"Suriye'de zalim iktidar var, bu iktidar halkını acımasızca katlediyor"-

Erdoğan, Suriye'deki olaylara değinerek, "Suriye'de bir zalim iktidar var, bu zalim iktidar halkını acımasızca katlediyor" dedi.

Erdoğan, Suriye'deki rejimin şu ana kadar 30 bini aşkın Suriyeliyi öldürdüğüne işaret ederek, "250 bini aşkın şu anda göç var, bunun 90 bine yakını şu anda misafirimiz. Biz, onları ağırlamaya devam edeceğiz" dedi.

Anamuhalefet partisi CHP'nin, Türkiye-Suriye dostluğunu geliştirmek için verilen mücadeleyi bir çelişki olarak sunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları belirtti:

"Evet, 1945 öncesinde Hitler'e, Mussolini'ye, faşizme övgüler düzen, faşizmin savaşta yenilmesiyle birlikte aniden saf değiştiren, Stalin'e yaranmak için kendisine sığınan Azeri kardeşlerimizi infaz edileceklerini bildiği halde Stalin askerlerine teslim eden zihniyet, bu CHP zihniyetidir. Anamuhalefet partisi gitsin Filistinlilere soykırım uygulayan İsrail ile ilişkilerini gözden geçirsin. Anamuhalefet partisi gitsin Türkiye'de terörü destekleyen rejimlerle işbirliğini gözden geçirsin. Anamuhalefet partisi gitsin Türkiye'deki bölücü terör örgütünü, Filistin direnişine benzeten, Suriye rejimini gayrimeşru gören Sosyalist Enternasyonal'le ilişkilerini gözden geçirsin."

-"Yassıada'yı demokrasi ve özgürlük adası yapıyoruz"-

Taksim Kışlası'nı kültür ve turizmin hizmetine sunacaklarını bildiren Erdoğan, "Artık Yassıada'yı yaslı ada olmaktan çıkarıp yanındaki adayla demokrasi ve özgürlük adası yapıyoruz. Proje hazır ve onun da atımı atılıyor" dedi.

Ankara'nın artık savunma sanayisinin bir merkezi olacağını kaydeden Erdoğan, raylı sistemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredildiğini anımsatarak sürecin hızlandırıldığını söyledi. Erdoğan, Kızılay-Çayyolu ve Batıkent- Sincan metrosunun 2013, Tandoğan- Keçiören 2014'te devreye gireceğini bildirdi.

-"Yeni anayasa konusunda kararlılığımız tam"-

Yeni anayasa konusunda kararlılıklarının tam olduğunu söyleyen Erdoğan,

"Türkiye'nin buna ihtiyacı var" dedi. Parlamentoda 336 sandalyeye sahip olduklarını belirten Erdoğan, buna karşın CHP, MHP, BDP'nin de kendileri gibi 3'er üye verdiği bir komisyonla yeni anayasanın yapılmasını öngördüklerini anlattı.

Erdoğan, "Milletin iradesini en üst düzeyde yansıtacak yepyeni bir anayasaya şiddetle ihtiyacımız var. Kararlılığımız tam, kapsayıcı, kucaklayıcı, bütünleştirici, özgürlükleri esas alan, çeşitliliğe izin veren, çoğulcu, yeni bir anayasa hazırlanması konusunda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.

-"Veda değil"-

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında bunun bir veda olmadığını ifade ederek, "İnşallah dedim, bitmeyen şarkının besteleri içindeki bir estir, bir duraktır dedim. İnanıyorum ki esten sonraki notalar istikrar içerisinde, aydınlık yarınların Türkiye'sine, barışa, sevgiye, kardeşliğe giden yolda sizin bu sevginiz, sizin bu aşkınız, sizin bu sevdalarınızla bütünleşerek devam edecektir dedim" şeklinde konuştu.

Erdoğan, hayatının her safhasında millete hizmet davası ve sevdasının benliğinin önünde olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Ailem, eşim, çocuklarım beni affetsinler. En önce onlardan helallik diliyorum. Kimi zaman dava uğruna, millete hizmet sevdası uğruna onları dahi ihmal ettiğim dönemler oldu. Sevgili anacığımın, o anarşinin en hızlı olduğu dönemlerde gece yarılarında eve döndüğümde balkonda beni beklediği anları unutamıyorum. O bizi beklerdi, biz ise duvarlara afişlerimizi yapıştırır, yazılarımızı yazar oralardan dönerdik. Onların dualarıyla bugünlere geldik."

Tevazuyu hiçbir zaman elden bırakmadıklarını dile getiren Erdoğan, şahısların gelip geçici, kalıcı olanın ise eserler olduğunu belirtti.

-Kurtulmuş ve Soylu takdim edildi-

Bir süre önce AK Parti'ye katılan Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu salona takdim edilirken, kongreye CHP, MHP ve BDP'den temsilci katılmaması dikkati çekti.

Kongreye katılan siyasi parti temsilcileri şöyle:

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Hasan Bitmez ve İlyas Tongüç, BBP Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu ve BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, DP Genel Sekreteri Baki Mert, DSP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Ertürk.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilci gönderdiği kongrede, TOBB'u Genel Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş temsil ederken, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral salondaki yerini aldı.

Down sendromlu bir genç, Başbakan Erdoğan'la tokalaşıp fotoğraf çektirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelli gence protokol bölümünden ayrılana kadar koluna girerek eşlik etti.

-200'e yakın yabancı konuk katıldı-

Kongreye, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Sudan Devlet Başkan Yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha, Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık Haşimi, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani, Pakistan Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif, eski Bosna Hersek Devlet Başkanı Haris Sladziç, eski Lübnan Devlet Başkanı Emin Jamayel, eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder, eski Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşit el Gannuşi, Filistin Hamas Lideri Halid Meşal, Asya Parlamentolar Asamblesi Grup Başkanı Cung Eui-Yong'un aralarında bulundu 200'e yakın yabancı konuk katıldı.

Kongreye, KKTC, Bulgaristan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fas, Kosova, Irak, Sırbistan, Kırgızistan, Macaristan, Makedonya, Türkmenistan, Mısır, Tunus, Libya, Lübnan, İsveç, İspanya, Maldivler, Somali, Sudan, Yemen, Yunanistan, Pakistan, Ukrayna, Avrupa Parlamentosu, İslam İşbirliği Teşkilatı, UNICEF, BM, Dünya Bankası ile çok sayıda ülkenin misyon şefleri de katıldı.

Tunus'ta "yasemin devrimi"nin simgesi olarak tanınan Muhammed Buazizi'nin annesi Memnuniye Buazizi ve kız kardeşi Leyla Buazizi de kongreye katılanlar arasında yer aldı.

-İlginç pankartlar-

Bu arada, kongrenin başlamasına kısa bir süre kala, kongre için hazırlanan

"Haydi bir daha" şarkısının ardından, geçen hafta yaşamını yitiren Türk Halk Müziği Sanatçısı Neşet Ertaş anısına sanatçının görüntülerinin yer aldığı sinevizyon eşliğinde "Yalan Dünya" adlı türküsü çalındı. Kongreye katılanlar, türküye eşlik etti.

Tribünlerde, il teşkilatlarının ilginç pankartları da dikkati çekti. Kayseri il teşkilatının, "Koca bir dünya sana hasta, ne yiğittin sen Davos'ta, gadanı alayım büyük usta" pankartının yanı sıra "Türkiye'nin onuru, Nene Hatunluların gururusun", "Kökü 1453 olanın hedefi 2023 olur" pankartları da görüldü.

Kongreye katılanlar Başbakan Erdoğan'ın salona girişini beklerken kongre için hazırlanan müzikler eşliğinde Türk ve AK Parti bayraklarını sallayarak tempo tuttu.

-Duygulu anlar yaşadı-

Konuşma 2 saat 25 dakika süren Başbakan Erdoğan, konuşmasına başladığında salonda duygulu anlar yaşandı. Birçok partilinin gözyaşlarını sildiği gözlendi. Başbakan Erdoğan'ın da konuşurken zaman zaman duygulandığı görüldü.

Erdoğan, konuşmasını mavi zemin üzerine, mavi ışıklarla belirginleştirilen büyük bir dünya haritası önünde yaptı.

İlk defa bir siyasi parti kongresi full HD canlı yayınla aktarıldı. 12 kamera ile yapılan canlı yayın, yurt içi ve yurt dışındaki televizyonlara ücretsiz aktarıldı.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında kongreye katılan yabancı liderleri tek tek anons etti. Erdoğan'ın selamlaması sırasında Hamas lideri Halid Meşal'in uzun süre alkışlanması dikkati çekti. Salon dışındaki vatandaşlar da ayağa kalkarak alkış tuttu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması işaret diline de çevrildi.

Öte yandan kongrenin yapıldığı Ankara Spor Salonu'nun bilet gişeleri önündeki vatandaşlara simit ve çay ikram edildi.

İl dışından gelen bazı vatandaşlar da Gençlik Parkı'nda Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını dinlemesi dikkati çekti.

Kongreyi izlemeye gelen engelli vatandaşlar için de 3 özel loca düzenlendi. Davetli engelliler, salon dışında karşılanarak, özel araçlarla kendileri için ayrılan yerlere alındı.

Hazırlayan: Selçuk Aval

Yayıncı : Ziver Büyüktaş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme Gün İçinde Geçilen 'Ak Parti 4.Olağan Büyük Kongresi' Başlıklı Haberimizi Derleyerek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement