Türkiye'de 2014 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2014 Böyle Geçti

Türkiye\'de 2014 Böyle Geçti

Kasımda Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Türkiye'ye geldi.

23.12.2014 10:27  Güncelleme: 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kasım ayında Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Türkiye'ye geldi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırladığı ilk yabancı devlet başkanı oldu.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili gözaltına alınan 8 kişiden, aralarında maden ocağı işletmecisi Saffet Uyar'ın da bulunduğu 5 kişi, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten tutuklandı. Maden ocağında mahsur kalan işçilerin çıkarılan cenazeleri ailelerine teslim edildi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili iddianamenin, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmediğini bildirdi

Kasım ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Kasım

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, Afyonkarahisar'da yapılan partisinin 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda,  "Eğer üç seçim öncesi, 30 Mart, Cumhurbaşkanı ve 2015 seçimleri öncesi, birçok gayriahlaki dinlemelerle insanların özel hayatlarına girerek, bir bomba tesiri yapsın diye ve etrafa da 'Bu hükümet 1 Ocak'ta artık bitecek' diye bir planlama içinde eğer birileri harekete geçmişse, bunun adı yolsuzluklarla mücadele değildir, bunun adı millet iradesiyle gelen bir iktidarın dolaylı bir darbeyle indirilmesi teşebbüsüdür. Adını doğru koymamız lazım" dedi.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Antalya'da toplanan TBMM 24. Dönem 5. Çalışma Toplantısı 'nda, çözüm süreci adı altında kapalı kapılar arkasında bir şeylerin konuşulduğunu, ne söylendiğini, hangi sözlerin verildiğini kimsenin bilmediğini savunarak, "Kapalı kapalı ardında Türkiye'nin en temel sorunu çözülmez" dedi.

Kılıçdaroğlu, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile kahvaltıda bir araya geldi.

- Isparta'nın Yalvaç ilçesinde midibüsün devrilmesi sonucu hayatını kaybeden 17 kişiden 14'ünün cenazesi memleketleri Konya'nın Akşehir ilçesinde gözyaşları arasında defnedildi.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ermenek'teki kömür ocağında mahsur kalan işçi yakınlarıyla Ermenek Belediyesi çadırında öğle yemeği yiyerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

2 Kasım

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri Takdim Töreni"nde yaptığı konuşmada, "Bugün eğer 'Yeni Türkiye, Büyük Türkiye' diyebiliyorsak, bunda Necip Fazıl'ın izi, eseri, alın teri, gayreti, mücadelesi vardır" dedi. "Necip Fazıl 2014 Ödülleri" kapsamında "şiir" alanında ödülü Hüseyin Atlansoy kazandı.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da Esenler Belediyesi Toplu Açılış Töreni'nde, " Kobani' dediler ama aslında ne kadar korkak olduklarını gösterdiler. 'Kobani' dediler, 'yaşasın' dediler, gittiler Diyarbakır'da, Batman'da, Hakkari'de alçakça cinayetler işlediler. DEAŞ vahşeti dediler, DEAŞ'ın vahşetini aratmayacak alçakça, insanlık dışı işkenceler yaptılar. Masum gençleri katlettiler. Sanmayın ki bunlar yapanın yanında kar kalacak. Güvenlik ve istihbarat birimlerimiz bu olayların sorumlularını, canileri, katilleri tek tek tespit ediyor ve yargı önüne çıkarıyor. İnşallah Meclisimizin çıkaracağı yeni yasayla da bu tür şiddet eylemleri karşısında daha güçlü tedbirler alınacak" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışında, "Türkiye hiçbir dönemde, hele hele AK parti dönemlerinde herhangi bir radikal grubu, terör grubunu, şiddet grubunu desteklememiştir, desteklemeyecektir" ifadesini kullandı. Çözüm süreci sadece Türkiye için değil bölgenin için de "önemli bir başarı hikayesi" olarak nitelendiren Davutoğlu, "Her ne sebeple olursa olsun, kim sabote etmek isterse istesin mutlaka kararlılıkla sürdürülecektir. Çünkü bizim için bu mesele milletimizin bütünleşmesi bakımından önemlidir, ülkemizin bekası açısından kaçınılmazdır" diye konuştu.

-Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Alevi dedeleri ile Bektaşi ve Caferi cemaatlerinin ileri gelenlerine muharrem ayı, aşure ve Kerbela konularını içeren mektup gönderdi.

3 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muharrem ayı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, "muharrem aşı" verdi. Alevi temsilcilerinin katıldığı yemekte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katil Şii ya da Sünni olmaktan önce katildir, terörist Alevi ya da Selefi olmaktan önce teröristtir. Camide namaz kılanların arasına girip üzerindeki bombayı patlatana 'Şii' deyip de bu cinayetini meşrulaştırmak hiç şüphesiz Yezid'in safında yer almaktır. Türk, Kürt, Arap'ın, Şii, Sünni, Alevi, Nusayri'nin hep birlikte kaybettiği bir süreç yaşıyoruz. İnanın bu sürecin panzehiri Türkiye'dedir. Türkiye, bütün bu çatışmalara, bu kavgalara umuttur. Türkiye, Alevi nüfusuyla Sünni nüfusuyla Türk, Kürt, Arap ve diğer tüm etnik unsurlarıyla geniş coğrafyamızın kardeşliği adına yegane umuttur" ifadelerini kullandı.

- İstanbul Boğazı'nda kaçakları taşıdığı ileri sürülen tekne alabora oldu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tekne kazasına ilişkin, "Tekne içerisinde kesin rakamı bilmemekle beraber sadece sağ kurtulanların ifadesinden aldığımız bilgiyi size aktarıyorum, 43 kişi olduğu ifade ediliyor. Bunların 3 tanesinin mürettebat, diğer 40 kişinin ise hepsinin Afgan uyruklu olduğunu söyleyemeyeceğim. Sadece şu ana kadar 9 Afgan pasaportu tespit edilmiş durumda, dolayısıyla kalan kişilerin de Afgan uyruklu olduğu tahmin ediliyor. 20 kişi şu an itibarıyla hayatını kaybetmiş durumda. 6 kişi sağ olarak kurtulmuştur, geri kalan kişilerin ise arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca tekne kazasına ilişkin soruşturma başlatılırken valilik, akşam saatleri itibarıyla 24 kazazedenin de cansız bedeninin denizden alındığı bildirildi.

Balyoz Planı Davası'nda, Anayasa Mahkemesinin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından tahliye edilen 236 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı. Dava  kapsamında tanık olarak ifadelerine başvurulan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, "Özellikle Balyoz kelimesi bana çok yabancı geldi. Ancak basından duydum. Darbe planı yapıldığına dair bir duyum almadım" dedi. Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ise "Ben Balyoz Planı ilgili hiçbir istihbarat almadım. Hiçbir belge ve bilgiye sahip değilim. Bu konuyu basına intikal ettikten sonra öğrendim" diye konuştu.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'teki 18 işçinin mahsur kaldığı kazaya ilişkin, "Şu anda ulaşabildiğimiz bir kardeşimiz yok" dedi.

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Ermenek'teki 18 işçinin mahsur kaldığı kazaya ilişkin yapılan açıklamada, "Düzenlenen ön raporda kazanın eski imalat bölgesine yıllar içerisinde birikmiş olan suların zaman içinde basınç eşik değerini aşarak, zayıflayan topuktan çalışma alanlarında aniden su baskınına neden olmasından kaynaklı olduğu belirtilmiştir. Soruşturma kapsamında kusuru olabileceği değerlendirilen diğer yetkili kişiler hakkında, daha önceki basın açıklamamızda belirtilen gerekçelerle CMK 109. maddesi uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiş ve mahkemece talebimiz uygun görülmüştür" ifadeleri kullanıldı.

-Bakanlar Kurulunun Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 8,5 saat süren toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Milli Güvenlik Kurulu'nun ekim ayı olağan toplantısında cemaatler konusunun kesinlikle ele alınmadığını belirterek, "Cemaatler sosyolojik varlıklardır. Bu cemaatler memleketimizde, inançlı, dindar insanların, düşünceleri farklı bile olsa, devletle yasalarla kavga etmeyen insanların oluşturduğu bir takım sosyolojik varlıklardır. Böyle tanımlandığı ve bilindiği halde, sonradan değişmiş, farklılaşmış bir yapı içerisine bürünmüş ve yasalara aykırı eylem yapma noktasına gelmişse o zaman bunlara karşı tedbir almak devletin bekaası bakımından fevkalade önemlidir. Hükümetimiz bu konuda üzerine düşeni yapacaktır" dedi.

4 Kasım

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda aldığı brifingin ardından yaptığı açıklamada, "Suriye halkı 3,5 yıldır onurlu bir direniş sergiliyor ve bu direnişin de sembol şehri Halep. Halep'in düşmesi durumunda gerçekten Türkiye olarak, bizi de çok ciddi şekilde kaygılandıran büyük bir mülteci sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz. Onun için biz 'güvenli bölge' talep ediyorduk" dedi.

-HDP Parti Meclisi (PM) üyesi ve  Ankara İl Genel Meclisi üyesi Ahmet Karataş, HDP İl Başkanlığı binasında, bıçaklı saldırı sonucu yaralandı. Güvenlik güçleri olayın ardından bıçaklı saldırıyı düzenleyen Emrah Akman'ı yakaladı.

Diyarbakır'da silahlı saldırıda şehit olan Necdet Aydoğdu'nun ailesine, Fransa'nın Vienne kentinde yaşayan gurbetçi Ali Dal tarafından ev bağışlandı.

5 Kasım

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığında aldığı brifingin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskınını "tam bir barbarlık" olarak nitelendirerek,  "Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz. Uluslararası alanda da gereken her türlü inisiyatifi alarak, İsrail'in bu tutumu karşısında uluslararası toplumun en aktif cevabı vermesi için de gerekli çalışmalarda bulunacağız" dedi.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ermenek'te çalışan bütün maden işçisi kardeşlerimizin 3 aylık bütün kredi borçları ertelenmiş oldu. Aynı zamanda esnafın aldığı kredilerle de alakalı, onları etkileyeceği kanatiyle, işçilerimiz ödeyemeyince esnafımız da zor durumda kalmasın adına, Ermenek havalisinde bulunan bütün esnaflarımızın da böylece bütün kredi borcu, faizsiz olmak kaydıyla 3 ay onlar da ertelenmiş oldu" dedi.

Demokratik Gelişim Partisi'nin (DGP) Kurucu Genel Başkanı ve Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, partisinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası'na verdiklerini söyledi.

-HDP Parti Meclisi Üyesi Ahmet Karataş'a bıçaklı saldırı düzenleyen Emrah Akman, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Akman, mahkemedeki sorgusunda, "Bu olayı münferiden tek başıma gerçekleştirdim. Bu konuda beni herhangi bir kimse azmettirmemiştir" ifadesini kullandı.

- Rumeli Feneri'nde kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu başlatılan arama ve kurtarma çalışmalarına devam edildi.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca konuyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 2 şüpheli tutuklandı. Bunlardan birinin ifadesine göre, binen kişiler dönmek istediklerini söylemesine rağmen tekne yoluna devam etti.

-CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, MYK'da alınan kararla kesin ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edildi.

6 Kasım

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm" başlığıyla 10. Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin eylem planlarını açıkladı.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mamhud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile telefonda görüştü. Erdoğan, İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinin son bulmasının bölge barışı açısından büyük önem taşıdığına değinerek, Türkiye olarak BM Güvenlik Konseyi üyeleri nezdinde konuyla ilgili girişimde bulunacaklarını söyledi.

-Erdoğan Türkmenistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda, "Temenni ediyorum ki İsrail yönetimi, aklıselim ile bu işe el koyar ve tekrar süratle Mescid-i Aksa'nın Müslümanlara kapıları açılır ve Müslümanlar kendi ibadethanelerine rahatlıkla girme imkanını bulurlar. Yoksa bölgede İsrail kendisi tek başına kalmanın ötesinde dünyada da aynı duruma talim edecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ilişkin iddialara yönelik ise, "Biz dünyanın her tarafını geziyoruz, dolaşıyoruz. Buralar bir ülkenin itibar makamlarıdır. Bu itibar makamlarında herkes buraya bakarak, kararını verir. Bu, şunun bunun değil, sonunda Türkiye Cumhuriyeti'nin demirbaş kaydına giriyor, başka bir yere girmiyor. Bu konuyla ilgili kontrol mekanizmaları bellidir. Kontrol mekanizmaları, bu konuda eğer bir yanlış varsa bir suistimal varsa bunu zaten yakalar ve gereğini de yapar" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya baskınını değerlendirirken, "O kirli postallarınızla siz o kutsal mekanları kirletemezsiniz ancak kendiniz kirlenirsiniz. Bu, yoldan çıkmış bir hükümetin, yönetimin yapabileceği bir uygulamadır" dedi.

-CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Haluk Koç, Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıyı kınayarak, İsrail'in bir an önce İslam'ın kutsalları üzerindeki tahrikten geri dönmesini istedi.

-Cumhurbaşkanlığı, muharrem ayı dolayısıyla Ankara'da aşure dağıttı. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü himayesindeki aşure dağıtımı, Ankara'da Hacı Bayram Veli Camisi avlusunda ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda yapıldı.

-Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı Müslümanlara kapatması ve askerlerinin Mescid-i Aksa'ya postallarıyla girmesini kınadı.

-YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Başbakanlık Başmüşaviri olarak atandı.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'te madende mahsur kalan 18 işçiden ikisinin cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı. 2 işçinin cenazesi, madenden çıkarılarak ambulanslarla Ermenek Devlet Hastanesine gönderildi.

7 Kasım

-Türkmenistan'da bir süredir tutuklu olan Hacı Hamit Hamdi Polat isimli Türk öğretmenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine serbest bırakılmasına karar verildi.

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile telefonda görüştü. Görüşmede, Davutoğlu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Filistin davasının en önde gelen savunucusu olacağını bildirdi.

-Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan cuma hutbesinde, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskınına dikkat çekildi. Ülke genelindeki bazı camilerde "Mescid-i Aksa kan ağlıyor" başlığıyla okunan hutbede, "Allah'ın mescitlerinde onun adının anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan kim daha zalimdir. Böyleleri oralara (eğer girerlerse) ancak korka korka girebilmelidirler. Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük bir azap vardır" ayet-i kerimine yer verildi.

-Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda "Tam Gün Yasası" olarak bilinen kanunun, tıp fakültelerindeki öğretim üyesi doktorların muayenehane açamayacağına ilişkin hükümlerinin iptal istemi reddetti. Mahkeme,  kanunun, daha önce yürürlüğü durdurulan, tıp fakültelerindeki öğretim üyesi doktorların mevcut muayenehanelerinin belli süre içinde kapatılmasını öngören hükmünü iptal etti.

Sağlık Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanacak gerekçeye göre yapılacak yeni bir geçici madde düzenlemesiyle serbest meslek faaliyetinde bulunan veya özel kuruluşlarda çalışan öğretim üyelerinin de tam gün esasına geçişinin sağlanacağını bildirdi.

-Ermenek'te maden ocağında mahsur kalan işçilerden ikisinin cenazesine ulaşıldı.

8 Kasım

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, Nevşehir'de, Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi'ni ziyaret ederek, türbe bahçesine ağaç dikti.

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,, Bursa Çerkez Kültür Derneğinin  "Kafkas Diasporası 8'inci Yılın En İyileri Ödül Töreni"ndeki konuşmasında,  "Çerkez Ethem ve Çerkez Reşit Bey ile ilgili 'vatan hainliği' konusu acı bir tartışmadır. Türkiye'de hiçbir vatansever, resmi ideolojiye kendini kaptırmış üç beş kişinin dışında Çerkez Ethem'e 'hain' diyemez" dedi.

-Ermenek'te maden ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında madende görevli yönetici ve mühendislerin de aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili 1 kişinin de arandığı kaydedildi.

-İstanbul Boğazı'nda kaçakları taşıyan teknenin alabora olması sonucu arananlardan birinin cesedine daha ulaşıldı. Balıkçılar tarafından bulunan ve bir kadına ait olduğu belirtilen cesetle ölenlerin sayısı 26'ya yükseldi.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,  yazılı açıklamasında, "Başbakan, Kerbela'yla Dersim'i eşitleyerek zalim ve canileri aklamanın, arındırmanın, arkalamanın boş hevesine, zillet kaygısına kapılmıştır. Davutoğlu, Yezid'i güldürmüş, Hazreti Hüseyin'i kahretmiştir" görüşünü dile getirdi.

-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Şahkulu Sultan Dergahı'nı ziyaret ederek düzenlenen etkinliğe katıldı. Buradaki konuşmasında, zulme karşı direnmenin, mazlumun yanında olmanın, herkesin ortak görevi olduğunu belirterek, "Bir olacağız, beraber olacağız, sorunlarımızı çözeceğiz, şiddete başvurmayacağız, kaosa yol açmayacağız, inancımızı, sevgimizi, hoşgörümüzü rahatlıkla gösterebileceğimiz bir Türkiye'yi, modern Türkiye'yi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiyesi'ni çağdaş, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini hep beraber yeniden yaşatacağız" dedi.

9 Kasım

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aksaray-Yenikapı metro hattı açılış törenine katılarak konuşma yaptı. Başbakan Davutoğlu, açılışın ardından Aksaray-Yenikapı metrosunu kullandı.

-Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Türkiye'nin ev sahipliğinde Doğu Akdeniz'de düzenlenen Mavi Balina-2014 Tatbikatı'nda, Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle ilgili, "Angajman kuralları Başbakanlık tarafından Genelkurmay Başkanlığına, Genelkurmay da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına devredilmiş durumda. Biz bu konuda herhangi bir durumla karşılaştığımız takdirde verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceğiz" dedi.

-Ermenek'teki madende işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili aranan ocağın sahibi Saffet Uyar'ın avukatı Şeref Han, "Biz dün akşam haberdar olduğumuz andan itibaren, dün gece sabaha kadar da yol gelmek suretiyle, Saffet Bey'i getirip şu anda cumhuriyet savcılığına teslim ettik" dedi.

10 Kasım

-Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Bu sene ilk defa Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Türk Yıldızları ve Solotürk Anıtkabir üzerinde saygı geçişi yaptı.  Türk Yıldızları, Anıtkabir üzerinde kalp çizdi, Solotürk bir F-16'nın uçabileceği en düşük hızda Anıtkabir üzerinden "yavaş uçuş" gerçekleştirdi.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından  düzenlenen "Atatürk'ü Anma Töreninde, "Yeni Türkiye, inanıyorum ki Gazi Mustafa Kemal'in de bir istismar aracı olmaktan çıkarılıp, asker, Başkomutan, Meclis Başkanı, Cumhuriyet'in banisi, Cumhurbaşkanı, en önemlisi de milli irade aşığı bir şahsiyet, bir insan olarak öğrenileceği, öğretileceği, anlaşılacağı bir Türkiye olacaktır" dedi.

-Ankara Resim ve Heykel Müzesinden çalındığı iddia edilen tablolarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 9 kişiden 3'ü tutuklandı, 6 kişi adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

-Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili gözaltına alınan 8 kişiden, aralarında maden ocağı işletmecisi Saffet Uyar'ın da bulunduğu 5 kişi, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten tutuklandı. Diğer 3 kişi ise adli kontrol kararıyla serbest kaldı.

11 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açık bulunan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK), YÖK Üyesi Prof. Dr. Yekta Saraç'ı atadı

-İstanbul Boğazı'nda kaçakları taşıyan teknenin alabora olması sonucu arananlardan birinin daha cesedine ulaşıldı. Kazada hayatını kaybedenlerin sayısı 27'ye yükseldi.

- Mersin Gümrüğü'ndeki kaçak kırmızı et operasyonuyla ilgili aralarında firma sahipleri ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. Kaçak kırmızı et operasyonuyla ilgili gözaltına alınan 8 zanlıdan antrepo sahibi tutuklandı, 7 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

12 Kasım

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, İş Güvenliği Eylem Paketi'ni düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Davutoğlu, yaptırımlarda ödül ceza dengesi getirileceğini, iş kazası olmayan işyerlerinin ödüllendirileceğini, iş kazası olan işyerlerine de ekstra mali cezalar getirileceğini belirtti.

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, "yasa dışı dinleme yapıldığı" iddiasıyla 17 polis hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı.

-Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "1. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi"nde, hiçbir kişinin, bir başkasının suçundan dolayı kınanamayacağını ve yargılanamayacağını belirterek, "Fakat dünyanın bir yerinde İslam adı suistimal edilerek işlenen bir suç, tüm Müslümanlara mal edilmekte. IŞİD'in yaptığı tüm Müslümanları suçlu konumuna düşürmektedir. Adeta bütün Müslümanlardan korkulması, endişe duyulması gerektiğine inandırılmak isteniyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Zirve'de yaptığı konuşmada, İslam aleminin genel görünümünü ve bazı bölgesel gelişmelerle ilgili görüşlerini aktardı. Akdoğan, "Türbeleri, camileri yıkan bağnaz yaklaşımla Mescid-i Aksa'ya postallarıyla giren zalim anlayış ruh ikizidir" dedi.

13 Kasım

-Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Metin Kıratlı, Beştepe'de yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili "Gerek yapılmış ve bitmiş olan inşaat gerekse devam etmekte olan inşaatımızla ilgili tüm yasal süreç tamamlanmıştır. Usulüne uygun olarak yapılmıştır" dedi.

-İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin "Futbolda şike" davasına ilişkin 31 sanık hakkındaki bozma hükmüne uyulmasına karar verdi.

14 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'tan Türkiye'ye sığınan ve ülkede ikamet eden Ezidilerden oluşan heyeti, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Erdoğan, "Bizleri çok çok müteessir eden olayların yaşandığı bölgemizde etnik kimliğine, dinine, diline, rengine ve mezhebine bakmadan, yaşanan mağduriyetleri gidermenin, yaralara derman olmanın gayreti içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

- Avustralya'nın Brisbane kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin  "Küresel Ekonomi: Büyümeyi Güçlendirme ve İş Yaratma" konulu birinci oturumu Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de aralarında bulunduğu G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla başladı.

15 Kasım

-Başbakan Davutoğlu, Avustralya'nın Brisbane kentindeki G20 Liderler Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla görüştü. Davutoğlu'nun, ABD Başkanı Obama ile görüştüğü, görüşmede Suriye ve Irak meselesinin ele alındığı bildirildi.

-"Uyuşturucu ticareti" yapmak suçundan hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtayca onanan şarkıcı Deniz Seki, Esenyurt'ta yakalandı.

-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın eşi Tuba Vural, bir süredir kanser tedavisi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.

16 Kasım

- Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilerek hakkındaki tutuklama kararı mahkemece yüzüne okunan Deniz Seki, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna götürüldü.

17 Kasım

-Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AA Editör Masası'na konuk oldu. Akdoğan, Çözüm Süreci'ne üçüncü bir ülkenin müdahil olmasına yönelik taleplere ilişkin, "Bu süreç yerli bir süreç. Türkiye'nin kendi iradesiyle hayata geçirdiği bir süreç. Farklı bir ülkenin, mekanizmanın, sistemin, örgütün, yapının bunun içerisinde olmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye kendi imkan ve kabiliyetleriyle bu süreci devam ettiriyor" dedi.

-Akdoğan, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile bir araya geldi. Baluken ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, "Heyetimizin genişlemesi ve orada müzakere koşullarının rahatlamasıyla ilgili hükümet kanadında bize ifade edilen herhangi bir çekince yoktur. Biz de bunu son derece değerli, kıymetli buluyoruz" dedi.

AFAD'tan yapılan açıklamada, "Karaman'ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014 Salı gününden bu yana aralıksız devam eden arama kurtarma çalışmaları sonucunda madenin 4. 'başyukarı' bölümünde iki işçi kardeşimizin daha cenazelerine ulaşılmıştır. Cenazeleri madenden dışarı çıkarma çalışmaları devam etmektedir. Madende mahsur durumda bulunan 14 madenciyi arama çalışmaları da kesintisiz şekilde sürmektedir" ifadelerine yer verildi.

18 Kasım

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika kıtasının Kristof Kolomb'dan 314 yıl önce Müslümanlar tarafından keşfedildiğine ilişkin iddiaların kendinin değil Türkiye'deki ve dünyadaki bilim adamları tarafından dile getirildiğini belirterek, "Bu işin uzmanlarından önce bu iddianın yurt dışındaki muhataplarından önce bizim kendi gençliğimiz, bizim ülkemizin bir kısım gençleri, araştırmadan, incelemeden, yapılan tartışmalara hiç bakmadan, buna itiraz etmeye, bununla istihza etmeye başladılar. Sadece gençler değil, koca koca adamlar da itiraz etmeye başladılar" dedi.

-Erdoğan, Amerika kıtasının keşfine ilişkin sözlerine bazı köşe yazarları ile karikatüristlerin itiraz ettiğine dikkati çekerek, "Niye? Çünkü bunlar bir Müslümanın bunu yapabileceğine hala inanmadılar. Bu milletin evlatlarının bunu yapabileceğine hiçbir zaman inanmadılar. Bunlar, ecdadının karadan gemileri yürüterek Haliç'e indirdiğine de inanmıyorlardır. Bir karanlık çağı kapatıp bir aydınlık çağı açan liderlere de inanmadılar. İşte bu özgüven eksikliğidir" diye konuştu.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dinlendiğine ilişkin soruşturmayı tamamlayarak 13 şüpheli hakkında "siyasi casusluk" suçundan iddianame düzenledi.

-11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda bilinen adıyla Refah Partisi dönemine ait "Kayıp Trilyon" davası kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade verdi.

-Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne (BYEGM), Başbakanlık Müşaviri ve Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi atandı.

İstanbul Boğazı'nda kaçakları taşıyan teknenin alabora olması sonucu yürütülen arama çalışmaları sonlandırıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, içinde Türk kaptan ile 42 mültecinin bulunduğu öğrenilen "Torun" adlı teknenin, batması sonucu yapılan arama kurtarma çalışmalarında  6 kişi sağ olarak kurtarılmış, 28 kişinin de cansız bedenine ulaşıldığı, yürütülen arama-kurtarma çalışmalarına son verildiği bildirildi.

19 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir'e hareketinden önce yaptığı basın toplantısında, "Şu anda, özellikle de 6-7 Ekim olaylarından sonra mevcut gelişmeler sözde değil, özde olmalı. Temennim odur ki burada silahsızlanma konusunda atılacak adımlar ülkemizin huzuru için, ülkemizde vatandaşlarımızın çözüm sürecinden beklentilerine cevap konusunda önemli bir adım olacaktır. Tabii bunu beklemek halkımızın hakkı olduğu kadar bizim de idealimizdir. Şu anda bu konuda atılacak adımları hassasiyetle takip ediyoruz" dedi.

-Ermenek'teki maden ocağında dün ve önceki gün cansız bedenlerine ulaşılan 8 işçi için toplu cenaze töreni düzenlendi. Nezehat Ahmet Keleşoğlu Camisi önündeki alanda 8 işçi için tek tek cenaze namazı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından kıldırıldı.

-İstanbul Büyükşehir Belediyesinden, Taksim Topçu Kışlası projesine ilişkin, mahkemenin vereceği "yapılamaz" kararı doğrultusunda projenin iptali, "yapılabilir" kararı doğrultusunda ise "yeniden değerlendirme ve yapılması yönünde karar alınması halinde bile halkoylamasına gidilmesi" yönündeki iradenin geçerli olduğu bildirildi.

-CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), sürerken yaptığı basın toplantısında, Dersim olaylarına ilişkin, "Bunlar acı olaylardır hiç şüphesiz. Bu işin temel sorumlularının yanında çok sayıda masum insan da acı çekmiştir, ıstırap çekmiştir bu gerçeği görüyoruz. Bunun siyaseten, tarihten bir husumet çıkartılarak bugün karşı karşıya kaldıkları zorlukları aşmak için siyaset masasına bunların sürülmesi kabul edilemez. Varsa arşivler açılsın, her şeye bakılsın, edilsin. CHP'nin görüşü budur" dedi.

-Millet ve Adalet Partisi'nin (MİLAD) kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığına verildi. Kurucu Genel Başkanı İdris Naim Şahin düzenlediği basın toplantısında, "Ülkemizde millet için değil millete rağmen bir yönetim anlayışı benimsendiğinden dolayı bu kötü gidişe dur demek için bu yola çıktık" diye konuştu.

- Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına konu olan "Tevhid-Selam" soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla bazı polisler hakkında yürütülen soruşturmada "müşteki" sıfatıyla ifade verdi.

20 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2. Türkiye - Afrika Ortaklık Zirvesi için gittiği Ekvator Ginesi'nde Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ile görüştü.

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyarette bulunmak üzere Irak'a gitti. Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, "Türkiye ile Irak omuz omuza verdiğinde dünyada örnek olarak gösterilecek ikili bir ekonomik havza oluştururlar, ulaştırmadan enerjiye tarımdan sanayi yatırıma kadar olağanüstü bir imkan var elimizde. Yeter ki ülkelerimizde ve bölgede barış ve huzur olsun" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Irak Meclis Temsilciler Başkanı Selim el -Cuburi ile düzenlediği ortak basın toplantısında ise "IŞİD benzeri terör örgütlerinin bölgede etkin olmaması için her türlü çabaya destek veririz ancak şunun da unutulmaması lazım: Suriye'deki sorun sadece IŞİD'in doğuşuyla başlamamıştır. IŞİD yok edildiğinde de bitmeyebilir çünkü başka örgütler doğabilir" ifadelerini kullandı.

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Ergenekon soruşturması kapsamında Tuncay Güney hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

- Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Cem Garipoğlu'nun Silivri Cezaevi'nde intihar etmesi ile ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

21 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi için gittiği Ekvator Ginesi'nde "Bazı Afrika ülkeleri ile Türkiye arasına sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapılanmaların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz, bunu da dikkatle izliyoruz. Faaliyet gösterdikleri hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı dostlarımızın daha hassas olacaklarını umuyoruz. Eğitim ve insani yardım görüntüsü altında Türkiye dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri her ülkede ciddi tehdit teşkil eden bu örgüt veya örgütlere karşı her türlü bilgi paylaşımına ve ortak mücadeleye hazır olduğumuzu vurgulamak isterim" dedi.

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak'taki temasları kapsamında Erbil'e geçti. Davutoğlu'nu, Erbil Uluslararası Havalimanı'nda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindekiler resmi törenle karşıladı.

-Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile düzenlediği ortak basın toplantısında,  "Irak'ın güvenliği Türkiye için hayatidir. Kürt bölgesinin güvenliği ise bizim için en öncelikli konudur, Türkiye'nin güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir husustur" dedi.

-ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Başbakan Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde çalışma yemeğinde bir araya geldi.

-Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Diyarbakır'daki silahlı saldırıda şehit olan Astsubay Nejdet Aydoğdu'nun ailesine evini bağışlayan Ali Dal ve ailesini kabul etti.

22 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın çalışma yemeğinde bir araya geldi. Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İstişare ettiğimiz pek çok konuda ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu da memnuniyetle gördüğümüzü ifade etmek isterim" dedi.

-Biden ise Kıbrıs konusunda, "ABD, BM liderliğindeki, adanın, iki toplumun, iki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesi konusunda çabaları desteklemektedir. Bugün eğer siyasi irade varsa Türkiye de dahil, hem bölgede hem de adadaki tüm halkın çıkarına uygun olacak bir çözüm için bir potansiyel vardır. Bunun gerçekleşmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

-Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir legal görünümlü illegal yapılarla ve illegal tüm odaklarla, irtibat ve işbirliği içinde olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri milli bir ordudur. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki paralel yapılanmayla ilgili söylem ve iddialara yönelik olarak, ilk günden itibaren kapsamlı olarak hem idari hem de adli inceleme başlatılmış, elde edilen tüm bilgiler en ince detayına kadar değerlendirilmiş, iddia sahiplerinin bilgisine başvurulmuş ve konu üzerindeki çalışmalar yoğunlaştırılmıştır" ifadelerine yer verildi.

- Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında oynanan Turkish Airlines Euroleague basketbol karşılaşması öncesi çıkan olayda, kalbinden bıçaklanan Sırbistan uyruklu taraftar Marko Ivkoviç  hayatını kaybetti. Sırp taraftarın cenazesi ülkesine gönderildi.

23 Kasım

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli Valiliğini ziyaret etti. Davutoğlu buradan Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi'ne geçti. Ziyarette, Başbakan Davutoğlu'na, "Zülfikar" verildi, lokma ikram edildi.

-Davutoğlu, Tunceli Üniversitesinde yaptığı konuşmada, "Dersim'deki eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı 'Dersim Müzesi' olacak. Bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak, o ziyaret makamlarına en iyi şartlarda gidilecek ve hepsi restore edilecek. Rektörümüz, üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olmasını talep etti, 'Munzur Üniversitesi' adı da hayırlı olsun" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Alevi kardeşlerimize karşı hiçbir ayrımcılık yapılmasına izin vermeyiz. Aynı şekilde herhangi bir toplum kesiminin, başka toplum kesimlerine karşı ayrımcılık yapılmasına, gayrımüslimlere karşı ayrımcılık yapılmasına da hiçbir şekilde izin vermeyiz. Toplum içinde herkes eşit vatandaşlık haklarından istifade eder" diye konuştu.

Davutoğlu, "İskilipli Atıf Hoca ile Seyit Rıza'nın idama yürüyüşlerindeki temel ortaklık, devletin resmi ideolojisinden farklı düşünmekti. Biz şunu diyoruz, bundan sonra devletin resmi ideolojisi olmayacak. Devletin bir tek, milletle bağı ve aidiyeti olacak. Milletin, toplumun her kesimiyle bağı olmayan bir devlet resmi ideolojiyle yaşayamaz. Resmi ideolojinin dayattığı tarih anlayışıyla da gelecek inşa edilemez. Hep beraber konuşacağız, kızmadan, öfkelenmeden. Hepimizin yaşadığı acıları paylaşarak konuşacağız" ifadesini kullandı.

24 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde, "Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz. O fıtrata terstir. Çünkü fıtratları farklıdır. Tabiatları, bünyeleri farklıdır. Örneğin; iş hayatında hamile bir kadını erkek ile aynı şartlara tabi tutamazsınız. Bir anneyi, örneğin çocuğu emzirmek zorunda olan bir anneyi bu tür yükümlülükleri olmayan bir erkek ile eşit konuma getiremezsiniz. Kadınları, erkeklerin yaptığı her işte çalıştıramazsınız, komünist rejimlerde geçmişte olduğu gibi. Eline ver kazmayı küreği, çalışsın. Olmaz böyle bir şey. Onun narin yapısına ters düşer" dedi.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla, bölgelerinde başarılı olanlar arasından seçilen 204 öğretmeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda verdiği resepsiyonda ağırladı. Erdoğan'ın öğretmenler onuruna verdiği davet, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda kullanılmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki ilk resepsiyon oldu.

-Yargıtay Başkanı Ali Alkan, yazılı açıklamasında yeni yargı paketine ilişkin, "Bu teklifteki değişikliklerin hangi ihtiyaçlara dayandığı, takvimlere bağlanacak derecedeki aciliyetlerin ne gibi sebeplerden kaynaklandığı bilinmemektedir. Bu teklifle, ileri sürülen değişiklikler, Yargıtayın taleplerine dayanmadığı gibi Yargıtaya, yargısal kültüre, yargı bağımsızlığına ve temyiz incelemesinin mahiyetine ciddi zararlar verebilecek nitelikler taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vefat eden kayınvalidesi Fatma Özdağ, Tunceli'nin Nazımiye ilçesine bağlı Ayranlı köyünde toprağa verildi. Kılıçdaroğlu ve akrabaları, cenazenin defnedilmesinin ardından taziyeleri kabul etti.

Star Medya Grubu ve Akşam gazetesinde yeniden yapılanma çerçevesinde, Star Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan'ın görevinden alındığı belirtildi.

25 Kasım

-Anadolu Ajansı (AA) tarafından yayınlanan arşiv niteliğindeki "Yarım Kalan Devrim: Mısır", "Abluka, Savaş, Direniş: Gazze" ve "Yetim Kalan Ülke: Suriye" kitaplarından oluşan "AA Oradaydı" özel koleksiyon baskısının "00" numaralı nüshaları  AA Genel Müdürü Kemal Öztürk tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim edildi.

-Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili iddianamenin, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmediğini bildirdi. Balkız, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamenin 4 temel gerekçeyle (suçtan mağdur olanların tamamının ifadelerinin alınmaması, suçun şahsiliği prensibinin ihlali, sanıklara yaralılardan dolayı atfedilen suçun tam örtüşmemesi, delillerin tam toplanmaması) Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini söyledi.

-Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, "Yargıtay Başkanının bu şahsi açıklaması, mevcut ve yeni seçilecek Yargıtay üyeleri ile HSYK'nın henüz oluşmamış iradesine karşı önyargıya dayanan açık bir güvensizlik itirafıdır" ifadeleri kullanıldı.

-Açıklamada, "Yasama, yürütme ve yargı, TBMM'nin çıkardığı kanunlara uymak ve bunları uygulamakla yükümlüdür. Yargıtay'ın daire ve üye sayısı, kurulları, personeli ve işleyişine ilişkin yasal düzenleme yapma, TBMM'nin münhasır yasama yetkisi içindedir. Yargıtay Başkanı'nın vazifesi, bu düzenlemeleri doğru anlamak ve uygulamaktır" görüşü paylaşıldı.

-Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında 21 Kasım'da oynanan THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda hayatını kaybeden Sırp taraftar Marko İvkoviç cinayetine ilişkin 5 Türk gözaltına alındı.

26 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda, "Mısır'a, Filistin'e, Suriye'ye, Irak'a susmak da mümkün, bu da bir seçenek. Avrupa nasıl susuyorsa nasıl görmezden geliyorsa, biz de susabilir, görmezden gelebilirdik. Ama o zaman büyük devlet olamazsınız" dedi.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin İl Başkanları Genişletilmiş Toplantısında, "Kılıçdaroğlu'nun ne hikmetse hiç terk etmediği bir ilke var, Esad'la olan dostluğu. Çünkü Esad, Arap Baası'dır, CHP de Türk Baası'dır maalesef. İşte aramızdaki farkın en önemli ölçülerinden birisi bu" diye konuştu.

-Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirildi.

-8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin davada sanık, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün beraatına karar verildi.

-Es Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Mustafa Karaalioğlu, Yusuf Ziya Cömert ve Mehmet Ocaktan'ın görevden alınmasına ilişkin, "Görevden alınan gazetecilerle ilgili tüm para-pul iddiaları yalandır. 3 arkadaşa da teşekkür ettim ayrılırken" dedi.

-Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında 21 Kasım'da oynanan THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda hayatını kaybeden Sırp taraftar Marko İvkoviç cinayetine ilişkin gözaltına alınan 5 şüphelinin ifadeleri doğrultusunda bir kişi daha gözaltına alındı.

-Bediüzzaman Said Nursi'nin eserleri üzerindeki hakların Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

27 Kasım

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30. İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı'nda, "Eğer birlik olunursa eğer birlikte hareket edilirse neredeyse bir asırdır devam eden Filistin'in yalnızlığı ayıbına derhal son verilebilir. Bizim sorunlarımızı, dışarıdan birileri gelip çözmeyecek. Bizim sorunlarımızı sadece ve sadece biz çözebiliriz. Bakın açık açık söylüyorum. Dışarıdan gelenler İslam coğrafyasının petrolünü seviyorlar, altınlarını seviyorlar, elmaslarını seviyorlar. Ucuz iş gücünü seviyorlar. Çatışmalarını, kavgalarını, anlaşmazlıklarını seviyorlar. İnanın bizi sevmiyorlar" dedi.

-Erdoğan, "Bütün kalbimle samimiyetimle ve hasbiliğimle İslam coğrafyasının tamamına hangi mezhepten olursa olsun, tüm Müslüman kardeşlerime bir çağrı, bir davet yapıyorum. Ne olur, şöyle kenara çekilelim ve manzaraya bir bakalım. Kim kazanıyor, kim kaybediyor? Ölümlerden kazanan kim, çatışmalardan kazanan kim, aramızda var olan sorunlardan kazanç sağlayan kim? Bu soruların cevaplarını verebilirsek, o cevapların gereğini yerine getirmek için bir küçük adım dahi atabilirsek işte o zaman çözümün fitili tutuşturulmuş demektir" ifadesini kullandı.

-Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk defa başkanlık ettiği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda başladı. Şura üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti.

-Şura karalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından, Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Yüksek Askeri Şura'nın kış dönemi olağan toplantısında, TSK'nın ana program ve hedeflerinin, TSK'nın harbe hazırlık durumunun, teröristle mücadelede kolluk kuvvetlerinin desteklenmesi durum değerlendirmesinin, Özel Kuvvetler Komutanlığının yeteneklerinin geliştirilmesinin, personel, eğitim ve lojistik konularının görüşüldüğü bildirildi.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in eşi Saniye Şahin, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

28 Kasım

-Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Türkiye'ye geldi.  Papa Franciscus için Esenboğa Havaalanı'nda askeri tören düzenlendi. Papa'yı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı.

-Papa Franciscus, Anıtbakir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.

-Papa Franciscus, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırladığı ilk yabancı devlet başkanı oldu.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, aralarında diplomatik misyon şefleri, rektörler, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve basın mensuplarının bulunduğu topluluğa hitap etti. Erdoğan, "Bölgemizde ve dünyada barış umutlarını çoğaltacak, çok önemli, çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar, sadece Türkiye'ye sadece Vatikan'a değil tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf, hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır" dedi.

-Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i ziyaret etti.  Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Son günlerde Filistin'de barış umutlarını söndüren gelişmeler yaşanıyor. Özellikle ilahi dinlerin ortak mukaddesi Mescid-i Aksa'nın ismet-i harimine ve mazlum Filistin halkına yönelik tecavüz, insanlık adına derin bir hicap ve vicdan sahipleri için ağır bir teessür sebebidir" diye konuştu.

-Papa Franciscus, temaslarının ardından geceyi Vatikan Büyükelçiliğinde geçirdi.

-Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nda, "2015-2018 arasında, mümkün olduğu kadar uyuşturucu sorununu izole etmeye, belli alanlara doğru bu networku sıkıştırmaya, o alanlara mahpus etmeye, sonra da o alanlar içinde yavaş yavaş tasfiye edici bir politika yürütmeye kararlayız. Burada hedefimiz orta vadede uyuşturucu sorununu mümkün olduğunca marjinalleştirmek ve mümkünse yüzde 2,7 düzeyindeki oranı yüzde 1-1,5 düzeyine doğru geriletmeye çalışmak" dedi.

Davutoğlu, "Viranelerin 2018'in sonuna kadar bütün şehirlerimizde tasfiye edilerek, oraların bir tür örtülü faaliyetlerin yapıldığı, birtakım uyuşturucu çetelerinin burada odaklandıkları ve buralardan çevreye doğru bir şekilde sirayet ettikleri bütün o mekanlar tasfiye edilecek. Özellikle deprem sonrası ve hala yasal süreçte yıkım kararı alınmış olmakla birlikte yıkılmamış binalar, tam bir tehdit odağıdır. Yargı sürecinde bir an önce bu binalarla ilgili kararların hızlandırılması sadece özel hukuk bağlamında önem taşımıyor. O binalar ve metruk alanların etrafında asayiş problemi, uyuşturucu odaklanması olması bakımından ciddi sıkıntı doğuruyor" ifadelerini kullandı.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Tunceli Valiliğini ziyaret etti. Bahçeli, "Tunceli 81 vilayetimezden birisidir. Elazığ neyse Tunceli odur. Hakkari neyse Ankara aynısıdır. Bu topraklar bu vatanın ayrılmayacak, kopmayacak birer parçasıdır. O halde kardeşçe yaşamak varken, el ele, gönül gönüle Allahın nimetlerinden nasiplenmek dururken, içimizi karıştırmaya çalışanlara niçin göz yumalım, oyunlara aldanalım" dedi.

-Başbakan Davutoğlu, Bahçeli'nin Tunceli ziyaretine ilişkin, "Keşke Tunceli'ye gitmek için bizim çağrımızı beklememiş olsaydı. Keşke Tunceli'ye gittiğinde sadece Tunceli'ye bir mekan ziyareti yapmanın ötesinde, Tuncelilerle kucaklaşabilme, onlarla göz göze bakarak konuşabilme imkanı ve cesareti bulmuş olsaydı. Ama bunlar olamamış olmasına rağmen, Tunceli ziyareti bence olumludur. Her halükarda bütün siyasilerimizin ülkemizin her yerine gidebilmesi siyasetimiz için bir kazançtır" dedi.

Davutoğlu, "TBMM Soruşturma Komisyonlarının yaptığı faaliyet, bir yargı faaliyetidir, yargısal sürecin bir parçasıdır. Herhangi bir meclis faaliyeti şeklinde telakki edilmemesi lazım. Soruşturma komisyonunun yaptığı görev, bir yargı görevidir, yargı sürecinin bir parçasıdır. Bunun hükümetimizle de bu karar alma sürecinde bir ilişkisi yok. TBMM Soruşturma Komisyonunun görevini en açık şekilde ve kurallara uygun şekilde yapması konusunda herkesin sabırla davranması faydalı olur" diye konuştu.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in vefat eden eşi Saniye Şahin'in cenazesi, Karabük'te toprağa verildi.

-Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında 21 Kasım'da oynanan THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda Sırp taraftar Marko İvkoviç'in (25) hayatını kaybetmesine ilişkin gözaltına alınan 7 şüpheliden biri tutuklanırken, 6'sı serbest bırakıldı.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, "bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 17 kişi hakkında iddianame hazırlandı.

Münevver Karabulut'un öldürülmesi davasında "suçluyu kayırmak" suçundan kesinleşmiş 3 yıl hapis cezası nedeniyle tutuklanan Cem Garipoğlu'nun amcası iş adamı Hayyam Garipoğlu, cezaevinde yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.

29 Kasım

-Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İstanbul'a geçti, Atatürk Havalimanı'nda resmi törenle karşılandı. Papa Franciscus, kentte ilk olarak Sultanahmet Camisi'ni ve Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti. Buradan önce Harbiye'deki Vatikan Temsilciliği'ne geçen Katolik aleminin ruhani lideri, daha sonra gittiği Saint Esprit Kilisesi'ndeki ayini yönetti.

-Papa Franciscus daha sonra Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti. Papa Franciscus'un Fener Rum Patrikhanesi'ne gelişinde kilise çanları çalındı. Franciscus'u kapıda İznik ve Kadıköy metropolitleri karşıladı. Patrik Bartholomeos da Papa Franciscus'u Aya Yorgi Kilisesi'nin kapısında karşıladı. Kilisenin içerisinde Papa Franciscus, Patrik Bartholomeos'la mum yaktı.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Erzurum 5. Olağan İl Kongresi'nde, "Nasıl Kılıçdaroğlu, HDP'den, vaktinde BDP'den izin alarak Hakkari'ye gitmişti ama bir tek bayrak dalgalandıramamıştı, şimdi de Sayın Bahçeli CHP'den izin alarak Tunceli'ye gitti ama al bayrağı hakkıyla dalgalandıramadı. Biz ise ondan önceki hafta Tunceli'deydik. Al bayrağı da, AK Parti bayrağını da dalgalandırdık, dalgalandırmaya devam edeceğiz" dedi.

-Davutoğlu, "(Bahçeli'nin Tunceli ziyareti) Biz de Tunceli'ye gittik. Ne yaptık? Halkımızla kucaklaştık, Sünni, Alevi ayrımı yapmadan, herkesi bağrımıza bastık. Hak Muhammed Ali diyerek cem evinde misafir edildik. Sonra, Tunceli AK Parti merkez ilçe kongresini yaptık, herkesle kucaklaştık. Peki Bahçeli ne yaptı? 'Ankara'da söylediklerimi söyleyeceğim' inadıyla geldi, Tunceli'de valiliğin önünde kendisiyle birlikte gelen kendi partililerine hitap etti. Şimdi, Bahçeli'ye çağrıda bulunuyorum, güzel bir başlangıç yaptınız, devam edin, Hakkari'de de bekliyoruz sizi, Van'da da bekliyoruz, Bitlis'te de, Bingöl'de de bekliyoruz. Vatanın her bir köşesinde bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki madende mahsur kalan 8 işçiden 2'sinin cansız bedenlerine ulaşıldı. Cenazeler madenden çıkarılarak ambulanslarla Ermenek Devlet Hastanesine gönderildi.

-Saadet Partisi Kadın Kolları üyeleri Eyüp Meydanı'nda Papa Franciscus'un Türkiye ziyaretini protesto etti.

30 Kasım

-Papa Franciscus, Fener Rum Patrikhanesi'nin içindeki Aya Yorgi Kilisesi'nde Ortodoks Kilisesi'ni kurduğuna inanılan Aziz Andreas'ı anma yortusuna katıldı. Patrik Bartholomeos'un yönettiği ayine, Papa Franciscus'un yanı sıra Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da katıldı.

-Patrik Bartholomeos ayinin ardından yaptığı konuşmada, Doğu ve Batı kiliseleri arasındaki birlik çalışmalarının 50 yılı önce Kudüs'te Patrik Athenagoras ile Papa VI. Paul'un bir araya gelmesiyle başladığını vurgulayarak, "Önümüzde belki uzun ve bazen de engebeli bir yol var ancak geri dönülemez nitelikte bir yol bu" dedi.

-Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Papa Franciscus, ortak bir bildiriye imza attı. Patrikhane'de gerçekleşen imza töreninin ardından basına dağıtılan bildirinin "Ortak niyetleri ve kaygıları teyit" amacıyla kaleme alındığı belirtilerek, başta Katolik ve Ortodokslar olmak üzere bütün Hristiyanların birliğine yönelik gayretlerini yoğunlaştırma yönündeki kararlılıkları ifade edildi.

-Katolik aleminin ruhani lideri daha sonra Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi'nde tedavi gören Ermeni Kilisesi Patriği Mesrob Mutafyan'ı ziyaret etti. Papa daha sonra Türkiye'den ayrıldı.

-HDP'den İmralı görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Tarafların belirtilen hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm Ortadoğu'nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini vurgulayan Öcalan, bu ciddiyet ve kararlılığın gösterilmemesi durumunda, bölgesel kaosun derinleşeceği ve darbe mekaniğinin sonuç alabileceği uyarısını yapmıştır" ifadesi kullanıldı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2014 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement