Dha Yurt Bülteni-6 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-6

Şehit Uzman Çavuş Sakal son yolculuğuna uğurlandıDİYARBAKIR'ın Lice İlçesinde teröristlerce düzenlenen saldırı sonucu şehit düşen jandarma uzman çavuş Erkan Sakal'ın cenazesi memleketi Sivas'ta düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

02.08.2017 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şehit Uzman Çavuş Sakal son yolculuğuna uğurlandı

DİYARBAKIR'ın Lice İlçesinde teröristlerce düzenlenen saldırı sonucu şehit düşen jandarma uzman çavuş Erkan Sakal'ın cenazesi memleketi Sivas'ta düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde zırhlı askeri aracın geçişi sırasında teröristlerce yerleştirilen el yapımı bombanın patlatılması sonucu yaralı kaldırıldığı hastanede şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş 27 yaşındaki Erkan Sakal'ın dün akşam kente getirilen cenazesi Numune Hastanesi morguna konuldu. Öğen saatlerinde hastane morgundan alınan şehit Sakal'ın cenazesi ilk olarak Fatih Mahallesi'ndeki babaevinin önüne götürülerek burada helallik alındı. Yakınları bu sırada gözyaşlarını tutamadı. Eşi Songül Sakal, ağlamamaları konusunda şehidin yakınlarını teskin etmeye çalıştı. Cenaze daha sonra törenin düzenleneceği Kale Cami yanındaki tarihi eserlerin bulunduğu alana getirildi. Bu sırada yakınları şehidin tabutuna sarılarak gözyaşı döktü.

'BURADAYIM, GELDİM'

Şehit Jandarma Uzman Çavuş Erkan Sakal'ın 2 yıl önce hayatını birleştirdiği eşi Songül Sakal kucağında eşinin fotoğrafını taşıyarak tören alanına geldi. Şehidin annesi Döndü Sakal ve yakınları da askeri personelin desteğiyle güçlükle ayakta durabildi. Şehit eşinin tabutuna gelip okşayan ve sık sık öpen Songül Sakal, "Buradayım aşkım. Ben geldim. Bak birlikte memleketimize geldik" dedi. Metanetini korumaya çalışan Songül Sakal'ı yakınları teskin etmeye çalıştı. Şehidin annesi Döndü Sakal ve kardeşleri de tabuta sarılarak gözyaşı döktü.

BAKAN YILMAZ DA KATILDI

Öğlen namazı sonrası kılınan cenaze namazına Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Valisi Davut Gül, Ak Parti Sivas Milletvekili Habib Soluk, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Belediye Başkanı Sami Aydın, askeri ve sivil erkan ile yaklaşık 15 bin dolayında vatandaş katıldı. Kılınan cenaze namazının ardından bir süre omuzlarda taşınan şehidin cenazesi daha sonra İnönü Bulvarı üzerinde top arabasına konuldu. Cenaze marşı eşliğinde kent meydanına kadar götürülürken, vatandaşlar terör örgütü PKK aleyhine sloganlar attı. Kılınan cenaze namazının ardından Şehit Jandarma Uzman Çavuş Erkan Sakal'ın cenazesi Yukarı Tekke Mezarlığı içindeki Garnizon Şehitliği'nde toprağa verildi.

2013 yılında uzman  çavuş Erkan Sakal'ın bir yıl önce Lice'deki 1'inci Jandarma Komando Tabur Komutanlığı bünyesinde görev yapmaya başladığı öğrenildi. Sivaslı Döndü ve Turgut Sakal çiftinin 4 çocuğundan biri olan Erkan Sakal'ın babasının ise 2009 yılında öldüğü belirtildi.

Görüntü Dökümü:

-Hastaneden cenazenin alınışı

-Evinin önüne getirilmesi

-Burada yaşanan büyük üzüntü

-Eşinin yakınlarını teskin etmesi

-Cenazenin camiye getirilişi

-Eşinin tabıt başındaki sözleri

-Tabuta saılıp ağlayan ylakınları

-Cenaze namazının kalınması

-Cenazenin uğurlanışı

Haber-Kamera:  Eraydın AYTEKİN-Hüsnü Ümit AVCI-İrfan ÖZŞEKER/SİVAS,

==============================

Bakan Eroğlu: Yakılıyor peşkeş çekilecek iddiaları doğru değil

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, helikopterle İzmir'de orman yangınlarında zarar gören ve yeniden ağaçlandırılan alanlar ile yangına hassas noktalarda incelemelerde bulundu. Eroğlu, sadece üç günde 147 yangın çıktığını hatırlatarak, 2017'de bin 132 yangın çıktığını ve 6 bin 220 hektarın yandığını söyledi. Eroğlu, yanan alanların peşkeş çekileceği iddialarını hatırlatarak, "Doğru değil. Yanan alanların bir metrekaresi dahi başka maksatla verilmiyor. Bir yıl içerisinde ağaçlandırılıyor dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'de orman yangınlarından zarar gören ve yeniden ağaçlandırılan alanlar ile yangına hassas noktalarda incelemelerde bulundu. Bakan Eroğlu, yangında zarar gören Menderes- Gümüldür, Meryem Ana, Bayındır, Manisa Karakoca ve Yıldızlar Mahallesi'nde helikopterle inceleme yaptı. Bakan Eroğlu, daha sonra Ataköy Orman Yangınlarına İlk Müdahale Binası'nda 2017 yılı orman yangınlarını değerlendirmek üzere de basın toplantısı düzenledi. Bakan Eroğlu, helikopterle binanın bulunduğu alana iniş yaptı. Toplantıda; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, AK Parti İzmir Milletvekilleri Atilla Kaya ve Necip Kalkan, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ve Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ile İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal da hazır bulundu.

"YAKILIYOR, PEŞKEŞ ÇEKİLECEK YAZILARI DOĞRU DEĞİL"

Toplantıda ilk olarak İzmir'e yapılan ve planlanan yatırımları anlatan Bakan Eroğlu, AK Parti Hükümeti döneminde orman teşkilatını çok daha kapsamlı hale getirdiklerini belirtti. Ormanlık alanların arttığına, son 13 yılda 1.5 milyon hektar artış yaşandığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, "Sadece alan artmıyor. ormanlara bakıyoruz. Ağaç servetimizi yüzde 30 artırdık. Ne yazık ki yangınların yüzde 87'si insanlardan kaynaklanıyor. Bu bizi çok üzüyor. Yanan alanlardan bir metrekare dahi başka maksatla vermedik. Bir yıl zarfında yanan alan ağaçlandırılacak. Yakmak suretiyle para elde etmeye çalışanların da önüne geçilmiş oldu. 'Yakılıyor, peşkeş çekilecek' yazıları doğru değil" diye konuştu. 2017'de bin 132 yangın çıktığını, örtü yangını 994 hektar, tepe yangını 5 bin 226 hektar olmak üzere 6 bin 220 hektarın yandığının bilgisini veren Bakan Eroğlu, orman yangınlarının yanında kırsal alan yangınlarına da müdahale edildiğini söyledi. Bakan Eroğlu, üç günde 147 yangın çıktığını, 60'ının orman, 87'sinin zirai yangın çıktığını hatırlattı.

"BİR KİŞİ BİLE TAHLİYE EDİLMEDİ"

İzmir Bayındır'daki yangına 18 dakikada müdahale edildiğini dile getiren Bakan Eroğlu, çevre köylerdeki vatandaşların tahliye edildiği iddiaları ile ilgili olarak da "Bayındır'da İki köyde tahliye söz konusu olmadı. Bir kişi bile tahliye edilmedi. Çünkü koruduk. Önce insanları koruyoruz. Köyleri, yerleşim yerlerini koruma altına alıyoruz. Müdahale planlarını buna göre yapıyoruz. Gerekli tedbirler alındı ve köyler boşaltılmadı" dedi. Riskli bölgelerin 3 gün önceden tahmin edildiğini ve acil müdahale ekiplerinin konuşlandırıldığını söyleyen Bakan Eroğlu, Akdeniz ülkeleri arasında yangınla mücadelede en başarılı olan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, 40 dakika olan yangına müdahale zamanını ortalama 15 dakikaya indirdiklerini kaydetti.

YANGINLA MÜCADELE EYLEM PLANLARI

2017 yılı orman yangınlarıyla mücadele eylem planları hazırlandığını belirten Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her ilin yangınla mücadele eylem planı her yıl hazırlanıyor. 11 bin 778 yangın işçisi, 500 yangın uzmanı, 2 bin 500 teknik eleman, 5 bin memur bulunuyor. 19 bin 778 personel orman yangınlarında görev almaktadır." Bin 10 arazöz, 281 su tankeri, 559 ilk müdahale aracı ve 186 dozerin 2017 yılı kara araçları arasında yer aldığını ifade eden Bakan Eroğlu, hava araçları arasında ise 5 adet amfibik uçak, 24 adet su atar helikopter ve 6 adet de idari helikopter bulunduğunu ifade etti.

24 SAAT GÖZLENİYOR

Son 14 yılda orman köylerine de 3 bin 706 adet su tankeri dağıtıldığını söyleyen Eroğlu, "Bin 75 ilk müdahale ekibi ile ülke genelinde orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz. 559 ilk müdahale aracımız yangınlara kısa sürede müdahale etmek için orman içlerinde riskli bölgelerde konuşlandırılmaktadır. Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için ormanlar 776 adet kuleden 24 saat gözetlenmektedir. 8 adet de otomatik yangın gözetleme sistemi hizmete alınmıştır. 24 helikoptere yerleştirdiğimiz kameralarla orman yangınlarını canlı olarak izliyoruz. Orman yangınları, Yangın Yönetim Sistemi ile Ankara Yangın Harekat Merkezi'nden yönetiliyor" dedi.

TOPLANTI SIRASINDA DOĞANBEY'DE YANGIN ÇIKTI

Bakan Eroğlu, basın toplantısı yapıldığı sırada Seferihisar Doğanbey'de yangın çıktığını ancak ekiplerin kısa sürede yangına müdahalede bulunarak soğutma çalışmalarına başladığını belirtti. Yangına müdahalede, 13 arazöz ve iki helikopterin kullanıldığı öğrenildi. Toplantı sonunda ormanların korunmasına sundukları katkılardan dolayı muhtarlara teşekkür belgeleri takdim edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Orman yangınında zarar gören alanların havadan görüntüsü

Orman Bakanı'nın helikopterde görüntüsü

Basın Toplantısı

genel ve detay görüntüler

Haber: Timur TARLIĞ Kamera: Mücahit BEKTAŞ/ İZMİR,

=============================================

Sarı : Yarın İzmir'de hayat duracak

İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından işten çıkarılan işçiler adına basın açıklaması yapan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Yarın İzmir'de hayat duracak. Belediyedeki tüm birimlerde yarından itibaren iş bırakma eylemine başlayacağız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinde çalışan bazı işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek iş akitlerine son verilmesinin ardından DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, belediyenin tüm birimlerinde iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı.  İZELMAN, İZENERJİ, Grand Plaza, İZULAŞ ve İZFAŞ şirketlerinde haksız yere işten çıkarılmaların olduğunu belirten Sarı, yarın sabah 06.00 - 08.00 saatlerinde belediyeye bağlı ESHOT şirketine ait otobüslerde iş bırakma eylemine başlayacaklarını söyledi. Sarı, "Yarından itibaren belediyenin tüm birimlerinde iş bırakma eylemi yapacağız. Yarın İzmir'de hayat duracak. İzmir'i biz cezalandırmıyoruz. Maalesef belediye cezalandırıyor. Adalet halkın ekmeği, işçinin alın teridir. Haksızlığa uğrayan işçilerin durumu düzelene kadar bu şekilde devam edecek" dedi. DİSK adına basın açıklamasını ise İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Güral Doğan yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Adalet yürüyüşü'nü hatırlatan Doğan, "Adalet arayışını en yüksek perdeden ana muhalefet partisi genel başkanı uzun bir yürüyüşten sonra İstanbul Maltepe'de 'hak hukuk adalet herkese lazım' diyerek sonlandırmış ve tüm adaletsizliklere milyonlar destek vermiştir. Tam da bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 13 şirkette daha iyi koşullarda yaşamak ve geleceğe güvenle bakmak isteyen işçiler çeşitli davalar açmış, hak arayışına girmiştir. İşçilerin en demokratik bu hakları işten çıkarılmalarıyla sonuçlanmıştır. Bunlara sebep olarak da performans düşüklüğü, verimsizlik ve çok rapor alma olarak gösterilmiştir. Sağlık insanların en temel hakkıdır. İşe girerken, işçiler sağlık raporu alarak işe başlıyorlar. Uzun yıllar çalışmanın getirdiği şartlardan dolayı sağlık sorunları yaşayan işçilere 'İşe yaramıyorsun' diyerek işten çıkarmanın izahı ve mantığı yoktur" dedi.

DİSK'e bağlı Genel-iş Sendikası 1 nolu, 2 nolu ve 3 nolu şubeler olarak Perşembe günü yarım gün iş bırakma eylemi yapacaklarını belirten Doğan, "Yaşanan bu olumsuzluklardan hak, hukuk ve adalet arayan üyelerimiz ile sendikamız sorumlu değildir. Sayın Aziz Kocaoğlu'na sesleniyoruz. Yanlış yönlendiren, kendi içindeki çatışmalardan dolayı tüm suçu emekçilere atan bürokratların hiç mi suçu yok. İşçilerimiz tekrar işlerine dönene kadar eylemlerimiz sürecektir" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı açıklama

İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Güral Doğan açıklama

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Mehmet CANDAN/ İZMİR,

==========================================

İslahiye'de ev yangını

GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde, elektrik kontağında çıktığı tahmin edilen yangında ev kullanılamaz hale gelirken, anne ile kızı dumandan etkilendi.

Yangın,, öğle saatlerinde Pınarbaşı Mahallesi'nde meydana geldi. 3 katlı apartmanın en üst katında oturan emekli Mehmet Uyar'ın evinin yatak odasında yangın çıktı. Yatakların alev almasıyla çıkan yangın kısa sürede tüm odayı sardı. İhbarla eve gelen ekipler müdahale ederek yangını diğer odalara sıçramadan söndürdü. Yangında yatak odası ve salon kullanılamaz hale gelirken, evde bulunan anne Ayşe ile kızı Zeynep dumandan etkilendi. Anne ve kızına oksijen takviyesi yapılırken, yangın evde hasara yol açtı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Evden yükselen dumanlar

İtfaiye erlerinin çalışması

Anne Ayşe uyar ile röp

Sağlık ekiplerinin anne ve kıza müdahalesi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA)

===========================================

Eskişehir'de FETÖ şüphelisi 4 polis adliyede

ESKİŞEHİR'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınan 9 emniyet mensubundan 5'i serbest bırakıldı, 4'ü ise adliyeye sevk edildi.

Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şubesi ekipleri, geçen 31 Temmuz'da düzenledikleri operasyonda, KHK ile meslekten ihraç edilen ve halen görevde olan 9 emniyet mensubunu gözaltına aldı. FETÖ/PDY şüphelisi 9 polisten 5'i TEM Şubesinde ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Sorgulamaları tamamlan 4 kişi ise bugün adliyeye sevk edildi.

Görüntü dökümü:

-Şüphelilerin adliyeye getirilirken,

-Adliye binasının dışından çekilen görüntüler bulunuyor.)

Haber-Kamera: Kemal ATLAN-ESKİŞEHİR,

=========================================

Arkadaşını 'kahvedeki oyununa karıştığı' için öldürmüş

TEKİRDAĞ'ın Malkara İlçesi'nde dün bıçaklanarak öldürülmüş olarak bulunan 47 yaşındaki Ali Şendil'in katil zanlısı yakın arkadaşı 34 yaşındaki Mustafa Akbaba çıktı. Akbaba, "Kahvedeki oyunda bana karışınca kavga ettik" dedi.

Malkara İlçesi"nde çiftçilik yapan Ali Şendil'i dün sabah saatlerinde Gözsüz Mahallesi'ndeki evinin yakınlarında kalbi ve karnından bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, cinayetle ilgili yaptığı geniş çaplı araştırmada Şendil'in katil zanlısının gece bulundukları kahvede oyun nedeniyle kavga ettikleri yakın arkadaşı Mustafa Akbaba olduğunu belirledi. Gözaltına alınan Akbaba'nın cinayette kullandığı bıçak evinin tuvaletinde, kanlı elbiseleri de evinin bahçesinde saklanmış olarak bulundu.

Jandarmadaki ifadesinde cinayeti işlediğini itiraf eden Mustafa Akbaba, "Kahvehanede oyun oynuyorduk. Oyunda bana karıştı. Sonra kahvehane içerisinde kavga ettik. Alkollüydük, bana küfür etti. Ben eve gittim. Evden kelebek tabir edilen bir bıçak aldım. Okul bahçesinde buluştuk. Bıçakladım. Kavga ettiğimiz için onu öldürdüm. Daha sonra da bıçağı eve giderek tuvalete sakladım. Daha sonra da üzerimi değiştirerek uyudum" dedi.

Jandarma ekipleri Akbaba'ya cinayet mahallinde olası bir saldırıya karşı üzerine çelik yelek giydirilerek geniş güvenlik önlemleri altında tatbikat yaptırdı. Ardından adliyeye sevk edilen Akbaba, tutuklanarak cezaevine konuldu.

BİRLİKTE SELFİE ÇEKMİŞLER

Cinayetten tutuklanan Mustafa Akbaba'nın sosyal paylaşım sitesinde öldürdüğü arkadaşı Ali Şendil ile bir yıl önce çektiği selfie fotoğrafı paylaştığı ortaya çıktı.

Görüntü Dökümü

---------------------------------

Olay yerinden detaylar

Savcının olay yerine gelmesi

Katil zanlısının olay yerine getirilmesi

Zanlının üzerindeki çelik yelek

Alınan güvenlik önlemleri

Zanlı Akbaba'nın olayı anlatması

Jandarma ekiplerinin çalışması

Çevrede toplanan mahalle sakinleri

Detaylar

Haber-Kamera: Murat YAYIN/MALKARA(Tekirdağ), -

=================================================

Annesi öldürülen minik ayıya araba çarptı

ERZURUM'un İspir ilçesinde annesi öldürülen,  3 yavrudan ikisi açlıktan ölen 3 aylık boz ayı, yiyecek ararken araba çarpması sonucu ayağı kırıldı. Sağ arka ayağı kırık halde Doğa Koruma ve Milli Parklar Erzurum Bölge Müdürlüğü tarafından bulunan boz ayı, Kars'a götürüldü ve Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde ameliyat edildi. Minik ayının sağlık durumu iyiye gidiyor.

KAÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Celal Şahin Ermutlu, 31 Temmuz günü merkeze getirilen ayı yavrusunun genel durumunun kötü olduğunu bildirdi. Açlığa bağlı şok tablosu oluştuğuna dikkati çeken Ermutlu, uyruk kemiğinde kırık tespit ettiklerini belirtti. İki gün içinde ayı yavrunun genel durumunu  düzelttiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Celal Şahin Ermutlu, şunları söyledi: "Annesi Erzurum İspir bölgesinde köylüler tarafından öldürülmüş. İki kardeşi de açlıktan ölmüşler. 3. Ayımızda aç kaldığından muhtemelen otoyol kenarına ulaşmış ve burada trafik kazasında uyruk kemiği kırılmış. Ayı yavrusu yaralı halde 31 Temmuz'da merkezimize getirildi. İlk geldiği zaman genel durumu kötüydü. Muhtemelen açlığa bağlı olarak şok tablosu gelişmişti. Yapılan muayenede de uyruk kemiğinde tam bir kırık olduğu tespit edildi. İlk iki gün ayının genel muayenesi yapıldı, genel durumu düzeltildi ve biraz daha stabil hale getirildi. Serum ve ilaç takviyesi yapılarak operasyona hazır hale getirildi. 1 Ağustos günü 15 kiloluk dişi boz ayıyı operasyona aldık. Operasyonumuz gayet başarılı geçti. Kemikleri tamamen karşı karıya getirdik ve pin uygulaması yaptık. Şu anda da merkezimizde operasyon sonrası bakımı günlük olarak devam ediyor. Serum ve ilaç takviyesi devam edecek. En kısa zamanda iyileştirmeye çalışıyoruz."

Yrd. Doç. Dr. Celal Şahin Ermutlu, yavru ayının tedavisinin tamamlanmasından sonra yaban hayat merkezi yetkilileriyle görüşeceklerini, uygun görülmesi halinde doğaya salacaklarını aksi halde koruma altındaki bir milli parka veya hayvanat bahçesine teslim edeceklerini sözlerine ekledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Ayı yavrusundan ve tedavisinden genel ve detaylar

Yrd. Doç. Dr. Celal Şahin Ermutlu'nun konuşması

Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK/ KARS,

=================================================

Çeken akıntıya kapılan aile kurtarıldı

Drone ile havadan çekilen görüntüler

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi cankurtaranları, Kandıra'da çeken akıntıya kapılan 8 kişiden oluşan aileyi boğulmaktan kurtardı. Can simitlerinin bulunduğu halata tutunanlar kıyıya çıktı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Kocaeli Su Kazalarını Engelleme Merkezi (KOSKEM) cankurtaranları, gözlerini denizde yüzen insanlardan ayırmıyor. KOSKEM cankurtaranları sudaki imdat çırpınışlarına anında müdahale ediyor. Hafta sonu Kandıra'da çeken akıntıya kapılan aile son anda boğulmaktan kurtarıldı. 8 kişiden oluşan Almanya ve Suudi Arabistan'da yaşayan ailenin feryadını duyan cankurtaranlar denizde seferber oldu. Can pazarı yaşanırken 6 kişilik cankurtaran ekibi koordineli bir şekilde çalışarak aileyi sağ salim kıyıya çıkardı. Can simitlerinin bulunduğu halata tutunanlar kıyıya çıktı.

171 KİŞİ KURTARILDI

KOSKEM cankurtaranları hafta sonu 171 kişiyi boğulmaktan kurtardı. Yoğun bölgelerden olan Cebeci sahilinde 82, Kumcağız sahilinde 67 kişi hayata döndürüldü. Kerpe'de 5 vatandaşı boğulmak üzereyken kurtaran cankurtaranlar Karamürsel bölgesinde 7, Bağırganlı bölgesinde de 5 olaya müdahale etti. Cankurtaranlar Bayramoğlu'nda 4, Sarısu sahilinde de bir kişiyi kurtardı. Ambulans birimi ise 71 vatandaşa sağlık hizmeti verdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Drone ile havadan çekilen görüntüler

Halata tutunanların kıyıya çıkarılması

Haber: KANDIRA(Kocaeli), -

==========================================

Tecavüze teşebbüs ve taciz suçlarına karışan şüpheli yakalandı

KONYA'da evinin bahçesinde dut toplayan S.Ç.'ye, cinsel organını göstererek tacizde bulunan 22 yaşındaki Süleyman K. polis tarafından yakalandı. Sorguya alınan şüphelinin son bir yıl içinde evine zorla girdiği bir kadına tecavüze kalkıştığı, kucağında çocuğu bulunan bir kadına arkadan sarılarak ve başka bir kadına ise yine cinsel organını göstererek tacizde bulunduğu ortaya çıktı. Suçlarını itiraf eden ve tacize uğrayan kadınlar tarafından da teşhis edilen Süleyman K. adliyeye sevk edildi.

Olay, dün saat 13.30 sıralarında merkez Karatay İlçesi Hacı Yusuf Mescit Mahallesi'nde meydana geldi. Ev hanımı olan S.Ç. evinin bahçesinde dut toplarken, bahçenin önüne gelen bir kişi pantolonunu indirip, cinsel organını göstererek cinsel tacizde bulundu. Kadının tepkisi üzerine şüpheli olay yerinden kaçtı. İhbar üzerine harekete geçen Asayiş Şubesi Güven Tim ekipleri, eşkale göre aynı mahallede kırmızı gömlekli kısa saçlı Süleyman K.,'yı gözaltına aldı. Polis merkezine götürülen şüpheli Süleyman K. tacize uğrayan S.Ç. tarafından da teşhis edildi.

FAİLİ MEÇHUL OLAYLARIN ŞÜPHELİSİ ÇIKTI

Şüpheli Süleyman K.,'nın aynı bölgede farklı tarihlerde faili meçhul tecavüze teşebbüs, taciz ve darp gibi suçların mağdurların verdikleri eşkale uyduğunu belirledi. Ekipler bunun üzerine poliste başvurusu bulunan 3 kadını daha polis merkezine davet etti. Bir yıl önce yine aynı mahalle de kendisine cinsel organını gösteren bir kişi hakkında şikayette bulunan M.S., gözaltındaki Süleyman K.,'yı teşhis ederek, kendisine tacizde bulunan kişi olduğunu belirtti. Polis merkezine davet edilen S.G. de, geçtiğimiz 11 Mayıs'ta kucağında çocuğuyla yolda yürürken bir anda arkasından sarılıp elle taciz eden ve kendisine tokat atan kişinin şüpheli Süleyman K. olduğunu bildirdi. Diğer mağdurlardan S.T. de geçtiğimiz 5 Haziran tarihinde evine girip zorla kıyafetlerini çıkaran, kendisine tecavüz etmeye kalkışan ve bağırması üzerine iç çamaşırını alıp kaçan kişinin Süleyman K. olduğunu teşhis etti.

KENDİMİ KONTROL EDEMİYORUM

Emniyetteki sorgusunda suçlamaları kabul eden şüpheli Süleyman K'nın., "Lösemi hastasıyım ve bazı zamanlar kendimi kaybediyorum. Bu kadınlara da kendimi kontrol edemediğim zamanlarda bu olayları yaptım" dediği öğrenildi. Şüpheli polisteki ifadesinin ardından Adliyeye sevk edildi.

(Görüntü Dökümü:

---------------------

-Şüphelinin sağlık kontrolünden geçirilmesi

Haber-Kamera: Hasan DÖNMEZ/KONYA,)

==========================================

TIR'dan 19 bin kaçak sigara çıktı

KAYSERİ'de polisin bir TIR'da yaptığı aramada 19 bin 130 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü (KOM) polisleri, Kayseri-Sivas karayolunda uygulama yaptı. Uygulamada Ş.K. yönetimindeki Mersin plakalı TIR durduruldu. Aracın ön ve dorse kısmında yapılan aramada varillerin içine gizlenmiş 19 bin 130 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. TIR sürücüsü gözaltına alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Sigara kaçakçısının Adli Tabipliğe getirilişi

-Detay görüntü

Haber-Kamera: Zafer BARIŞ/KAYSERİ DHA)

============================================

Asırlık çifitin 75 yıllık örnek aşkı

ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde oturan 92 yaşındaki Mustafa Akdeniz ile eşi 93 yaşındaki Hamma Akdeniz, 75 yıldır aynı yastığa baş koyuyor. 8 çocuk, 70 torun sahibi çift mutluluklarını birbirlerini sevmelerine, uzun yaşamı da doğal ürünler yemeye bağladı.

Serik'e bağlı Töngüçlü Mahallesi'nde oturan ve çiftçilik yapan Mustafa Akdeniz ile Hamma Akdeniz, 1942 yılında davullu zurnalı düğünle evlendi. 3'ü kız 8 çocuğu olan Mustafa ve Hamma Akdeniz çifti birbirlerine ilk günkü gibi aşık olduklarını söyledi. Eşi için "Hala onu çok seviyorum, aşkımız ilk günkü gibi taze" diyen Mustafa Akdeniz, Hamma Akdeniz'le severek, davullu zurnalı düğün yaparak evlendiklerini anlattı. Mustafa Akdeniz, "Hamma'yı ilk gördüğümde onu sevdim, aşık oldum. 1942 senesinde evlendik. Evliğimizden olan 8 çocuğumuz ve onların torunlarıyla 70 torumuz var. 75 yıldır evliyiz. Hala ilk günkü aşkla onu çok seviyorum ve aynı yastığa baş koyup yaşayıp gidiyoruz" dedi.

Eşini öperek, "Bir erkeği kadın yaşatır, kadın öldürür" diye espri yapan Mustafa Akdeniz, yaşına rağmen enerjisini ve sağlığını her gün mutlaka pekmez, ceviz, keçi yoğurdundan yapılmış ayran, kekik çayı ve zeytin yağı içmesine borçlu olduğunu aktardı.

Hamma Akdeniz de "Mutluyuz. Uzun yıllardır beraberiz. Hiçbir sıkıntımız yok. Severek evlendik. Birbirimizle kavga, dövüşümüz olmadı. Hayatımızdan memnunuz. Doğal ürünler yiyerek bu yaşa geldik" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

RÖP 1: Mustafa Akdeniz

RÖP 2: Hamma Akdeniz

Detaylar

HABER- KAMERA: Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya),

=====================================

Tarımda güneş yanığına karşı da sigorta geliyor

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, ülke genelinde bu yıl yaklaşık 750-800 milyon lira hasar ödemesi yapacaklarını belirterek, bu yıl ürünlerin aşırı sıcaklardan zarar görmesi nedeniyle güneş yanığının da sigorta kapsamına alınması için çalışma yaptıklarını duyurdu.

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu ve Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, tarım sigortalarında son 3 yılın üretim ve hasar verileriyle ilgili bilgi verdi. Manisa'da son yıllarda don ve dolu olayları nedeniyle ürünlerin hasar gördüğünü dile getiren Satoğlu, üreticilere son 3 yılda 125 bin hasar ihbarıyla ilgili 500 milyon lira hasar ödemesi yaptıklarını açıkladı.

Manisa'da sigorta oranının yüzde 60'ı bulduğunu dile getiren Satoğlu, Türkiye genelinde ise sigortalılık oranının yüzde 20'lerde olduğunu belirterek, "Olağanüstü hava koşulları her zaman olacak. Buna karşı tarım sigortası tedbiri alınmasını istiyoruz. Bu yıl Manisa'da 65 bin poliçe ile 2 milyar liralık tarımsal varlık sigortalandı. Üretici bu yıl 26 bin adede yakın hasar ihbarında bulundu" dedi. Satoğlu, ülke genelinde bu yıl 750-800 milyon lira civarında hasar ödemesi yapılacağını açıkladı.

SADECE MEYVE DEĞİL AĞAÇ DA SİGORTALANIYOR

İzmir Bayındır'da başlayıp Turgutlu'ya sıçrayan orman yangınında kiraz ağaçlarının da zarar gördüğünü hatırlatılması üzerine konuşan TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, "TARSİM bu yıl aslında ağaç teminatı vermeye başladı. Bu zamana kadar ağaçtaki meyvenin sigortasını yapıyorduk. Bu yıl ilk kez ağacın kendisine de teminat vermeye başladık. Kiraz, zeytin ağaçları sigortalanabilir. Eğer o yangında hasar gören üreticimizin ağaç teminatı varsa hasar için bedel alması mümkün. Ayrıca bu sene kuraklık teminatı da başladı. Şu anda sadece buğday ürününde veriyoruz. Önümüzdeki yıl diğer tahıl ürünlerinde de vermeye başlayacağız" dedi.

GÜNEŞ YANIĞINA KARŞI ÇALIŞMA

Ülke genelinde bu yıl dolu nedeniyle buğdayda, kayısıda, üzümde, Karadeniz'de fındıkta fırtına kaynaklı hasarlar yaşandığını kaydeden Satoğlu, aşırı sıcaklardan dolayı güneş yanıklarının da meydana geldiğini söyledi. Satoğlu, "Güneş yanığına ilişkin bir çalışma yapıyoruz. Güneş yanığı teminat kapsamında değil. Ancak gelen talepler üzerine bu bölgede üzümde, Adana ve civarında güneş yanığı yaşandı. Çalışmaya başladık. Bilimsel ve teknik çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu'nun açıklaması

Toplantıdan genel görüntü

Haber- Kamera: Nermin UÇTU/ MANİSA,

==========================================

Devletin çiftliğinde yetişen koçları köylü beğenmedi

EDİRNE Ticaret Borsası'na bağlı Canlı Hayvan Borsası'nda 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi' kapsamında daha önce kura ile belirlenmiş olan 95 yetiştiriciye merinos ırkı koç dağıtımı yapıldı. Törene katılan yetiştiriciler, koçların yetersiz bir şekilde beslendiklerini ve bakımsız olduklarını belirterek, memnun kalmadıklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan Karacabey Merinosu Halk Elinde Islah Projesi kapsamında bakanlığın kendi çiftliklerinde yetiştirilen koçlar, Edirne'ye getirilerek, daha önce kura yöntemiyle belirlenen yetiştiricilere dağıtıldı.

95 bin lirasının bakanlık tarafından karşılandığı ve toplam proje bedeli 122 bin 550 lira olan projeden 100 merinos ırkı koyunu bulunan yetiştirici programa başvurabildi.

Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, kentte bulunan merinos ırkı koç sayısının arttırılması ve kaliteli ürünlerin tüketiciye ulaştırılması için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Sarı, "İlimize 3 bin 585 işletmede 331 bin 173 adet küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan varlığımızın 261 bin 73'ü koyun olup, koyun varlığımız henüz istenen seviyede olmadığından, böyle bir projeye ihtiyaç duyulmuştur. İlimiz koyun varlığının yaklaşık 99 bini Kıvırcık melezi, 110 bini Sakız ve Tahirova melezi, 52 bini yani mevcut koyun varlığının yüzde yirmisi Merinos ırkı ve melezinden oluşmaktadır. Merinos sayısını ve kalitesini arttırmak amacıyla 2015 yılında ilimizde uygulamaya başlanan, 'Karacabey Merinosu Halk Elinde Islah Projesi' kapsamında, il genelinde 44 yetiştirici bulunmakta olup, toplam 6 bin 291 koyun ve koç için proje devam etmektedir. Bu koçların dağıtımının 3 ay önce kurasını yaptık. Hayvanların önceden kan numunelerini alarak, karantina süresini de getirerek, hayvanlarımızı ilimize getirdik. İlimizde yüzde 30 civarında merinos ırkı koyun vardı. Biz bunların et ve süt verimlerini arttırarak tüketicilerin hizmetine sunmak istiyoruz. Bakanlığımız bu koçların bin lira civarını desteklemektedir. 400 lira civarında da çiftçi katkısıyla koçlarımızı getirdik. Çiftçilerimizden yoğun bir talep var. Bunu ilk defa bu yıl uyguladık. İnşallah bunu önümüzdeki yıllar içinde ikiye katlayarak, bölgemizdeki çiftçilerimize en kaliteli koçları temin ederiz. Trakya bölgesinde koç bulmakta sıkıntı çektiğimiz için devletin kendi çiftçliklerinde yetiştirildiler. Koçlarımız Edirne'nin tamamında dağıtımını yapacağız. 100 tane koyunu olan ve merinos ırkı bulunan çiftçilerimiz bu projeye başvurabiliyor. Üreticilerimiz de devlet katkısı olmadan da kendi imkanlarıyla koç almayı istiyorlar. Bizler de bunu hedefliyoruz" dedi.

ÜRETİCİ: KOÇLAR BAKIMSIZ

Edirne'nin Lalapaşa İlçesi'ne bağlı Sinanköy'de yetiştiricilik yapan İsmail Dirik, elinde bulunan sürüsünü merinos ırkına çevirmek için koç almak istediğini söyledi. Dirik, "Müdürün söylediği kadar güzel bir ırk olduğunu fakat tiplerinin güzel olmadığını gördük. Ben üretici olarak alacağım. Kendi sürümü merinos ırkına çevirmek için alacağım. Üretici arkadaşlar da memnun değil. Bakımsız olduklarını gördük" dedi.

Lalapaşa'da küçükbaş hayvancılık besiciliği yapan Selahattin Döşlü ise, "Koç mu aldık ne aldık belli değil. Koçlar hoşumuza gitmedi, güzel değil. Bizim aradığımız cinsler değil bunlar. Yaşı yerinde ama kendi bakımsız. Bunu sürüye salsan iş yapmaz. 1 yıl beklememiz gerekecek. Sakat iş" dedi.

Görüntü Dökümü:

-Canlı Hayvan Sorsası genel görüntü

-Üreticilerin koçları incelemesi

-Orhan Sarı'nın açıklaması

-Koçlardan detay görüntü

-Projeye katılan üreticilerin kayıtları

Hayvanlara yem verilmesi

-Üreticilerle röportaj

-İl müdürünün üreticilere koçları vermesi

Haber-Kamera: Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, -

===========================================

Üniversitenin bilimsel damızlıkları kapışıldı

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde (TETAM) bilimsel olarak yetiştirilen damızlık 'Saanen' cinsi oğlak ve 'Tahiroğlu' cinsi kuzudan oluşan toplam 68 küçükbaş hayvan, açık arttırmayla satışa sunuldu. Besicilerin bu damızlıklara sahip olabilmek için birbiriyle kıyasıya yarıştığı ihalede, safkan oğlakların fiyatı 2 bin TL, safkan kuzuların fiyatı ise 3 bin TL'ye kadar yükseldi.

TETAM'da bugün küçükbaş hayvanların satışı için gerçekleştirilen ihalede, Saanen cinsi 43 damızlık oğlak ve Tahirova cinsi 25 damızlık kuzu, besicilerden büyük ilgi gördü. Üniversitenin bilimsel ve safkan damızlık Saanen oğlaklarının ve Tahirova kuzularının ününü duyan çok sayıda besici, katıldıkları ihalede birbirleriyle kıyasıya rekabet etti. İhaleye 550 TL ile 1000 TL arasında değişen fiyatlarla çıkarılan damızlık oğlaklar, açık arttırmada yaşanan rekabet nedeniyle 2 bin TL fiyata kadar alıcı buldu. 900 TL ile 1500 TL fiyat aralığında ihaleye çıkarılan Tahirova cinsi kuzular ise aynı nedenden dolayı 3 bin TL'ye kadar satıldı.

İhaleye Ayvacık İlçesine bağlı Çınarpınar Köyü'nden katılan Nihat Taş, "İki yıl önce iki tane Saanen cinsi damızlık oğlak almıştım. Memnun kaldığım için bu yıl iki tane daha aldım" dedi.

Özbek Köyü'nden ihaleye katılan Hüseyin Ayhan ise, "Bu hayvanlar safkan ve süt verimleri iyi oyduğu için her yıl gelip ihaleye katılarak, edinmeye çalışıyoruz. Kendime ait oğlaklar var. Bugün de onların ırkları daha da ilerlesin ve safkana dönsün diye bir oğlak daha aldım. Fiyatlar fena değil, ben 850 TL'ye aldım" diye konuştu.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi ve TETAM Küçükbaş Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Türker Savaş, ihaleye süt verimi yüksek iki ırk çıkardıklarını belirterek, "Bunlardan birisi Türk Saanen keçisi, diğeri ise Tahirova koyunu. Biz burada süt verimi yüksek olan ırkları tercih ediyoruz. Çünkü Çanakkale için koyun ve keçi sütü çok önemli. Biliyorsunuz Ezine peynirimiz var. Mandıralarımız koyun ve keçi sütünü tercih ediyorlar. Besicilerin bizi tercih etmesinin sebebi ise bizim olara garanti vermemiz. Kökenlerini, anne babalarını biliyorlar. Dolayısıyla hangi hayvanın damızlık değerinin ne olabileceğini biliyorlar. Çanakkale'de hem Tahirova koyununu hem de Saanen keçisini geliştiren ve damızlık merkezi haline getiren bir birimiz. Bunlar da üniversitemizin markaları. Saanen keçisi dediğimizde Türkiye'de ÇOMÜ akla geliyor. Tahirova içinde aynısı geçerli" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

İhale çıkarılan damızlık keçi ve kuzulardan genel ve detay görüntüler

İhale yoluyla damızlık keçi ve kuzuyu alan besicilerden görüntüler

Besicilerle röportaj

Türker Savaş ile röportaj

Haber-Kamera: Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,

==========================================

Manavgat Kitap Günleri başladı

MANAVGAT Belediyesi tarafından bu yıl ilk düzenlenen Kitap Günleri etkinliği başladı.

Manavgat Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde gerçekleştirilen Kitap Günleri etkinliğinin açılışına Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Esnaf Odası Başkanı Hasan Çelik, Manavgat Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, diğer yetkililer, Manavgatlı yazarlar ve vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Şükrü Sözen, böyle bir organizasyon yapma fikrinin Manavgatlı yazarlar için düzenlenen imza gününde ortaya çıktığını belirterek, "Bir kent gerçekten kültürel boyutta da kendini yenileyebilirse, kendini geliştirebilirse kent olabilir. Kent olmayı sadece fiziksel güzelliklerle hak edemiyoruz. İnsanların yaşamına, kültürel etkinlikleri, faaliyetleri dahil edebilirsek, insanların günlük yaşamlarına sportif aktiviteleri dahil edebilirsek bir kent olma yolunda mesafe kat etmişizdir. Bu alanda Manavgat'ımız büyük mesafe kat etti" dedi.

Açılış nedeniyle Manavgat'a gelen yazar Şükrü Erbaş'ın kendilerini etkinliğin 16 gün olması sebebiyle uyardığını anlatan Başkan Sözen, "Başladığımızdan dolayı mutluyuz, başladığımızdan dolayı heyecanlıyız. Bunun devamının geleceğini biliyorum. Manavgat bunu hazmedecek, bundan keyif alacak. Aydın insanların, çağdaş insanların, okumayı seven insanların yaşadığı bir kent" diye konuştu.

Yazar Şükrü Erbaş da kitap etkinliklerinin en büyüğünün 9-10 gün sürdüğünü aktararak, Manavgat'ta 16 gün olarak bir etkinliğin planlanmasının deli cesareti olduğunu belirtti. Son yıllarda 3 büyük kent haricinde siyasal görüşüne bakılmaksızın Anadolu'da kitaba yönelik bir ilgi olduğunu kaydeden ve Isparta, Denizli, Hatay gibi illerde düzenlenen fuarlarda çok yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını anlatan Erbaş, "Yerel yönetimlerin, kent yöneticilerini, belediyelerin, üzerine düşen en temel görev; suyu akıtmak zorundasınız, asfaltı yapmak zorundasınız, kanalizasyonun bir şekilde işlemesi gerekiyor; kültürel alandaki boşluğun doldurulması gerekiyor" dedi.

Kurdele kesilmesinin ardından davetliler yayınevi stantlarını ziyaret etti. Yazar Şükrü Erbaş, etkinlikte kitaplarını imzalayarak okurlarla sohbet etti. Belediye Başkanı Şükrü Sözen de yazar Şükrü Erbaş'a kitaplarını imzalattı.

Manavgat Kitap Günleri etkinliği 16 Ağustos'ta sona erecek. Etkinliğe Hulki Cevizoğlu, Ergün Poyraz, İhsan Eliaçık, Eşber Yağmurdereli'nin de aralarında olduğu çok sayıda yazar katılarak, okurlarla söyleşi yapacak ve kitaplarını imzalayacak.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------

Genel görüntü

Açılış

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in konuşması

Yazar Şükrü Erbaş'ın konuşması

Davetlilerin stantları gezmesi

Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in kitaplarını imzalatması

Detay görüntüler

Haber- Kamera: Mithat ABAKAN/MANAVGAT(Antalya),

======================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-6 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement